Çekme Karavanımı Yapıyorum Yardım Edebilir Misiniz?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan anlylcn Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 22
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,861
Bildiğim kadarı ile trafikten aracınıza yeni plaka bastırmak için araç ruhsatı ve ruhsat sahibi yeterli.

Edit:
• Nüfus cüzdanı aslı ya da nüfus cüzdanı fotokopisi
• Trafik Tescil Belgesi
• Zorunlu trafik sigortası fotokopisi
• Tescil dosyası
+ 10 TL

İşlem süresi 1 saat.

İster 750 kg altı ister 750 kg üzeri Tip onay belgesi kontrolü gibi bir işlem de söz konusu değildir.
Tip onay belgesi 750 kg üzeri römorklarda ruhsat çıkartmak için gereklidir.

Aksi mevzuat maddeleri biliyorsanız lütfen paylaşınız.
 
Son düzenleme:

Etiketler
Bildiğim kadarı ile trafikten aracınıza yeni plaka bastırmak için araç ruhsatı ve ruhsat sahibi yeterli.

Edit:
• Nüfus cüzdanı aslı ya da nüfus cüzdanı fotokopisi
• Trafik Tescil Belgesi
• Zorunlu trafik sigortası fotokopisi
• Tescil dosyası
+ 10 TL

İşlem süresi 1 saat.

İster 750 kg altı ister 750 kg üzeri Tip onay belgesi kontrolü gibi bir işlem de söz konusu değildir.
Tip onay belgesi 750 kg üzeri römorklarda ruhsat çıkartmak için gereklidir.

Aksi mevzuat maddeleri biliyorsanız lütfen paylaşınız.
 

Bu konuda geniş araştırma yapmış bir arkadaşın (Er-tan) yazdıkları da benim bilgilerimi doğrular nitelikte.
Çok istiyorsanız risk alır, keyfine veya sonuçlarına katlanırsınız.


Herkese merhaba,
Birçok karavan severin kendi çekme karavanını yapıyor ve yapmak istiyor oluşu fiiliyatı karşısında, konu ile ilgili birkaç önemli noktayı bilgi ve görüşünüze sunmak istedim.
1-) Dikkatimi çeken en önemli şeylerden birisi, amatörce üretilecek çekme karavanın da trafiğe tescil edilebileceğinin birçok kimse tarafından bilinmemesi ve bu konunun hiç ele alınmamış olmasıdır. Şöyle ki, birçok becerikli arkadaşın kendi çekme karavanını yapmak için gerekli imkana ve iradeye sahip olduğunu görmekle birlikte, trafiğe tescil edilebilecek türden bir çekme karavanın üretildiğini henüz görmüş ya da duymuş değilim (veya benim atladığım birşeyler var)
Oysa ki bu konu en önemli konuların başında gelir bence ve özellikle de trafikten men edilmemek ve karavan ile kazaya karışılması durumunda hasar bedelinin karşılanabilmesi açısından önem taşımaktadır (Karayolları Trafik Kanununun 102. maddesi uyarınca, çeken aracın sorumluluk sigortası römorkun sebep olduğu zararı da karşılar, ancak bence buradaki düzenleme tip onay belgeli ve trafiğe uygunluğu bulunan römorklar için geçerli ve tip onayı bulunmayan römorkun sebep olacağı zarar, çekicinin sorumluluk sigortası tarafından karşılanmayacaktır / bu bakımdan tip onay meselesi son derece önemlidir)
Konuya verdiğim önem çerçevesinde yaptığım araştırma ile, amatörler tarafından üretilecek karavanların da tip onay belgeli olabileceğini ve dolayısı ile trafiğe de tescil edilebileceğini, bizzat Tip Onay Müdürlüğünün müdüründen öğrenmiştim. Müdürün yaptığı açıklamaya göre bunun için öncelikle tip onay belgesi sahibi tarafından üretilmiş bir römorkunuzun olması gerekiyor ve böyle bir römorkun proje tadili ile karavana dönüştürülmesinde bir engel yok, önemli olan ortaya çıkacak ürünün karavan tanımını karşılayacak kriterleri karşılamasıdır. Müdür bey ile yaptığım telefon görüşmesi akabinde, sorumu bilgi edinme kanunu çerçevesinde yazılı olarak da sordum ve kısa da olsa yazılı teyid de aldım.
Tescil edilebilir bir özel üretim çekme karavan sahibi olabilmek için, üst yapının üretileceği ilin TSE müdürlüğünden tadilat projesinin tasdik edilmesi gerekiyor. Hemen belirtmeliyim ki söz konusu çekme karavan olunca bazı ayrıntıları bilebilecek mühendislik firmaları epey azalıyor ve şahsen, sorularımın cevabını en yüksek oranda Ankaradaki Pegem Mühendislik firmasında karşılamıştım.
Tip onay belgeli üreticiler hakkında bilinmesi gereken bir diğer ayrıntı da, bu belge sahiplerinin belgelerinin, konu hakkında çıkarılacak bir sonraki yönetmeliğe kadar geçerli olduğu ve belgelerinin geçerli olmaya devam edebilmesi için, yönetmelik ile istenilen yeni standartların karşılandığını gösteren kapsam genişletme belgesinin alınması gerektiğidir. Yani üretici tip onay belgesi aldıktan sonra yeni yönetmelik çıkarsa bu yönetmelikle getirilen standartların da karşılandığını gösteren kapsam genişletme belgesi almak gerekir aksi halde üreticinin tip onay belgesi geçerliliğini kaybediyor (taa ki yeni yönetmelik için kapsam genişletme belgesi alınıncaya kadar) Tip onay belgesinin güncel olup olmadığını öğrenmek için üreticinin tip onay belgesi numarasını bilmek gerekiyor, bu numara verilerek ilgili birimden (yalnış hatırlamıyorsam Sanayii Bakanlığından) telefon ile bilgi alınabiliyor.
Eğer sıfırdan römork ürettirmek ile uğraşılmak istenmiyor ise (öğrendiğime göre) yurt dışından hazır römork da getirtilebiliyor (ör. Knott ya da Al-Ko) İstanbulda bu ithalatı yapabileceğini söyleyen iki firma ile görüşmüştüm, bunlardan birisi Ersel Elektrik (Kartal) ve diğeri de Ateş Otomotiv (Maltepe) idi (bu firmalar aynı zamanda tip onay belgeli römork üreticileridir ve sözünü ettiğim ithal marka römorkların değişik parçalarını ithal etmektedirler) Bu firmalardan aldığım bilgiye göre, dışarıdan gelecek hazır römork zannedildiği kadar pahalı değilmiş (en azından Türkiyede üretilecek olana nazaran / yaptığım fiyat araştırmasında 6 metrelik tip onaylı yerli üretim çift dingil sal römork için (hazır parçalar knott marka) 8.500 - 10.000 TL aralığında fiyat almıştım) Hazır gelecek olan römorkların tip onay problemi yokmuş zira tip onayı bulunmayanlar zaten ithal edilemediği için bunların tip onaysız olma ihtimali de yokmuş.
Tip onay belgeli üretici römorku üretti, tadilat projesi yapıldı, sal römorku karavana dönüştürecek üst yapı yapıldı ve TSE projeyi onayladı, ben işin bu kısmını araştırmıştım ve bu işi Pegem Mühendisliğin yardımı ile yapabileceğim sonucuna varmıştım. Hemen belirteyim ki bu aşamayı, TÜV muayenesinden geçmek ve aracı trafikte tescil etmek aşamaları ile tamamlamak gerekiyor (Konu hakkında tecrübesi olan bir üstadımız bana TSE, TÜV ve Trafik Tescilin neredeyse birbirinden bağımsızmış gibi çalıştığını ve bu aşamalardan/kurumlardan birinde sorun yaşayarak, ruhsat alamamak sonucu ile karşılaşmamak için konuyu iyice araştırmak ve dikkatli olmak gerektiğini söylemişti)
2-) Yaptığım araştırma ile 750 KG'a kadar olan römork/karavanların da tip onaylı olması gerektiğini öğrenmiştim, ilk başta bu sınıf römorkların plaka alma / ruhsat çıkartma zorunluluğuna tabi olmamalarını, tip onayından muafiyet olarak algılamakta idim, öyle değilmiş. Bu sınıf (750 KG'a kadar) römorkların O1 tip onay belgesi olan bir üretici tarafından üretilmesi gerekir aksi halde bunlar da trafiğe uygun değildir ve trafikten men edilir. 750 KG üstü römork üretecek olan üreticinin sahip olması gereken tip onay belgesi ise O2 sınıfı tip onay belgesidir. Tip onay belgesi ve kapsam genişletme belgesinin neye benzediğini merak edenler bunu Ankarada faaliyet gösteren Eroğlu Römork firmasının sitesinden görebilir, bu firma sahip olduğu belgelerin suretini sayfasına yüklemişti (en azından bir yıl önce böyle idi)
3-) Tip onay belgesini almak, yaklaşık bir yıl süren testlerin geçilmesinden ve epey harcama yapılmasından sonra mümkün olduğundan, tek bir römork yapmak için böyle bir belge almak pratik değildir, römorkun kendisi hazır karavandan pahalıya çıkar. Bu bakımdan belge sahibi firmalar, belgesi olmayan firmalara göre çok daha yüksek fiyat vermekte/ bunu olağan karşılamak gerekir. Belgeyi sıfırdan almak zor ve pahalı iken, kapsam genişletmesi için aynı şey söz konusu değildir ve bu bakımdan kapsamın genişletilmemesine müsamaha göstermenin anlamı yok / zira evvelce de belirttiğim gibi kapsamını genişletmemiş olanın tip onay belgesi geçerli değil.
Konuyu soruştururken belgesi olmayan birçok yerli üreticinin de belge almak için gereken prosedürü başlattığını öğrendim, ilerleyen zamanda çoğu üreticinin bu belgeyi almış olacağını düşünüyorum.
Buraya kadar yaptığım açıklamaları, konunun bu şekilde ele alınmadığını düşünmemden dolayı yaptım ve derlenmiş bu verilere yenilerinin eklenmesini, bilinmeyenlerin azalmasını umut ediyorum. Yeri gelmişken özellikle vurgulamak istediğim bir diğer nokta da, ne kimseyi çekme karavan üretmekten soğutmak, ne de herkesi kendi çekme karavanını üretmeye teşvik etmek niyetinde olmadığımdır. Konuyu irdelerken tip onayı olan karavan üreticilerinin de istenilen şekilde özel imalat yapabildiğini öğrendim ancak bence kendi karavanını üretenler ile belgeli karavan üreticilerine özel imalat yaptıranların kulvarları farklı zira her iki şekilde de çekme karavan üretildiği hepimizin malümu. Nitekim kimi arkadaşlar becerisini kullanarak maaliyeti düşürmek ve böylece karavan sahibi olak için kendi çekme karavanını yapmayı tercih ederken, kimileri tam istediği özelliklerdeki karavanı bulamamaktan yakınmakta, kimileri de çekme karavan üreticilerinin standart dışı üretimlere çıkardığı ek maaliyetler nedeni ile üreticilerle yollarını ayırmakta.
Umarım derlediğim bu bilgiler bazı arkadaşların sorularına cevap olur ve işe yarar.
Verdiğim bilgilerdeki hataları tespit edecek ya da bu verilere yenilerini ekleyecek olan arkadaşlara şimdiden teşekkür eder ve herkesin gönlündeki karavana kavuşmasını dilerim.
Saygılarımla
 

Daha önce bu yazıyı okumuştum.
Referans olarak bir römork üreticisinin 750 kg altında tip onay belgesi olması gerektiği o yüzden römorkun onlardan alınması gerektiği ile ilgili reklam sayfası paylaşılmış.
750 kg altı karavanlarla ilgili yazılanların kalanı da kişisel yorumdan ibaret.
Siz de referans olarak bakın başka bir üye yazmış demişsiniz. Kanun maddesi var mı? Yok

Bu konu ara ara çekme karavan bölümündeki kendi karavanını yapanların başlıklarında dile getiriliyor.
"Yasak kardeşim yapma" diye konuya girenlerden bugüne kadar "Trafik cezaları mevzuatındaki madde şu dur. Tip onay belgesi olmayan çekme karavanlar şu madde gereği trafikten men edilir" diyebilen çıkmadı. Ya da "benim çekme karavanım 750 kg altı olduğu halde tip onay belgem olmadığı için ceza kanunun şu maddesi gereği ceza yedim" diyeni de görmedim.
Tip onay denetimi diye bir trafik mevzuatı hiç bir yerde görmedim.
Sadece ruhsata işletilmesi gereken parçalar için tip onay belgesi olmadan işlem yapılamadığı bilinen bir konu.

Buna benzer bir konu da 750 kg altı römork için B ehliyet yeterli değil BE almanız gerekiyor diyenler...


İlerleyen dönemde mevzuat değişirse bilemem.

Bir önceki mesajımda da dediğim gibi trafikte denetimi yapıldığına veya ceza uygulandığına dair mevzuat maddeleri biliyorsanız lütfen paylaşın... Ben de öğrenmiş olurum..

Konuya plaka alamazsın diye girmiştiniz son mesajınızda plaka konusuna değinmemişsiniz.
 
Son düzenleme:

Bugün Antalya Emniyet Müdürlüğü Ruhsat Şubeye çeki demirimi ruhsata işletmek için başvurdum.Oradaki memur arkadaşa 750 kg. altı karavanım için plaka almak istediğimi ilettim, memur bey, 750 kg. altı römorklar için plaka zorunluluğu yoktur dedi, vermediklerini ifade etti. Karavanım ile yola çıktığımda aracımın arka plakasını römorka takmamı öyle seyehat etmemi ifade etti. Eğer mühürlü 3 adet plaka ile görüldüğünüzde incelemeye alınırsınız ve evrakta sahtecilikten hakkınızda işlem yapılır beyanı ile beni yolcu etti :smiley:)
 



Bugün Antalya Emniyet Müdürlüğü Ruhsat Şubeye çeki demirimi ruhsata işletmek için başvurdum.Oradaki memur arkadaşa 750 kg. altı karavanım için plaka almak istediğimi ilettim, memur bey, 750 kg. altı römorklar için plaka zorunluluğu yoktur dedi, vermediklerini ifade etti. Karavanım ile yola çıktığımda aracımın arka plakasını römorka takmamı öyle seyehat etmemi ifade etti. Eğer mühürlü 3 adet plaka ile görüldüğünüzde incelemeye alınırsınız ve evrakta sahtecilikten hakkınızda işlem yapılır beyanı ile beni yolcu etti :smiley:)
Doğru demiş

ASUS_Z010D cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Plakayı mühürsüz olarak plaka basan yerlerde dışarıda bastırılır araca takılır.
En azından prosedür ve kurallara uyma acısından yapmak istediginizi uygulamış, arac trafik şartlarına daha uygun olur.
İnsanlar zevk için APP diye dışarıda farklı font bastırıp takiyor.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,409
Mesajlar
1,517,688
Kayıtlı Üye Sayımız
172,066
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst