Ege Otları Dünyaya Açılıyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezmen Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 2,288

gezmen

Karavan Yönetim
Mesajlar
4,757
Tepkime Puanı
77
Yer
Akhisar
Ege otları dünyaya açılıyor

Mügan Kulle

Giriş tarihi : 25.03.2011, Cuma 16:15 Güncelleme : 28.03.2011, Pazartesi 10:40

Bir yıl içerisinde faaliyete geçmesi planlanan yemek akademisinin en büyük misyonu Ege otlarının tüm dünya mutfaklarına tanıtmak olacağını söyleyen Levent Alpat, 'kimse bu lezzetten mahrum kalmayacak' diyor

Yemek yapmayı seven ve bu uğraşını mesleğe çeviren bir gurme (yemek ustası) Levent Alpat. Kendisi İzmir Aşçılar Derneği Üyesi, aynı zamanda da Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümü'nde yemek dersleri veriyor. Levent Beyi konuk etmemizin nedeni Ege otlarına olan merakı.

[attachment=1]

TAM MEVSİMİ
* Asıl mesleğiniz makine mühendisliği ama siz yemeği seçtiniz. Neden?

- Hobi olarak başladı her şey aslında... Yemek yapmayı çok seviyorum, tabii yemeyi de... (gülüyor) Bu tutkum yakın çevremin de beğenisini kazanıyordu. İşi ilerletince yakın bir dostum, 'Sen niye ustalık belgesi almıyorsun?' diye sordu. Ben de 'neden olmasın' dedim ve Milli Eğitim Bakanlığı sınavlarına girerek belge aldım.
Benim yabancı dilim Fransızca. Bir İtalya seyahatinde İtalyanca da öğrenmem gerektiğini fark edip öğrendim. Öğreticilik misyonum böylece başlamış oldu.
* Ekonomi Üniversitesi'ndeki kurslar nasıl gidiyor?
- O iş de tesadüflerle başladı. Kurslar cumartesi-pazar günleri. Oldukça keyifli. Yemek yapıp güzelce yiyoruz. (gülüyor) İtalyan mutfağından Ege yemeklerine uzanan geniş bir yelpazemiz var.
* Tam da ot mevsimindeyiz öyle değil mi?
- Kesinlikle... Ege'de yaklaşık 250 çeşit ot var. Doğamızda yetişen hemen tüm otlar yenilebiliyor. Çok zenginiz. Otlar ilkbaharda canlıdır, tazedir. Mevsiminde yemek gerek. Sıcaklarla sertleşirler çünkü.
* Ot yemekleri çoğu zaman Girit ile anılır...
- Doğru... Ancak size şöyle bir olay anlatayım: Bir arkadaşım var, dedesi ve anneannesi Girit'te yaşıyor. İzmir'e geliyorlar ve pazarı geziyorlar. Bir bakıyorlar ısırgan otları var tezgahlarda. 'Hanım' diyor dede, 'Biz ot yiyoruz diye geçiniyoruz ama İzmirliler dikeni bile yiyor baksana' (gülüyor)
Uzmanlar, otların birçok hastalığa iyi geldiğini, vücut direncini artırdığını, sindirimi kolaylaştırdığını ve kan yapıcı özelliği olduğunu söylüyorlar. Bol bol ot tüketmekte fayda var. Egeliler de bunu yapar.

AKADEMİ ÇALIŞMALARI
* İzmir'de Yemek Akademisi açma girişimi nasıl gidiyor?

- Yeni Asır'ın Ege Mutfak Zirvesi'nde alınan kararla başladı girişim. Aşçılar Derneği toplantısı yapılacaktı. İzmir'den ve tüm Türkiye'den aşçıların katılacağı bir toplantıydı. Herkes bir aradayken bu fikrimi ortaya koymam gerektiğini düşündüm ve dedim ki 'Bakın, İzmir'in güzel bir yemek akademisine ihtiyacı var. Bina benden. Hep birlikte bu akademiyi İzmir'e kazandıralım.' Hepsi 'çok iyi bir fikir' deyip destek verdi. Avrupa Birliği'ne müracat ettik. Oradan hibe geliyor. Bu çok sevindirici. Bir yıl içinde açılması planlanıyor.
Akademide, Türkiye'nin tüm ünlü aşçıları işin içinde olacak. Halka da açık olacak. Girişimimiz devletten de büyük ilgi gördü.

DIŞ BAĞLANTILAR
* Türkiye'de başka yemek akademileri var mı?

- İstanbul ve Antalya'da var ama bütün şefleri bir araya getiren tek akademi bizimki olacak. Akademi açılınca Ege otlarını dünya ile buluşturma hayalimi de sunumlar yaparak gerçekleştireceğiz. Ege mutfağını dünyaya açacağız. Akademimiz aynı zamanda İtalya ve Fransa'ya da bağlanacak. İzmir adına çok önemli bir girişim.

Pişirirken tencereyi kapatmayın
* Ege'de en çok sevilen otlar hangileri sizce?
- İlk sorayı şevket-ibostan alır. Sonra enginar, radika, turpotu, hardal filizi, sarmaşık, ebegümeci, ısırgan otu, gelincik, arapsaçı, kuzu kulağı, yabani kuşkonmaz, sirken, körmen ve istifken gelir. Üniversite mutfağımızda otlar her zaman vardır.
* Seçim çok önemli olmalı. Okurlarımıza püf noktalarını verebilir misiniz?
- Bir kere alıcının mutlaka göz becerisi olması lazım. Çünkü tezgahta taze ot ilk bakışta kendini fark ettiren ottur. Kesinlikle diri ve canlı durur. Rengi parlak yeşildir. Dipleri sararmaya ya da pörsümeye başlamışsa on almasınlar. Artık serada yetişen otların sayısı da hayli fazla. Bunlar doğada yetişenler gibi değil. Bu nedenle mümkünse doğal sökülmüş doğal otları alsınlar. Serada yetişenler genelde çok büyük ve abartılı yaprak bolluğu olanlardır. Doğada yetişenler daha sade ve daha ufak tefektir.

AÇIK KAPAKLA
* Otlarımızı aldık, sıra pişirmede... Bu noktada tavsiyeleriniz...

- Ot pişirirken en çok dikkat edilmesi gereken nokta az pişirmektir. Otu çok pişirip, hem görüntüsünü hem de içindeki vitamini yok etmemelisiniz.
Önce suyu kaynatmalısınız, sonra içine bir miktar tuz atılmalı. Ve asla tencerenin kapağı kapatılmamalı. Çünkü kapağın kapatılması otun kararmasına ve lapalaşmasına neden olur. Onun dışında biraz kaynadıktan sonra ot alınarak buzlu su içine atılmalı ve pişmesi tamamen durdurulmalı. Buzlu su otu diriltip, rengini ve canlılığını korumasını sağlayacaktır. Bu servis sırasında da iştah açan bir görünüm yaratacaktır.

LEVENT USTA'DAN TARİFLER
ŞEVKET-İ BOSTAN
(4 kişilik)
MALZEMESİ
* Yarım kilo şevket-i bostan
* 250 gram kuzu eti
* 1 yemek kaşığı un
* 1 limon suyu
* 1 adet soğan
* Yarım çay bardağı zeytinyağı
* Yeterince tuz, karabiber
YAPILIŞI
* Şevket-i bostanı düdüklü içinde pişirmenizi tavsiye ediyorum. Önce zeytinyağı tencereye konulur. Birkaç dakika sonra içine etler eklenir ve güzelce sotelenir. Ardından soğan eklenir ve sotelenmeye devam edilir. Otlar julyen usulu kesilir ve tencereye ilave edilir. Sotelemeye devam edilir. Bir miktan su ilave edilir. Yeterince tuz ve karabiber eklenir. Ayrı bir kapta un, limon suyu ve bir miktar su karıştırılır ve terbiye edilmek üzere tencereye dökülür. Düdüklünün kapağı kapatılır. Buhar çıktıktan yarım saat sonra ateşten alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

*********************************************************************************************
Alıntı: http://www.yeniasir.com.tr/Alisveris/2011/03/26/ege_otlari_dunyaya_aciliyor

Cavid Sezen

584512227352
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst