İnvertör İle 220 Volt Buzdolabı Kullanım Tecrübeleri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan dogan124 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 390
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 343,412
Karavanınızın çekme karavan olduğunu eski yazılarınızdan gördüm, 220 Volt dolap ile 200 amper akü ve en az 380 Watt güneş paneli önerdiler, ben hem ilk alış maliyeti daha düşük hemde işletmede çektiği akım daha düşük olduğu için 220 Volt dolap alıp , tavsiye üzerine 12 volta çevirmeyi tercih ettim böylece 100 amper akü ve 190 watt lık panel ile dolabımı çalıştırmayı planlıyorum. Bu sayede hem çekme karavanımda ağırlık azaltmış, hemde ilk alış maliyeti düşürülmüş oldu kanaatindeyim.
Dönüştürme maliyeti ne olacak acaba? Ağırlık konusunda çok faydası olur
 

Etiketler

asterm soğutma kemalpaşada benim işyerimin hemen arkasında gözüküyor. ama burası toptan sanayi kıvamında bir işyeri mi acaba. münferit olarak da bize yardımcı olur mu acaba
İş yeri Halkapınar a taşınmış ben ordan hallediyorum dönüşüm işlemini. Forum dan Emre Bey yönlendirdi derseniz yardımcı olacaklar.
 

İlgilenen arkadaşlar için, 12 voltluk kompresör değişiminden sonra ,dolabın soğutması gayet tatmin edici, termostat 2. kademede iken buzluğu -17 , dolabın içi 1,2 dereceleri görüp termostat devreden çıkıyor , 1 saat içinde buzluğundaki su buz oluyor. Enerji tüketimini ölçme fırsatım olmadı, ölçtüğümde onun bilgisini de paylaşırım,aynı dolabın 220 volt ve inverter ile tükettiği enerjiden çok daha az olduğunu gözlemledim.
IMG 20200707 135356
 

Yaşam aküsü olarak, 3 yıl süresince (Ağustos 2016 - Ağustos 2019) İzmir üretimi Volt marka 225 Ah Jel akü kullandım,
Didim taraflarında iken akü gerilimi aniden sıfıra düştü, tahminim hücreler arasındaki bir yerde kopukluk oldu.
Bu aküyü ne kadar dikkat etsem de pek verimli kullanamadım zaten.

Yaşam aküsü, araç içi led aydınlatma, su pompası ve daimi gücün 600 watt, ani gücün 1200 watt olduğu yazılı modifiye sinüs bir invertör ile 90 Litrelik Vestfrost büro tipi dolap için enerji sağlıyordu, bir de gerektikçe telefonların şarj edilmesi var elbette ;) .
2 adet 140 Wp gücünde poli kristal güneş paneli yaz günleri, güneşin en etkili olduğu saatlerde toplam 15 Ah civarı enerji üretiyor.

Ekim 2019 tarihinden beri yaşam aküsü olarak Orbus 100 Ah LiFePO4 akü kullanmaya başladım ama bugüne kadar doğru düzgün bir kamp yapma fırsatımız olmadığı için sistemin verimliliğini test edemedim, araç günde yaklaşık 6-7 saat güneş gören bir alanda park halinde.

31 Mayıs akşam üzeri sitemi deneme amaçlı çalıştırdım, bu arada son 3-4 gündür hava bazen parçalı bulutlu, bazen çok bulutlu.
Yedek tutulmak üzere aldığım, sürekli gücü 500 Watt, anlık gücü 1000 W olan tam sinüs inverter de pazartesi günü gelince inverterleri değiştirdim.
Neyse epey uzun bir giriş oldu ama şartların açıklanması gerektiğini düşünüyorum,

2x140=280 Wp panel, 100 Ah LiFePO4 akü, 500 W tam sinüs inverter ve 90 Litrelik buzdolabı Pazar akşamından beri çalışıyor,
P.tesi-Salı-Çarşamba her gün 2-3 kere araca binip inerek, her seferinde dolabın kapağını 30-40 saniye kadar açık bırakıp kapatarak yaptığım deneyi saat 20:00 civarı sonlandırdım yoksa konu komşu aklımdan şüpheleniyor gibi bakmaya başlamıştı :smiley: ve buzluk kısmına bıraktığım 2,5 litrelik suyun donmuş olduğunu, dolabın içindeki 4 parça konserve kutusunun da yeteri kadar soğuk olduğunu gördüm.

Sonuç olarak hava durumundan dolayı, tam anlamıyla yaz günü şartlarında olmasa da sistemin sorunsuz çalıştığını görmüş oldum, akü voltajı 13,2 V idi.
Esas durum geziye çıktığımızda ortaya çıkacak ama şimdilik tatmin edici gibi (n'olur öyle olsun, n'olur) :smiley:
Sadece fikir vermesi bakımından, durum tespiti amacı ile yazdım, hiç bir iddiam yok :smiley:

Herkesin işi gücü rast gelsin, selamlar.


merhaba

şarj regülatörü modeliniz nedir acaba?
 



merhaba

şarj regülatörü modeliniz nedir acaba?
.
Gerçi başlığın konusundan ayrılacağız ama sorunuzla meslekten ilgili Ferhat beyin (@fsirin) bütün bu tercihlere nokta koyarak verdiği Meanwell PB-360 cevabını dikkate almanızın faydanıza olacağını sanıyorum .:yum:


.
Özür dilerim..
Soruda sadece şarj regülatörü yazılmış olması, aceleden olsa gerek, benim şebeke dolum cihazı olarak cevaplamama yol açtı sanırım ?
Olsun, dursun.
Umarım fazla bilgi alerji yapmaz ?
Zaten uyku tutmayıp, sabahın köründe verilen cevap ancak bu kadar olur.. :yum:

.
 
Son düzenleme:

.
Gerçi başlığın konusundan ayrılacağız ama sorunuzla meslekten ilgili Ferhat beyin (@fsirin) bütün bu tercihlere nokta koyarak verdiği Meanwell PB-360 cevabını dikkate almanızın faydanıza olacağını sanıyorum .:yum:
.
Özür dilerim..
Soruda sadece şarj regülatörü yazılmış olması, aceleden olsa gerek, benim şebeke dolum cihazı olarak cevaplamama yol açtı sanırım ?
Olsun, dursun.
Umarım fazla bilgi alerji yapmaz ?
Zaten uyku tutmayıp, sabahın köründe verilen cevap ancak bu kadar olur.. :yum:

.
teşekküer ederim verdiğiniz cevap için...
 

!!MODİFİYE INVERTER'Ü VE BEKO MİNİ BUZDOLABINI İADE EDİYORUM HEMEN 12V BİR SİSTEME GEÇİYORUM!!!

karavanım için aylardır güneş paneli sistemi araştırıyorum. içinde kış hariç 8-9 ay dağ başında yaşamayı düşünüyorum. sürekli bilgisayarda calışacağım için 24 saat buzdolabı 10-15 saat laptop çalıştıracak bir sistem kurmam gerekliydi. Elektrik bilgim SIFIR olduğu için yerli yabancı youtube kanallarından forumlarından her bir parça ile ilgili okumadığım yazı, izlemediğim video kalmamıştır.

Bir sürü değişkeni dikkate alıp gerekli tüm parçaları satın aldım ve dün parçaları birleştirdim.
2 adet 100ah Ritar Akü
2 adet 170 Polikristal Tommatech Panel
En dandik çin malı 30 amperlik PWM şarj kontrol cihazı
Orbus 1000W modifiye inverter

(şarj kontrol cihazı 5 diş akünün güneş battığında 4 diş dolu olduğunu gösteriyordu. sistemi çatıya güneşin batmasına 3 saat kala taktım. sanırım aküler 4 diş zaten doluydu. bütün gece buzdolabı çalıştı. 8 saat bilgisayar çalıştı, arada vantilatör actım (modifiye sinüsden dolayı sanırım motorun sesi değişti vınıltılı çalıştı ve cok ses yaptı o yüzden kapattım vantilatörü) tablet şarj ettim telefon şarj ettim, gece buzdolabının ayarını sona getirdim ve sabah aküler yarıya inmemişti, aslında sistem güç toplama, gücü yükünü kaldırabilme, ve gücü depolama acısından başarılı geldi bana ilk denememde)

Fakat, bir de ne göreyim! İnverter değil uzay mekiği satın almışım. 1000 watt Orbus Modifiye Sinüs inverterüm kesinlikle aralıksız iki fanı da çalıştırıyor. Bunu gece gündüz sürekli yapıyor. Sesi evin terasındaki balkondan bir alt kattaki odaya inecek kadar yüksek. Orbus ki, piyasada kaliteli diye bilinen bu inverterden mi yoksa başka bir nedeni olabilr mi diye şok içerisinde Pozitif Solar'dan Mesut Bey'i aradım (inverterü Mesut Bey'den almadım sadece akü ve panelleri ondan aldım ama sağolsun bu elektrik cahilliğime dayanıp defalarca telefonda bana her türlü konuda açıklama yaptığı için) Mesut Bey tüm inverterlerin gündüz sürekli çalıştığını fakat gece kapanacağını söyledi ama benim inverter hiç bir cihaza bağlı değilken bile sürekli gece gündüz çalıştı. Bir karavanın içinde bu sesi düşünebiliyor musunuz?!

Ayrıca BEKO buzdolabı iyi soğutmadı. 5 kademeden 3üncü kademede 8 saat sonra bile suyu biraz soğutabildi. Gece 5inci kademede actım sabah suyu yine dişimi sızlatmayacak kadar lıkır lıkır içebilecek kadar soğuttu. Şimdi şebeke elektriğine taktım bakalım soğutması nasıl? Belki de modifiye sinüs olarak gelen elektrik buzdolabının verimsiz çalşmasına neden oluyordur.??? (bu konuda bilgi paylaşırsanız faydalı olacaktır)
Ama her durumda 12V buzdolabına gececeğim. inverterü sadece bilgisayar için 600 700 watt tam sinüs almayı düşünüyorum. hatta 12v ile şarj olan bir tablet bilgisayarım var onu yettiği yerlerde kullanıp sistemin daha az tüketim yapmasını sağlamayı düşünüyorum.

Burada ısrarla karavan için 12v buzdolabı öneren bir sürü arkadas vardı ama piyasada bilgisine güvenilen insanlar da burada 220v'de sorun olmadığını yazmışlar. elbette 12v demek ilk başta 1000-1500 tl ekstra masraf demek. ama uzun vadede 12v buzdolabının düşük tüketimi nedeniyle derin deşarj olmayan akülerin ömrü uzayacağı yani 2000 liralık bir aküde bu 800 tl tasarruf demek ve inverter için harcanacak 500-1000 arası ekstra yükten kurtardığı için eğer inverter sesinden kurtulduğunuzu da düşünürseniz doğaya kafa dinlemeye karavanınızla çıktığınızda arkanızda sürekli bir fan sesi duymama lüksü ile birlikte bence 12v buzdolabı 220v buzdolabına kıyasla çok mantıklı. imkanınız varsa düşünmeyin derim.

Hiçbir bilgimin olmadığı bu güneş paneli sistemi ile ilgili maceramda beni en çok şaşırtan şey "inverterler eğer gerçekten bu kadar ses yapıyorsa ve bu sitedeki insanların %90'ı karavan icin inverter kullanıyorsa neden bu yüksek ve sürekli fan sesi üzerinde kimse çok fazla durmamış anlayamadım. youtube kanallarında ve hatta yabancı kanallarda da çok fazla inverter fan gürültüsünden bahseden yok! Acaba ben mi biraz sese duyarlıyım anlayamadım"

Eksik fazla bu başlık altında şimdiye kadar bilgilerini 23 sayfayı doldurup paylaşan herkese çok teşekkürler....

Sağlıcakla...
 
Son düzenleme:

.
Yanlış anlatmış olmayayım ?
Meanwell PB-360 ;şebeke dolum aleti yani dışarıdan 220V almak için kullanılmakta.
Bu alet solar dolum aleti değil.
Biliyorsunuz zaten öyle kullanılamaz da..:yum:

Bu arada siz de son durumunuzu etraflıca yazmışsınız.
12V bence de karavana en yakışan çağdaş çözüm. 👍
.
 
Son düzenleme:

!!MODİFİYE INVERTER'Ü VE BEKO MİNİ BUZDOLABINI İADE EDİYORUM HEMEN 12V BİR SİSTEME GEÇİYORUM!!!

karavanım için aylardır güneş paneli sistemi araştırıyorum. Elektrik bilgim SIFIR olduğu için yerli yabancı youtube kanallarından forumlarından her bir parça ile ilgili okumadığım yazı, izlemediğim video kalmamıştır.

Bir sürü değişkeni dikkate alıp gerekli tüm parçaları satın aldım ve dün parçaları birleştirdim.
2 adet 100ah Ritar Akür
2 adet 170 Polikristal Tommatech Panel
En dandik çin malı 30 amperlik PWM şarj kontrol cihazı
Orbus 1000W modifiye inverter

Bir de ne göreyim! İnverter değil uzay mekiği satın almışım. 1000 watt Orbus Modifiye Sinüs inverterüm kesinlikle aralıksız iki fanı da çalıştırıyor. Bunu gece gündüz sürekli yapıyor. Sesi evin terasındaki balkondan bir alt kattaki odaya inecek kadar yüksek. Orbus ki, piyasada kaliteli diye bilinen bu inverterden mi yoksa başka bir nedeni olabilr mi diye şok içerisinde Pozitif Solar'dan Mesut Bey'i aradım (inverterü Mesut Bey'den almadım sadece akü ve panelleri ondan aldım ama sağolsun bu elektrik cahilliğime dayanıp defalarca telefonda bana her türlü konuda açıklama yaptığı için) Mesut Bey tüm inverterlerin gündüz sürekli çalıştığını fakat gece kapanacağını söyledi ama benim inverter hiç bir cihaza bağlı değilken bile sürekli gece gündüz çalıştı. Bir karavanın içinde düşünebiliyor musunuz?!

Ayrıca BEKO buzdolabı iyi soğutmadı. 5 kademeden 3üncü kademede 8 saat sonra bile suyu biraz soğutabildi. Gece 5inci kademede actım sabah suyu yine dişimi sızlatmayacak kadar lıkır lıkır içebilecek kadar soğuttu. Şimdi şebeke elektriğine taktım bakalım soğutması nasıl? Belki de modifiye sinüs olarak gelen elektrik buzdolabının verimsiz çalşmasına neden oluyordur.??? (bu konuda bilgi paylaşırsanız faydalı olacaktır)
Ama her durumda 12V buzdolabına gececeğim. inverterü sadece bilgisayar için kullanacak kadar tam sinüs almayı düşünüyorum.

Hiçbir bilgimin olmadığı bu güneş paneli sistemi ile ilgili maceramda beni en çok şaşırtan şey "inverterler eğer gerçekten bu kadar ses yapıyorsa ve bu sitedeki insanların %90'ı karavan icin inverter kullanıyorsa neden bu yüksek ve sürekli fan sesi üzerinde kimse çok fazla durmamış anlayamadım. youtube kanallarında ve hatta yabancı kanallarda da çok fazla inverter fan gürültüsünden bahseden yok! Acaba ben mi biraz sese duyarlıyım anlayamadım"

Eksik fazla bu başlık altında şimdiye kadar bilgilerini 23 sayfayı doldurup paylaşan herkese çok teşekkürler....

Sağlıcakla...


merhaba

aşağı yukarı benzer bir sistemi, çekme karavanımızda 3 yıl kadar kullandık. 1000 watt modifiye sinüs inverter ve büro tipi buzdolabı ikilisini. yalnız bizim buzdolabı fişini taktıktan (yani inverterı ya da şebekeyi farketmez) 1 gün sonra tam performans ile soğutmaya başlıyor. yani ilk gün verimsiz çalışıyor. zannediyorum seyahat esnasındaki sallanması, gaz vs gibi durumlardan olabilir. sizde de böyle bir durum olabilir mi ?

ayrıca bizdeki inverter her zaman fan açmıyor zaman zaman çalışıyor zaman zaman duruyor.
 



merhaba

aşağı yukarı benzer bir sistemi, çekme karavanımızda 3 yıl kadar kullandık. 1000 watt modifiye sinüs inverter ve büro tipi buzdolabı ikilisini. yalnız bizim buzdolabı fişini taktıktan (yani inverterı ya da şebekeyi farketmez) 1 gün sonra tam performans ile soğutmaya başlıyor. yani ilk gün verimsiz çalışıyor. zannediyorum seyahat esnasındaki sallanması, gaz vs gibi durumlardan olabilir. sizde de böyle bir durum olabilir mi ?

ayrıca bizdeki inverter her zaman fan açmıyor zaman zaman çalışıyor zaman zaman duruyor.
olabilir ama benim için asıl sorun inverterün fan ses. Karavanım campervan tarzı yani alan küçük olacak... bu sesi nasıl halledeceğim bilmiyorum. Sizin ki zaman zaman acıp kapıyor demişsiniz... mesela 24 saatin kaç saati fan calıstırıyor acaba?)
 

sadece ısındığı zaman fan açılıyordu bizimkinde. yarı açık yarı kapalı gibi düşünebilirsiniz.
 


Tek çareniz tüm sistemlerinizi 12V yapmak. Sonuçta Campervan , her daim içinde olacaksınız , yatıp uyuyacaksınız. Ses rahatsız eder. Ben 12 V buzdolabı koydum ve çok az sesi var , gece sessizliğinde bile rahatsız etmiyor. Fanlar kullanıldıkça aşınıyor ve sesi artıyor zaten. O yüzden inverter düşünmedim hiç , ayrıca enerji verimliliği de düşük.
 

Tek çareniz tüm sistemlerinizi 12V yapmak. Sonuçta Campervan , her daim içinde olacaksınız , yatıp uyuyacaksınız. Ses rahatsız eder. Ben 12 V buzdolabı koydum ve çok az sesi var , gece sessizliğinde bile rahatsız etmiyor. Fanlar kullanıldıkça aşınıyor ve sesi artıyor zaten. O yüzden inverter düşünmedim hiç , ayrıca enerji verimliliği de düşük.

Evet haklısınız....
BEKO hiç kullanmadığım 1 gün once aldığım dolabı mağazadan satın aldığım için iade almayacağını söyledi... bu da aklımızda olsun... mağazalar iade ürün almıyor.... o yüzden bence en sağlıklısı internetten almak....

neyse ki bu başlık altında 12v dönüşüm yapan izmirdeki bir ustanın bilgileri paylaşılmıştı... aradım şimdi dönüşüm yaptıracağım
Yine buzdolabı.org'da satılan 2300 liralık 12v buzdolabından ucuza gelecek (1030 beko bdolabı + 800 tl dönüşüm+ 70 tl git gel) 1900 tl yine 400 tl kardayım. Ayrıca usta 2 yıl da garanti veririm dedi ürünün SIfırsa!

Regal arçelik altus bekı bunlar hep aynıymış... keşke altus alsaydım.. 300 de ordan karım olurdu... neyse öğreniyoruz işte!
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst