Çekme Karavanın Ağırlığı ile Çeken Aracın İstihap Haddinin Bağlantısı Nedir?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ekspres61 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 52,118

ekspres61

Yeni Üye
Mesajlar
7
Tepkime Puanı
0
slm arkadaşlar ben 2. el bir karavan aldım. ve bunu çekmek için 1600 motor bir kartal marka araba alacağım. sorunum şu kartal bu karavanı çekermi? ruhsatta aracın istihap haddi var ama karavan 1000 kg ve ayrı bir ruhsatı ve plakası var o halde araç bunu çekmeside bir sorun varmı çeken aracın ruhsatında araç çeki demiri mevcuttur yazıyor bu şekildemi yazması lazım yoksa araç karavan çeker veya araç römork çekermi yazması lazım hangi sınıf ehliyetle kullana bilirim arac b sınıfı peki karavanı takıp çekerken hangi sınıf olacak. Birde karavana elektrik saati takıldığını gördüm bu konuda bilgisi olan varsa paylaşıra sevinirim. alacağım aracın çeki demiri ruhsata işli muayenesi bittiğinde tekrar muayeneye soktuğumda çeki demiri hakkında benden evrak talep ederlermi yoksa işli diye bir sorun çıkmazmı. yardımınız için teşekkür ederim.
 

Etiketler
Ynt: Çekme Karavanın Ağırlığı ile Çeken Aracın İstihap Haddinin Bağlantısı Nedir?

Sayın Eekspres61 aramıza hoş geldiniz,mevsim itibari ile hemen hemen herkes bir yerlere gitmiş durumda çok az var size cevab verecek ben haddim olmayarak okuduklarımdan bildiklerimi anlatayım,şimdi çekme karavanlarda 750 kg'a kadar ruhsat gerekmiyor 750 kg'ı geçerse ruhsat çıkarılıyor fakat 1 kereye mahsus ve herhangi bir vergi yada harcı falan yok diye biliyorum,Kartal marka araba sizin karavanı çeker çekmesine fakat yakıtı 2 katı hesaplamanız lazım bu durumda her araç kendi ağırlığınca karavanı rahatca taşır,yalnız sizin karavan sanırım 5.25 metre boyunda bayağı hacimli fren tertibatının sağlam olması gerek yoksa frenlemede arabaya vereceği yük yolda sıkıntı yapabilir zaten Kartal'lar denge konusunda en sıkıntılı arabalardan gerçi ilmini bilip o doğrultuda kullanılırsa hiçbir sıkıntı olmaz.
(((çeken aracın ruhsatında araç çeki demiri mevcuttur yazıyor))) bu ibarenin olması aracın çeki demirinin projelendirilip ve ruhsata işlenmiş olduğunu gösteriyor ve istihab haddini aşmayan ve gerekli elektrik sinyalizasyon tertibatı olan römork ve karavanları çekebilir,o çeki demiri aracın bir parçası artık 2.bir muayenede tekrar onunla ilgili evrak istenmez.Ehliyet konusuda fark etmiyor normal B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz.
Karavana elektirik saati takma işi zannedersem konaklamalarda karavana bağlayacağınız elektiriğin sarfiyatını görmek ve ona göre ödeme yapmak için bu saat resmi olarak işlenmez halk arasında süzme diye adlandırılır mesela yan yana 2 dükkandan biri resmi olarak elektirik saati alır diğeri aynı hattan elektiriği dükkanına çeker ve araya ne kadar elektirik harcamış görmek için saat takar ona göre diğer dükkana ödeme yapar zannedersem bu sebepledir saat taktırma gerçi işi bilen dostlar bu konuda size çokca bilgi verecek fakat dediğim gibi herkes karavanlarıyla düşmüş Anadolu yollarına. :'( biz burada nöbetciyiz :-\
Ha bu arada Karavanınız ve alacağınız aracınız hayırlı uğurlu olsun Allah kaza bela vermesin güzel günlerde güzel gezilerde kullanmanız dileğiyle kalın sağlıcakla.
http://video.eksenim.mynet.com/video/182695/ çeken ve çekilen araç orantısız olunca bu durum olabilir.
 

Ynt: Çekme Karavanın Ağırlığı ile Çeken Aracın İstihap Haddinin Bağlantısı Nedir?

Öncelikle hoş bulduk diyorum bilgileriniz için teşekkür ederim fakat tam anlatamadım sanırım benim karavan 1000kg ağırlığında ruhsatlı ve ayrı bir plakası var alacağım kartal marka araçla bunu test ettim ve çekti sorunşuki diyelimki trafikte giderken polis çevirdi kartalın bir istihap haddi var fakat arkamda 1 ton ağırlığında bir karavan var bu durumda bir sorun olurmu yoksa araçda çeki demiri işli olduğundan arkadaki karavanın ağırlığı bu gibi durumda problem yapmazmı? Elektrik konusuna gelince süzme saat olayını biliyorum ama birde resmi saat takıldığını duydum nereye gidersen git alacağın elektriğin parasını elektrik kurumuna ödüyorsun diye duydum. karavanım 1 ton olması sebebi ile ehliyet sınıfımın e olması gerekmiyormu? teşekkür ederim çok memnun oldum
 

Ynt: Çekme Karavanın Ağırlığı ile Çeken Aracın İstihap Haddinin Bağlantısı Nedir?

Karavan çekerken kurall şudur...Karavanın yüklü ağırlığının Çeken aracın yolculu ağırlığından fazla olmamasıdır, bu bir trafik kanunu deyildir, bu çeken aracın emniyet ve çekme konforu için geçerlidir..Konforlu Hız maksimum 80 km'dir...En önemlisi karavanın lastikleridir, C tipi yük lastiği olmalıdır ve uzun süre yatmış lastik karavan için en büyük tehlikedir...
 

Ynt: Çekme Karavanın Ağırlığı ile Çeken Aracın İstihap Haddinin Bağlantısı Nedir?

Arkadaşlar kusura bakmayın, arada bir aranıza katılıyorum. Ancak anladığım kadarı ile bazılarımız yanlış hesaplarda bulunabiliyor veya kullandığı aracın üretici bilgilerini araştırmamış olabiliyor. Şöyle ki; Benim 2006 model suzuki alto aracım var. araç 1059cc motora sahip. Ancak motor normal azami deviri 6500rph olup boşta azami devir10,000rph. Araç 65 hp gücünde olup 30 kg lik motoru gücünü devirden alıyor, yani kısa strok motor. Aracın boş ağırlığı 900kg. azami hız 180 km. olup bosal ve thule araç çeki topuzları kataloğunda bu aracın çekeceği römork 750 kg olarak belirtilmiş. Bunun yanısıra 1990 model ford taunus otomobil 1600 cc, ancak normal devir 3500 araç 2000kg ağırlıkta ve 70 küsür hp gücünde. Çünkü araç uzun kol tabir edilen devirsiz motor. Aracın cüssesine ve cc sine aldanmayalım. Aracımız ne marka ve model ise ona göre çekebileceği karavan ne olabilir onu araştıralım. yoksa aracımız şu cc de, şu ağırlıkta diye bakamayalım. (Bu arada çin malı mondeal veya asya scooter motosikletler 150cc olup 7 hp ile 9 hp arasında değişmekte,ancak yakın zaman önce satmış olduğum 2000 model peugeot elyseo maxı scooter 125 cc olup 13 hp gücünde idi, bunu da örnek olarak vermeden geçemedim). Araştırmakta çok basit aslında. Çektaşı firmasının sitesine girin ve bosal veya thule çeki demirlerinden hangisini tıklarsanız tıklayın, aracınızın modelini yazdığınızda size ne çekebileceğinizi uluslararası standartlar nezdinde bire bir açıklamaktadır.
Sizlere naçizhane yardımım dokundu ise ne mutlu bana..

Bu vesile ile tüm karavancılara selamlarımı sunar hayırlı yolculuklar dilerim.
Hikmet Önsüer
 




Ynt: Çekme Karavanın Ağırlığı ile Çeken Aracın İstihap Haddinin Bağlantısı Nedir?

"Hangi karavanı hangi araç çeker?" sorusu hep insanların aklını kurcalamıştır. Aydınlatıcı yazınız için teşekkür ederiz.
 

Ynt: Çekme Karavanın Ağırlığı ile Çeken Aracın İstihap Haddinin Bağlantısı Nedir?

ekspres61' Alıntı:
Selam arkadaşlar ben 2. el bir karavan aldım. ve bunu çekmek için 1600 motor bir kartal marka araba alacağım. sorunum şu kartal bu karavanı çekermi? ruhsatta aracın istihap haddi var ama karavan 1000 kg ve ayrı bir ruhsatı ve plakası var o halde araç bunu çekmeside bir sorun varmı çeken aracın ruhsatında araç çeki demiri mevcuttur yazıyor bu şekildemi yazması lazım yoksa araç karavan çeker veya araç römork çekermi yazması lazım hangi sınıf ehliyetle kullana bilirim arac b sınıfı peki karavanı takıp çekerken hangi sınıf olacak. Birde karavana elektrik saati takıldığını gördüm bu konuda bilgisi olan varsa paylaşıra sevinirim. alacağım aracın çeki demiri ruhsata işli muayenesi bittiğinde tekrar muayeneye soktuğumda çeki demiri hakkında benden evrak talep ederlermi yoksa işli diye bir sorun çıkmazmı. yardımınız için teşekkür ederim.

Sayın ekspres61,

Araçların ruhsatında yazan istiab haddi aracta bulunabilecek yük ve yolcuların toplam ağırlığıdır. Bu değerin aracın çekebileceği römork ağırlığı ile doğrudan bir ilgisi yoktur. yönetmeliklere göre aracınız ile römork ya da karavan çekebilmenbiz için mutlaka çeki demirinin ruhsatına işli olması gerekmektedir. Yine ilgili yönetmeliğe göre çekilen römorkun(karavan, yük römorku vs.) yüklü ağırlığı 750 kg'ı geçmediği durumlar için römorka ayrı bir ruhsat çıkarmaya gerek yoktur. Ayrıca bu seviyede bir römork için B sınıfı ehliyet de yeterlidir. Muayenelerde çeki demiri için tekrar evrak talebi olmaz. Ruhsata işli ise sorun olmaz. Mevcut trafik kontrollerinde karavan ağırlığına bakmaksızın yalnızca aracın çeki demirinin ruhsata işlki olup olmadığına bakıldığını gözlemlediğimi de iifade edeyim.

Karavanlara elektrik sayacı bağlayanı görmedim ama duydum. Elbette böyle bir zorunluluk vs yok. sanırım amaç özellikle uzun süreli kalınan kampinglerde günlük 3-5 Tl gibi yüksek elektrik bedeli ödemek yerine sayaç kullanarak harcadığı kadar elektrik parası ödemek.

Kartal marka aracın 1000 kg karavan çekip çekemeyeceğine gelince, bunun için öncelikle aracın teknik verilerine bakıp çekme kapasitesini görmek lazım. Ancak üretimden kaklmış bir araç olması ve ülkemizde bu konu yaygın olmadığı için teknik bir bilgiye ulaşılabilir mi emin değilim. Eğer karavanın yüklü ağırlığı 1000 kg geçmez ise ve arcınız bakımlı ise (motor, fren, soğutma, amortisör vs) çok özel durumlar hariç sorun olacağını sanmıyorum. Ben karavancılığa başladığım yıllarda şahin doğan ve kartal araçlar popüler karavan çekicileri idiler. Zamanla karavancıların tercihleri değişti. Kartalın arkadan itişli olmasının önemi bir avantaj olduğunu vurgulamak lazım.

Dikkat etmeniz gereken önemli bir konu karavan ağırlığı konusunda size satan kişinin sözüne ya da şase numarasının da yazıldığı plakaya çok güvenmemeniz gerektiğidir. Karavanınızı mümkünse hem yüksüz hemde yüklü olarak kantara sokun ve ağırlığından emin olun. 5 TL vererek kesin bilgi almak bence çok kolay, ucuz ve akıllıca.

Güvenli karavan çekmek için -aracınızın teknik verilerindeki değerleri de aşmamak kaydıyla- önerilen karavan ağırlık değerleri şöyle kabul edilmektedir :
-Eğer karavan çekmeye yeni başlıyorsanız karavanınızın yüklü ağırlığı aracınızın boş ağırlığının % 85'ini geçmemelidir.
-Eğer deneyimli bir karavancı iseniz karavanınızın yüklü ağırlığı aracınızın yüklü ağırlığının % 85'ini geçmemelidir.

Bu verilen değerlerin üstüne çıkarak karavan çekmek elbette mümkündür ancak aracın arkasında karavana ilave risk de çekmeye başlanacağı unutulmamalıdır.

Selamlar,

Doğan Böncü
 

Ynt: Çekme Karavanın Ağırlığı ile Çeken Aracın İstihap Haddinin Bağlantısı Nedir?

VERMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİLER İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,792
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst