Elektrikli Karavan Freni (electrical Trailer Brake) Ve Kontrol Sistemi Hakkinda

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Rifatk Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,186

Rifatk

Yeni Üye
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Sevgili dostlar merhabalar,

Henuz cicegi burnunda bir karavan meraklisi olarak ilk cekme karavanimi alma arefesindeyim...

Topografyasi dolayisiyla ulkemizde de cokca bulunan uzun rampalar ve bunlarin inislerinde karavanin topuza dayanmasi sonucunda fren pedalina dokunmasaniz dahi karavanin topuza yuklenerek frenleme yapmasi ve bunun sonucunda tamburun ve balatanin isinip islevsiz hale gelmesi, ya da daha kotu bir senaryoda yangina sebep olmasi riskinin oldugunu farkettim cekme karavan videolarini seyrederken.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=_m5cY-daco0



Kendimce dusunurken, mekanik olarak frende bir esik deger olsa, karavanin kendi agirligini hissetse, sonra fren yapsa falan diye dusunurken, Al-Ko avusturalya'da elektrikli (manyetolu) frenler oldugunu, ve bunlarin da bir mikro islemci ile (uzerinde ivmeolcer barindiran) kontrol edilebildigini farkettim... Ozellikle avusturalya'da olcukca populer sistemlermis.

Kampana fren tamburlarimizin icerisine elektrikli sistem kampana mekanizmasi geliyor:

https://www.etrailer.com/dept-pg-Trailer_Brakes-sz-2000_lbs_Axle.aspx

Bunu arac uzerinden cekilen tesisat araciligiyla enerjilendiriiliyor

Kontrol sistemi icinse en populeri Redarc isminde bir firma idi...

Sistem orantisal ya da manuel calisiyor. Manuel olan, arazide engebeli inis cikislar icin dusunulmus (off-road karavancilara hitape eden bir mod olsa gerek), orantisal ise ozellikle otoyol surusleri icin ideal deniyor.

Mantigi su sekilde:

Fren kontrol modulu, ivmeolcerden veri aliyor, frene dokundugunuzda arac hizindaki degisikligi direk olarak karavaninizin frenine aksettiriyor. Tonaja göre artış azalış yapılabiliyor araç içindeki ayar tuşunu sağa sola çevirerek.

Mekanik fren ortadan kalktigi icin, rampa inerken kasanin agirligi dolayisiyla yaslanip fren yapmasinin, frenin sisteminin isinmasinin da onune gecilmis oluyor.

Calisma yonteminin tarif edildigi bir de video gordum, buyrunuz:

Video: https://www.youtube.com/watch?v=Gvvte2BH1ak



Ulkemizde yerli bir uretici ya da ithalat yapan bir firma goremeyince de buraya konu acmak istedim. Daha once deneyen, yorum yapacak olan karavanci dostlarimiz varmidir ?

Teknik bir konu oldugu icin tecrube etmis olan dostlardan yorum gelirse sevinirim.

Selamlar
 
Son düzenleme:

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,905
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst