Doğa Fotoğrafçılığı Başlangıcı için Tavsiye

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan sciencepeople Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 49
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 31,004

sciencepeople

Kamp III
Mesajlar
588
Tepkime Puanı
0
Yer
Ankara
Arkadaşlar merhaba ben dağcılık grubundan emre benim doğa fotoğrafçılığına karşı bir ilgim var başlangıç düzeyinde bana önerebileceğiniz bir makina varmı.?Birde hep kafama takılan soru neden ufak dijital makinalar yerine slr makinalar kullanılıyor benim gözlemlediğim slr makinada kadrajda neye bakrsam aynı mesafede olduğu gibi çekiliyor ama dijitalde objeler çok uzakta duruyor SLR makinanın avantajları konusunda da bilgilendiriseniz sevinirim.

Sağlıcakla Kalın :smiley:

EMRE
 

Etiketler
Merhabalar,Slr makinenin en önemli avantajlar
-sensor çok daha büyük (detayları çok daha iyi verir kompaklardan,ışıksız ortamda daha temiz görüntü verir
-lensin değişebiliyor olması ( en büyük artısı bu,bu sayede manzara için geniş açı,portre için prime (zoomsuz, 50mm mesala),veya kuş fotoğrafçılığı için tele lens takıp makineyi amaca uygun hale getirsiniz.
-daha fazla manuel ayarlar
-gövde büyüklüğü nedeniyle daha iyi ergonomi

Bu liste böyle gider,size önerim fotoğraf çekmeyi öğrenmek istiyorsanız,öyle anı olarak çekimlerden bahsetmiyorum.,braz kurallara uymak,daha etkili kareler çekmek için Dslr almanız sizin için daha iyi olur.
İkinci sorunuz için elinizde bir slr olduğunu farz edelim,doğa fotoğrafçılığını biraz daha ciddi şekilde yapmak istiyorsanız edinmeniz gereken temel ekipmanlar

-bir tane ultra geniş açı lens
(örnek Sigma 10-20mm,Tokina 11-16mm,Nikon 14-24mm ... )
-güzel bir tripod


Biraz daha fazla ciddi düşünüyorsak Filtre alemine el atmanız gerekiyor,bununda sınırı yok gibi :smiley: ama temel olarak şunlar yeterli olucaktır
-Bir tane Circular Polarizer filtre (ucuz çin mallarından değil,kalite şart burda)
(bu filtrenin temel amacı ,ışıkdan kaynaklanan yansımları engellemek.Mesala bir araba çekiyorsunuz,camındaki yansımanın çıkmasını istemiyorsanız bu filtre şart)
-Bir tane Nd (neutral density) filtre (direk güneş gözlüğü mantığı ,sensorun ışık geçirgenliğini azaltır bu sayade normalden daha uzun süreli pozlama yapabilirsiniz)
nd filtrenin işe yaradığı bir fotoğrafa örnek vermek gerekirse (makine pentax k10d,lens sigma 10-20mm)
http://www.fotokritik.com/1970635 , http://www.fotokritik.com/1960775
Burda 9 stop etkili bir filtre kullandım (yane makine ışığı oldukça az aldı ve buda benim gün ışığında 15 sn süreyle pozlamama yardımcı oldu.Bulutlardaki hareket hissi nd filtre sayesinde.


Şu ans saat biraz geç ,biraz karışık yazmış olabilirim kusuruma bakmayın :smiley: .Sormak istedikleriniz varsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
 

Emre arkadaşım,

başlangıç olarak DSLR makina alman bence agır gelir.Hem maddi..yönden hemde dagcılık ekipmanın zaten agırdır birde dslr makina ekipmanı alman seni yorar..

tavsiyem eger bu işi severek yapıp kendini de geliştirmek istersen iyi bir kompakt makina başlangıç için seni idare eder.Dagcılık faaliyetlerindeki çekimlerin seni tatmin etmemeye başladıgında hem o zamana kadar duruma göre bıulundugun şehirde fotograf kluplerinden birinde kursa giderek ışık,diyafram,enstantene ,kadraj v.s eksigini giderirsin hemde alacagın DSLR makinayı bilinçli alırsın.
İlk alacagın kompakt-dslr-like makinaların da çogunda zaten manuel kullanıma izin veren seçenekler oldugu için hep otomatikte çekim yapmaz kendinden de mutlaka katarak foto çeker ve bunun zevkine varırsın.

Fujinin-canonun-nikonun bu konuda 400-700 tl aralıgında makinası mevcut.
kolay gelsin..
 

uzun yıllar kompakt kullanmış, ve kompaktı slr a değişmem, cebime sığmayan bizden değildir vs çok konuşmuş biri olarak diyorum ki , slr al :smiley: Özellikle alan derinliği olayı en büyük fark slr ve kompakt arasında.
Hem doğda olayım hem anı olsun diyorsan iyi bir kompakt (ki Sony dscw300 var bende aşığım kendisine!) hayli hayli yeter. hd video da çekiyor.
Ama yaptığım işle kendimi geliştireyim, yaptığımdan daha fazla keyif alayım diyorsan slr..

doğada gündüz çekimlerimde hiç tripod kullanmıyorum ben. eğer yürüyüş halinde olacaksan bir monopod daha iyi bir seçip olabilir. tripod kullananlar neden kullandıklarını anlatırsa ona göre değerlendirirsin. ben kullanmadığımdam yorum yapmayayım.
 

Cevaplar için teşekkür ederim :smiley: ben zaten şu anda kompakt makina kullanıyorum sizinde yardımlarınızla slr tiplere geçmek istiyorum evet ağırlık yönünden biraz yüküm olacak ama güzel fotoğraf çekince bence değer.Başlangış olarak önerebileceğiniz(öğrenci olduğumuda hesaba katarak) direkt makina olarak öerebileceğiniz marka model varmıdır acaba..?
 



Başlangıç seviyesi olarak Canon 550D,Canon 600D ,Nikon D90 (nikonun diğer alt modelleri pek iyi değiller,en azından d90 almak lazım),Pentax K5 (gövde olarak yazdığım diğer modellerden daha kalitelidir, weather sealing(toz,nem,sıcaklık gibi çevresel etkenlerden biraz daha az etkilenir) denilen olay k5 modelinde daha iyidir.
Lens olarak dedğim gibi güzel manzara çekmek istiyorsak ultra geniş açı len lazım,Bütçe iyi ise tavsiyem Tokina 11-16mm ,değilse Sigma 10-20mm F4.5.
Tabi ilk başta bu geniş açı lensi almayabilirsiniz,kit lensle idare edip makineyi biraz öğrendikden sonrada alabilirsiniz.
Makine seçimi size ait,yukarıdaki yazdığım makinelerin hepsi güzeldir.

iyi günler...
 


http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-kamera-fotograf-dijital-fotograf-makinesi-nikon-d40-18-55-kit-temiz-49688165/detay/

bu makina hakkında yorumlarınızı alabilirmiyim yeterli olurmu sizce...?

Teşekkürler
 

@sciencepeople ben şahsen bu modelleri tavsiye etmiyorum.Nikon almayı düşünüyorsanız en aşağı D90 almak lazım.Neden derseniz Nikon'un ucuz makinelerinde gövde üzerinde af motoru yoktur.Yane af motoru olmayan bir lens alırsanız,manuel fokus yapmak zorunda kalırsınız.
 

Merhaba

Maalesef şimdilik bütçem bunlara yetiyor :( söylediğim gibi acemiliğimi atmak için alacağım zaten belki ileride en iyisi olur :smiley:
 



sciencepeople' Alıntı:
Merhaba

Maalesef şimdilik bütçem bunlara yetiyor :( söylediğim gibi acemiliğimi atmak için alacağım zaten belki ileride en iyisi olur :smiley:
Bütçeniz kısıtlı ise,pek tabi bu modeller civarı bir makine alabilirsiniz,fotoğraf bilginizin gelişmesine çok yardımcı olacaktır.Size kolay gelsin...
 

Teşekkürler birde makinalarda genellikle 18-55 lens var.BU lensin özel bir kullanım alanı varmı mesela şu çekimde çok başarılıdır tarzında.
 

sciencepeople' Alıntı:
Teşekkürler birde makinalarda genellikle 18-55 lens var.BU lensin özel bir kullanım alanı varmı mesela şu çekimde çok başarılıdır tarzında.
18-55 kit lenslerin özel bir kullanım amacı yoktur.Genel amaçlı bir lenstir.
 


sciencepeople' Alıntı:
yani özel ekipmanlar kadar olmasada örneğin bir kuşun gözünüde bir manzarayıda iyi bir kalite çekebilirmiyim..?
Tabi çekebilirsiniz,siz benim kötü dediğime bakmayın.Her halükarda kompakt makinelerden çok daha kaliteli çekim yapabilirsiniz.Ayrıca nikon 18-55mm kit lensi, kendi sınıfında kailteli bir lenstir.
 



Teşekkür ederim araştırmaya devam peki son bir sorum perde sayısı shutter gibi terimler duyuyorum tecrübesizliğime verin bunlar ikinci el makinada alınması için ortala kaçlrda seyretmesi lazım mesela baktığım makinanıki 11700 de sizce nasıl...? :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst