İklim Değişikliği Ve Daha Az Karbon Ayak Iziyle Karavancılık Yapma Yöntemleri Üzerine...

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan yugun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 8
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,894

yugun

YÜCEL GÜNDÜZ
Mesajlar
21,900
Tepkime Puanı
5,442
Yer
Ankara
Web
www.yucelgunduz.com
Arkadaşlar biliyorsunuz her hareketimiz arkamızda bir karbon ayak izi bırakıyor. Bu başlığı daha az karbon ayak izi bırakarak kampçılık yapma önerileri için açtım.

Mesela kamplarda birkaç kişinin devasa ateşler yakıp normalin üç beş katı odun yakması bence çok yanlış.

Yine karbon ayak izimizi küçültmek için belki motorumuzu ve enjektörlerimizi bakımlı tutmamız yararlı olacaktır.

Ben bu sene mazot fiyatı nedeniyle çok durağan bir yaz geçirdim. Karbon ayak izim de küçüldü.

Yine sürüş açısından da yapılabilecek çok şeyler vardır herhalde.
 

Etiketler
Kamplarda 3-5 odun yakmamakla karbon ayak izi azaltmaya çalışırken dünyanın her yerinde hektarlarca orman yanarken bu çabanın etkisi ne olacaktır?

Dünyadaki tüm araçlardan salınan atık gazlar,patlayan püsküren volkanların atmosfere yaydıkları gaz ve küllerin yanında etkisi nedir bunun tespiti yapıldımı acaba?

Fosil yakıt araclar yerine pompalanan elektrikli araçların üretiminden vazgeçtim sadece aküsünün üretimi için gereken ham maddenin elde edilmesi sırasında doğaya vereceği zararlar neden görmezden geliniyor? Üstelik bu aküler miadını doldurunca çevreye zarar vermeden nasıl berteraf edileceğinin bilgisini de verdilermi?
Üstelikte bu akülerin şarjı için gereken elektriğin elde edilmesi için ilave sözde çevreci sayılan hidrolik santral yapılsa bile ciddi doğa tahribatı yaptığının kaç kişi farkında ?

Tüm işler yani karbon ayak izi masalı ile yeni ekonomik pazarlar yaratma çalışmaları olamaz mı?
Karbon ayak izinin azaltılması için getirilecek her ilave tedbirin, üretim maliyetlerini artıracağı başka değişle tüketiciye nihai ürünü çok daha pahalıya satın almasını doğurmayacak mı?

Çevreye daha az zarar vermek için yapılacak çabalara elbette destek oluruz.
Fakat bu karbon ayak izi azaltma planın ciddi olarak artısı ve eksisi ile değerlendirilmesi gerekmiyor mu?
Sağlam bilimsel verilerle bizlere açıklanması lazım değilmi?


Bireysel olarak çevreye duyarlı olmak herkesin insanlık görevi.
Politik ve ekonomik değişimler için birileri tarafından yaptırılan manipülasyon ve zorlamalarla bu düzene geçiş olmamalı diye düşünüyorum.
 
Son düzenleme:

Elektrikli araçların karbon izinin de çok fazla olduğu söyleniyor hocam. Elektrik bedavaya üretilmiyor.
Yediğimiz ekmekte bile çok.
Un üretimi, nakliyesi hep karbon izi.
Fruteryan olursak belki karbon izimiz azalır. :smiley:
 

Eskiden İzmir'de her gün Çiğli'den Bayraklı'ya yaptığım yolculuğu arabamla değil de İzban'la yapar ve önemli bir Karbon Ayak İzi küçültmesi yapardım. Bugün de her gün okula aracımla gitmek yerine Lojmanda kalarak önemli bir Karbon Ayak izi küçültmesi yapacağım. Herkesin yapabileceği kendine göre ufak tefek şeyler vardır herhalde. Elbette Karbon Ayak İzini sıfırlamak pek mümkün değil ama çevre sorunlarına duyarlı yaşamak mümkün bence...
 

.
Herkes Amerikalı gibi yaşasa 5, Alman gibi yaşasa 3 dünyaya gerek var. Daha Temmuz bitmeden bu senenin biyo kapasitesini tükettik. Korona salgınında yavaşlayan dünyamızın bilançosu bile beklediğimiz gibi çıkmadı. Durumumuz, Petri kutusunun sınırlı alanında kendi toksinleri yüzünden üreyemiyen bakterilere benziyor.
Geleceği söylenen iklim değişikliğinin ise kendimizi hiç kandırmayalım, aslında bal gibi tam içindeyiz !

Burada önümüzdeki iki haftanın havası, geçen dört hafta gibi olacakmış.. Almanya’da 46 senedir böylesini yaşamadım.
50AA469B 3849 42FB AF34 59478FC70A66

Bütün çimenler sapsarı. Gel de şimdi kötümser olma..

Çevre için yapılacaklar konuşulurken tabii ki onların etki değerleri de konuşulmalı. Fakat bütün olumsuzluklara rağmen kendimizi nihilizme kaptırmak, en azından ahlaki açıdan olacak iş değil.

Önce amacın sadece karbon ayak izini azaltmak olduğunu atlamamalıyız. Zaten onu sıfırlamak kendimizi inkar etmek olurdu. Yani böyle bir hedef yok.

Gelelim Yücel beyin mütevazi başlığının konusuna.
Peki çevre için karavan bağlamında neleri mercek altına alabiliriz ? Belki buna karavanın kendisini de eklemek yanlış olmazdı ?

Eğer karavanda gereksinimlerimizi evimizde olmadığımızı unutmadan karşılıyorsak, bundan daha çevreci bir yaklaşım olmamalı ? Gerçi karavanın fiziksel yapısı da buna uygun değil ama yine de mesela musluğu uygun debili, depoyu yeterli seçmenin, hesapsızca elektrik sistemi ve solar kurmamanın, özellikle yaz karavancıları için gereksinim üzeri alana odaklanmamanın kısaca çoğu alet, eşya ve sistemi basit ve yeterli seçmenin faydası yadsınmamalı ?

Eğer karavan sene lclnde ne kadar sık kullanılıyorsa ama o kadar da çok yol yapmıyorsa o kadar çevreci olmalı.
Laf aramızda son cümlemi ben bile tam anlayamadım. 🙄😊
Nasıl olacak bu iş acep ? 🤔
.


Benim gibi senede baharları 3 ay kadar yollarda olan biri için belki zor olabilir ama yatlardaki gibi “ortak karavan” düşüncesinin neden popüler olmadığını pek çıkaramıyorum.
Özellikle Almanya'da evlerin önünde 11 ay boyunca mahsun mahsun yatan karavanları gördükçe de tüketim toplumunun bizlerle nasıl oynadığını düşünmeden edemiyorum.
Bereket torunlarımız bizden hesap sormaya geldiklerinde onları duyacak halimiz olmayacak. 😊
 
Son düzenleme:



.......

Eğer karavan sene lclnde ne kadar sık kullanılıyorsa ama o kadar da çok yol yapmıyorsa o kadar çevreci olmalı.
Laf aramızda son cümlemi ben bile tam anlayamadım. 🙄😊
Nasıl olacak bu iş acep ? 🤔
.
.......

O zaman en çevreci karavancılar/kampingciler ülkemizde yaşıyor olmalı.
Hemen hemen tüm kamp alanlarında neredeyse senenin 12 ayı demirlemiş ,etrafı çitlerle ,çevresi saksılarla donatılmış çekme yada motokaravanlarla dolu.
Bu insanlara kullanma hakkımızı gasp ediyorlar diye bazen kızıyorken, sizin bu çevresel hatırlatmanız üzerine onlara birden saygı duyasım geldi. ;)
 
Son düzenleme:

.
Michigan Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, enerji verimliliği açısından uçaklar otomobillerin oldukça önünde gelmekte. Araştırmaya temel alınan Amerikan otomobilleri panelvanlarımız kadar yaktığından, çalışma sayısal açıdan bize de uyuyor.

1970'lerde uçaklar kişi başı otomobillerden iki kat daha fazla enerji tüketirken, bugün durum yine iki kat olarak fakat tam tersine çalışmakta. Uçaklar giderek enerjide daha fazla tasarruflu ve daha fazla yolcu taşır hale geldiler. A-380, 520 kişi taşıyor ! Airbus A-350, diğer tüm uçak tiplerinden en ekonomik olanı. Yolcu başına100 kilometrede sadece 2,5 litre kerosin yakıyor.

Karayolu ulaşımında temel sorun, çok sayıda bireysel yolculuk yapılması. Uçmanın kişi başı daha uygun enerji verimliliğine karşı, kara yolu ulaşımı vasıta ve kişi sayısı ile farklı şekiller alabilmekte. Tek kişi yerine iki kişiyle seyahat edildiğini hatta otobüs veya tren yolculuğu yapıldığını düşünün. Zaten araştırma da uçağın tüketimine, arabada 2,3 kişi ile ulaşabileceğini söylemekte.

Araştırmayı okuduğum gazete makalesi, geri dönüşüm faktöründen bahsetmemekte. Bir uçak dolusu kişinin kullanacağı araç sayısını düşünün. Ayrıca uçakların kullanma ömrü de yaklaşık iki misli olmalı..
Yani bütüncül düşününce, ara daha da açılmalı.

Doğrusunu söylemek gerekirse araştırma panelvanımıza uysa da karavan hedefimize uymamakta.
Yine de kıssadan hisse; ne kadar çok kişi olarak ve deli dana gibi gezmedikçe, torunlarımıza bakacak kadar çok yüzümüz olacağı kesin.
Ayrıca Türkiye’de olduğu gibi ikinci el panelvandan karavan yapmanın, yenisini almaktan daha çevre dostu olduğunu düşünüyorum.

Çekme karavanlar ise daha az gezmekte ve ömürleri uçaklar gibi uzun olmakta. Sanırım bizde yerlileri ve sahipleri için aynisini söylemek biraz zor ?
 
Son düzenleme:

.
Michigan Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre, enerji verimliliği açısından uçaklar otomobillerin oldukça önünde gelmekte. Araştırmaya temel alınan Amerikan otomobilleri panelvanlarımız kadar yaktığından, çalışma sayısal açıdan bize de uyuyor.

1970'lerde uçaklar kişi başı otomobillerden iki kat daha fazla enerji tüketirken, bugün durum yine iki kat olarak fakat tam tersine çalışmakta. Uçaklar giderek enerjide daha fazla tasarruflu ve daha fazla yolcu taşır hale geldiler. A-380, 520 kişi taşıyor ! Airbus A-350, diğer tüm uçak tiplerinden en ekonomik olanı. Yolcu başına100 kilometrede sadece 2,9 litre parafin yakıyor.

Karayolu ulaşımında temel sorun, çok sayıda bireysel yolculuk yapılması. .....

Bu araştırmayı yapan Amerikalıların ya boş vakitler çok ,can sıkıntısından çalışma yapmışlar yada onlara "Elma ile armutun toplanmayacağı" öğretilmemiş.

Madem elma ile armudu karşılaştırıyorlarsa; Türk ürünü dolmuşlardaki (ve hatta otobüslerdeki )yolcu sayılarına bakarak hesaplama yapsalardı ,kesin uçakların enerji verimliliği daha kötü çıkacaktı.
Baktığın açıya göre manzara farkı çıkar

1661861578314


İşin aslı

1661861598223


Not:Fotolar alıntıdır. İlgili haber linki
 

Yılların KPSS sorusu Kyto protokolü gibi anlaşmaları pekte taraf olmayanlar, olaki taraf olurlarsa bu konuda sıkıntının çuğu çözülecektir.

Google Amca ne diyor bakalım hemen;

  1. China, with more than 10,065 million tons of CO2 released.
  2. United States, with 5,416 million tons of CO2
  3. India, with 2,654 million tons of CO2
  4. Russia, with 1,711 million tons of CO2
  5. Japan, 1,162 million tons of CO2
  6. Germany, 759 million tons of CO2
  7. Iran, 720 million tons of CO2
  8. South Korea, 659 million tons of CO2
  9. Saudi Arabia, 621 million tons of CO2
  10. Indonesia, 615 million tons of CO2
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst