Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan veteriner Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 30
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 50,111
Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

Kenan Bey'e daha uzun yıllar sorunsuz kullanmasını diliyoruz. :smiley:

Küheylan'da ana akü 2009 yılından, yaşam aküsü ise 2007 yılından beridir faaliyette. Bu sene artık ana akü değişir herhalde, yaşam aküsü ise devam eder gibi duruyor. :smiley:
 

Etiketler
Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

Ben konunun başında dediğim gibi bahsettiğim deep cycle jel aküyü elektrikli mopedde kullanıyorum. Bu konuya özel maalesef ciddi bir bilgi yok. Birkaç Türkçe site var onlar da heralde birbirinden kopyalamış. Aküleri mutlaka tam deşarj etmek gerektiğini böylece en uzun çevrim ömrü olacağını iddia ediyorlar. Hatta moped yürümez hale gelince arka tekeri ayaklık üzerine kaldırıp farları da açıp dip gaz vererek iyice bitirmeyi öneriyorlar. Bu konuda tamir ve satış işleri yapan bir site ise DC-DC konvertör ile 10.5 voltta beyin tarafından kapatılan aküleri 7 volta kadar deşarj etmeyi bile öneriyor ve bunun için parça satıyor.
Ancak benim çeşitli yabancı sitelerde yaptığım araştırma sonucu edindiğim bilgiler veya bu sayfa gibi direk elektrikli moped ile ilgili olmasa da genel anlamda deep cycle aküler ile ilgili bilgi veren sitelerin neredeyse tamamında ne kadar az deşarj edilerek kullanılırsa akünün maksimum ömrü olacağı yazılıyor.
Genel kanı güvenli derin deşarjın maksimum %80, minimum %10 ancak en idealinin ortalama %50 olacağı. Buna gerekçe olarak ise sürekli derin deşarj edilen akülerde, derin deşarj sırasında doğal olarak oluşan sülfat kristallerinin, daha hafif deşarj edilenlere göre daha sert, büyük, düzensiz şekillerde olması ve bunun sonucu şarj sırasında tekrar kullanılabilir elektrolite dönüşmesinin daha zor olması. Böylece her derin deşarjda, sığ deşarjlara göre daha yüksek oranda şekillenen kapasite kaybı.
Ancak kafamın karıştığı nokta; bu konu ile ilgili verilen grafiklerde Ferhat Bey''in de söylediği gibi %100 deşarjda 300 çevrim ise %30 deşarda 900-1000 çevrim verilmiş olması. Yani %100 deşarda 300, %50 deşarjda 1000 verilse, grafikler ile açıklama tutarlı olacak, ancak grafikler sanki deşarj derinliğinin sadece kullanım zamanı yönünden akünün daha erken kullanım dışı kalacağını ancak aküden alına enerjinin veya faydalanma miktarının aynı olacağı anlamına geliyor gibi.
Olayı bizim mopedler açısından yani her çevrimi gidilecek km olarak düşünerek somutlaştırırsak, deşarjdan sonra beklemeden hemen şarja bağlamak şartıyla % kaç oranında deşarj edersek edelim her türlü aynı km'yi yapmış olmaz mıyım?
Hatta akünün hiç kullanılmadan da belirli bir yıl ömrü de olduğunu düşünürsek eğer günlük km ihtiyacı fazla olan biri için sürekli derin deşarjla akünün yıl ömrü dolmadan aküden maksimum faydalanacağını söyleyebilir miyiz? Bir de benim kullandığım mopedin kitapçığında akülerin ömrü için kullanım şartlarına göre 6 ay ile 1 yıl arası değişir yazılmış.
 

Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

Deşarj edilmiş halde akünün bekletilmemesi konusunda herkes hem fikir. Ancak meseleyi daha somutlaştırmak için bir sorum daha var. Şarj edilmeden bekletildiği zaman akünün zarar göreceği deşarj sınırı nedir? Yani %20 deşarj edilmiş bir akünün de şarja bağlanmadan beklemesi zararlı mıdır? Yoksa %80-100 sınırlarına gelmiş bir akünün mü hemen şarja bağlanması zorunludur.? Tam dolu olmayan bir akü ne kadar süre şarja bağlanmadan bekletilince zarar görür, saat veya gün olarak bir sınır var mıdır?
 

Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

Ferhat beyin yaşam aküsü 2007 den beri faaliyette ve daha gider diyorsa,o ne yapıyorsa aynı sisteme devam etmek lazım :D
 

Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

Abdullah bey, senelerdir bulabildiğim aküler için en güvenilir İngilizce ve Almanca web sayfasının adresi aşağıda.

http://www.batteryfaq.org/
 




Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

Acilen akü uzmanı bir arkadaşı karavancı yapmamız lazım. ::smiley:

Akü şarj deşarj çevrim sayısı ömrü deşarj derinliğiyle ilintilidir. Ancak günde belli bir miktar kullanan kullanıcı için akü ömrünü fazla değiştirmeyecektir. Toplam zaman yaklaşık aynı kalacak. Günde %30 kullanım varsa her gün şarj ederseniz yılda 365 çevrim, 2 günde bir 182 ve 3 günde bir ise 122 şarj deşarj olur. Her halde yaklaşık 3 yıllık ömrü olur. ;) Tabiki burada akünün iç yapısından kaynaklanan ömür faktörü de var. Kaliteli aküde 300civarı olan ömür daha ince plakalara sahip bir aküde 100'lere kadar inebilir. :-\
Akülerin tam boşaltılması gereği, NiCd akülerdeki hafıza etkisi için geçerli olması lazım. Kullandığımız Kurşun Asit akülerde böyle bir gereklilik yok. Kesintisiz güç kaynakları, baz istasyonlar aküleri hep şarjlı tutarak uzun yıllar aküyü kullanırlar.
Deşarj edilmiş akünün dayanma süresini bilemiyorum. Akü deşarj oldukça plakadaki sülfat artıyor. Şarj olunca elektrolite geri dönüyor. Aküyü her gün kullanıyorsak birkaç gün beklemesinde bir sakınca yok. Ama uzunca bir süre bekleyecekse, akümüzü şarjlı olarak bekletmemiz aküye yapabileceğimiz en büyük iyilik olacaktır. :smiley:
 

Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

Abdullah bey, akünüzün kurşun akü olduğundan emin misiniz ?
Deep-Cycle biliyorsunuz akü cinsi değil, bir kullanım karakteristiği !

Sakın Lityum iyon ya da Nikel-Kadmiyum olmasın ?
 

Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

Hocam bu elektrikli mopedler Çin işi lityum bunlar için pahalı lüks kalır. Bildiğimiz kurşun asit deep cycle akü. Ancak bunlar biraz ne idüğü belirsiz sınıfından. Akünün bir teknik dokümanı felan yok, garantisi yok. Hatta fAGM mi jel mi olduğu bile yazmıyor, firmaya mail atıp, sordum, gelen mailde jel olduğu yazıyordu. Şu an akülerden bir şikayetim yok, yaklaşık 6. aya girdiler. İlk 1 ayında, yaklaşık 10 defa, önceki maillerimde bahsettiğim internet sitelerinin tavsiyelerine uyarak tamamen bitirip yolda kalana değin deşarj ettim. Sonrasında edindiğim bilgiler ışığında %50 veya daha az deşarj sonrası şarj ediyorum. Bir de yurtdışından desülfatör özelliği olan 7 kademeli değişken voltaj-akımlarla şarj eden bir makina ile şarj ediyorum. Geçen gün kıyaslamak için bitirdim, şu an aküler ilk günkü performansını koruyor.

14137 1
 

Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

Araştırdım, dediğiniz doğru. Kurşun jel akü.

http://efebisiklet.net/elektrikli%20bisiklet%20silikon%20ak%C3%BC

Not
Mesleğimle ilgili olarak, kalsiyum hidroksitle doyurulmus silikon jeli ile ölçü alıyorduk. Silikonu, elektroliti jel haline getirmekte kullanıyorlar sanırım.

Bir de yurtdışından desülfatör özelliği olan 7 kademeli değişken voltaj-akımlarla şarj eden bir makina ile şarj ediyorum.

En doğrusunu yapıyorsunuz. Markası CTEK olmalı ?
 



Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

EvliyaCelebi2' Alıntı:
Araştırdım, dediğiniz doğru. Kurşun jel akü.

http://efebisiklet.net/elektrikli%20bisiklet%20silikon%20ak%C3%BC

Not
Mesleğimle ilgili olarak, kalsiyum hidroksitle doyurulmus silikon jeli ile ölçü alıyorduk. Silikonu elektroliti jel haline getirmekte kullanıyorlar sanırım.

Bir de yurtdışından desülfatör özelliği olan 7 kademeli değişken voltaj-akımlarla şarj eden bir makina ile şarj ediyorum.

En doğrusunu yapıyorsunuz. Markası CTEK olmalı ?
Hocam şarj makinasının markası Ultipower. Kullanma kılavuzunda yazanlar ne derece doğru, gerçekten sülfat çözme özelliği var mı, kesin bilmiyorum. Ancak CE ve ROHS belgeli bir ürün. Fiyatı muadillerine göre ucuz olduğundan işe yarayıp yaramadığı konusunda şüpheliyim. (44 USD) .
Ancak en azından üzerinde voltmetre var, şarj bitince kendi kendine kapanıyor, ayrıca P Pulse ve N Pulse yazan iki ayrı led grubu var. Bunlar d aşarj esnasında yanıp sönüyor. Şarj başlamadan ve bitimde aküler test edilip bir sorun tespit edilirse ekrana kod olarak yazılıyor. Ayrıca bu aküler 20 amperlik olmasına rağmen orjinal şarj makineleri 3 amperlik ancak benim yurtdışından aldığım ürün 2 amperlik.
Mopedle gelen veya piyasada yedek parçacılarda bulunan orjinal şarj makineleri ile ilgili de hiç bir teknik bilgi açıklama bulamadım. Ancak mopedin kullanma kılavuzunda özellikle "şarjın tamamlanmasından sonra yeşil ışık yandığında şarj aletini prizden çıkarın, aksi takdirde aküler zarar görür " ifadesi yazılı. Buradan anladığım orjinal makineler float şarj moduna geçmiyor, sürekli yüksek voltaj vermeye devam ediyor. Ya da şarj bitiminde fişten çekilmezse bir şekilde akülerin ısınmasına ve elektrolit kaybına neden oluyor. Zaten bu durumdan sakınmak için kimi bilinçli kullanıcılar zamanlayıcı kullanarak belli bir sürede elektriğin kesilmesini sağlıyor. Bazen tamircilerde uzun süre şarjda kaldığından şekil bozukluğuna uğramış aküler görüyorum. Orjinal mopedle gelen şarj makinelerinde bir diğer gözlemim kiminde şarj bitiminde yeşil ışık yanınca makinenin fanı da duruyor. Kimilerinde ise çalışmaya devam ediyor. Heralde fanı duranlar değişken voltajlı makineler ve fan durunca float şarja geçiyor, durmayanlar sabit voltaj değişken akımla şarj eden makineler diye düşünüyoum ama konu ile ilgili teknik bir alt yapım olmadığından sadece tahmin. Çok uzattım, demek istediğim bu elektrikli mopedler şehrin yoğun trafiği , park yeri sorunu, akaryakıttan tasarruf, ehliyet-ruhsat masraflarının olmaması anlamında çok güzel aletler. Ancak mopedin en pahalı parçası olan aküleri ile ilgili ne satıcıları - servisleri net bir şey biliyor, ne de internette ciddi bir bilgi var. Bu nedenle bir çok kişinin her biri en az 120 TL olan ve bir mopedde 4 ile 6 arası bulunan bu aküleri kısa sürede pert oluyor. Bu nedenle sizlerin birikimlerinden yararlanmak istedim. Katkıda bulunan ve bulunacak arkadaşlara teşekkürler.
 

Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

Dediğiniz doğru, süphelenecek kadar ucuz. :-\
Çin malı olduğundandır belki ? Steca solar sarj aletlerinin bile aynisini yapıyorlar. Açıp karşılaştırmadan çakma olduğunu anlamak zor deniyor.

http://www.ultipowercharger.com/
 

Ynt: Doluluk Oranına Göre Deep Cycle Jel Akü Voltaj Değerleri

EvliyaCelebi2' Alıntı:
Dediğiniz doğru, süphelenecek kadar ucuz. :-\
Çin malı olduğundandır belki ? Steca solar sarj aletlerinin bile aynisini yapıyorlar. Açıp karşılaştırmadan çakma olduğunu anlamak zor deniyor.

http://www.ultipowercharger.com/
Haklısınız, ancak kendisi 1600 TL ve zaten Çin işi bir araç olduğundan şarj makinesi olarak da bununla yetindim. Yukarıda saydığım diğer özellikleri nedeniyle desülfatör özelliği olmasa da orjinal makinesi ile sürekli yaşayacağım uzun süre şarjda unutma derdinden kurtaracağı için alınır diye düşündüm. Bu sayfalarda okuduğum "akü amperinin 1/100'ü ile şarj edilince desülfasyon gerçekleştiği" bilgisi nedeniyle çıkış değerleri 58 volt - 3 amper olan orjinal makineyi de bir elektronikçiye bıraktım. Voltajı değiştirmeden amperini 0,2 ampere düşürmesini istedim. İlk girişiminde amper ile birlikte voltaj da düşmüş. Voltajı korumak için bir parça sipariş etmiş, bekliyoruz. İstediğim gibi olursa şu an aküleri iyice zayıflamış bir arkadaşın aracında deneyeceğiz. Olumlu sonuç verirse ilerde benim aküler de mevta olduğunda kurtarmak için yedeğe atacağım.
 

Deep Cycle akülerin deşarj, sıcaklık ve döngü sayıları arasındaki ilişkilere istinaden bende bir bilgi paylaşayım dedim. Veriler doğrudan bir akü markasının kendi aküleri için verdiği grafikler. farklı markalarda değerler değişse de genel olarak grafik eğrilerinin yönü ve değişim mantığı değişmeyecektir diye düşünüyorum. bu dökümanda aşağıdaki sorulara cevap olacak grafik/tablolar mevcut
http://www.victronenergy.com.tr/upload/documents/Datasheet-GEL-and-AGM-Batteries-TR.pdf

1. Tablo: Deşarj süresinin fonksiyonu cinsinden etkin kapasite
2. Tablo: Sıcaklığın yüzdürme koşulları altındaki hizmet ömrüne etkisi
3. Sıcaklığın Kapasite Üzerindeki Etkisi
4. Akülerin Farklı Deşarj Miktarlarındaki Döngü Ömrü
 

Merhaba. Şu paylaştığım belgedeki akü sarjiyla ilgili kısımlar gerçekçi mi?
 

Ekli dosyalar

  • aküler.pdf
    60 KB · Görüntüleme: 331



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,429
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst