Hayvanların Bilinmeyen yönleri ve Başımızdan Geçen Hikayeler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan fosilbulent Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,651

fosilbulent

defnder 110
Mesajlar
1,398
Tepkime Puanı
15
Yer
istanbul
Hayvanlar aleminden bazı şaşırtıcı bilgiler derledim aşağıda paylaşıyorum fakat asıl amacım başımızdan geçen, başkasından duyduğumuz hayvanlar aleminden hayvanlar ve insanlar arasında, hayvanlar arasında geçen gerçek hikayeleri buradan aktarmak şimdiden paylaşım için teşekkürler.

1. Köstebek 1 saatte 45 metre uzunluğunda bir tünel kazabilir, atlar 1 ay ayakta kalabilir. Leopar saatte 100 kilometre koşar, kargaların ömrü 120 yıldır. İşte hayvanların şaşırtıcı özellikleri:
2. Bir filin hortumunda 50 bin adet kas var. Fil, bununla bir ağaç kütüğünü kaldırabilirken, yere düşmüş bezelye tanesini de alabiliyor.
3. Atlar bir ay kadar ayakta durabiliyor.
4. Bir köstebek, bir saat içinde, 45 metre uzunluğunda bir tünel kazabiliyor.
5. Kutup ayılarının daha az enerji harcayarak, vücut ısılarını korumak için geliştirdikleri yöntem ilginç. Buzulların sevimli hayvanları, arka ayaklarını ön ayaklarının izine basarak yürüyorlar.
6. Dünyanın en hızlı koşan hayvanı leopar, "benim" diyen atletlere taş çıkarıyor. Leoparların hızı, saatte 100 kilometreyi buluyor.
7. Gündüzleri görme engelli olan yarasalar, zifiri karanlıkta 0.6 milimetre çapında bir teli bile ayırt edebiliyor.
8. Fareler, develerden daha uzun süre susuz kalabiliyor.
9. Sinek kuşlarının kalbi, dakikada 615 kez çarpıyor. İnsanların kalbi ise dakikada 60-80 kez çarpıyor.
10. Kargaların, ortalama yaşam süresi 120 yıl. Buna göre, kargalar dile gelse, tarihçilerin danışmanları hazırdı.
11. Dünyada en derine dalabilen kuş türü, imparator penguenler. Yiyecek aradıkları sırada, 255 metre derine dalabilen penguenler, yaklaşık 18 dakika nefessiz kalabiliyorlar.
12. Erkek penguenler, feministlerce ödüle layık görülecek türden. Zira onlar, kuluçkaya yattıkları 4 ay boyunca ağızlarına bir şey koymuyorlar.
13. Dünya halter şampiyonları, karıncaların yanında boynu bükük kalıyor. Kendi ağırlığının 50 katı ağırlığı kaldırabilen karıncalar, minik bedenlerinden hiç de beklenmeyen performans gösteriyorlar.
14. Akrepler, radyasyona karşı oldukça direnç gösteriyor. İnsan vücudunun radyasyona direnci 600 rads dolayında iken akreplerinki, 150 bin rads'a kadar çıkabiliyor.
15. Büyüklükleri karıncalar kadar olan termitler, toprak üzerinde yüksekliği 8 metreyi bulan yuvalar yaparak, mühendislik yeteneklerini konuşturuyorlar.
16. Yetişkin bir orkinos, saatte yaklaşık 90 kilometre hız yapabiliyor.
17. Su altında en fazla 1 saat kalabilen balinalar, normalde 90 metreye dalabilirken, korktuklarında 360 metre derine inebiliyor.
18. En fazla sayıda yumurta bırakan balık ise okyanus güneş balığı. Bu balıklar, bir seferde 30 milyon kadar yumurta bırakabiliyor.

19. Dünyadaki en küçük memeli hayvanlarından biri muhtemelen pigme soreks olarak bilinen canlıdır. Sadece iki gramlık bir ağırlığa, üçte biri kuyruğuna ait olmak üzere 8-10 cm civarında bir uzunluğa sahiptir. Hayatta kalabilmek için kalbinin dakikada 1200’ün üzerinde atış yapması gerekmektedir. Vücudunun küçüklüğü yüzünden soreksin vücut ısısı hemen düşer. Gerek vücut sıcaklığını muhafaza etmek, gerekse de açlıktan ölmemek için soreksin gece ve gündüz her birkaç saatte bir yemek yemesi gerekmektedir. Çok ender rastlanan bu memeli karma ormanlar, nemli ormanlar veya yosunlu bataklıklarda yaşar. Ölü yapraklar ve dallar arasında yiyecek arar ve böcekler ile böcek larvaları, ufak toprak kurtçukları, kırkayaklar ve örümcekler ile beslenir. Pigme soreks hayatının çoğunu tünel kazarak ve sadece birkaç düşmanının bulunduğu yer altında kendisine yiyecek temin ederek geçirir. Toprağın üstünde sıklıkla şahinler, baykuşlar, yılanlar ve diğer etobur canlılara av olur. Bu bitip tükenmeyen hareketlilik içinde hiç uyumuyor gibi gözüken bu canlı, bir kaç dakika gözlerini kapamakla yetinir. Bunu gün içinde çok kere tekrarlayan soreks, gün içinde 7 saat uyumayı başarır.

Dünyanın en küçük memelisi Tayland'da yaşayan ve ağırlığı yaklaşık 1.5 gram olan yabanarısı yarasasıdır.
Dünyanın en hızlı sürüngeni yaklaşık 35 km/s'lik bir hıza ulaştığı görülen Kosta Rika orijinli diken kuyruklu iguanadır.
20. Ebabil kuşları tüm bilinen kuşlardan daha hızlı uçarlar ve tüm bilinen kuşlara kıyasla havada daha fazla zaman geçirirler. Bu kuşlar uzun kıvrımlı kanatlarıyla havada çok kolay farkedilebilirler. Türünün en hızlısı Asya'da yaşayan ve saatte 170 km/saat hızla uçabilen diken kuyruklu ebabildir. Diken kuyruklu ebabil kuşları da, tüm diğer ebabil kuşları gibi, yılın en azından 9 ayını beslendiği, dinlendiği ve hatta çiftleştiği havada geçirir. Sadece yavrulama zamanlarında karaya inip, ağaç kovuklarına yosun ve tüylerden yuva yaparlar.
21. Bazı Kuzey Kutbu ve Antartika balıkları, kanlarında kanlarının katılaşmasını önleyici bir antifriz olarak davranan proteinler içermektedir.
Güneydoğu Asya'da bulunan mavi halkalı ahtapotlar öylesine güçlü bir nörotoksin içerirler ki sadece tek bir ahtapotda bulunan salgı on yetişkin insanın felç olup ölmesine yetecek kadardır.
22. İpek böceği (Bombyx mori) tamamen evcilleştirilmiş tek böcektir. Bu canlılara yaban hayatta pek rastlanmamaktadır. Yıllardır doğal ortamlarının dışında yetiştirildiklerinden ötürü uçabilme özellikleri körelmiştir. İpek böceği larvaları 5 kg ipek üretmek için bir ton dut yaprağına ihtiyaç duyarlar.
23. İstiridyeler çiftleşme için kendileri için en uygun duruma bağlı olarak bir cinsiyetten diğer cinsiyete geçerler.
İnce kanatsız bir böcek olan pire havaya doğru 20 sm sıçrayabilir ki bu pirenin kendi yüksekliğinin yaklaşık 130 katına eşittir. Pireler kanlarıyla beslenmek için hayvanların üstlerine sıçrarlar.
24. Karıncaların yiyecek aramak için çok uzak mesafelere gidip tekrar yuvalarına dönebilmeleri, araştırmacıların hayvanlar aleminde en çok dikkatlerini çeken konular arasında bulunur. Karıncalardaki bu yön bulma kabiliyeti, özellikle Büyük Sahra'da yaşayan çöl karıncasında açıkça ortaya çıkıyor. Bu karınca türü, çorak çöl ortamında yüzlerce metre yolu aşıp tekrar yuvasına dönmeyi başarıyor. Alman ve İsviçreli biyolog ve zoologlardan oluşan bir grup bilim adamı, onlardaki bu özelliği arabalardaki kilometre saatine benzetiyorlar. Çünkü karıncalar şaşmaz bir biçimde aynı mesafeyi gidip gelebiliyorlar.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,792
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.


Geri
Üst