Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ruh adam Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 13
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,647

ruh adam

Yeni Üye
Mesajlar
6
Tepkime Puanı
4
Yer
Eskişehir
Değerli forum üyeleri,

Eskişehir'den yeni katıldım aranıza. Merak ettiğim birçok konuda bu forumdan bilgi edindim; emeği geçen herkese teşekkür ederim.

Bu konuyu tekrar -tabiri caizse- hortlatıyorum. Çünkü abicim, açıkçası pek doğa ile haşır neşir bir insan değildim birkaç doğa yürüyüşü dışında. Efendim; iki yıldır, serdar kılıç abimiz de sağolsun merak sardık; çadır, takım taklavatı dizdik derken... 'Havalar düzelsin artık kendimi doğaya bırakacağım' düşüncesi ile bekliyorum. (Çok uzattımsa lütfen affedin)

Neyse geçenlerde Backcountry diye bir film izledim. Sadece film de deyip geçmeyin; oturdum net'ten okudum; liveleak'ten, youtube'dan izledim falan... Oldu mu bende bir fobi artık; ayılar, kurtlar... :(

Şimdi avcılık bir tarafa lütfen; silah, tüfek, o ayrı bir konu da... Doğaya saygı, hayvanların yaşam alanına saygı falan, o da tamam. [İki ayaklı hayvan muhabbetine girmiyorum bile]

Ama izlediğim şeylerde kampçıların, bisiklet gezgincileri ya da trekkingcilerin bir hatası yok gibiydi. Yani köşeyi döner dönmez hayvanla burun buruna geliyor herifler, bir kasıtları yok ki :smiley:
* 'Hayvanlar zaten insanlarla karşılaşmak istemez, kaçar' diyenler için bir örnek: https://www.youtube.com/watch?v=UCeinp8RiSc

Ben çözüm olarak, şu çocukluktan hatırlarsınız belki kızkaçıran, torpil falan derler... Cebimde ondan bulundurayım, gürültüsünden korkarlar diyordum ama. Onu çıkaracaksın da, fitili ateşleyeceksin de... Forumu okudukça anladım ki torpil elimde patlarmış. :smiley: Çünkü bu hayvanlar gerçekten çok hızlı.

Sadede geliyorum:
1- Bu kadar çekinmem yersiz mi? Doğada kendi halimizde takılırken bir yaban hayvanı ile karşılaşma ihtimali nedir? Forumda kimileri 'ayıların nesli tükeniyor; görürsen kendini şanslı say, fotoğrafını çek hatta' demiş. Kimileri 'geçen sene falan yerde taze ayak izlerini gördük' demiş.

2- Lütfen bana ve benim gibi düşünen, çekinen; acemi insanlara yaşanmış daha somut olaylar, örnekler ve çözüm yolları aktarır mısınız? Nasıl yeneceğiz bu ilk korkuyu, bu fobiyi?

İlginiz ve sabrınız için şimdiden çok teşekkür ederim. Cevaplarınızı bekliyorum.
Esen kalın...
 

Etiketler
Ynt: Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

Bence ayı ile karşılaşırsan dur ve bekle. koşarsan sana yetişir agaci çıksan oda çıkar çaresi yok. Biber gazı sprey inin faydalı olabileceğini düşünüyorum tam bilgim olmamakla beraber. belki hayvanın sersemlemesiyle kaçma olanağı doğabilir.

SM-N750 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 


Ynt: Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

ince999' Alıntı:
İçinize bu "ACABA" endişesi girdiğine göre siz bu "DOĞA" sevdasından vaz geçin derim.

Benim sorum 'doğa sevdasına devam edebilir miyim?' değildi yanlış hatırlamıyorsam. Araştırmak, öğrenmek; önlem almak vb... Bunlarda ne sakınca var ki.

Birileri size bir şey danıştığında siz bu tip cevaplar mı verirsiniz hep:
'sen, sen bir de sen vazgeç,
senle sen devam edebilirsiniz'
 

Ynt: Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

Bence dogada cekineceginiz hayvan aç olanidir. Tok olani zaten sen kimsin nesin diye yanina gelmez o da korkar. Bu aclik durumlarin da onlara karsi gostereceginiz davranis onemli. Bunun arastirmasini bu tarz yirtici hayvanlari taniyan insanlardan bilgi almaya calismalisiniz.

GT-S5830i cihazımdan Tapatalk 2 ile gönderildi
 



Ynt: Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

Merhaba,

Doğada insanoğlundan daha korkunç canavar olabilir mi? Bu yüzden korkmayın, o zaten sizden korkacaktır. İkinci olarak Bozayı olarak tabir edilen kahverengi ayıların ağaca tırmanamadığını, Asya ve Amerika siyah ayılarının ağaca tırmanma konusunda uzman olduklarını biliyorum. Yanlışım da olabilir. Hele köknar ve çam ormanları olan bir yerde dalsız budaksız dümdüz bir ağaca o panikle tırmanılacağını sanmıyorum :smiley:

Doğada ilk defa 9-10 yaşlarımda bir ayı gördüm. Babamla derede alabalık tutuyorduk ve şimşir ağaçlarının arasındaki sıklık ve çalılıktan çıktı, sonra yakınımıza doğru yaklaşarak yoluna devam etti. O bize baktı, biz ona. Yine bir çok defa ayı ile ormanda karşılaştık. Genelde insan kokusunu duyunca uzaklaşıyorlar. Ayrıca ayılar saldırgan değil oyuncu hayvanlardır. Kaçacaksanız, yanınızdaki dikkat çekecek şapka gibi bir eşyayı bırakın oyalanırlar. Aslında onlardan kaçmak değil yakınlaşıp sevmek lazım :smiley:

Bir diğer husus ise ayı vakaları memleketimizde yok denecek kadar az olması. Kış uykusundan çıkan ve yavrusu olan ayılar, tehdit hissedince iç güdüsel olarak saldırganlaşır diye biliyorum. Annesini emen bir yavru kediyi dahi sevsen, annesi kıhhhh pıhhhh pıfffff diye kızıyor ve hatta saldırıyor :smiley: Doğayla bütünleşin, doğada sizinle bütünleşsin.
 


Ynt: Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

507 kilometrelik likya yolunu yürümüş biri olarak şunu söyleyebilirim
doğadaki hiç bir hayvan tehdit görmediği sürece size zarar vermez.
hatta çadır kurduğum kamp alanında domuzlar istila etti sabaha kadar
sonra çekip gittiler
 

Ynt: Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

Bu konu benim de endişe ettiğim konulardan biri oldugundan genelde ücretli kamp alanlarını tercih ediyorum. hatta eşim ile gidiyorsak mutlaka güvenilir yerleri tercih ederim. ama gecen kış, (bodrum'da) dağbelen köyü civarında ormanda bir gece de olsa geçirmek istedim. herkes "orası yaban domuzu kaynıyo, olmaz, çok tehlikeli, delirdin mi sen" vs diyerek yolumdan çevirdi. birçok kez "bir şey yapmıyorlar" yazısı okusam da, insan emin olamıyor.

Bu garantiyi istemek de ayrı bir çelişki aslında. Çünkü ormanda kamp kurmak demek ne demek? vahşi doğada bulunmak demek. vahşi doğada hangi canlının garantisi var? Hiçbirinin. Ama biz insanlar hem gideyim hem de bana yılan, çıyan, zehirli ot, ayı, kurt, domuz, vs bulaşmasın istiyoruz. saçma biliyorum. ama belki de önce birkaç kez deneyimli biri ile gidip cesaretlenmek, sonra tek başına olmak mantıklı.
 

Ynt: Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

En tehlikelisi 1. Apaçi iki ayaklılar, 2. Yılanlar


Kuşlar nolur didişmeyin
 



Ynt: Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

Pazartesi gecesi Sakarya Poyrazlar Gölü kenarında çadırımızı kurduk. Yatmadan önce kurbağa sesleri ile birlikte tepelerden kurtların uluma sesleri de geliyordu. Sabah da ağaçkakan seslerine uyandık.

Neyse gelelim bizi korkutan olaya. Sabah gün ağırırken Jandarma gelip kayınpederi uyandırmış. "Aman abi buralarda araçları gasp ediyorlar, tekin yer değil buralar" demiş. Akşam Sakaryalı bir arkadaşa sordum, mümkünatı yok diyor.

Yani asıl tehlike biz insanlar. Bazısı gasp yapar, bazısı da başına iş açılmasın diye gasp dedikodusu...

Bu arada paylaştığınız linkteki video FAKE. Sebebi bu video'da açıklanmış. :smiley: https://www.youtube.com/watch?v=5uXqHILjsmY
 

Ynt: Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

Doğada çadır kuracaksanız kurdugunuz çadırın etrafına kükürt ekeleyin
 

Ynt: Doğada Yaban Hayvanları İle Karşılaşmalar

Uzun yıllardır kamp yapıyorum şimdiye kadar hiç hayvanlarla ilgili kötü bir olay yaşamadım.Bu olmaz anlamına gelmez elbette doğada olduğumuzda hayvanların yaşam alanında oluyoruz...Daha çok ne -doğada-neler yapmayı bilmekle alakalı diye düşünüyorum.Bir de korkmamak gerekiyor diye düşünüyorum kendi adıma.
 

Merhaba,

Bazı arkadaşların dediği gibi, hayvanlardan çekinmenize gerek yok... Özelliklede çok basit bir iki hususa dikkat ederseniz, evinizden daha güvende olabileceğinizi söyleyebilirim. Doğada tehlikeler çok daha başka. Hipotermi, hipertermi, dehidrasyon, yalnış kamp yeri seçimi, yıldırım vb.. Hayvanlarla ilgili ABD Milli Parklar dökümanlarından derlediğim bilgiler aşağıda... Belki işinize yarar..

YIRTICI HAYVANLARA KARŞI GÜVENLİK

AYI SALDIRILARINA KARŞI GÜVENLİK-1

AYI SALDIRILARINA KARŞI GÜVENLİK - 2
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,444
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst