Ducato 17m3 Farklı Bir Plan

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan uzaklaryakin Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 11,006

uzaklaryakin

Yeni Üye
Mesajlar
3
Tepkime Puanı
7
Merhaba,
Hem yakın bir arkadaşımın yapmaya devam ettiği karavanı görünce, hem de korona sürecindeki zorluklar nedeniyle içimdeki karavan isteği iyice büyüdü ve yaklaşık 2-3 haftadır araç bakmaya başladım. Aracı aldıktan sonra büyük kısmını kendim, bir kısmını da mobilya ustalarından profosyonel destek ile yapacağım. Kafamda bazı sorular var. Buradaki tecrübeli arkadaşların deneyimlerini ve yorumlarını çok değerli buluyorum. Bu sebeple kafamdaki soruları yazıyorum.
1. Araç Seçimi: Öncelikle karavanı yılda 15 günlük izinlerimizde bayramlarda ve haftasonları kullanacağız. İstanbulda ikamet ediyoruz. 2 kişilik bir aileyiz. Konforu biraz daha yüksek biraz ferah bir araç planımız var. Boyum 1.82 olduğundan enine yatmak amacıyla Ducato tercih ettik. 15-17 m3 arasında kaldık. yüksek tavanın daha geniş ve ferah bir alan oluşturması nedeniyle 17m3 ü tercih edeceğiz. Bu aracın artılarını biliyorum. eksi olarak kendi ihtiyaçlarıma yönelik bir şey bulamadım. Buradaki deneyimli arkadaşlardan yorumlarını rica ederim.
2. Araç alımı için online web sitelerini kullanıyorum. ilk defa böyle bir araç alacağım için soruyorum, acaba bu tür araçların daha uyguna satın alınabileceği yerler var mıdır? bir sanayi sitesi, ustalar vs. vs. alternatif nasıl bir yoldan bulabilirim bu aracı?
3. Araç planı: Ducato 17m3 için araç planlarını biraz pinterest biraz başka sitelerden baktım ama çok da bir farklı plan bulamadım. genelde herkesin yaptığı aynı kayar kapı karşısına karşılıkllı koltuk arasında masa yanında wc karşısında mutfak arkaya da yatak. Ama bu durumda yaşam alanı biraz küçük kalıyor gibi. Araştırmalarda bulduğum bir plan çok hoşuma gitti. aşağıya resimlerini ve kendi çizimim çok kaba taslak bir krokiyi (çok amatörcei kusura bakmayın) koydum. Bu planın artıları eksikleri nelerdir sizin yorumlarınızı alabilir miyim? Ayrıca başka planlara hangi sitelerden, sosyal medya hesaplarından vs. bakabilirim?
4. Aşağıdaki planı uygularsam TSE'den belge alırken bir sıkıntı olur mu? bir arkadaşım karavandaki koltuk sürücü arkasında olmalı gibi bir şey dedi ama sanırım o resmi koltuktan bahsediyor. Yani ruhsata işlenen koltuk. onlara dokunmayacağım. Dolayısıyla orada bir sorun olmaz diye düşünüyorum.
5. Aşağıdaki resimlerdeki dizayn ön ve arkayı birbirinden ayırmış. Bunun bir sıknıtısı güvenlik bakımından arkada yatarken bir durumda acil gitmemiz gerekirse araçtan çıkmak zorunda kalışımız. bu sebeple mutfak ile şoför arasındaki paneli koymayıp orada sürünerek de olsa acil durumda geçişlebilecek bir alan bırakmak istiyorum. bunun artısı eksisi nedir?

Değerli yorumlar için şimdiden teşekkürler. Yakın zamanda foto ve videolarla karavan yapım aşamamı da hem sosyal medyada hem de site üzerinde paylaşacağım.

Screenshot 1

Screenshot 2
Screenshot 3

Plan
 

Etiketler
Biz de sizinle aynı durumdayız. 6 metrelik saly çekme karavanımızı satıp camper a geçme planımız var.
görsellerini yüklediğiniz plan gerçekten konfor olarak standartlara göre üstün kanımca. yalnız önden arkaya geçilememesi duruma göre handikap oluşturabilir.
bir de youtube da yaşamın ritmi diye bir kanalı olan arkadaşlar var. iveco camper sahipleri onların planına da göz atmanızı öneririm o da gayet ferah ve kullanışlı.
sorularınıza gelecek olursak . yine bildiğim kadarıyla
1- 17 m3 bence şart çünkü 15 lerde tavan gerçekten basık kalıyor. boyunuz 1.80 ve üstü ise özellikle.
bir de iveco 17 m3 lere bakmanızı da öneririm enden 10 cm kadar daha dar ancak boydan yaklaşık 45 cm daha uzun. ducatolarda yükleme alanı boyu 4.07 ivecolarda 4.54 metre
2-online web siteleri bile değil hatta tek bir online web sitesi ikinci el piyasasını belirliyor ne yazık ki
3- campervan design diye google da aratırsanız görsellerde çok farklı planlar çıkıyor. fikir vermesi açısından yararlı olabilir.
4-tse den onay alırken ön arka ayrımı olmaması sıkıntı olmaz. ön arka baglantısız tse onaylı karavan bildiğim var.
5- buna yukarıda değinmiştim.

herkese saygılar.

bu arada ilan özeti gibi buraya da ekleyeyim izmirden 2015 model saly supreme 6.00 modeli karavanımızı satıyoruz. ilgilenen olursa :smiley:))
 

Merhaba,
Öncelikle hayalinizin biran önce gerçeğe dönüşmesini dilerim. Kendi karavanının kendisi yapmış birisi olarak diyebilirim ki karavan yap(tır)mak keyifli ama bir o kadar da zorlu bir süreç. Şimdeden bu yolda kolaylıklar dilerim. Sorularınıza bilgi ve tecrübelerim dahilinde şu şekilde yanıt vermek isterim.
1- Boyunuz göz önüne alındığında 17 m3 tercihi bence oldukça yerinde. Benim boyum 1.86 cm ve aracımı 17m3 ducato olarak tercih etmiştim ve oldukça memnunun. Aracın iç yüksekliği oldukça sadece konforlu bir alan sağlamıyor aynı zamanda ciddi anlamda depolama imkanınınzı artırıyor.
Aracın artıları malum eksi olarak ise belki sadece yükseklik nedeniyle seyir halinde ağaç dalları, kablolar v.s gibi manialara bir parça daha fazla dikkat etmek lazım. Başka da bir handikapına rastlamadım doğrusu.
2- Maalesef uygun araç bulmak bu işin en önemli kısmı. Birincil kaynak malum ilan sitesi. Ama bunun yanında ticari araç alım satımı yapan galerilere de bakılabilir. Belki tanıdık birileri bulunursa araç daha internetten ilana çıkmadan bilgi sahibi olunur ve bakılır.
3- Yukarıda ki planın artıları
- Oldukça geniş bir alan vaadediyor, rahat ve konforlu, U dizayn koltuk altı ve yatak altında bolca depolama alanı mevcut gibi
Bence eksileri
- Önden arkaya geçiş yok. Zaman zaman seyir halinde de olsak arkaya geçme ihtiyacı oluyor.
- Mutfak tezgayı yetersiz kalabilir, gerçi masa bir anlamda tezgah gibi kullanılabilir ama bu konuyu hanfendiyle değerlendirmek lazım.
- Buzdolabı benim tercihim 2 kapılı olmuştu ve iyiki de öyle yapmışım. O nedenle tezgah altı buzdolabı uzun geziler için belki yetersiz kalabilir. Kişisel kullanıma bağlı bir durum, değerlendirmek lazım.
- WC-banyo ölçüleri resimlerden tam olarak anlaşılmıyor. Bu konuda yorum yapamıyorum
Ben plan olarak arkada U şeklinde yatak olabilen koltuk grubu, WC bölümü ön tarafta olan plan uygulamıştım. Arzu ederseniz plana, aracın resimlerine ve detaylı yapım sürecine BURADAN ulaşabilirsiniz.
4- Bu planın TSE den onaylanmaması için bir sebep görmüyorum. Kanunda motor karavanın tanımı aşağıdaki şekilde.Bu nedenle TSE araç dönüşümünde bu hususlara bakıyor.
Motor Karavan: En az aşağıdaki ekipmanları kapsayan, yatacak yeri olan bir özel maksatlı M sınıfı araçtır.
(i) koltuklar ve masa
(ii) koltuklardan dönüştürülebilecek uyku yatağı
(iii) yemek pişirme imkanları ve
(iv) depolama/saklama imkanları
Bu ekipmanlar oturma bölümüne sabit olarak monte edilmelidirler; ancak masa kolayca çıkarılabilecek şekilde tasarlanabilir.

5- Bence ön ve arka tarafta geçiş olması avantaj. Dediğiniz gibi acil durumda hemen öne geçip hareket edilebilmeli. Bahse konu planda mutfak tezgahının üstünde yer alan bölüm kayar kapı şeklinde veya pencere gibi menteşeli olarak içeri doğru açılabilecek şekilde dizayn edilirse bu acil durum kapısı oluşturulabilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Şimdiden kolay gelsin, hayallerinize biran önce kavuşmanız dileğiyle. :smiley:
 
Son düzenleme:

Yapmak istediğiniz planın aynısını Türk bir çift yapmıştı. Videolarını YouTube'da izlemiştim. Biraz bakınırsanız bulabilirsiniz.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 





Evet bahsettiğim kanal buydu. Konu sahibinin planına benziyor. İşine yarar belki.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Teşekkürler yanıtınız için ancak benim tasarım bu arkadaşlardan baya farklı aslında. ilk olarak araç farklı, ikincisi benim düşündüğümde koltuk U şeklinde. WC var. ve mutfak enine.
 

Selamlar, eklediğiniz plan bizim de planımıza çok benziyor. Biz de şu şekilde çizim yaptık kendimize, yapım aşamamız devam ediyor.

Biz 12.3 metreküp Ducato üzerinde çalışıyoruz eşimle, ama 17 metreküp için çok daha güzel olur tabi ki.

Video: https://youtu.be/4Bo_iYb-mb8


005 karavan cizim projemiz
 
Son düzenleme:


ülkemizde karavan yapan işletmelerin ellerindeki mevcut araç ve planlarla çalışmayı çok sevmek gibi bir prensipleri var. farklı bir araç önerdiğinizde o araç ya çok yakar ya parçası zor bulunur ya da tutulmayan modeldir. farklı plan istediğinizde de ya daha önce denenmiş ve beğenilmemiş ya da o araca uyumlu değildir. çünkü elinde ticari ömrünü tamamlamış bir ducato ve hazır çizim vardır. cnc de kestirip (ya da zaten kesilmiş müşterisini bekliyordur) montaj yapmak varken kim uğraşır değişik araçla değişik planla.....
 



ülkemizde karavan yapan işletmelerin ellerindeki mevcut araç ve planlarla çnim isim alışmayı çok sevmek gibi bir prensipleri var. farklı bir araç önerdiğinizde o araç ya çok yakar ya parçası zor bulunur ya da tutulmayan modeldir. farklı plan istediğinizde de ya daha önce denenmiş ve beğenilmemiş ya da o araca uyumlu değildir. çünkü elinde ticari ömrünü tamamlamış bir ducato ve hazır çizim vardır. cnc de kestirip (ya da zaten kesilmiş müşterisini bekliyordur) montaj yapmak varken kim uğraşır değişik araçla değişik planla.....
benim isim zor o zaman, cunku butun elektronikleri -aku, iverter, solar panel, buzdolabi, boiler,- izolasyonu ve pencereleri ben kendim almak istiyorum. sadece montaj ve mobilya istiyorum ki onu da istedigim gibi yapan biri daha cikmadi :smiley:
 

Merhaba,
17 m3 Ducato camper sahibi olarak sorularınıza cevap vereyim.
1- Araç seçimi doğru. Yüksek tavan, geniş hacim rahatlık sağlamanın, havadar olmanın yanında, depolama alanınızı genişletiyor.
2- Enseyi karartmadan, her gün, günde iki kere söz konusu siteye bakmak gerekiyor. Alım-satım yapanlar, galeriler bile oraya da ilan veriyor. Uygun km de araç bulmak için 6 ay boyunca araştırdım.
3- Ducato emsallerine göre daha geniş olsa da, 1.82 mt boy ile enlemesine ve üstelik eni 1.20 mt civarındaki çift kişilik yatakta rahat etmeniz bence zor. İzolasyon, kaplama vb nedenlerle en epey daralıyor.
4- Yukarıda da yazılmış, proje onayında, aracın karavan olarak onaylanması için gerekenler kanunda belirlenmiş, aracın planı ile ilgili bir şart yok.
5- Ara bölmenin kaldırılması aracın içini genişletiyor ve kullanım alanını arttırıyor. Dönebilen ön koltuklar ile oturma-masa kısmının birlikte kullanımı sonucunda arka tarafta çift kişilik yatağın boylamasına yerleştirilmesi imkanı doğar.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,420
Mesajlar
1,517,725
Kayıtlı Üye Sayımız
172,067
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst