Halk Otobüsünden Karavan Olurmu?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan goose_camping Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 102
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 42,422

Etiketler


Geçenlerde sahibindende 32 bine kliması,webastosu olan servis otobüsü olarak kullanılan Mitsubishi otobüs vardı cekme belgeli.
Isıtma için en kötü oda yapılır.
 

.
Karavan deneyimi olmadan yapılan planlamalarda bazen ev yaşamının çıkış noktası olarak alınması gayet normal. Gerçekçi olursak, bunda ne küçümsenecek ne de gocunacak bir taraf var. Çünkü planlamaya başlayıncaya kadar yaşanan ve bilinen tek şey bu tarz bir yaşam olmakta.

Halbuki kavram olarak karavan ise, yollarda evin kendisini değil sadece evin fonksiyonlarını verebilen araçları tanımlamakta.

Yani, ne kadar büyükse, o kadar iyi; daha çok eve yakışan bir yaklaşım.
İşlevini ne kadar az yer ve ağırlıkla yapıyorsa yahut ne kadar çok yere girebiliyorsa, karavana..


Yanlış anlaşılmasın, bunun kimin nasıl gezdiğiyle veya park etiğiyle ilgisi yok !.. Yani yazdığım eleştiri değil, sadece kavramsal bir tesbit.
Herkezin keyfi bilir
, deyip üzerine basalım da gereksiz polemiğe yol açmış olmayalım..:yum:
 
Son düzenleme:



Otobüs karavan ve campervan bence ayrı konular.
Otobüs karavan tercihi uzun vadeli yada tam zamanlı olacaksa neden olmasın? Uzun süreli karavan yaşamında kim rahat etmek istemez ki? 13 15 17 metreküp karavanda altı ay, hiç bir hotel, motel yol üzerinde aile dostu yada akrabanıza uğramadan ne kadar idare edebilirsiniz? (Transporter tarzı araçla hayalini kurdukları yurt dışı gezilerini yapan arkadaşları kast etmiyorum)

Server bey zaten tam zamanlı düşündüğünü belirtmiş. Sahile 300 500 metre uzak olması sorun olmamalı 7/24 denize girmiyoruz. Evden çıkınca da markete yada günlük ihtiyaçlarımızı karşılamak için yürüyerek gidebiliyoruz, yanında bir bisiklet yada scoter yeterde artar bile.
 

.
İlker, 15 m3 karavanla, tam yaşamlı üçüncü senesine girip şimdi de üstüne üstlük evlerini satmayı düşünenleri biliyorum. Belki sen de tanırsın ?
Dedim ya herkezin keyfi bilir. :yum:
Zaten karıştığımız veya olmasın dediğimiz falan da yok. Ne haddimize.
Öyle anlaşılıyorsa da suç bizde değil !..


Peki sen ne düşünüyorsun diye sorarsan, bana ikisi de sorunlu geliyor açıkcası.
Panelvan kadar küçük hacımlarla kışı geçirmek her yiğidin harcı olmamalı ?
Diğer taraftan Avrupa’da otobüs gibi araçlarla da bırak gecelemeyi, öyle istediğin her yerde bile duramaz, üstelik kampinglerde de zorlukla bulabildiğin çift yeri beraberce kiralama durumunda kalırsın.
Bu açıdan Türkiye hala bir cennet. Bence düşünen varsa elini @goose_camping gibi çabuk tutmalı. Çünkü bu gidişle sonu o kadar da uzak değil gibi ? Zaten bazı yerlerde başlamışlar bile. Bir de çekme karavan ve otobüs karavanlar için düşün..

Aslında her şey “kanalizasyon kullanımı sadece, belediye hizmetini almaya hakkı olan sakinlerinedir” deyip gri ve siyah suyun boşaltılmasının düzenlenmesine bakacak kadar yakın..;) Yani belediyeler kanununa eklenecek tek bir maddeye bakmalı ?
Tabi bir de takibine..

Bak şimdi, yine polemiğe girdik.. :yum:
.
 
Son düzenleme:

Mesut abi polemik değilde her yiğidin yoğurt yiyişi diyelim :smiley: .
Ben şahsen senede altı ay yada üzeri karavanda yaşayacaksam rahat etmek isterim. Mutfak olsun diğer yaşam alanları olsun sıkış tıkış uğraşmak istemem. Bir misafirim geldiğinde dip dibe oturmak istemem.

Su depoları ise yüz litrede aynı sorun beş yüz litrede en azından her gün depo boşaltma stresine girmem.

Yurt dışı konusunda tamamen haklısınız ama dediğiniz gibi bu konuda ülkemiz hala cennet, ben Turkiye de uzun vadeli yada tam zamanlı karavanda yaşamak olarak düşüncemi yazdım.
Hatta üzerine bir teras bile yapılabilir. :yum:
Selamlar hoşçakalın.
 
Son düzenleme:

Bu otobüsü kışın ısıtabilecek misiniz? Geniş camlar nedeniyle ısıtmak çok maliyetli olmasın...
Kış aylarında otobüsü ısıtmak için kombi ile çalışan yerden ısıtma düzeneği kuracağım, enerji kaynağı olarak ise 12kğ lık tüp yerine otogaz sistemi (CNG) takacağım.
CNG sistemlerin, mutfak tipi LPG tüplerden çok daha güvenli ve ekonomik olduğunu gördüm araştırmalarımda. 12kğ lık bir tüpün tamamını kullanamamak gibi bir durumu var (2kğ çöpe gidiyor, yani (2/12)*100=%17) kayıp var. Ayrıca şimdi piyasada 1kğ LPG mutfak tüpü yaklaşık olarak 10TL, ancak CNG ise 4TL (bu kadar farkın sebebi petrol istasyonlarında satılan CNG nin biriminin kğ olmayışı olabilir, bu konuyu tam olarak bilen varsa bizi aydınlatabilir, ki olurda birimlerde bir fark yok ise konuyu ekonomik açıdan tartışmaya hiç gerek bile yok). CNG nin, mutfak tüpü gibi bitmesini beklemeye gerek yok, her yakıt alındığında CNG de alınır. Araştırdığım son bir konuda mutfak tipi LPG de %30 propan + %70 bütan olduğu, CNG de ise %50 propan + %50 bütan olduğu, yani CNG nin yakıt içeriği sebebiyle de artıları çok, yüksek propan sebebiyle yakıt verimi daha yüksek.
 

Hiç büyük karavanım olmadığı için otobüs büyüklüğünde bir karavanın iyi ve sorunlu yönleri konusunda bir șey yazmak istemiyorum ama, sıcak yaz günlerinde karavanparklarda iki büyük karavanın arasında konaklamanın ne demek olduğunu iyi bilirim. Mümkün oldukça böyle yerlerde kalmamaya gayret ederim.

Güneșli sıcak günlerde karavanın gölgesinde otururken kendi karavanımızın sıcaklığı hep hissedilir. Bir de yanımızda kendi karavanımızdan bir metre daha yüksek bir karavanın sıcaklığını hissetmek hiç hoș değil.

Tabii ki benim küçük karavanımla deneyimlerimin büyük karavan sahiplerini ilgilendirmesini bekleyemem. :smiley:
 



.
İnternette;
"Compressed Naturel Gas” yani “Sıkıştırılmış Doğal Gaz” diye adlandırılan CNG'nin, doğal gazın yüksek basınçlarda (200 / 250 bar) özel kompressörlerle sıkıştırılmış hali olup, büyük bölümünün (%70-90'ı) metan gazı (CH4) adı verilen hidrokarbon bileşiğinden oluştuğu ve ancak geri kalan diğer bileşenlerin ise etan, propan ve bütan gazları olduğu yazılmakta.
2019 Mart ayına kadar İstanbul’da üç Ankara’da bir olmak üzere Türkiye’de toplam sadece 27 CNG dolum istasyonu varmış. CNG yakıtıyla çalışan Ankara belediye otobüslerinin ise kendi dolum istasyonları olduğunu duymuştum.
Bilgilerinize..

Bir de araçlarda LPG ve CNG diye karıştırılmaması gereken iki farklı gaz sistemi olduğunu biliyorum.
.
 
Son düzenleme:

Sanırım LPG denmek isteniyor. LPG Propan ve Bütan gazın karışımı. CNG ise sıkıştırılmış metan gazı. LPG ülkemizde otogaz olarak yaygın. Fiyatlandırmada çok ucuz olmadığını söyleyebilirim. Yaklaşık 0.55 olan kg/lt hesabıyla 12Kg LPG karşılığı 22lt gibi bir değer oluyor. Otogaz olarak lt hesabıyla alıyoruz. Yine de biraz uygun ama asıl avantaj bitmesini beklemeden tankı doldurabilmek oluyor.
 



Sanırım LPG denmek isteniyor. LPG Propan ve Bütan gazın karışımı. CNG ise sıkıştırılmış metan gazı. LPG ülkemizde otogaz olarak yaygın. Fiyatlandırmada çok ucuz olmadığını söyleyebilirim. Yaklaşık 0.55 olan kg/lt hesabıyla 12Kg LPG karşılığı 22lt gibi bir değer oluyor. Otogaz olarak lt hesabıyla alıyoruz. Yine de biraz uygun ama asıl avantaj bitmesini beklemeden tankı doldurabilmek oluyor.
Çok doğru, CNG değil LPG otogaz olacaktı doğrusu. 12kğ bir tüp yaklaşık 120TL dersek, 120TL ye (120TL)/(4TL/LT)=30 litre LPG otogaz alabiliyoruz, bu 30litre LPG otogazın kilo cinsinden değeri ise o halde 30*0,55=16,5kğ oluyor. Bizim mutfak tüpümüzün 2 kiloğramını kullanamıyorduk elde kaldı 10kğ, aynı paraya 10kğ mutfak tüpü alacağımıza 16,5kğ LPG otogaz alabiliyoruz, yani 6,5kğ kazanç var (oda bir adet mutfak tüpünde 65TL kazanç yapar, 65TL/120TL=%54). Birde verim kazancı var buna istinaden bu kazanç %54 ünde üzerinde çıkacaktır. Otogaz LPG çok ekonomik.

Emniyet kemeri konusunu bende merak ediyorum, ama çok maliyetli olduğunu bildiğim standart dışı koltuk güvenlik testlerini yaptıramayacağım, muhtemelen o testin parasıyla yeni bir karavan alınır. Mantık ise bu aracın ruhsatında zaten sürücü dahil 18-30 kişilik otobüs yazılı, 4 kişilik orjinal koltuğuna dokunmaz isem bunu 4+1 tüvtürk ten geçirebilirim diye düşünüyorum (hatta mantık olarak eğer istenirse 29+1 de olabilir), tabi henüz projeci bir firma bulamadım, onlar netleştirirler.
Sil
 



.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilgilileri, otogazın mutfakta kullanılması üzerine uyarıda bulunmaktalar:
“Mutfak tüplerdeki gazla LPG gazı arasındaki, soğuk ve sıcak havalarda akışkanlığı düzenleyen propan ve bütan gazlarının karışımı bulunuyor. Mutfak tüpünde kullanılacak gazda yüzde 30 propan yüzde 75 bütan gazı var. Otogazda propan daha yoğun. Propan daha hızlı yanıcı ve basancı yüksek bir gaz olduğu için mutfakta otogazın kullanılması doğru olmadığı gibi hava ayarı yapılmadığı için de tehlikelidir. Otogaz ile tüp gazın alev alma hız ve özelliklerinin ayarlanması da gerekmekte “ demekteler.

Bir de ne kadar araştırsam da mazot ya da benzinli araçlara, uygun deposu olsa bile başka amaç için LPG dolumu ile ilgili yasal bir düzenleme olduğunu bulamamıştım.
Hatta en azından LPG yasasının istasyonlara Otogaz LPG’nin kullanım amacını değiştirmeme sorumluluğunu yüklemesinin sorun yaratacağını tahmin ediyorum. İstasyonlar LPG’yi sadece araç yakıtı olarak satmaya izinliler. Zaten cezaların arttırılmış olmasının dolumu yapacak kişiyi daha da tedirgin ettiği düşünülmeli..

Fakat bütün bunları forumda etraflıca konuşmuştuk.
.
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,433
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst