Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan kurtadam Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 28
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,765

kurtadam

Kamp II
Mesajlar
310
Tepkime Puanı
7
Yer
İzmir
Merhaba karavanım çift dingil 1300 kg'lik ,tek dingil karavanlara göre avantaj veya dezavantajları nelerdir ,uzun yola giderken nelere dikkat etmeliyim manevra yaparken dikkat edeceğim hususlar nelerdir cevap verecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim
 

Etiketler
Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Çekme karavanla yaşanan en önemli sorunlardan biri, dar sokaklarda sağa-sola yapılan dönüşlerdir..Çekilen karavanın tekerleklerinin tam orta noktasında bulunan dönüş merkez noktası, dönüş sırasında kuyruğun dışa doğru açılmasını sebep olur ve köşe kısmının çarpmasına sebep olur..Bu sebeple dönüşlerde yolun dönüşe müsait olduğundan emin olunmalıdır ve birisinden kesinlikle sesle uyarı alınarak kontrollü bir şekilde dönüşler tamamlanmalıdır...

Donus Acisi


Doru dn
 

Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Sayın Atilla bey teşekkür ederim güzel bir anlatım olmuş .Çekme karavanla yol tecrübem olmadığı için (Sadece karavanı aldığım zaman 60 km kadar çektim) burada sizin tecrübelerinizden faydalanmaya çalışıyorum karavanımın tadilatı biter bitmez yola çıkacağım .
 

Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Çekme karavan tecrübem yok fakat römork tecrübem var. Çekme karavanlarda aslında bir yöne tam römork sayılır. (Özellikle 4 teker olanlar)

Bir konu çok önemli, kısa süren yağmurlarda (Yaz yağmurları gibi) yollar sadece biraz ıslanır ve yüzey kaygan bir hâl alır. İşte o zamanlarda özellikle rampa inerken

daha yavaş ve dikkatli olmak gerek. Kaymaya başlayınca römork firenleri kâr etmiyor.
 




Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Sayın Cengiz Bey,

Çift dingil karavanların tek dingil olanlarına göre avantajları :

- Daha dengeli gidişi, büyük araçların sollama yapmalarında daha az etkilenmeleri,
- Sağa sola gezinme riskinin daha az oluşu,
- Geriye doğru düz manevrada kontrolünün daha kolay olması,
- Lastik patlaması durumunda daha güvenli oluşu,
- Daha geniş iç hacim sunmaları

Dezavantajları :

- Çift dingil ve büyük hacim sebebiyle daha ağır olmaları,
- Daha ağır olmaları sebebiyle daha güçlü ve ağır bir çekici araca ihtiyaç duymaları,
- Araç ile geri manevrada "dönüşerde" daha fazla zorlanılması,
- Araçtan çıkarıldıktan sonra elle hareket ettirilebilmesinin çok zor olması

şeklinde özetlenebilir.

Uzun yolda güvenli hareket edebilmeniz için öncelikle tüm karavanlar için geçerli olmak üzere kaplin, fren sistemi, tekerlek aksamı, sinyalizasyon, lastik tipi ve basıncının uygun ve güvenli olmasına dikkat edin.
-Kaplin mekanizmasında kırık,çatlak vb hasar olmamalıdır.
- Karavan üzerindeki lastiklerin 5 yıldan eski olması uygun değildir.
- Lastik havalarının karavan ağırlığına göre uygun bir seviyede ve hatta biraz yüksek olması uygundur.
- Fren sistemi karavanı durdurabilmelidir, karavanı çekerken fren yaparak karavanın fren sisteminin devreye girip girmediğini kontrol edebilirsiniz.
- Tüm tekerleklerin senkronize fren yapıyor olması kontrol edilmelidir. (Karavanı kaldırıp el frenini aşama aşama çekerseniz tutmayan ya da geç fren tutan teker var mı anlayabilirsiniz)
- El freni eğimli yerlerde karavanı tutabilmelidir.
- Eğer karavanınız eski ise (ve hatta yeni bile olsa) tekerlek bilyalarınızı kontrol ettirin
- Güvenli seyahat için karavanınızın aracınıza kaplin ile uyguladığı baskı kuvveti 60-70 kg'ın altında olmamalıdır.

Geri manevra için öncelikle çok zorda olmadıkça yokuş aşağı geri manevra yapmayın zira bu durumda hiç bir şekilde karavan frenleri devreye girmez ve katarın kontrolden çıkma durumu ortaya çıkabilir. Araç ile geri manevra yaparken mümkünse kör noktalar için size birinin yardım etmesi çok faydalı olur. Eğer kaplininizde geri gidiş için kilitleme kolu varsa bunu devreye sokun aksi takdirde geri giderken karavanınız fren yaparak aracınızı zorlayacak ve debriyaj balatasını yakma durumu ortaya çıkabiliecektir. Uzun ve çift dingil karavanlarla düz geri manevra göreceli olarak kolaydır. Manevra yapmak ise çift dingildeki tekerlereden ikisinin dönmeye çalışırken diğer ikisinin sürtünerek kayması sebebiyle daha zordur. Çekici aracınız çıkardıktan sonra karavanınızı bir miktar daha elle iterek hareket ettirmeniz gerekirse ön taraftaki joker tekeri kullanarak karavanınızın önünü mümkün olduğu kadar yukarı kaldırın. Bu hareket ön aksdaki tekerlerin yere basışını azaltarak karavanın diğer aks üzerinde daha kolay hareket/ manevra yapmasını sağlayacaktır.

Eğer ilk karavan çekme deneyimleriniz ise katar dengeli gibi görünse bile fazla hız yapmamaya çalışın. Zira değişik yol koşullarında karavan farklı tepkiler verebilmektedir. 70--80 km/s sanırım düz ve güvenli yollar için uygun bir hızdır. Zaten hız limitinin de çeken aracın hız limitinin 10 km altı olduğunu belirtelim.

Ne tür bir araçla çekeceğinizi bilmiyorum ancak yüklü 1300 kg bir karavan için en az 1500-1600 kg boş ağırlığı olan bir araç başlangıç için uygun olur. Bu arada karavanınızı ve çekici aracınızı boş ve yüklü iken mutlaka tarttırın ve ağırlıklarından emin olun.

Mutlu geziler dilerim

Doğan
 

Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Doğan Bey,
Biz çekili karavan kullanıcıları için başvuru kaynağı niteliğindeki yazılarınız ve bilgilendirmeleriniz için sonsuz teşekkürler.
Fatih
 

Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Doğan'bey verdiğiniz değerli bilgi ve öneriler için çok teşekkür ederim benim gibi karavancılığa yeni başlayanlar için çok önemli bilgi bunlar.

Benim aracım starex yarı panelvan arkadan itişli 2500cc ,100 bg motor gücüne sahip 1850kg boş ağırlığı var zaten bu aracı ileride karavan çekmeyi düşündüğüm için özellikle almıştım.

IMAG0036
 

Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Doğan'bey size birşey daha sormak istiyorum karavanımın 12 jant ben bu jantları 13 veya 14 jant yapmak istiyorum ,aracım yüksek olduğu için karavan yere paralel olmuyor arkası yere daha yakın bozuk yerlerde arkası yere sürtecek gibi geliyor , öneriniz nedir?

IMAG0036
 

Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Cengiz Bey,

Hiç Starex sahibi olmadım, kullanmadım da. Bununla birlikte araç değiştirirsem mutlaka üzerinde duracağım modellerden biri bu araçlar. Arkadan çekişli, ağır ve güçlü olması karavan çekiminde önemli unsurlar. Arka süspansiyonda konfor için bazı değişiklikler yapıldığını duymuştum ama karavan çekerken orjinal hali daha iyi olabilir.

Karavanınızın geriye doğru eğimli duruşuna gelince, bu aslında düzeltmeniz greken bir durum gibi görünüyor. İdeal olan karavanın yere paralel olmasıdır. Karavanın öne doğru yatık durması iyi olmamakla beraber çok riskli değildir. Karavanın geriye yatık olması ise yüksek hızlarda olası bir gezinmenin habercisidir ve düzeltilmelidir.

Öncelikle çeki demirinizin yüksekliğinin standart olup olmadığını kontrol etmek lazım. Normalde bu yükseklik 36-42 cm arasında olması gerekir. Üzerinde CE belgeli bir çeki demiri varsa bu değerlerin içinde kalması lazım. Eğer özel yapılmış bir çeki demiri ise ve 42 cm'den çok fazla ise, karavana 4 jant, 4 lastik almadan çeki demirini bir tormacıda ayarlatmayı deneyebilirsiniz.

Eğer sorun karavanda görünüyor ise torsiyon lastikleri çok basmış olabilir. Karavanın altına yatıp fazla basma var mı bunu kontrol etmeye çalışın. Örneğin teker poryasına arkadan giren fren telleri şaseye basmış gibi bir görüntü var ise bundan şüphelenebilirsiniz. Bununla birlikte nispeten küçük olmasına rağmen 2 dingili kullanılmış olan karavanınızda böyle bir durum olacağını da tahmin etmiyorum. Bu durumda sizin de düşündüğünüz gibi 13-14 jant ve lastiğe geçerek biraz yükseltmek mantıklı görünüyor. Bu işlemi gereken minimum seviyede tutmak iyi olur zira karavan yerden yükseldikçe dengesi de azalacaktır.

Selamlar,

Doğan
 



Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Fotoğrafta görülmüyor ama aracın çeki demiri yukarıda gibi. Bu yüzden karavanın ön tarafı yukarıda kalmış. Tabi fotoğrafa göre tahmin ediyorum, yanılıyor da olabilirim.
 

Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Doğan bey ve Talha bey

Çeki demiri CE belgeli ve Bosal marka bu araç için üretilmiş ,araçta ve çeki demirinde hiçbir tadılat yapılmadan hazır olan yerlerine montajı yapıldı , belki araç yük için olduğundan yük olmadığı için yukarıda kalıyor olabilir veya kaplin tarafından topuza yeterli ağırlık baskısı olmaya bilir, belki karavana öne ağırlık verecek şekilde yükleme yaparsam bu sorunu geçiçi olarak çözebilirim.

Doğan bey verdiğiniz yükseklik ölçüsünü kontrol edip sorun araçtamı, karavandamı tespit etmeye çalışacağım.

Yardımlarınıza teşekkür ederim sağlıcakla kalın.
 

Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Cengiz bey ölçümünüzü yaptınız mı? sonucu ben de merak ediyorum...
 

Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Haşmet bey bu gün ölçtüm araçta 44cm ,projesine baktım 48.7 cm ,Doğan beyin bahsettiği ölçüden biraz yüksek ama onaylı proje bu
 

Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

karavanınız çok güzel kurtadam,keyifli seyirlere inşallah.atila ve doğan bey'e paylaştıkları bilgiler için teşekkürler.çekme karavan almayı düşünen biri olarak çift dingillerde karşılaşabileceğim durumlara gayet açıklık getirmişler.peki benim gibi yeni karavan sahibi olacaklara tek dingilmi yoksa çift dingilmi önerirsiniz?
 



Ynt: Çift Dingil Karavan Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

Nadir bey aramıza hoşgeldiniz teşekkür ederim bende karavanlar hakkındaki bilgilere forumda arkadaşların bizlerle paylaşması sayesinde kavuştum.Tecrübeli arkadaşlar daha iyi cevap verir ama şimdilik ben yardımcı olmaya çalışayım ,öncelikle karavanda kaç kişi olacaksınız ve nasıl bir araç ile çekeceksiniz bu herhalde karavanın büyüklüğü için belirleyici olabilir çünkü karavan büyüdükçe ağırlık artar ve buna bağlı olarak dingil sayısıda çift olabilir
Çift dingil karavanların tek dingil olanlarına göre avantajları :

- Daha dengeli gidişi, büyük araçların sollama yapmalarında daha az etkilenmeleri,
- Sağa sola gezinme riskinin daha az oluşu,
- Geriye doğru düz manevrada kontrolünün daha kolay olması,
- Lastik patlaması durumunda daha güvenli oluşu,
- Daha geniş iç hacim sunmaları

Dezavantajları :

- Çift dingil ve büyük hacim sebebiyle daha ağır olmaları,
- Daha ağır olmaları sebebiyle daha güçlü ve ağır bir çekici araca ihtiyaç duymaları,
- Araç ile geri manevrada "dönüşerde" daha fazla zorlanılması,
- Araçtan çıkarıldıktan sonra elle hareket ettirilebilmesinin çok zor olması

Doğan beyin paylaştığı gibi artısı ve eksisi bunlar
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,429
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst