Dalış Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ugurerol Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,778

ugurerol

Ana Kamp
Mesajlar
23
Tepkime Puanı
0
Her zaman tüplü dalış (scuba) veya serbest dalışı öğrenmek istemişimdir. Bunlara nasıl başlayabilirim?

En iyi yol bölgenizdeki bir Dalış Merkezine gitmektir. Bu dalış merkezlerinden dünya çapında 3000 den fazla bulunmaktadır. Mutlaka size yakın bir dalış merkezi bulabilirsiniz.

Tüplü dalışı öğrenmek zor mudur?

Hayır, açıkçası düşündüğünüzden daha kolaydır, özellikle de suyun içindeyken rahatsanız. Eğitim PADI veya CMAS'ın standartlarında verilen teorik eğitim, sığ su çalışması ve dört tüplü eğitim dalışından oluşur. Bu eğitimlerde,öğrendiklerinizi uygulama fırsatı bulacaksınız.

Sertifikalı dalıcı olmak ne kadar zamanımı alır?

Hafta içi akşamları düzenlenen kurslara katılarak, sırasıyla teorik eğitim ve su uygulamasını 12 saat süren eğitimle 2 haftada tamamlayabilirsiniz. Kursun gereği olan ve hafta sonu düzenlenen dalış gezisine katılarak 4 deniz dalışını da başarı ile bitirdikten sonra sertifikalı dalıcı olabilirsiniz.

Sertifikalı dalıcı olmak için kaç yaşında olmak gerekiyor?

Bunun için en az 14 yaşında olmanız gerekiyor. 18 yaşından küçükler için "Veli Muvafakat Belgesi" alınmaktadır.

Tüplü dalış eğitimine katılabilmek için özel nitelik/becerilere sahip olmam gerekiyor mu?

Hayır. Genel sağlık açısından iyi durumda olmak ve en az 12 yaşında olmak yeterlidir. Önlem olarak sağlığınızla ilgili bir anket dolduracaksınız. Eğer cevapladığınız ankette üstünde durulması gereken bir şey olursa dalmanızın uygun olup olmadığını anlamak için bir doktora danışınız.

"1 Yıdız Balıkadam" sertifikası alabilmek için çok iyi bir yüzücü olmam gerekiyor mu?

Hayır. Sizden beklenen normal derecede yüzme bilmeniz ve suda kendinizi rahat hissedebilmenizdir. Sertifikanızı alabilmek için 183 metre durmaksızın herhangi bir stilde ve hızda yüzebilmeli ve ardından 10 dakika su yüzeyinde kalabilmelisiniz.

Tüplü dalış pahalımıdır?

Aslında değildir. Birçok dalış merkezinde malzemeler uygun fiyatlarla kiralanmaktadır. Sonuç olarak dalış normal bir bütçeye uygundur. Pahalı hâle getiren, otobüs ile uzun yolculuk yaparak dalış merkezine gidiş-dönüş, otel ve yeme içme masraflarınızdır. Deniz kenarında veya yakın iseniz daha şanslısınız.

Dalışa başlamadan önce hangi malzemelere ihtiyacımız var?

Bu dalış merkezinin sağlayabileceği malzemeye göre değişir. Bu yüzden en iyisi bunu eğitmeninizle konuşmaktır. Muhtemelen başlangıçta kendi özel maske, palet ve şnorkelinizi isteyeceksiniz. Dalış merkeziniz veya Eğitmeniniz size ihtiyacınız olan kaliteli ve size uygun malzemeleri sağlayacaktır.

Serbest dalış kolay gibi gözüküyor. Bunun için kursa ihtiyacımız var mı?

Suyun içinde rahatsanız muhtemelen ihtiyacınız olmayacaktır. Yine de bir rehberlik isterseniz, Eğitmeninize veya bir Dalış Merkezine başvurabilirsiniz.

Tüpteki hava suyun altında ne kadar yeter?

Bu çok sorulan bir sorudur ancak belirli bir cevabı yoktur. İnsanlar farklı sıklıkta nefes alıp verirler. Ayrıca bu; derinliğe, havanızı ne kadar hızlı kullandığınıza ve tüpünüzün büyüklüğüne bağlıdır. Bütün bunlar bağlı olarak sorunuzun kesin bir cevabı yoktur. Bu yüzden dalgıçlar tüpte ne kadar hava kaldığını gösteren bir gösterge kullanırlar.Ortalama alırsak 5-10 metre derinlikleri arasında, ılık suda ve sakin bir dalış yapan dalıcının havasının 1 saat civarında yetmesi beklenir.

Havuz daldığımda kulaklarım acıyor. Dalış yaptığımda bu ağrıyı hissetmeyecek miyim?

Kulaklarınızda ağrı hissetmenizin nedeni su basıncının kulak zarını içeri doğru zorlamasıdır. Kursunuzda kulaklarınızı ortam basıncına eşitleyebilmek için kolay bir teknik öğreneceksiniz.

Filmlerde dalgıçları köpekbalığı/müren gibi tehlikeli hayvanların arasında görüyoruz. Bu hayvanlara çok dikkat etmeli miyiz?

Sudaki hayvanları taciz etmediğiniz sürece size zarar vermezler. Size zarar vermelerini engellemek için basit olarak sualtında dokunduğunuz ve bastığınız yerlere dikkat etmeniz yeterlidir. Dalıcılar köpekbalıkları için doğal besin değillerdir. İstatistiklere göre dünyada yılda ortalama 1 dalıcı bu yüzden hayatını kaybederken arı sokmasından ölenler binlercedir.

Tüplü dalış tehlikeli midir?

Hayır. İstatistikler, tüplü dalışın yüzme kadar güvenli olduğunu ortaya koymuştur. Ama tabi ki dikkatli olunması gereken noktalar vardır. Zaten eğitimle sertifikalandırma bu yüzdendir. Ancak kurallara uyulduğunda son derece güvenlidir.

Gözlerim bozuk. Bu bir sorun yaratır mı?

Kesinlikle yaratmaz. Yumuşak lens kullanarak dalabilirsiniz. Bunun yanında, sert lens kullanıyorsanız da dalışa uygun olanını tercih etmelisiniz. Bu konuyu göz doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Ayrıca isterseniz, maskenizi özel numaralı lensle imal ettirebilirsiniz. Bunun için eğitmeninize başvurunuz.

CMAS-TSSF brövemi kaybettim. Yenisini nasıl alabilirim? Bu ne kadar sürer?

Dalış merkezinize gittiğinizde, size yeni bir kimlik kartı çıkartmada yardımcı olacaklardır. Bu işlem ortalama olarak iki hafta sürer. Bu süreden daha kısa bir süre içinde dalışa gitmeyi düşünüyorsanız, TSSF (Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu)'den size kart bilgilerinizi fakslamasını isteyebilirsiniz. Bu sayede dalışa daha kısa bir zaman diliminde gidebilirsiniz.

Dalış ilgimi çekiyor ancak bana uygun olup olmadığını bilemiyorum. Kursa kayıt yaptırmadan dalış denemesi yapabilir miyim?

Elbette. "Discover Scuba" programıyla size bir takım basit ve temel bilgiler öğretilecek bir eğitmen nezaretinde maksimum 6m derinliğe (havuz,deniz) deneme dalışı yapmanız sağlanacaktır. Bu en fazla bir iki saatinizi alacaktır.

Dalış tüpleri neyle doldurulmaktadır? Oksijenle mi?

Sportif dalışta dalgıçlar oksijen değil hava solurlar. Bu hava normalde soluduğumuz hava gibidir ve karada soluduğunuz karbon monoksit, ağır metaller ve tozlardan arındırılmıştır.

Tüplü dalış ve serbest dalış hakkında daha fazla bilgiyi nereden edinebilirim?

Dalış merkezini veya Eğitmenini aradığınızda, size dalış programları ve bunlara nasıl başlayacağınız hakkında ayrıntılı bilgiyi verecektir.

CMAS nedir? ve TSSF nedir?

CMAS (Dünya Sualtı Federasyonları Birliği), Dünyadaki sualtı federasyonlarının bağımlı olduğu bir Konfederasyondur. Bizim federasyonumuz TSSF (Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu) olduğu gibi dünyadaki diğer federasyonlarda CMAS'a bağımlıdır. Aldığınız veya alacağınız brövenin bir yüzü CMAS diğer yüzü TSSF'dir, yani TSSFdalıcısı olan aynı zamanda CMAS'ın uluslar arası sertifikasına da sahiptir. CMAS'ın Dünyada on binlerce eğitmeni milyonlarca dalıcısı vardır.
 

Etiketler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,429
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst