Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dery@ Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 118
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 51,488
Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

Merhaba Hakan, :smiley:

Ben art niyetli demedim, ben fotoğraf bölümünündeyim...bize hep sordular. Onu demek istedim (((:smiley: aşinayım işte (= ama yolun başında olanlar için güzel sorular...
Lavrasia, ben kimseyle taraf değilim...! Emirhan benim ne demek istediğimi anladığı için, aynı taraftan bakıyoruz.

Artık bir şey demiyorum, anlamak istemiyorsunuz sanırım...Oysa bu tartışılmaz ama tartışılıyor, size makina yerine cep telefonu alın onunla çekin diyen yok, kavramsal bir şeylerden bahsediyorum (((:smiley:
 

Etiketler
Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

fotoğraf dipsiz bir kuyu ;D ne ile başlanırsa başlansın sonu gelmez ekipmanlara gebedir.
sonu gelmez..
 

Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

LaVRaSiA' Alıntı:
Sayın Sentor; Güzel Türkçemiz diyorsunuz; Turkce diye yazıyorsunuz :smiley: Türküz.. Forumda Türkçe karakterler çok rahat görüntülenebilmekte :smiley:
Kendi söylediğinize tezatsınız.

Ayrıca yukarıda xano ne demiş, siz ne cevap vermişsiniz :D
Canınız resmen "anlamak istememiş" :smiley: Yada işinize gelmemiş. Bilemiyorum. Derya hanımla ikiniz birbirinizi destekler mesajlar haricinde tamamen yıkıcısınız fotoğraf konusunda. Bizim dediğimiz doğru gerisi boş havalarındasınız. Reel yaşamda sizin gibi kişilerle yanyana kalmayı hiç istemezdim.


xano aslında soru sormamışsınız ama yine de yazasım geldi ;

1. mesele:
Fotoğraf nedir?

Bu konuda Fotoğrafya sitesinde verilen cevap tatmin edici bence :smiley:

"Fotoğraf, doğada mevcut gözle görülebilen maddi varlık ve şekilleri, ışık ve bazı kimyasal maddeler yardımıyla ışığa karşı duyarlı hale getirilmiş film, kağıt veya her hangi bir madde üzerine saptayan fiziksel ve kimyasal bir işlemdir. Kelime Yunanca ışık anlamına gelen "photos" ve yazı anlamına gelen "graphes" kelimelerinden oluşmaktadır. Yani ışıkla yazmak anlamına gelmektedir. Fotoğrafçılık uluslararası bir dildir ve modern hayatta üçüncü bir göz vazifesi görür. Fotoğrafçılık bakmakla görmenin ayrı ayrı şeyler olduğunu kanıtlar. Fotoğraf bugünkü gelişme devrinde bir bilim ve diğer bilim kollarının da hiç şüphesiz ki en büyük yardımcısıdır. "

Fotoğraf Makinesi Nedir?

Fotoğraf maki­nesi, ışık ile resim çizmeye yarayan alete denir. ( Demişler Bilişim - Gelişim Sitesinde :smiley: ve adı üzerinde.. Fotoğraf Makinesi!!! ;D )

Neden Fotoğraf çekilir..

İşte bu herkese göre değişir. Ben gözüme güzel gelen içime dokunan herşeyi çekiyorum. Bunları sonrasında sevdiklerimle paylaşıyorum. Neden daha iyi çekmek istiyorsun derseniz Sevdiklerimle paylaşırken hislerimi daha iyi ifade edebilmek için daha iyi bir fotoğraf çeken olmak isitorum :smiley:

2. Meseleye hiç girmeyelim.. :D burada kavga çıkar o zaman kesin..


Tahmin ettigim gibi konu baya eylenceli bir hal almaya basladi..

oncelikle..kusura bakmayin yazdigim klavyede Turkce karakterler yok o yuzden..

gozlerimiz......yani GOZ.....derkende

Turkce.... derkende....

yada dikkatli ! okursaniz (ki sanmiyorum) bircok kelimede garip harfler kullanmis oluyorum..

ve oyle saniyorumki...sadece kelimeler degil cumleler de farkli anlasiliyor karsidan..

Derya ile taraf olmamiz konusuna gelince de....

Valla bravo cok iyi yakalamissiniz..


Tamam itiraf ediyorum Derya ile akrabayiz.....amcamin kizidir kendisi.... ;)

e tabi o yuzden destekliyoruz birbirimizi... :D

yoksa hic anlasamayiz onunla....

cunku Derya hep nokia ile fotograf ceker bende samsung la... :D

ve cok dogru soylemissiniz...bizim dediklerimiz dogru...gerisi bos...

cunku bir itirafta daha bulunayim Derya da ben de "cep telefonu fotografcilari dernegi" ne uyeyiz....

ve o yuzden de ozellikle ben evet cok yikici ve kiriciyimdir... :smiley:

Tekrar tebrik ediyorum gercekten yazdiklarimiz hakkinda cok iyi degerlendirmeler yapmissiniz...


Neyse arkadaslar...

her nekadar anlatilmak istenilenin baska birsey oldugunu yazmaya calissakta...

ve ....

niyet iyidir desekte....

saniyorum biryerlere varamayacagiz..

herkeze gonlunce ve ne ile cekmek isterse......

keyifli fotograflar......
 

Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

Sayın Sentor ; Sanırım hobiniz insanlarla alay etmek kendi zekanızca onları küçük düşürmeye çalışmak.
Bu hobinizde size iyi eğlenceler diliyorum.
Yaş olarak 10lu yaşların henüz sonlarına yaklaştığınız yazılarınızdan anlaşılıyor. Beni anlayabileceğinizi düşünerek ne yazık ki hata ettiğimi şimdi anlıyorum.
Cevap yazarak seviyenize inmeyi düşünmüyorum.

(Not: Türkiye'de yaşayıp, Türk olup, Türkçe harfleri olmayan klavye kullanmak :smiley: Alkışlayalım değil mi sizi ::smiley: )
 

Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

sentor' Alıntı:
Ha...kucuk bir not daha.......

fotografcilik......sanat degildir...


bknz : Ara Guler... :smiley:

Şurdan düzeltmeye başlayayım. Ara Güler fotoğrafçılık sanat değildir asla demez. Ben sanatçı değilim der. ikisi arasında büyük fark var. Ara Güler ben fotomuhabirim, gazeteciyim veya belgeciyim , belgeleyenim sanat yapmak için fotoğraf çekmem der.
 



Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

Ha fotoğrafçılık sanatmıdır sorusuna gelince kişisel fikrim, sanat olabilecek bir zenaattır. Ama bunu sanat yapabilmiş insan sayısı 2 elin parmaklarını geçmez. Fakat günümüzde Dijital sanat olması çok daha kolay ve yaygındır. Photoshopda yapılan işler saant olmaya daha yakındır, ama ne kadar fotograftırlar bu tartışılır. Fotoğraf sanatçısı görmek istiyorsanız

http://www.saudek.com/

http://www.fotograf.net/Artist/sahinkaygun/

yurt dışından ve türkiyeden aklıma gelen 2 örnek.

Bu kişileri sanatçı yapan şey ise, eserlerini tamamen sanatsal amaçlarla planlayıp, oluşturdukları fotoğrafları kendilerinin oluşturmasıdır. Kişisel fikrim, zaten varıolan bir görüntüyü biraz değiştirip iyi bir ışıkla, iyi bir netlikle çekmek fotoğrafçıyı sanatçı yapmaz. iyi bir zenatkar yapar. Bir fotoğrafın sanat olabilmesi için görüntüyü fotoğrafçının kurgulaması yada varolan bir görüntüye büyük bir yorum katması gerekir. Ama iyi bir zenatkar olmadan sanatçıda olunamaz. Sadece tesadüfen bişeyler çeker o insan iyi bir zenatkar değilse. ben 15 senedir fotoğraf çekiyorum, binlerçe fotografım dergilerde yayınlandı, sergilere katıldı, yarışmalarda dereceler adlı, oysa sanat fotoğrafı diyebileceğim fotograflarımın sayısı 2-3 ü geçmez. buda beni fotoğraf sanatçısı yapmaz.
 

Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

ekipman konusuna gelince, bir sanatçı olmak için iyi zenatçı olmak şarttır demiştim. Örneğin iyi bir heykeltraş olabilmek için çalıştığın malzeme neyse , mermer, ahşap, metal, çamur tamamen o malzemeye hakim olup tüm sınırlarını en iyi şekilde kullanabiliyor olman gerekir. Tüm sınırları en iyi şekilde kullanabilmek içinde parmakların yetmez ve alet edevata ihtiyaç duyarsın. Fotoğrafda aynı şekildedir. Ama verilen örneklerdeki durum bozuk saatin bile günde 2 kez doğru saati göstermesi gibidir. Örneğin sadece basit bir zenit gövde ile 50mm objektifi olan bir fotografçı iyi fotograf veya sanat fotoğrafı çekemezmi? tabiki çeker. elindeki makina ve objektifin sınırlarına göre hayaller kurar, onun sınırlarına göre uygulamalar yaparsa elbette çeker. Ama yüksek hızla çekmesi gereken, tele veya geniş açı objektif kullanamsı gereken, açık diyaframlı objektif kullanması gereken hayalleri kuramaz, ekipmanı onu sınırlar. Oysa bu malzemelere sahipse bir fotoğrafçı ve hayal gücü, yeteneği zenginse, istediği herşeyi hayal edip fotograf kağıdı üstüne dökebilir.

Ayrıca tüm sanatlarda etik olarak izleyice saygı olmalıdır, ben yaptım oldu beğenen beğenir beğenmeyen beğenmez mantığı işgüzarlıkdır. Eğer 1 metre fotograf basıp sergileyeceksen, bunu karşılayacak film veya dijital çözünürlüğe sahip olman gerekir. Yada baskı boyutunda kendini sınırlaman gerekir. Ben cep telefonuyla çekerim 3 metrede basarım sergilerim, benim için görüntü kalitesi önemsizdir demek izleyiciye saygısızlıkdır. eğer bu uygulamanında sanatsal bir anlamı yoksa. İşte bu yuzden de dijital makinemizin çözünürlüğü, veya filmli makinemizin film boyutu eskiden beri fotografçılar için önemlidir.
 

Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

neyse uzun etmeden siz iki genç arkadaşımın duymak istediklerini yazalım.

cep telefonu kamerası dediğimiz şeyin telefon kısmıyla ilgisi yok. cep telefonuna nihayetinde elektronik bir fotoğraf makinası ilave edilmiştir.
fotoğraf makinasımıdır? evet.
çekilen fotoğraf, fotoğrafmıdır? evet.
kıymeti harbiyesi olur mu? olur.
fotoğrafik değer ifade edermi? eder.
dergi için mayo fotoğrafı çekermi? şimdilik yapamıyor?
haber olur mu? olur.

bunun aksini kimse söyleyemez zaten.
derdimiz neyle fotoğraf çektiğiniz değil. ne için fotoğraf çektiğiniz.
neticede el yapımı tahta kutuylada fotoğraf çektik. oldu mu oldu.
 

Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

Özet olarak şunlarıda ekleyip kapatayım. Bir adam vardır çok yeteneklidir, şansıda yaver gider, en basit makina ve objektifle bir fotoğraf çeker, dünyadaki milyonlarca pahalı ekipmana sahip fotoğrafçı onun çektiği fotografın sanatsal ve teknik olarak yakınına bile yaklaşamaz. Özellikle günümüzde fotografın teknik kısmı, bilgi kısmı çok kolaylaşmıştır, bu fotoğrafçı ve kendisine fotoğraf sanatçısı diyenlerin sayısında büyük bir artış sağlamıştır. Aptal sınırının üstündeki herhangi bir insana fotografla ilgili teknik bütün bilgileri birkaç ayda öğretebilrim. Oysa eskiden bunları öğrenmek için yıllar, uygulayabilmek içinde yıllar gerekirdi. %5 pozlama hatasının diaları çöp yaptığı bir zamandan %300 pozlama hatasının photoshopda düzeltilebildiği bir devire geldik. Montaklar, filtreler vs yi saymıyorum bile. sevdiğim bir söz vardır, "Birşeyi yoketmek istiyorsan çoğalt, Tanrı'yı bile..." . İşte bu yüzden fotograf ve fotoğrafçılık meslek veya sanat olarak değerini gittikçe yitirmektedir. sıradanlaşmaktadır. Eskiden çok iyi bir fotoğrafı herkes bilirdi, herkes alır duvarına asardı yıllarca saklar bakmaktan sıkılmazdı. Oysa şimdi benzeri ülkemizdede olan fotoğraf paylaşım sitelerinde çok iyi hatta muhteşem fotograflara bile en fazla 2 kere bakıp kapatıyoruz ve bir diğerine geçiyoruz. Malesef fotoğraf artık bir tüketim aracı haline geldi çoğaltılınca.

Bunun tek bir faydası oldu fotoğraf için, oda teknik önemi azalınca bir fotografı değerli ve güzel yapıcak tek değerin fikir olmaya başlaması. Aslında günümüz modern sanat anlayışında en önemli şeyde bu yüzden fikirdir ve tabi o fikir ile anlatılmak istenen kavramlar, düşünceler. Eğer kimsenin aklına gelmeyen , iyi bir fikriniz varsa, bu fikrinizi fotoğrafınıza aksettirebiliyorsanız, iyi bir fotoğrafçı ve iyi bir sanatçı olabilirsiniz. İşte ekipmanınızın iyi olmasıda size bunu yapmak için daha geniş bir oyun alanı sağlar. Sınırlarınızı kaldırır, eserlerinizin kalitesinin uluslar arası standartlarda olmasını sağlar.

Saygılar
 




Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

xano' Alıntı:
kürşat bize şahin kaygun'u yeniden hatırlattığın sonsuz teşekkürler. kendisini tanıyamadan aramızdan göçüşü çok büyük bir kayıp oldu.

Hakan bu ülkede fotoğrafı tartışan , fotoğraf hakkında ahkam kesen, fotoğrafın herşeyini bilir gibi görünen ama Şahin Kaygun ve onun gibi türk fotografında, Saudek gibi dünya fotografında yer alan yüzlerce büyük fotograf sanatçısını, tarihdeki sanat akımlarını, bunların günümüze yansımalarını, sanatın ve fotograf sanatının evrimini bilmeyen o kadar çok insan varki. Fotoğrafı veya sanatı sadece kendileri ellerine makina alıp çekmeye başladıkları zaman başladı ve kendilerinden, sanal paylaşım sitelerinde gördüklerinden başka kimse bu işi yapmadı sanıyorlar.

fotoğraf üniversitesi mezunuyum diyince 4 sene ne okutuyorlarki fotoğrafla ilgili diyenler oluyor, aslında okulda okuduklarımızın yarısı bile fotoğraf çekmek üstüne değil, fotoğrafı ve sanatı anlamak üstüne geçiyor yıllar. Okul bitincede hala öğrenmiş olmuyoruz, hergün yeni bişeyler öğreniyorum.

Şahin Kaygunu fotoğrafın sanat olması ile ilgili muhabbet edicek herkes tanımalı, bilmeli Türkiyede yaşıyorsa.
 

Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

kürşat sana katılmamak elde değil. malesef artık önce üretip sonra öğrenen ( çoğunluk bunu bile yapmıyor ) ürettiklerini çöpe atan bir hal aldı herşey.
herşeye rağmen digitalin getirdiği fotoğraf bolluğu beni çok sevindiriyor. hiç beklenmedik bir yerde zihnimi tırmalayan bir fotoğraf gördüğümde gözlerimin içi parlıyor.
 

Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

Hakan tabiki fotografı seven gönül veren herkes iyi bir fotograf gördüğünde mutlu oluyor. Keyifle izliyor, zaman zaman kıskanıyor ben niye düşünemedim bunu veya ben niye çekemedim diye. Bunlar doğal ve güzel şeyler. Ama dünyanın genel kuralı bu çok olan değersizdir , az olan değerli. Bu hem maddi değer hem manevi değer. Mesela ülkemizde eskiden Ara Güler gibi fotograf çekebilen çok az insan vardı, ve Ara Güler in fotografları ve kendisi çok değerliydi, hala da değerli. Zaten o dönemde belgesel fotograf çeken kişi sayısı 3-5 tane olunca çektikleri herşeyde değerliydi. Belgeydi. Şimdi Ara Güler'den teknik ve görsel olarak çok daha iyi fotoğraflar çeken yüzlerce genç fotoğrafçı var ama çektikleri fotoğraflara en fazla internet sitelerinde 30 saniye bakıp eline sağlık diyip geçiyoruz. Artık iyi fotoğraf çekmek kolaylaştı, ama uzun yıllar akılda kalıcak, tarihte yerini alıcak fotoğraf çekmek ise bir o kadar zorlaştı. Herşey gibi fotoğrafda evrim geçiriyor ve zamanla taşlar yerine oturucak. Tabi bununla birlikte Fotoğrafçı kimliğide.
 

Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

Kimseyle alakam ve akrabalığım yok, kimseyle taraf değilim, tekim... beni karıştırmayın polemiklere!!!
 

Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet



Kusura bakmayin...


evet tabiki Akraba falan degiliz.. kotu bir saka ve kotu bir yaziydi..
 



Ynt: Fotoğrafçılık Bölümü Sohbet

Tempus' Alıntı:
Hakan tabiki fotografı seven gönül veren herkes iyi bir fotograf gördüğünde mutlu oluyor. Keyifle izliyor, zaman zaman kıskanıyor ben niye düşünemedim bunu veya ben niye çekemedim diye. Bunlar doğal ve güzel şeyler. Ama dünyanın genel kuralı bu çok olan değersizdir , az olan değerli. Bu hem maddi değer hem manevi değer. Mesela ülkemizde eskiden Ara Güler gibi fotograf çekebilen çok az insan vardı, ve Ara Güler in fotografları ve kendisi çok değerliydi, hala da değerli. Zaten o dönemde belgesel fotograf çeken kişi sayısı 3-5 tane olunca çektikleri herşeyde değerliydi. Belgeydi. Şimdi Ara Güler'den teknik ve görsel olarak çok daha iyi fotoğraflar çeken yüzlerce genç fotoğrafçı var ama çektikleri fotoğraflara en fazla internet sitelerinde 30 saniye bakıp eline sağlık diyip geçiyoruz. Artık iyi fotoğraf çekmek kolaylaştı, ama uzun yıllar akılda kalıcak, tarihte yerini alıcak fotoğraf çekmek ise bir o kadar zorlaştı. Herşey gibi fotoğrafda evrim geçiriyor ve zamanla taşlar yerine oturucak. Tabi bununla birlikte Fotoğrafçı kimliğide.


kursad,

cok guzel yazmissin ders gibiydi,

saniyorum ben biraz haddimi asip seviyeyi bozdum,

kimse kusura bakmasin,
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.

BENZER KONULAR



GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst