Değirmendere

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan AYDURAN Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 36
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 37,467

AYDURAN

Zirve
Mesajlar
5,669
Tepkime Puanı
27
Yaş
49
Yer
İstanbul / Maltepe
deg_cografi_konum.jpg


Değirmendere Türkiye Coğrafi bölgeleri içerisinde Marmara Bölgesinde Kocaeli İli dahilinde Gölcük İlçesine bağlı bir beldedir. Doğusunda Gölcük ilçe merkezi, batısında Halıdere Belediyesi, kuzeyinde İzmit Körfezi ve güneyinde Kuyumcu Dağı'nın etekleri boyunca Örcün Köyü'nün idari sınırları ile çevrilidir.

14.jpg


Değirmendere'nin Romalılar döneminden beri yerleşim birimi olduğu tahmin edilir. Adını; Değirmendere'yi güney-kuzey doğrultusunda ikiye bölerek İzmit Körfezine dökülen, önceleri kenarında çok sayıda un değirmeni bulunan dere dolayısıyla Değirmenderesi olarak almış, zamanla halk arasında Değirmendere olarak benimsenmiştir.

18.jpg


Değirmendere'de ilk yerleşilen alan Yukarı mahalledir. Yıldırım Beyazıt zamanında, buraları Türkleştirmek amacıyla, Orta Anadolu'dan özellikle Konya ve Kayseri'den insanlar buraya getirilmiştir.

19.jpg


Değirmendere'nin gelişip büyümesinde Gölcük Tersanesi'nin kurulması ve İzmit ile İstanbul arasında seyreden sanayi faaliyetlerinin etkilerini gözlemlenmektedir. Ayrıca ulaşım kolaylığı ve turizm faaliyetleri de gelişmeyi hızlandıran diğer faktörler olmuştur. Zira şehrin içinden geçen E-130 Devlet Karayolu yoğun bir trafik akışına sahiptir.

17.jpg


Günümüzde Değirmendere'nin toplam alanı 800 hektardır. Bunun 520 hektarı imar planlı alandır. Değirmendere'de günümüzde yedi mahalle bulunmaktadır. Bunlar Merkez Mahallesi, Topçuları Mahallesi, Yukarı Mahalle, Yüzbaşılar Mahallesi, Atatürk Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Yalı Mahallesi'dir. Yüzbaşılar mahallesi alanının dar olmasından dolayı en yoğun konutlu mahalledir. Bunun dışında genel olarak yerleşmelerin en yoğun olarak bulunduğu kısım karayolu ile İzmit Körfezi arasında kalan kuzey kısmıdır.

16.jpg


Değirmendere ve çevresinde Akdeniz ikliminin değişmiş tipi hüküm sürmektedir. Kışlar asıl Akdeniz iklimine nazaran daha karlı ve soğuk, yazlar ise daha ılıktır.

62.jpg


1938 yılından itibaren Belediye teşkilatı kurulan beldenin doğusunda ki Gölcük İlçe Merkezine uzaklığı 3 km, il merkezi İzmit'e ise 20 km.dir.

15.jpg


Değirmendere kuzeyde İzmit Körfezi ve güneyde Samanlı Dağları'nın uzantısı olan Kuyumcu Dağı arasında genişliği 1.3 km arasında değişen uzunluğu yaklaşık 5 km.yi bulan bir sahada yer alır.

5.jpg


Samanlı Dağları Bozburun'dan başlayarak, doğuda Geyve Boğazı'na kadar 130 km'lik bir sahada uzanan devamlı bir dağlık kütle teşkil eder. Ancak kütlenin jeolojik ve morfolojik özellikleri her yerde aynı değildir. Morfolojik uzanışı ve jeolojik oluşum bakımından Samanlı Dağları, Kuzey Anadolu Sinsileleri'nin batıda Marmara Bölgesi'ne sokulan bir devamı olarak bilinir. Değirmendere İzmit Körfezinden başlayıp, Kuyumcu Dağına doğru yükselen (644m) alanı içine alır. Yani diğer bir değişle Kuyumcu Dağı'nın eteğinde kurulmuştur. Arazi genellikle dağlıktır.

12.jpg


Örcün, Yukarı Mahalle ve Kuruçeşmeden geçirilecek bir hat Değirmendere'yi iki ayrı jeolojik üniteye böler. Bu hattın doğusu neojen yaşlı eski alüvyonlardan oluşmaktadır. Buradaki alüvyon saha kum-çakıl-kil ve siltlerin yarı taşlaşmış ardalanmasından oluşmuştur. Kalınlığı yaklaşık 1 km'nin üzerindedir. Örcün, Yukarı Mahalle ve Kuruçeşme'den çekilen hattın batısında kalan kısmı ise metamorfik ve mağmatik kökenli bilimlerden oluşmaktadır. Burada tüfler doğu-batı doğrultusunda kuzeye doğru devamlı olarak yüzlek vermişlerdir. Tüflerin güneyi ise genellikle anfibolit bilimlerden oluşur. Bu birimlerin üzerinin ayrışmış olduğu alt kısmının ise ana kaya olduğu yarmalarda görülmektedir.

37.jpg


Erişim noktalarına uzaklık : İstanbul = 110 km İzmit = 20 km Yalova = 45 km Yeşilköy Hava Limanı = 140 km.
 

Etiketler
Ynt: Değirmendere

Tarihçesi

Aşağı ve Yukarı Değirmendere'nin Roma ve Bizans dönemlerinde meskûn olduğunu gösteren kalıntılar bulunmaktadır. Meselâ: Yüzbaşılar'da temel açılırken çıkan lahidler, Tekelikoy'da İmparator Herakliyus tarafından yaptırılmış olan deniz hamamı kalıntıları (Kocaeli Yıllığı, 1967, s. 168), İn-libağ ve Kuruçeşme'de kilise kalıntıları, Eskiya-lı'dan biraz daha batıda deniz içindeki temeller ve bir değirmen taşı, Yukarı Değirmendere Soğuk su'nun batı tarafındaki tepede bulunan Ayazma çok kimse tarafından bilinir.

tarihce.jpg


Bütün tahrir defterlerinde mevcut olan eski Değirmendere, günümüzdeki Yukarı Değirmendere mahallesi olup, bölgemizin büyük köylerinden biri idi. Aşağı Değirmendere'de önceleri sadece iskele, mağaza denilen depolar, bir kahve ve Eskiyalı Camii (1864'de yapılmıştır) bulunurken, İstiklâl Harbi'nin zaferle sonuçlanmasından sonra halk köyden aşağı inmeye başlamıştır.

Değirmendere, Kanunî döneminde Rumelihisarı muhafızlarına timar olarak veriliyordu. Önceler: buğday, arpa, yulaf ziraati yapılır, üzüm, meyve kuru soğan, ceviz, zeytin, kestane, kızılcık, armui ve kiraz yetiştirilirken son bir buçuk asırdır tanır ziraati terkedilmiştir.

Yaklaşık 150 yıl önce de "Değirmendere Fındığı" diye meşhur olan taze fındık yetiştirilmeye başlanmıştır. Halkın bir kısmı denizci olup İstanbul'a mahsûl götüren kayıkları vardı. 40-50 yıl ev veline kadar odunculuk da yapılırdı. Tahrir defterinden öğrendiğimize göre köyde 4 değirmen bulunuyordu.

Yukarı Değirmendere'de bulunan cami, Kanunî'nin Bâbü's-Sa'âde Ağası Hacı Dâvud Ağa tarafından yaptırılmış olup zengin vakıfları vardı. Eskiyalı'daki cami ise Bedestânî Hacı Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmış olup vakıfları bulunuyordu (Merhumun ayrıca Tatar insaniye Köyünde de bir camii vardı). Ayrıca Mihrişah Valide Sultan, Sadrâzam Nasuh Paşazade Ali Bey vakfına ait araziler, Suyolu vakfı, Hacı Ahmed Ağa vakfı vardı. Son yıllarda Değirmendereli Hacı Halit Er-kut (1909-1988) merhum tarafından kurulan vakıf, Değirmendere'de bir hastahane, bir lise yaptırmış, bir çok üniversite öğrencisine burs vermektedir.

Yukarı Değirmendere Seki mahallesinde Ab-durrahman Dede türbesi ziyaretgâhtır. Türk edebiyatı tarihinin en uzun ömürlü dergisi olan Ser-vet-i. Fünûn'un sahibi, mebus Ahmed îhsan Bey yaklaşık 50 yıl kadar Değirmendere sahilindeki köşkünde oturmuş, vefatından sonra da Garipler mezarlığında defnolunmuştur. Damadı emekli Albay Prof. Dr. Murat Cankat Bey de yanında med-fundur.

Köyde iki hamam bulunurken biri tamamen, diğeri kısmen yıkılmıştır. Bazıları kitabeli olan çok miktardaki çeşmelerin tamamı yıktırılarak yok edilmiştir.

Gölcük ilçe merkezinin Değirmendere'y e nakli sebebiyle belediye 1.VI.1944 tarihinde kurulmuş, 1955 Nisan'ında teşkil edilen Yalı Değirmendere nahiyesinin merkezi olmuştur.
Haritası evvelâ 1947'de yapılmış, sonradan 1953'de ilâve edilen yeni sahaların da haritası meydana getirilmiştir. 1950'de de ilk imar planı yapılmıştır.
 





















Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,799
Kayıtlı Üye Sayımız
172,072
Kaydolan Son Üyemiz
egedeba

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst