Explorer Almak İsteyenlere Veya Araç Sahiplerine Yönelik Tecrübe Paylaşımı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Guy Picciotto Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,277

Guy Picciotto

Yeni Üye
Mesajlar
16
Tepkime Puanı
23
Merhaba,

Yaklaşık 4 ay kadar önce 1995 model Ford Explorer Limited 4.0 bir araç aldım. Ülkemizde çok fazla Explorer olmadığından, internetten kısıtlı bilgiye ulaşabiliyorsunuz.Bu yüzden bu aracı almak isteyen veya bu araca sahip olup da benzer sorunları yaşayan arkadaşlara yardımcı olabilmek amacıyla bu başlığı açma gereği duydum.

En başından belirtmek isterim ki, aşağıda yazacaklarımda herhangi bir reklam veya kötüleme amacım yoktur. Olabildiğince tarafsız şekilde gözlemlerimi içermektedir.

Aracı aldığımda motor lambası ve şanzıman lambası arıza veriyordu. 2 ayrı yerde aracı kontrol ettirdim, motor sağlamdı ve kaporta orjinaldi. Orijinal derken boya elbette vardı ki ben buna hiçbir zaman takılmıyorum. Ama aracın asıl önemli olan kısmı olan şasede, direklerde herhangi bir işlem yapılmamıştı ve aracın herhangi bir yerinde pas yoktu.

Yine de neredeyse tüm arıza lambaları yanan bir aracı alarak risk aldım, ama bu riski almamdaki neden aracı neredeyse yarı fiyatına almak oldu. Şanzıman arıza riskini alırken de aracın yürür durumda olması, overdrive off-koruma modu olan 3.viteste çalışıyor olması, yol sürüşü yaptığımda sorunun çok derin olmayacağını düşünmem etken oldu. Yani tamamen kumar oynamadım.

Zaten aracın motor ve şanzıman arıza tespitini yaptırabilmeniz için uyumlu bir OBD cihazı sahibi servis bulmanız neredeyse imkansız. Satın alma aşamasından önce aracı tanımadığınız için böyle bir servisten haberiniz olmuyor, araç satın alma aşamasında arayarak da bulamazsınız.

İstanbul Maslak Atatürk Oto Sanayi'nde şu ana kadar sadece 3 serviste OBD scanner cihazı olduğunu gördüm. Sanırım Anadolu Yakasında Bostancı Oto Sanayi'nde de bir serviste bulunuyor.

Aracı aldıktan sonra, sorunlarıyla ilgilenmek için Maslak Atatürk Oto Sanayi'ne gittim. Servislerin yönlendirmesiyle, ordan oraya en az 10 servis dolandıktan sonra, OtoMil isimli serviste cihazı buldum. (Bu servisi sanayiye gitmeden önce internetten de araştırmıştım.) Araca bağlayıp taradılar ve 17 tane hata buldu. Bunlardan en önemlileri şanzımanın 4 selenoidinin birden hata vermesi, VSS yani Vehicle Speed Sensor arızası ve EGR arızası idi.

OtoMil'de araçla ve benimle ilgilendiler. Yapılacak işlemler için fiyat istedim. Şanzıman tamiri için bu hata kodları dahilinde 10-15 bin arası fiyat verdiler. Kesinlikle bu rakamın altında çıkamayacağını, beyin dahil neredeyse tüm parçaların yenilenmesi gerektiğini söylediler.

O gün moral bozukluğu ile sanayiden ayrıldım. Daha sonra tekrar giderek, sadece şanzıman işi yapan servislerle görüşmeye başladım. Ama hiçbirinde OBD yani scanner (hata kodu tarayıcı, detaylı yazayim, bilmeyen olabilir) cihazı olmadığından ilerleme kaydedemedik. OtoMil'de okunan kodların numaralarını alamamıştım, fotoğraf çekmek istedim, net olarak söylemeseler de bir şekilde oldu bittiye getirip, müsaade etmediler. Bana kodları değil, hataları sözsel olarak söylediler.

Ben de bu işin böyle ilerleyemeyeceğini düşünüp kendi kod cihazımı almaya karar verdim. Biraz araştırma sonrası (bu araştrmaların hepsini Amerika'daki forum sitelerinden yapıyorum ki halen aktif ve son derece yardımcı olmak isteyen insanların bulunduğu siteler bunlar) Amazon'dan Innova 3145 adlı kod okuyucuyu aldım. Ürün kargo dahil 125 TL'ye mal oldu. Kargo bedeli ürün bedelinden yüksekti. Yanında bir de OBD1 den OBD2 ye dönüştürü kablo hediye ettiler.

Burada OBD1 ve OBD2 nedir diyen arkadaşlar olabilir. Ford, 1995 yılına kadar Explorer ve Ranger modellerinde (diğer modellerdeki durum hakkında bilgim yok) soketi kaputun altında yer alan OBD1 bağlantısı ile çalışan OBD kod okuyucuları kullandı. Motor ve şazuman arızaları buradan okunuyordu. Araçların elektronik donanımı arttıkça, yeni sensörlerin eklenmesiyle OBD2'ye geçiş yapıldı. Ford da bu geçiş döneminde hem kaput altına OBD1 bağlantısı, hem de araç içine OBD2 bağlantısı ekledi. Benim 1995 model Ford Explorer aracımda motor ve şanzıman kodları kaput altındaki OBD1 bağlantısından (soketi farklı) okunurken, klima air ride süspansiyon gibi diğer elektronik hatalar da OBD2 bağlantısı üzerinden okunmaktadır.

Bu sadece geçiş dönemi olan 1995 modellerde vardır. Eğer 1996-2001 model bir Explorer alırsanız, aracınızda direksiyon altında soketi olan OBD2 sistemi yer alacaktır.

OBD cihazını aldıktan sonra kendim kodları okumaya başladım. Kodları öğrenince, arızanın nasıl tamir edileceğini de öğrenmek istedim. Bunun için yaptığım araştırmalar sonucunda Ford'un Amerika'daki bayilerine/servislerine dağıttığı "Service Information" isimli programa ulaştım. Bu programda aracın tüm teknik çizimleri, hata çözüm yolları vs vs yer alıyor. Yani resmi servislerin kullandığı yazılım.

Neticede şanzıman arızasının durumunu daha net kavrayabildim. Bu yeni bilgilerle, internetten araştırarak bulduğum İst.Maslak Ata.Oto.San.'nde "Otomatik Şanzıman" isimli sadece şanzıman tamir eden servise gittim. Sahibi Murat Bey, kendinden önce gittiğim en az 10 şanzımancı ve Amerikan'cının bana söyledikleri en az 10-15 bin masrafı var yaklaşımından farklı bir yaklaşım göstererek, aynı anda 4 selenoidin birden arıza vermesinin zor olduğunu, öncelikle beyine baktırmam gerektiğini söyledi. Ben de servis yazılımındaki yönlendirmelerden bu sonuca ulaşmıştım. Murat Bey beni yine aynı sanayideki Esem Elektronik adlı işletmeye yönlendirdi.

Bu işletmede her türlü araç beyni tamir ediliyor. Benim aracın beynini de söküp baktılar, arızalı olduğunu söyleyerek 600 TL karşılığında düzeltebileceklerini bildirdiler.500 TL'de anlaştık ve ertesi gün aracı teslim aldım. OBD cihazıma bağladım ve tüm hatalar düzelmişti!!!

Esem Elektronik'in sahibi olan arkadaş Yıldız Teknik Elektronik Mezunu genç bir arkadaş. Kendisi dürüst ve yardımsever. Ona gitmeden önce birkaç yere daha gittim ve arızanın düzelmeyeceğini, yeni beyin almam gerektiğini söylediler. 2 yerde beyin buldum, biri 4.500 TL diğer 6.000 TL fiyat verdi. Ama neticede 500 TL ye çözüldü. Esem Elektronik'i herkese tavsiye ediyorum.

Eğer Otomatik Şanzıman Servisi sahibi Murat Bey dürüst davranmayıp bana aynı şekilde 10-15 bin deseydi, o gün o fiyata yapabileceğime emin olacak ve belki de aracı bırakacaktım. Ama Murat Bey, detaylı düşünerek beni Esem'e yönlendirdi. Sonrasında ona tekrar giderek teşekkür ettim.

Beyin düzeldikten sonra araçta VSS (Vehicle Speed Sensor) arızası devam ediyordu. Araştırdıktan sonra sensörü amazondan almaya karar verdim. Ama sensorun ucundaki plastik dişli amazon üzerinden satılan ürünle beraber gönderilmiyordu. Türkiye'de de sorduğum yerlerde bulamadım. Ben de çıkmacıları araştırmayı düşündüm.

Sonunda aradığım parçayı İkitelli OSB de Temiz Oto isimli çıkmacıda buldum. Sensöre 100 TL, iç dişliye de 100 TL verdim. Bu parçayı amazondan 11-20 dolar arası fiyatlara bulabiliyorsunuz. (Nakliye hariç)
Temiz Oto'nun yaklaşımı iyiydi. Parçayı deneyip alalım dedik, olur verdiler. Çalışan arkadaş parçayı araçta denerken yardımcı bile oldu. Sadece fiyatlar konusunda eleştirebilirim. Şöyle ki, parçaların fiyatlarını biraz ezberden veriyorlar. Bazı şeyler ucuzken bazıları fahiş oluyor. Örneğin amazondan herşey dahil 129 TL'ye ön kapı dış kolu aldım. İnternetten almadan önce, bu parçanın çıkmasını sorduğumda bana 350 TL demişlerdi. (Maslak sanayide parçacılar 500 TL dedi iyi mi:smiley:) İzah etseniz de fiyatı düşürmüyorlar, biraz inatçılar:smiley: Ama mutlaka gidin/arayın, ellerinde her türlü Amerikan çıkma parça mevcut.

Daha sonra sensörü taktırmak için yine tavsiye üzerine yine Maslak Atatürk Oto.San'de Check Up servise gittim. Burada aracı gerçekten check up dan geçirdik. Salıncaklar, rotlar, rot kolları, yani yürürde amortisör hariç herşey yenilendi. Gösterge ampullerinden arazi şanzıman zincirine, bujilerden kayışlara herşey yenilendi. Direksiyon kutusu tamir edildi. Toplam 34 kalem değişim yapıldı.

VSS'den ötürü çalışmayan hız göstergesi ve km saati çalışmaya başladı. Tüm yağların ve keçelerin de değişmesi sonucu araç gözlegörülür olarak hemen hemen her alanda sınıf atladı, gençleşti. Tüm bu işlemler işçilik dahil 8.400 TL tuttu. Parçaların tamamı hazırda bulunyordu. Araç 1 hafta serviste kaldı.

Checkup servisten genel olarak memnunum. Ama basit şeylere daha fazla dikkat etselerdi daha memnun olurdum. Örneğin, aracın altında hala yağ terlemesi var. Araçta trim seslerini sebepleriyle birlikte bildirip onlarla da ilgilenmelerini istemiştim. Ama aracı bıraktığım gibi kirli ve ufak işleri halledilmeden aldım. Duyduğum ve gördüğüm kadarıyla iyi bir servis. Ama günümüzde sanayideki kiraların yüksekliği,ülke şartları gibi sebeplerle servisler hızlı bir şekilde aracı halledip parasını tahsil etmek zorundalar. İş biraz yarışa döndüğü için, eski ustalar gibi ilgilenen, gerçekten kendi aracı gibi bakan birini bulmak imkansıza yakın.
Maalesef çoğu servis en pahalı ve en hızlı parça değişimi peşinde..

Bunun dışında araca 129 TL ye amazondan kaput amortisörü aldım. Yine amazondan herşey dahil 1.141 TL ye 3 inch yükseltme kiti (shackle+torsion bar), 747 TL ye Flowmaster Super 44 egsoz susturucu aldım. (İlerki tarihlerde okuyacaklar için USD kur 5,5)

Kendi atölyemde kendi tasarımım tavan sepeti ve ön koruma demiri yaptım. Offroad aydınlatmalar vb aksesuarlar aldım. Fakat bunların hiçbiri araja monte edilmedi. Aracın yükseltme işlemi sonrası montajlara başlayacağım.

Son olarak yükseltme için 2,5 inch Rancho amortisör seti aldım. 8 Mart'ta teslim alacağım.

Amazondan getirttiğim hiçbir üründe sorun yaşamadım. DHL Türkiye, eğer gümrüğe takılırsa sizden ruhsat fotokopisi istiyor. Gümrük vergisini alırken peşin ödediğiniz için başka bir ödeme yapmıyorsunuz. Ama toplam getirdiğim 7 farklı üründen sadece biri gümrüğe takıldı. Diğerleri doğrudan adresime geldi, ruhsat isteyen olmadı yani.

Son olarak, yakıt tüketimini merak eden olacaktır. Yapılan tüm işlemlerden sonra araç 100 km'de 14 litre civarı lpg tüketiyor. Bu ölçüm Ocak-Mart kış döneminde, evim-işim arasındaki 15 km mesafede ölçülmüştür. Yani günde toplamda 30 km yapıyorum. 2 araç olduğundan sürekli kullanmıyorum. Bunları belirtmemdeki neden, yakıt tüketimini etkilemesidir. Özetle sabah soğuk çalışıp sadece 15 km giden ve akşam tekrar 15 km gidip ısınmadan stop ettirilen bir 4.0 litre araç için oldukça düşük yakıt tükettiğini söyleyebilirim.
Şu sıralar lpg yi 3,30 civarından alıyorum. 40 litre depo var, bir depoyla şu ana kadar min 290 max 360 km yol yaptım. Buna ilk çalışmadaki benzin tüketimi dahil değil. Kullanım, oldukça sakin, yani basmadan.
Herhangi bir konuda detay isteyen olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Araç bitince fotoğraf paylaşmaya çalışırım.

Herkese saygılar, sevgiler.
 
Son düzenleme:

Etiketler
Ekli dosyayı görüntüle 512553 Paylaşım için teşekkürler.
Ben de iki sene önce 2001 5.0 limited aldım. O tarihten beri de uğraşıyorum :p
Parça ihtiyacımın çoğunu rockauto.com dan temin ettim. Neredeyse her parça var ve buradan hesaplı. Kargo dahilken bile. Yaklaşık 20 günde geliyor. Bir iki kere gümrüğe takıldı. Gümrükte Sipariş fişi ve kredi kartı ekstresine bakarak fiyattan emin olduktan sonra gümrük ücretini alıp PTT den kargoyu teslim ediyorlar.
Bursa da yaşıyorum burada ilgilenen usta bulamadım. En sonunda Beşevler oto san. de Ford Extra dan Halil usta sağolsun elinden geldiğince yardımcı oldu.
Çok keyifli bir araç ama parça sorunlu.

Ekli dosyayı görüntüle 512552

Ekli dosyayı görüntüle 512553

Kos 032
 



Merhaba 97 model 4.0 xlt almayı düşünüyorum anakarada yaşıyorum aracı kullanmış birisi olarak ne tavsiye edersiniz mesela parca temin konusunda veya almalı mıyım... teşekkür ederim
 



Merhaba,

Yaklaşık 4 ay kadar önce 1995 model Ford Explorer Limited 4.0 bir araç aldım. Ülkemizde çok fazla Explorer olmadığından, internetten kısıtlı bilgiye ulaşabiliyorsunuz.Bu yüzden bu aracı almak isteyen veya bu araca sahip olup da benzer sorunları yaşayan arkadaşlara yardımcı olabilmek amacıyla bu başlığı açma gereği duydum.

En başından belirtmek isterim ki, aşağıda yazacaklarımda herhangi bir reklam veya kötüleme amacım yoktur. Olabildiğince tarafsız şekilde gözlemlerimi içermektedir.

Aracı aldığımda motor lambası ve şanzıman lambası arıza veriyordu. 2 ayrı yerde aracı kontrol ettirdim, motor sağlamdı ve kaporta orjinaldi. Orijinal derken boya elbette vardı ki ben buna hiçbir zaman takılmıyorum. Ama aracın asıl önemli olan kısmı olan şasede, direklerde herhangi bir işlem yapılmamıştı ve aracın herhangi bir yerinde pas yoktu.

Yine de neredeyse tüm arıza lambaları yanan bir aracı alarak risk aldım, ama bu riski almamdaki neden aracı neredeyse yarı fiyatına almak oldu. Şanzıman arıza riskini alırken de aracın yürür durumda olması, overdrive off-koruma modu olan 3.viteste çalışıyor olması, yol sürüşü yaptığımda sorunun çok derin olmayacağını düşünmem etken oldu. Yani tamamen kumar oynamadım.

Zaten aracın motor ve şanzıman arıza tespitini yaptırabilmeniz için uyumlu bir OBD cihazı sahibi servis bulmanız neredeyse imkansız. Satın alma aşamasından önce aracı tanımadığınız için böyle bir servisten haberiniz olmuyor, araç satın alma aşamasında arayarak da bulamazsınız.

İstanbul Maslak Atatürk Oto Sanayi'nde şu ana kadar sadece 3 serviste OBD scanner cihazı olduğunu gördüm. Sanırım Anadolu Yakasında Bostancı Oto Sanayi'nde de bir serviste bulunuyor.

Aracı aldıktan sonra, sorunlarıyla ilgilenmek için Maslak Atatürk Oto Sanayi'ne gittim. Servislerin yönlendirmesiyle, ordan oraya en az 10 servis dolandıktan sonra, OtoMil isimli serviste cihazı buldum. (Bu servisi sanayiye gitmeden önce internetten de araştırmıştım.) Araca bağlayıp taradılar ve 17 tane hata buldu. Bunlardan en önemlileri şanzımanın 4 selenoidinin birden hata vermesi, VSS yani Vehicle Speed Sensor arızası ve EGR arızası idi.

OtoMil'de araçla ve benimle ilgilendiler. Yapılacak işlemler için fiyat istedim. Şanzıman tamiri için bu hata kodları dahilinde 10-15 bin arası fiyat verdiler. Kesinlikle bu rakamın altında çıkamayacağını, beyin dahil neredeyse tüm parçaların yenilenmesi gerektiğini söylediler.

O gün moral bozukluğu ile sanayiden ayrıldım. Daha sonra tekrar giderek, sadece şanzıman işi yapan servislerle görüşmeye başladım. Ama hiçbirinde OBD yani scanner (hata kodu tarayıcı, detaylı yazayim, bilmeyen olabilir) cihazı olmadığından ilerleme kaydedemedik. OtoMil'de okunan kodların numaralarını alamamıştım, fotoğraf çekmek istedim, net olarak söylemeseler de bir şekilde oldu bittiye getirip, müsaade etmediler. Bana kodları değil, hataları sözsel olarak söylediler.

Ben de bu işin böyle ilerleyemeyeceğini düşünüp kendi kod cihazımı almaya karar verdim. Biraz araştırma sonrası (bu araştrmaların hepsini Amerika'daki forum sitelerinden yapıyorum ki halen aktif ve son derece yardımcı olmak isteyen insanların bulunduğu siteler bunlar) Amazon'dan Innova 3145 adlı kod okuyucuyu aldım. Ürün kargo dahil 125 TL'ye mal oldu. Kargo bedeli ürün bedelinden yüksekti. Yanında bir de OBD1 den OBD2 ye dönüştürü kablo hediye ettiler.

Burada OBD1 ve OBD2 nedir diyen arkadaşlar olabilir. Ford, 1995 yılına kadar Explorer ve Ranger modellerinde (diğer modellerdeki durum hakkında bilgim yok) soketi kaputun altında yer alan OBD1 bağlantısı ile çalışan OBD kod okuyucuları kullandı. Motor ve şazuman arızaları buradan okunuyordu. Araçların elektronik donanımı arttıkça, yeni sensörlerin eklenmesiyle OBD2'ye geçiş yapıldı. Ford da bu geçiş döneminde hem kaput altına OBD1 bağlantısı, hem de araç içine OBD2 bağlantısı ekledi. Benim 1995 model Ford Explorer aracımda motor ve şanzıman kodları kaput altındaki OBD1 bağlantısından (soketi farklı) okunurken, klima air ride süspansiyon gibi diğer elektronik hatalar da OBD2 bağlantısı üzerinden okunmaktadır.

Bu sadece geçiş dönemi olan 1995 modellerde vardır. Eğer 1996-2001 model bir Explorer alırsanız, aracınızda direksiyon altında soketi olan OBD2 sistemi yer alacaktır.

OBD cihazını aldıktan sonra kendim kodları okumaya başladım. Kodları öğrenince, arızanın nasıl tamir edileceğini de öğrenmek istedim. Bunun için yaptığım araştırmalar sonucunda Ford'un Amerika'daki bayilerine/servislerine dağıttığı "Service Information" isimli programa ulaştım. Bu programda aracın tüm teknik çizimleri, hata çözüm yolları vs vs yer alıyor. Yani resmi servislerin kullandığı yazılım.

Neticede şanzıman arızasının durumunu daha net kavrayabildim. Bu yeni bilgilerle, internetten araştırarak bulduğum İst.Maslak Ata.Oto.San.'nde "Otomatik Şanzıman" isimli sadece şanzıman tamir eden servise gittim. Sahibi Murat Bey, kendinden önce gittiğim en az 10 şanzımancı ve Amerikan'cının bana söyledikleri en az 10-15 bin masrafı var yaklaşımından farklı bir yaklaşım göstererek, aynı anda 4 selenoidin birden arıza vermesinin zor olduğunu, öncelikle beyine baktırmam gerektiğini söyledi. Ben de servis yazılımındaki yönlendirmelerden bu sonuca ulaşmıştım. Murat Bey beni yine aynı sanayideki Esem Elektronik adlı işletmeye yönlendirdi.

Bu işletmede her türlü araç beyni tamir ediliyor. Benim aracın beynini de söküp baktılar, arızalı olduğunu söyleyerek 600 TL karşılığında düzeltebileceklerini bildirdiler.500 TL'de anlaştık ve ertesi gün aracı teslim aldım. OBD cihazıma bağladım ve tüm hatalar düzelmişti!!!

Esem Elektronik'in sahibi olan arkadaş Yıldız Teknik Elektronik Mezunu genç bir arkadaş. Kendisi dürüst ve yardımsever. Ona gitmeden önce birkaç yere daha gittim ve arızanın düzelmeyeceğini, yeni beyin almam gerektiğini söylediler. 2 yerde beyin buldum, biri 4.500 TL diğer 6.000 TL fiyat verdi. Ama neticede 500 TL ye çözüldü. Esem Elektronik'i herkese tavsiye ediyorum.

Eğer Otomatik Şanzıman Servisi sahibi Murat Bey dürüst davranmayıp bana aynı şekilde 10-15 bin deseydi, o gün o fiyata yapabileceğime emin olacak ve belki de aracı bırakacaktım. Ama Murat Bey, detaylı düşünerek beni Esem'e yönlendirdi. Sonrasında ona tekrar giderek teşekkür ettim.

Beyin düzeldikten sonra araçta VSS (Vehicle Speed Sensor) arızası devam ediyordu. Araştırdıktan sonra sensörü amazondan almaya karar verdim. Ama sensorun ucundaki plastik dişli amazon üzerinden satılan ürünle beraber gönderilmiyordu. Türkiye'de de sorduğum yerlerde bulamadım. Ben de çıkmacıları araştırmayı düşündüm.

Sonunda aradığım parçayı İkitelli OSB de Temiz Oto isimli çıkmacıda buldum. Sensöre 100 TL, iç dişliye de 100 TL verdim. Bu parçayı amazondan 11-20 dolar arası fiyatlara bulabiliyorsunuz. (Nakliye hariç)
Temiz Oto'nun yaklaşımı iyiydi. Parçayı deneyip alalım dedik, olur verdiler. Çalışan arkadaş parçayı araçta denerken yardımcı bile oldu. Sadece fiyatlar konusunda eleştirebilirim. Şöyle ki, parçaların fiyatlarını biraz ezberden veriyorlar. Bazı şeyler ucuzken bazıları fahiş oluyor. Örneğin amazondan herşey dahil 129 TL'ye ön kapı dış kolu aldım. İnternetten almadan önce, bu parçanın çıkmasını sorduğumda bana 350 TL demişlerdi. (Maslak sanayide parçacılar 500 TL dedi iyi mi:smiley:) İzah etseniz de fiyatı düşürmüyorlar, biraz inatçılar:smiley: Ama mutlaka gidin/arayın, ellerinde her türlü Amerikan çıkma parça mevcut.

Daha sonra sensörü taktırmak için yine tavsiye üzerine yine Maslak Atatürk Oto.San'de Check Up servise gittim. Burada aracı gerçekten check up dan geçirdik. Salıncaklar, rotlar, rot kolları, yani yürürde amortisör hariç herşey yenilendi. Gösterge ampullerinden arazi şanzıman zincirine, bujilerden kayışlara herşey yenilendi. Direksiyon kutusu tamir edildi. Toplam 34 kalem değişim yapıldı.

VSS'den ötürü çalışmayan hız göstergesi ve km saati çalışmaya başladı. Tüm yağların ve keçelerin de değişmesi sonucu araç gözlegörülür olarak hemen hemen her alanda sınıf atladı, gençleşti. Tüm bu işlemler işçilik dahil 8.400 TL tuttu. Parçaların tamamı hazırda bulunyordu. Araç 1 hafta serviste kaldı.

Checkup servisten genel olarak memnunum. Ama basit şeylere daha fazla dikkat etselerdi daha memnun olurdum. Örneğin, aracın altında hala yağ terlemesi var. Araçta trim seslerini sebepleriyle birlikte bildirip onlarla da ilgilenmelerini istemiştim. Ama aracı bıraktığım gibi kirli ve ufak işleri halledilmeden aldım. Duyduğum ve gördüğüm kadarıyla iyi bir servis. Ama günümüzde sanayideki kiraların yüksekliği,ülke şartları gibi sebeplerle servisler hızlı bir şekilde aracı halledip parasını tahsil etmek zorundalar. İş biraz yarışa döndüğü için, eski ustalar gibi ilgilenen, gerçekten kendi aracı gibi bakan birini bulmak imkansıza yakın.
Maalesef çoğu servis en pahalı ve en hızlı parça değişimi peşinde..

Bunun dışında araca 129 TL ye amazondan kaput amortisörü aldım. Yine amazondan herşey dahil 1.141 TL ye 3 inch yükseltme kiti (shackle+torsion bar), 747 TL ye Flowmaster Super 44 egsoz susturucu aldım. (İlerki tarihlerde okuyacaklar için USD kur 5,5)

Kendi atölyemde kendi tasarımım tavan sepeti ve ön koruma demiri yaptım. Offroad aydınlatmalar vb aksesuarlar aldım. Fakat bunların hiçbiri araja monte edilmedi. Aracın yükseltme işlemi sonrası montajlara başlayacağım.

Son olarak yükseltme için 2,5 inch Rancho amortisör seti aldım. 8 Mart'ta teslim alacağım.

Amazondan getirttiğim hiçbir üründe sorun yaşamadım. DHL Türkiye, eğer gümrüğe takılırsa sizden ruhsat fotokopisi istiyor. Gümrük vergisini alırken peşin ödediğiniz için başka bir ödeme yapmıyorsunuz. Ama toplam getirdiğim 7 farklı üründen sadece biri gümrüğe takıldı. Diğerleri doğrudan adresime geldi, ruhsat isteyen olmadı yani.

Son olarak, yakıt tüketimini merak eden olacaktır. Yapılan tüm işlemlerden sonra araç 100 km'de 14 litre civarı lpg tüketiyor. Bu ölçüm Ocak-Mart kış döneminde, evim-işim arasındaki 15 km mesafede ölçülmüştür. Yani günde toplamda 30 km yapıyorum. 2 araç olduğundan sürekli kullanmıyorum. Bunları belirtmemdeki neden, yakıt tüketimini etkilemesidir. Özetle sabah soğuk çalışıp sadece 15 km giden ve akşam tekrar 15 km gidip ısınmadan stop ettirilen bir 4.0 litre araç için oldukça düşük yakıt tükettiğini söyleyebilirim.
Şu sıralar lpg yi 3,30 civarından alıyorum. 40 litre depo var, bir depoyla şu ana kadar min 290 max 360 km yol yaptım. Buna ilk çalışmadaki benzin tüketimi dahil değil. Kullanım, oldukça sakin, yani basmadan.
Herhangi bir konuda detay isteyen olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Araç bitince fotoğraf paylaşmaya çalışırım.

Herkese saygılar, sevgiler.
 


Merhaba,

Yaklaşık 4 ay kadar önce 1995 model Ford Explorer Limited 4.0 bir araç aldım. Ülkemizde çok fazla Explorer olmadığından, internetten kısıtlı bilgiye ulaşabiliyorsunuz.Bu yüzden bu aracı almak isteyen veya bu araca sahip olup da benzer sorunları yaşayan arkadaşlara yardımcı olabilmek amacıyla bu başlığı açma gereği duydum.

En başından belirtmek isterim ki, aşağıda yazacaklarımda herhangi bir reklam veya kötüleme amacım yoktur. Olabildiğince tarafsız şekilde gözlemlerimi içermektedir.

Aracı aldığımda motor lambası ve şanzıman lambası arıza veriyordu. 2 ayrı yerde aracı kontrol ettirdim, motor sağlamdı ve kaporta orjinaldi. Orijinal derken boya elbette vardı ki ben buna hiçbir zaman takılmıyorum. Ama aracın asıl önemli olan kısmı olan şasede, direklerde herhangi bir işlem yapılmamıştı ve aracın herhangi bir yerinde pas yoktu.

Yine de neredeyse tüm arıza lambaları yanan bir aracı alarak risk aldım, ama bu riski almamdaki neden aracı neredeyse yarı fiyatına almak oldu. Şanzıman arıza riskini alırken de aracın yürür durumda olması, overdrive off-koruma modu olan 3.viteste çalışıyor olması, yol sürüşü yaptığımda sorunun çok derin olmayacağını düşünmem etken oldu. Yani tamamen kumar oynamadım.

Zaten aracın motor ve şanzıman arıza tespitini yaptırabilmeniz için uyumlu bir OBD cihazı sahibi servis bulmanız neredeyse imkansız. Satın alma aşamasından önce aracı tanımadığınız için böyle bir servisten haberiniz olmuyor, araç satın alma aşamasında arayarak da bulamazsınız.

İstanbul Maslak Atatürk Oto Sanayi'nde şu ana kadar sadece 3 serviste OBD scanner cihazı olduğunu gördüm. Sanırım Anadolu Yakasında Bostancı Oto Sanayi'nde de bir serviste bulunuyor.

Aracı aldıktan sonra, sorunlarıyla ilgilenmek için Maslak Atatürk Oto Sanayi'ne gittim. Servislerin yönlendirmesiyle, ordan oraya en az 10 servis dolandıktan sonra, OtoMil isimli serviste cihazı buldum. (Bu servisi sanayiye gitmeden önce internetten de araştırmıştım.) Araca bağlayıp taradılar ve 17 tane hata buldu. Bunlardan en önemlileri şanzımanın 4 selenoidinin birden hata vermesi, VSS yani Vehicle Speed Sensor arızası ve EGR arızası idi.

OtoMil'de araçla ve benimle ilgilendiler. Yapılacak işlemler için fiyat istedim. Şanzıman tamiri için bu hata kodları dahilinde 10-15 bin arası fiyat verdiler. Kesinlikle bu rakamın altında çıkamayacağını, beyin dahil neredeyse tüm parçaların yenilenmesi gerektiğini söylediler.

O gün moral bozukluğu ile sanayiden ayrıldım. Daha sonra tekrar giderek, sadece şanzıman işi yapan servislerle görüşmeye başladım. Ama hiçbirinde OBD yani scanner (hata kodu tarayıcı, detaylı yazayim, bilmeyen olabilir) cihazı olmadığından ilerleme kaydedemedik. OtoMil'de okunan kodların numaralarını alamamıştım, fotoğraf çekmek istedim, net olarak söylemeseler de bir şekilde oldu bittiye getirip, müsaade etmediler. Bana kodları değil, hataları sözsel olarak söylediler.

Ben de bu işin böyle ilerleyemeyeceğini düşünüp kendi kod cihazımı almaya karar verdim. Biraz araştırma sonrası (bu araştrmaların hepsini Amerika'daki forum sitelerinden yapıyorum ki halen aktif ve son derece yardımcı olmak isteyen insanların bulunduğu siteler bunlar) Amazon'dan Innova 3145 adlı kod okuyucuyu aldım. Ürün kargo dahil 125 TL'ye mal oldu. Kargo bedeli ürün bedelinden yüksekti. Yanında bir de OBD1 den OBD2 ye dönüştürü kablo hediye ettiler.

Burada OBD1 ve OBD2 nedir diyen arkadaşlar olabilir. Ford, 1995 yılına kadar Explorer ve Ranger modellerinde (diğer modellerdeki durum hakkında bilgim yok) soketi kaputun altında yer alan OBD1 bağlantısı ile çalışan OBD kod okuyucuları kullandı. Motor ve şazuman arızaları buradan okunuyordu. Araçların elektronik donanımı arttıkça, yeni sensörlerin eklenmesiyle OBD2'ye geçiş yapıldı. Ford da bu geçiş döneminde hem kaput altına OBD1 bağlantısı, hem de araç içine OBD2 bağlantısı ekledi. Benim 1995 model Ford Explorer aracımda motor ve şanzıman kodları kaput altındaki OBD1 bağlantısından (soketi farklı) okunurken, klima air ride süspansiyon gibi diğer elektronik hatalar da OBD2 bağlantısı üzerinden okunmaktadır.

Bu sadece geçiş dönemi olan 1995 modellerde vardır. Eğer 1996-2001 model bir Explorer alırsanız, aracınızda direksiyon altında soketi olan OBD2 sistemi yer alacaktır.

OBD cihazını aldıktan sonra kendim kodları okumaya başladım. Kodları öğrenince, arızanın nasıl tamir edileceğini de öğrenmek istedim. Bunun için yaptığım araştırmalar sonucunda Ford'un Amerika'daki bayilerine/servislerine dağıttığı "Service Information" isimli programa ulaştım. Bu programda aracın tüm teknik çizimleri, hata çözüm yolları vs vs yer alıyor. Yani resmi servislerin kullandığı yazılım.

Neticede şanzıman arızasının durumunu daha net kavrayabildim. Bu yeni bilgilerle, internetten araştırarak bulduğum İst.Maslak Ata.Oto.San.'nde "Otomatik Şanzıman" isimli sadece şanzıman tamir eden servise gittim. Sahibi Murat Bey, kendinden önce gittiğim en az 10 şanzımancı ve Amerikan'cının bana söyledikleri en az 10-15 bin masrafı var yaklaşımından farklı bir yaklaşım göstererek, aynı anda 4 selenoidin birden arıza vermesinin zor olduğunu, öncelikle beyine baktırmam gerektiğini söyledi. Ben de servis yazılımındaki yönlendirmelerden bu sonuca ulaşmıştım. Murat Bey beni yine aynı sanayideki Esem Elektronik adlı işletmeye yönlendirdi.

Bu işletmede her türlü araç beyni tamir ediliyor. Benim aracın beynini de söküp baktılar, arızalı olduğunu söyleyerek 600 TL karşılığında düzeltebileceklerini bildirdiler.500 TL'de anlaştık ve ertesi gün aracı teslim aldım. OBD cihazıma bağladım ve tüm hatalar düzelmişti!!!

Esem Elektronik'in sahibi olan arkadaş Yıldız Teknik Elektronik Mezunu genç bir arkadaş. Kendisi dürüst ve yardımsever. Ona gitmeden önce birkaç yere daha gittim ve arızanın düzelmeyeceğini, yeni beyin almam gerektiğini söylediler. 2 yerde beyin buldum, biri 4.500 TL diğer 6.000 TL fiyat verdi. Ama neticede 500 TL ye çözüldü. Esem Elektronik'i herkese tavsiye ediyorum.

Eğer Otomatik Şanzıman Servisi sahibi Murat Bey dürüst davranmayıp bana aynı şekilde 10-15 bin deseydi, o gün o fiyata yapabileceğime emin olacak ve belki de aracı bırakacaktım. Ama Murat Bey, detaylı düşünerek beni Esem'e yönlendirdi. Sonrasında ona tekrar giderek teşekkür ettim.

Beyin düzeldikten sonra araçta VSS (Vehicle Speed Sensor) arızası devam ediyordu. Araştırdıktan sonra sensörü amazondan almaya karar verdim. Ama sensorun ucundaki plastik dişli amazon üzerinden satılan ürünle beraber gönderilmiyordu. Türkiye'de de sorduğum yerlerde bulamadım. Ben de çıkmacıları araştırmayı düşündüm.

Sonunda aradığım parçayı İkitelli OSB de Temiz Oto isimli çıkmacıda buldum. Sensöre 100 TL, iç dişliye de 100 TL verdim. Bu parçayı amazondan 11-20 dolar arası fiyatlara bulabiliyorsunuz. (Nakliye hariç)
Temiz Oto'nun yaklaşımı iyiydi. Parçayı deneyip alalım dedik, olur verdiler. Çalışan arkadaş parçayı araçta denerken yardımcı bile oldu. Sadece fiyatlar konusunda eleştirebilirim. Şöyle ki, parçaların fiyatlarını biraz ezberden veriyorlar. Bazı şeyler ucuzken bazıları fahiş oluyor. Örneğin amazondan herşey dahil 129 TL'ye ön kapı dış kolu aldım. İnternetten almadan önce, bu parçanın çıkmasını sorduğumda bana 350 TL demişlerdi. (Maslak sanayide parçacılar 500 TL dedi iyi mi:smiley:) İzah etseniz de fiyatı düşürmüyorlar, biraz inatçılar:smiley: Ama mutlaka gidin/arayın, ellerinde her türlü Amerikan çıkma parça mevcut.

Daha sonra sensörü taktırmak için yine tavsiye üzerine yine Maslak Atatürk Oto.San'de Check Up servise gittim. Burada aracı gerçekten check up dan geçirdik. Salıncaklar, rotlar, rot kolları, yani yürürde amortisör hariç herşey yenilendi. Gösterge ampullerinden arazi şanzıman zincirine, bujilerden kayışlara herşey yenilendi. Direksiyon kutusu tamir edildi. Toplam 34 kalem değişim yapıldı.

VSS'den ötürü çalışmayan hız göstergesi ve km saati çalışmaya başladı. Tüm yağların ve keçelerin de değişmesi sonucu araç gözlegörülür olarak hemen hemen her alanda sınıf atladı, gençleşti. Tüm bu işlemler işçilik dahil 8.400 TL tuttu. Parçaların tamamı hazırda bulunyordu. Araç 1 hafta serviste kaldı.

Checkup servisten genel olarak memnunum. Ama basit şeylere daha fazla dikkat etselerdi daha memnun olurdum. Örneğin, aracın altında hala yağ terlemesi var. Araçta trim seslerini sebepleriyle birlikte bildirip onlarla da ilgilenmelerini istemiştim. Ama aracı bıraktığım gibi kirli ve ufak işleri halledilmeden aldım. Duyduğum ve gördüğüm kadarıyla iyi bir servis. Ama günümüzde sanayideki kiraların yüksekliği,ülke şartları gibi sebeplerle servisler hızlı bir şekilde aracı halledip parasını tahsil etmek zorundalar. İş biraz yarışa döndüğü için, eski ustalar gibi ilgilenen, gerçekten kendi aracı gibi bakan birini bulmak imkansıza yakın.
Maalesef çoğu servis en pahalı ve en hızlı parça değişimi peşinde..

Bunun dışında araca 129 TL ye amazondan kaput amortisörü aldım. Yine amazondan herşey dahil 1.141 TL ye 3 inch yükseltme kiti (shackle+torsion bar), 747 TL ye Flowmaster Super 44 egsoz susturucu aldım. (İlerki tarihlerde okuyacaklar için USD kur 5,5)

Kendi atölyemde kendi tasarımım tavan sepeti ve ön koruma demiri yaptım. Offroad aydınlatmalar vb aksesuarlar aldım. Fakat bunların hiçbiri araja monte edilmedi. Aracın yükseltme işlemi sonrası montajlara başlayacağım.

Son olarak yükseltme için 2,5 inch Rancho amortisör seti aldım. 8 Mart'ta teslim alacağım.

Amazondan getirttiğim hiçbir üründe sorun yaşamadım. DHL Türkiye, eğer gümrüğe takılırsa sizden ruhsat fotokopisi istiyor. Gümrük vergisini alırken peşin ödediğiniz için başka bir ödeme yapmıyorsunuz. Ama toplam getirdiğim 7 farklı üründen sadece biri gümrüğe takıldı. Diğerleri doğrudan adresime geldi, ruhsat isteyen olmadı yani.

Son olarak, yakıt tüketimini merak eden olacaktır. Yapılan tüm işlemlerden sonra araç 100 km'de 14 litre civarı lpg tüketiyor. Bu ölçüm Ocak-Mart kış döneminde, evim-işim arasındaki 15 km mesafede ölçülmüştür. Yani günde toplamda 30 km yapıyorum. 2 araç olduğundan sürekli kullanmıyorum. Bunları belirtmemdeki neden, yakıt tüketimini etkilemesidir. Özetle sabah soğuk çalışıp sadece 15 km giden ve akşam tekrar 15 km gidip ısınmadan stop ettirilen bir 4.0 litre araç için oldukça düşük yakıt tükettiğini söyleyebilirim.
Şu sıralar lpg yi 3,30 civarından alıyorum. 40 litre depo var, bir depoyla şu ana kadar min 290 max 360 km yol yaptım. Buna ilk çalışmadaki benzin tüketimi dahil değil. Kullanım, oldukça sakin, yani basmadan.
Herhangi bir konuda detay isteyen olursa yardımcı olmaya çalışırım.

Araç bitince fotoğraf paylaşmaya çalışırım.

Herkese saygılar, sevgiler.

Allah razı olsun üşenmeden yazmışsınız harika olmuş hemde teferruatlı Ben de bir zamanlar almayı düşünmüştüm ama yeterli bilgi elde edemediğim için vazgeçmiştim
 

Merhabalar 1997 explorer 4.0 XLT ile aranıza yeni katılıyorum malum araç kullanımıyla görünüşüyle beni kendisine aşık etmeyi başarmış olmasıyla beraber bölgedeki sanayiyi arşın arşın öğretmeyede niyetli tavsiye ettiğiniz yedek parçacı varmıdır
 

Merhabalar 1997 explorer 4.0 XLT ile aranıza yeni katılıyorum malum araç kullanımıyla görünüşüyle beni kendisine aşık etmeyi başarmış olmasıyla beraber bölgedeki sanayiyi arşın arşın öğretmeyede niyetli tavsiye ettiğiniz yedek parçacı varmıdır
maslak ataturk oto sanayide ikmal oto ve yasar ithalat var, google dan numaralarini bulabilirsiniz..ama ben butun parcalarimi amazon dan aliyorum..yari fiyatina geliyor
 



Paylaşımınız için teşekkürler. Bede de bir 97 4.0 shoc motor xlt explorer var. Henüz dişe dokunur bir harcama yapmadım. LPG sistemini söktüm. Benzinle kullanıyorum. Oldukça memnunum. Burda çıkmasına 450 lira istedikleri parçayı aliexpresten 117 tly getirtiyorum. Biraz bilgisayar kullanabilen için parça sorunu hiç yok. Oldukça hesaplı sadece değişimden bir ay önce siparişinizi vermeniz gerekiyur.:smiley:
 

Paylaşımınız için teşekkürler. Bede de bir 97 4.0 shoc motor xlt explorer var. Henüz dişe dokunur bir harcama yapmadım. LPG sistemini söktüm. Benzinle kullanıyorum. Oldukça memnunum. Burda çıkmasına 450 lira istedikleri parçayı aliexpresten 117 tly getirtiyorum. Biraz bilgisayar kullanabilen için parça sorunu hiç yok. Oldukça hesaplı sadece değişimden bir ay önce siparişinizi vermeniz gerekiyur.:smiley:
Merhaba, benim Explorer 1998 bildiğiniz gibi arkalar havalı buna uygun amortisor nerden bulabilirim yardımcı olursanız sevinirim
Ünal
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst