Fotoğrafın 4. Nesil “Genç Soluklar”ı Aranıyor

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan YOL Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,936

YOL

SEDAT AÇIL
Mesajlar
10,381
Tepkime Puanı
503
Yer
İstanbul, Acıbadem
Web
www.sedatacil.com
Telsiz Çağrı Kodu
TB2FKL
Genç fotoğrafçıların işlerini fotoğrafseverlerle buluşturmayı hedefleyen “Türk Fotoğrafında Genç Soluklar” projesi, 2007 yılında dördüncü kez gerçekleştiriliyor.

İlk olarak 2001’de, bugüne kadar çalışmalarını dar bir çevrenin dışına çıkarma şansını yakalayamamış ve Türk fotoğrafında “Ben de varım” demek isteyen genç fotoğrafçıların işlerini fotoğrafseverlerle buluşturma amacıyla yola çıkan keşif projesi “Türk Fotoğrafında Genç Soluklar”, 2007 yılında dördüncü kez gerçekleştiriliyor.

Sanatın çeşitli dallarında gerçekleştirilen bu tip projeler, değişen dünyayla birlikte değişmekte olan sanatsal yaklaşımların izini sürmek açısından genç sanatçılara bir öncelik tanıyor ve bu genç sanatçıların kendilerine has enerjileri ve heyecanlarıyla yorumladıkları dünyayı izleyicilere sunuyor. Tek tek fotoğraflar üzerinden yapılan değerlendirmeler üzerine kurulu fotoğraf yarışmaları mekanizmasının dışında bir yapısı olan “Genç Soluklar” da, ülke fotoğrafındaki durgunluğu kırmayı, yeni isimlere ve yaklaşımlara öncelik tanımayı, fotoğrafçıların zamana yayılan belirli bir konu üzerine belli bir dil/duygu/yaklaşım bütünlüğü olan tematik çalışmalar yapmasını teşvik etmeyi hedefliyor.

Geçen Kasım ayında yayımlanan 50. sayısıyla 10 yıllık yayın hayatına son veren Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi'nin editörleri Refik Akyüz ve Serdar Darendeliler'in kurduğu Geniş Açı Proje Ofisi'nin öncülüğünde hayata geçirilen ve yarışma amacı taşımayan “Genç Soluklar”, yine iki ayaklı olarak gerçekleşecek ve seçilen çalışmalar hem Geniş Açı'nın 2007 sonbaharında yayımlanacak Türkçe/İngilizce 3. özel sayısı, hem de Türkiye'yi dolaşan bir sergi aracılığıyla fotoğrafseverlerle buluşacak. Ayrıca bu isimler, sadece ülke içinde değil, yurtdışında da çeşitli festivaller ve özel sergilerle çalışmalarını izleyicilere sunma ve fotoğraf dünyasında çok önemli olan uluslararası kontakların dikkatini çekme şansını yakalayacak.

Adını fotoğrafın “Genç Soluklar”ı arasına yazdırmak isteyen 30 yaş altındaki genç fotoğrafçıların, www.gencsoluklar.com adresindeki katılım formu doğrultusunda hazırlayacağı tematik portfolyolarını 14 Temmuz 2007 tarihine kadar, formda belirtilen adreslere ulaştırması gerekiyor.

Genç Soluklar 2001

“Genç Soluklar”ın 2001 yılında gerçekleştirilen ilk ayağında 108 katılımcının 122 portfolyosu değerlendirmeye alındı. Yaş dağılımında 18-25 yaş aralığı en büyük paya sahipken, 25-30 yaş arası grup %22.69, 30 yaş üstü grup %15.13, 18 yaş altı grup ise %5.88’lik pay aldı. İller bazında ise İstanbul %56 ile öne çıkarken, İzmir ve Ankara sırasıyla %13 ve %11’lik paylarla İstanbul’u takip etti. Proje kapsamında yapılan değerlendirme sonucunda seçilen 7 çalışma, Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi'nin 15 Kasım 2001-15 Ocak 2002 tarihli 20. sayısında yayımlandı.

Seçilen çalışmalar:
Ahmet Polat-Kısmet
Şeyda Sever-Yatra
Kerem Uzel-Yalın Hali
Erhan Şermet-İstanbul'da Erken Uyananlar
Yavuz Sevimli-Kent?
Serkan Emiroğlu-İnanç
Serra Akcan-Boston'da bir Sandalye

Genç Soluklar 2004
“Genç Soluklar”, ikinci ayağıyla birlikte Türkiye’nin çeşitli illerini ziyaret eden gezici bir sergi ile sanatseverlerin karşısına çıkmaya başladı. İlk olarak Haziran-Temmuz aylarında İstanbul Fotoğraf Merkezi’nde fotoğrafseverlerle buluşan sergi, daha sonra sırasıyla Ekim 2004’te İzmir K2 Sanat Merkezi’nde, Mart 2005’te Eskişehir Fotoğraf Festivali’nde, Nisan 2005’te Bursa 2. UFAT Fotoğraf Günleri’nde ve Mayıs 2005’te III. Çanakkale Fotoğraf Festivali’nde izleyicilerin beğenisine sunuldu.

90 fotoğrafçının 101 portfolyo ile başvurduğu “Genç Soluklar”ın ikincisine katılımların %55’i İstanbul’dan gerçekleşti. İstanbul’u %18’le İzmir takip ederken, diğer başvurular Ankara, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Antalya, Mersin ve Kıbrıs’tan yapıldı. Belgesel fotoğraftan dijital uygulamalara geniş bir yelpazede, yaşları 21 ile 33 arasında değişen 18 ismin çalışmalarına yer veren sergi ile eşzamanlı olarak Haziran 2004'te Geniş Açı’nın normal periyodu dışındaki (Türkçe-İngilizce) ilk özel sayısı da yayımlandı.

Seçilen çalışmalar:

Emre Uzer-Tünel
Umut Boyunsuz-Bir Başka Coğrafyaya Yakın Olmak
Filiz Güngör-Söyleyecek Yeni bir Sözüm Yok
Ali Taptık-Lunapark
Sebla Selin Ok-Being Star
Handegül Toker-Gölgelerin Dili
Gökhan Gezik-Spassibo
Melisa Önel- “-”
Serkan Taycan-Genç; Ben
Engin Gerçek-İki Arada Bir Derede
Cenk Pekcanattı-Caferiler (Âşura)
Nazım Serhat Fırat-İnceltilmiş Şiddet Görünümleri
Sinem Dişli-Kaygı-Kaygısızlık
Neslihan Bakitkal-Gizli Özne: Işık
Belgin Çöleri-Dikey Kentin Derinleri
Gözde Yenipazarlı-Proje 1998015001-1998015014
Mustafa Bilge Satkın-Çöplükte Yaşam
Alp Öz-Gemi

Genç Soluklar 2005
Seslerini daha geniş kitlelere duyurma konusunda zorluklar yaşayan genç fotoğrafçıların çalışmalarını ortaya çıkarmayı amaçlayan bir keşif projesi olan “Genç Soluklar”ın üçüncü ayağında 96 fotoğrafçının toplam 108 portfolyosu değerlendirmeye alındı. Geniş Açı ve İstanbul Fotoğraf Merkezi’nce yapılan değerlendirmeler sonucunda 8 ismin çalışmaları öne çıkıp “Genç Soluklar-III”ün ağırlığını oluştururken, çalışmalarında kimi eksik noktalar bulunsa da başvurular arasından sıyrılan ve destek çıkılması gerektiği düşünülen
9 ismin çalışmalarına da “Dikkat Çekenler” başlığı altında hem sergi, hem de özel sayıda yer verildi. “Genç Soluklar-III”e katılımların %51’i İstanbul’dan gerçekleşirken, Ankara’dan ve İzmir’den projeye katılanların oranı sırasıyla %15 ve %10 oldu. Yaşları 14 ile 35 arasında değişen katılımcıların yaş ortalaması ise 25.6 olarak gerçekleşti. Sergi ilk kez 9. İstanbul Bienali'yle eşzamanlı olarak 15 Eylül-29 Ekim 2005 tarihleri arasında İFM'de izleyicilerle buluşurken, 3-16 Ekim tarihleri arasında İzmir Sanat, 10-17 Aralık tarihleri arasında Bursa Tayyare Kültür Merkezi, 25 Nisan-5 Mayıs 2006 tarihleri arasında 3. UFAT Fotoğraf Günleri ve 19-26 Mayıs tarihleri arasında IV. Çanakkale Fotoğraf Festivali, “Genç Soluklar-III”ün diğer durakları oldu.

Seçilen çalışmalar:
Neriman Kamçılı-İsimsiz Rüyalar
Bora Gürsel-Vitrindekiler
Aylin Dinçel-Deniz ve İnsan
Korhan Karaoysal-'Alternative Camp' Günlüğü
Şahinde Akkaya-Bilet Kalmadı
Zeynep Kayan-Oda Soğuk
Volkan Kızıltunç-İnsitu
Emrah Kangal-Rüya

Dikkat Çekenler:

Ercan Aydeniz-Sahilsiz Çöl
Hakan Babacan-Benim Sinemalarım
Mert Veysel Kibar-Çadır
Su Madenci-Bütünün İçinden
Rengim Mütevellioğlu-İnsan Nedir?
Melih Önyer-Karanlığın Çizgileri
Remzi Şimşek-Yatılı Bölge Okulları (Pülümür-Nazimiye)
Saffet Vatansever-Eylemler
Volga Yıldız-Londra

Geniş Açı Proje Ofisi
Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi'nin on yıllık deneyiminden yola çıkılarak kurulan Geniş Açı Proje Ofisi, yurtiçi ve yurtdışından sanat kurumlarıyla işbirliği içerisinde sergi, kitap, festival gibi çeşitli projeler gerçekleştirmek, Türkiye'den fotoğrafçıların yurtdışında tanınmasını sağlayacak aktivitelerde bulunmak, fotoğrafçılara çalışmalarında (editörlük, tasarım ve prodüksiyon konusunda) danışmanlık yapmak, onlar için çeşitli burs ve fon araştırması yapmak, şirketlere özel fotoğraf projeleri üretmek ve fotoğraf koleksiyonu oluşturmak üzere 2007 yılının başında hayata geçmiş bir organizasyondur. Sunduğu içerikle, fotoğrafla amatör olarak ilgilenenlerden profesyonel fotoğrafçılara kadar geniş yelpazede bir okuyucu kitlesine hitap eden Geniş Açı Fotoğraf Sanatı Dergisi'nın yayın çizgisine paralel bir şekilde projelerini gerçekleştirecek olan Geniş Açı Proje Ofisi, etkinlikleriyle fotoğrafın daha geniş kitlelerle buluşmasını ve uluslararası alanda ses getirecek işlere imza atmayı hedefliyor.

Sadri Alışık Sok. No:25 Kat 2 Daire 5 Beyoğlu-İstanbul
Tel: 212 251 7003 Faks: 212 251 7004
E-posta: gapo@gapo.org
www.gapo.org
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,429
Mesajlar
1,517,880
Kayıtlı Üye Sayımız
172,076
Kaydolan Son Üyemiz
Fevzican

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst