Gezilerimizden Trajikomik Anılar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 65
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,805
.
Laf geldi yukarıda Norveç’e takıldıydı.
Şimdi sözü alıp da Norveç üzerine ilginç birkaç şey söylemeden bırakmak olmayacak.


* Avrupa’nın en zengin ülkelerin biri olan Norveç’in altmışlı yılların sonuna doğru kuzey denizinde petrol bulunana kadar Avrupa’nın en fakir ülkelerinden biri olduğunu biliyor muydunuz ? Evet yanlış duymadınız en fakir.
Yani sıkı çalışıp da bu durumu hak etmişlikleri yok. Mevlam verince veriyor.

* Dünyanın tarım yapılabilen en kuzey konumlu arazileri yine Norveç’te.
Sanırım fiyortların donmamasını da sağlayan Golfstream’ın etkisi var.
Yahu bir ülke bu kadar kayalık olabilir mi ? Toprak olabildiğince az.

* En uzun fiyortları 200 km dem fazla ve 1300 metreden daha derin.
Yani denizden gelip gün boyu ülke içine girebiliyorsunuz. Denizden saatlerce uzak olup, yine de sahilinde yaşamak tuhaf bir şey. Burada emlakçıların, bizdeki gibi maval atmalarına gerek yok.

* Balık avlamak tatlı sularda izne bağlı olduğundan, oltayı atmadan suya parmak sokup tadına bakmak lazım. :yum:

* Tarih aramayın, hak getire. Viking’lerle idare ediyorlar.

* Çevre bilinçleri çok yüksek. Sizi hemen etkisine aldığını hissediyorsunuz. Kişisel taşıtlarının üçte biri elektrikli. Bu kadar çok Tesla’yı hiç başka bir yerde görmedim.

* Yıllık brüt gelirlerinin %1 ini başka ülkelere kalkınma ve yardım projelerine harcamaktalar.

* Birkaç sene sonra da fiyortlara giren bütün gemileri ve karşıdan karşıya çalışan feribotları elektrikli yapacaklarmış.

* Yol ücretleriniz daha sonra adresinize geliyor. İnternetten kayıt yaptırdıysanız doğru sınıflandırılma avantajınız var.
Sizler için bu son şık gereksiz oldu.. 😜

Biz Norveç dahil AB’deki trafik ihlallerimizi lamı çimi olmadan, ödemek zorundayız. Benim Fransa ve Avusturya bütçelerine hatırı sayılır yardımım dokundu.. 😊


Birkaç resim de benden olsun..

1642755408088.png

Yerim dar deyip, olduğu yerde çark ediyor.

1642755490037.png


1642755665080.png

Dedim ya, taş gibi ülke.

1642755586058.png

Bereket insan eli değmemiş..
 
Son düzenleme:

Etiketler

Norveçle ilgili bir belgesel izlemiştim,2. Dünya savaşı sırasında ağır su yani doteryum oksit
Almanlar atom bombası yapmak için Norveç'de bunu üretiyordu

bende bunlar vikingler zamanında dünyadan topladıkları zenginlikler ile ayakta duruyordur diyordum
 

Eskiden Türkiye’de büyük ṣehirde adres, adresten ziyade bir yol tarifi gibiydi. Bu nedenle ṣehirlerde bir adres yerine Google Maps’ten koordinatlarını bulup navigsyona veriyordum. Türkiye’de en son 2014 yılında bir büyük ṣehre gittiğim iҫin durum değiṣti mi bilmiyorum.

Servise çıktığım için işimin bir parçası da adres aramak. Eskiden İstanbulu sokak sokak gösteren haritalar kullanıyordum. İlk navigasyon cıhazım Tomtom idi, tabi o zaman trafiği falan göstermiyor ama vaybe teknolojiye bak diyorduk çok büyük rahatlık. Şimdi eve giderken bile Yandexi kuruyorum, arada bir inatla dolandırmaya çalışsada %90 başarılı.

IMG 20220121 093802
 

harita konusunda benim de trajikomik bir anım var,
sene 1988 bir arkadaşla beraber çadırımızı alıp bagajında piknik tüp ve çaydanlık olan reno 12 aracımla Avrupayı dolaşmak için İstanbuldan yola çıktık,bir haftalık Bulgaristan ve Romanya gezisinden sonra Macaristan’a girip Budapeşte’ye geldik.Eskiden bir ülkede veya şehirde ilk yaptığım iş oranın haritasını almaktı hemen bir Budapeşte haritası aldım.bir pansiyon adresi arıyoruz aracı ben kullanıyorum arkadaşta bir yandan haritadan yolu tarif ediyor,bir yandan viskisini yudumluyor.Budapeşteyi bir çok arkadaş biliyordur ama ben yine tarif edeyim.Tuna nehri şehri ikiye ayırıyor bir taraf Buda,diğer taraf Peşte.bizde yabancı dil yok olsada zaten harita macarca,iki saatten fazla adres arıyoruz benim başım döndü,yabancı ülkede zaten araç kullanmak zor,hele adres aramak tam bir felaket.Budapeşe’nin şoförleri ışıkta patinaj çekerek kalkıyor.Sonuda arkadaşım sarhoş oldu biz adresi bulamadık,meğer biz kendimizi Peşte‘de sanarken Buda’da dolaşıp duruyormuşuz.Yani kadıköydeki bir adresi fatihte arıyormuşuz,
 



O kadar eskilere gidersek değişik anılar var :smiley:
Walesa Polanya'da devrimini yeni bitirmiş, eline 200 dolar alıp gidenler, orada krallar gibi 2 hafta yaşıyor. Benimde bir arkadaşım orada spor hekimliği alanında uzmanlık yapmaya başlamıştı ( Şu an bir süper lig takımının baş doktoru) Ona da uğrayıp, Gdanks'a gittim. Bir gece bir yerden otele döneceğim ama karanlık bir yer var, Topkapı Kale içi gibi ,orayı geçmem lazım. Şapkamı taktım, kimseye bakmadan tam gaz gidiyorum. Bir anda 3-5 tane genç , önümü kesip durdurdu, birşeyler dediler lehçe, el hareketlerinden sigara istediklerini anladım. Gecenin saati 2 gibi. Üzerimde en az bin mark var, keserler o para için o zamanlar. İngilizce konuşsam turist olduğumu anlayacaklar, birden tat gibi sesler çıkarmaya başladım, dilimi gösterdim , yarım paket sigara vardı onu verdim, uzaklaşmıştım.
 
Son düzenleme:

Aslında Şarköy istikametine devam ederseniz, çok da sıkıntılı değil. Ama Şarköy içerde kalıyor, oraya inmeden gidelim dediğinizde, sizin ve aynı benim bu ayın başında yaptığım gibi duman oluyorsunuz. Belki ben yine iyi zamanlarında geçmişimdir. (Ocak 2) Sadece arabayla olmama rağmen, canımı sıktı.
Bu arada çalışmalar nedeniyle kamyonlar da var yolda. Ezberlemişler, yolu kolay kolay geçemiyorsun da.

Aslında Şarköy.'e yaklaştığınızda içeri girmeden bir yol daha var.
Bulucam onu da bir gün 🤣

Şimdilik nereden gitmeyeceğimi biliyorum 🤣🤣🤣

Bu hatayı yapan bir tek ben değilmişim.
Sevinsem mi ,üzülsem mi bilemedim şimdi. :smiley:
 

Gene venedik hatırası diyeceğimde aslında dönüş hatırası demek daha doğru olur.
Slovenya ljubljanadan otobüsle venediğe geçtik.
Otobus şöförüne dönüşte nereden binebileceğimizi ve en geç kalkış saatinin ne olduğunu sorduk.Ya adam anlamadı ya biz onu anlamadık.Bize indiğimiz yerden saat 24:00 binebileceğimizi söyledi yada bize öyle geldi.

Neyse venedik turumuzu bitirdik ,dönüş için şoförün dediği yani bizim indiğimiz noktada beklemeye başladık.
Uzun süre gelmeyince civardaki italyan polislerine sorduk onlarda sağolsun italyanca bir şeyler dediler tabii bizde onları anlamadık.
Çeviri yapması için birini getirdiler ,ljubljana ya giden gelen otübüslerden haberlerinin olmadığını istersek trenle triestaya gidebileceğimizi oradan minibüs tarzı araçlarla da slovenya nova gorica kentine 3-5 dakikada geçebileceğimizi söylediler.

Yapacak bir şey yok diye trene bindik ve triestaya gece 01 kusurlarda geldik.
Şehir içinde gidip kalacak yer bulmak için İstasyon çıkışından bir otobüse bindik. Şöföre ve otobüs içinde bulunan iki yaşlı bayana bildikleri bir otel pansiyon varmı diye sorduğumzda ingilizce bilmediklerini el ve mimiklerinden anladık.

Otobüse bir durak sonrasında genç kız ve genç erkek bindi.Onlara ingilizce biliyormusunuz diye sorduk.Kız el ve kafa işareti ile bilmediğini anlatmaya çalıştı.
O iki genç oturduğumuz koltuğun hemen arkasına oturdular.
Biz eşimle Türkce konuşmaya başlayınca otobüse yeni binen genç kız sevinçli bir nida ile "abi bende Türküm" dedi.

Biz derdimizi anlattığımızda telefonla bir zamanlar taksi şöförlüğü yapan babasını arayıp yakında ucuz ve güvenli olan bir pansiyonun adresini ve telefonunu aldı ve bize verdi.
Meğer onlarda babasının işi dolayısı ile İtalyaya uzun yıllar önce yerleşmişler, kız orada doğmuş italyancadan başka bir dil öğrenmemiş.
Otobüs şöförüde bizi pansiyonun önünde durak haricinde indirdi ve yerini el işareti ile gösterdi.

Otobüsten indiğimizde bir pastanenin önünde bir kalabalık görmüştük .Pansiyona yerleşip gece 02:30 dan sonra çıkıp o kalabalığın olduğu pastaneye gittiğimizde dondurma için kuyruk olduğunu gördük.
Hayatımda yediğim açık ara en güzel dondurmaydı ve bol bol alıp yedip.

Nasip olur ve şu pandemi bitse ayrıca birde imkanda olursa; sadece o dondurma için triesteye tekrar gitmeyi bile göze alırız.

Sözün kısası.
İtalyada sıkıntılı her anımızda mutlaka bir Türk karşımıza çıkıp yardım elini uzatmış oldu.
 

Bu hatayı yapan bir tek ben değilmişim.
Sevinsem mi ,üzülsem mi bilemedim şimdi. :smiley:

Hata demeyelim de keşfetme arzusu:smiley:.
2008 de Bolayır dan dönerken ben de tam tersine Evreşe den girdim, Kızılcaterzi de akraba ziyaretine gittim ordanda Şarköy ve Mürefteye uğradım. Müreftede alışveriş yaparken esnafa Uçmakdere yolu nasıl? Diye sordum. Abi hiç girme dedi, büyük kızım da yanımda o zaman oniki yaşında falandı, baba ne olur ordan gitmeyelim diyince geri döndüm.

Bir sonraki yıl kardeşim bizden bir iki gün önce gitti. Çocuklar da onlarla gidince fırsat bu fırsat deyip, Tekirdağdan Uçmakdere köyüne ve sonrasında Evreşe den çıktım. Çokta keyifli idi tabi arkamda karavan ve köprü yolu çalışmaları yoktu:smiley: . Sadece durup kahve içilecek harika manzaralar vardı.

Uçmakdere yolunu giden ve anlatan çoktu ama benim mantığım bir kere kendim göreyim, sonrasında kullanıp kullanmayacağım ona göre karar vereyim.
 

Hata demeyelim de keşfetme arzusu:smiley:.
2008 de Bolayır dan dönerken ben de tam tersine Evreşe den girdim, Kızılcaterzi de akraba ziyaretine gittim ordanda Şarköy ve Mürefteye uğradım. Müreftede alışveriş yaparken esnafa Uçmakdere yolu nasıl? Diye sordum. Abi hiç girme dedi, büyük kızım da yanımda o zaman oniki yaşında falandı, baba ne olur ordan gitmeyelim diyince geri döndüm.

Bir sonraki yıl kardeşim bizden bir iki gün önce gitti. Çocuklar da onlarla gidince fırsat bu fırsat deyip, Tekirdağdan Uçmakdere köyüne ve sonrasında Evreşe den çıktım. Çokta keyifli idi tabi arkamda karavan ve köprü yolu çalışmaları yoktu:smiley: . Sadece durup kahve içilecek harika manzaralar vardı.

Uçmakdere yolunu giden ve anlatan çoktu ama benim mantığım bir kere kendim göreyim, sonrasında kullanıp kullanmayacağım ona göre karar vereyim.
İlker bey uçmakdere yolundan bende şarkoye kadar gıttım 2008 de çok virajlı bir bolumu toprak cakıl zor bir yoldu ama hiç pişman deyılmi ıyıkı gıtmişim şarkoyde 1 gece yattıktan sonra çanakkaleye gelmeden kömür limanı var orayada ugradım çok kotu bir yoldu unutamadığım bir yoldu
 







Evet dalgıçlar için çok onemli bir yerdi suyu çok soğuktu bir daha gidermiyim gitmem paralı olmuş hiç gitmem
Önce herkese merhabalar, Sizede merhaba Bayar28. Sizi su an formda sik gördügümden ve " En son" güncel konu basligi oldugundan dolayi buradan giris yaptim (Umarim yanlis yapmamisimdir). Uzun yillar önce kayit olmus oldugum bu Web sayfasina yillar sonra tekrar dönüs yaptim, Öncelikle bir kac kisiye özel merhaba demek isterdim. Nasil yapabilcegim lonusunda bilgi verirmisiniz.
Tesekkürler.
 



Önce herkese merhabalar, Sizede merhaba Bayar28. Sizi su an formda sik gördügümden ve " En son" güncel konu basligi oldugundan dolayi buradan giris yaptim (Umarim yanlis yapmamisimdir). Uzun yillar önce kayit olmus oldugum bu Web sayfasina yillar sonra tekrar dönüs yaptim, Öncelikle bir kac kisiye özel merhaba demek isterdim. Nasil yapabilcegim lonusunda bilgi verirmisiniz.
Tesekkürler.
Yusuf bey form a hoş geldiniz umarım burda hoşça vakitgeçirirsiniz
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst