İran

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan shary Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 56
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 45,129

shary

Ana Kamp
Mesajlar
82
Tepkime Puanı
0
Yer
Iran - Tabriz
Web
irandan.blogspot.com
Mrb, Bazilariniz belki benim bu ve diger konularimi diger sitelerde gormustur, bazilari benim tarafimdan ve bazilari da basjalari tarafindan copyalanmistir, Arkadaslardan yeni siteler onermelerini istemistim ve bana gelen sitelerden biri de bu site. yazilari burayada aktaracagim.
Bu Sitenin Gezi sitesi oldogundan Bazen gezi ile alakali diger topiclerimde (belki) bulunmayan yazilari buraya koya bilirim.
Diger topicler kac ay onceden basladiklari icin yazilari buraya hizlica aktarmaya calisacagim.

herhangi soru ve yardim icin ozel mesaj ve Emailden bana ulasabilirsiniz.

Shahram

---------------------------------------------------------------------------------------

Yazilan tarih:2008/10/18

Merhaba
Coktandir yeni bir konu acmak istiyordum ama malesef bu konunun hassas oldogundan, biraz gecikmeyle aciyorum. Bu konu Iran hakkinda olacak ama bu sefer Irana genel olarak bakacak. Yine bu konu bazi diger turkce forumlarda da acilacak,ayrica engilizce sitelerde ya acilmis yada acilacak, engilizce forumlarda diger iranlilar bu konuyu genel olarak ele aliyorlar ama turkce forumlarda malesef bu konuyu hic goremiyoruz.
Malesef bugun iran dunyada hic iyi tanitilmamis aksine kotu ve dogru olmayan seylerle tanitilmis! Irana gelen turistlerin 95% uzeri bir kesim iran`dan cok memnun ayriliyor ve iran onlarin karsisina bambaska bir ulke olarak cikiyor. Bugun iran o kadar kotu tanitilmis ki,bence biz 20 yil ugrassak bile bu imaji zor duzeltiriz.
En basit ornek vermek istesem Dunya (turk medyasi da dahil) medyasinin irana bakis acisi ve irani gostermek istedikleri imajin her gun halka gostermeleri! Bu is yillardan beri yapiliyor ve simdilerde o kadar etkili olmus ki irana gelmeyen- gormeyen birisi,Iran hakkinda o kadar gercek disi seyler soyliyor ki,ben iranli olmasam onun sozlerine inanacagim!
Bu topici acmaktan amacim turk dostlarimiza Iran,Iran tarih – kultur ve iran halkinin gercek imajini aktarmak. Tabiki sorunlar ve negative yonleri de buraya yazacagim.
Ayrica merak ettiginiz yada sormak istediginiz seyler olursa bilgim oldogu kadar sizin sorularizi yanitlarim,bilmesem digerlerinden sorup burada yanitlarim.
Ama herseyden once kac seyi hatirlatmak istiyorum:

1- turkcemin kotu olmasindan dolayi beni affedin, ayrica yazilarimda ş ve ç kullanamiyorum (yazmak cok zaman aliyor)
2- Malesef bir forumda bazi sorunlar yasadigim icin (bazilari topici kapattirmak istediler) bazi sozlere hic bir yanit vermeyecegim ta forum yoneticeri gerekeni yapsinlar.
3- o forumda bazilar beni propaganda yapmakla sucladilar! Ben propaganda yapmak istesem bile o kadar vaktim az ki ona vakit bulamam ayrica orada`da sordum neden ve kime propaganda yapacagim? bu topicten hedefimi yukarida yazdim.
4- yazdigim ve koydogum resimler ve konular Bazilarina cok basit ve siradan gelebilir ama emin olun cogu kisiye yeniligi var, mesela benim gozumden irandaki kadin sorucu sayisinin coklogu normal ve siradan bir sey ama her gezi izleniminde bu konunun yazilmasi, iranin ne adar az ve kotu tanildiginin bir kaniti
5- benim kendi goruslerim (kendi goruslerimi yazdigim yerlerde belirtecegim) belki bazilarin gorusleriyle farkli olabilir,conki: ben olaylara daha cok siyasi (siyasete ilgimin cok oldogundan) ve real gozle bakarim, olaylara baska gozlerle bakmak istesek gercekten uzak ve kendimizi kandirmak olur! Ama digerlerin goruslerine saygi duyup burada o konu ustunde tartisa biliriz!
6- son olarak bu topic`de daha cok not olarak yazacagim, ve konular birbiriyle alakadar olmaya bilir, ayrica bu topicte cok sayida resim (ve video) kullanacagim.

Iran
Iran dendigi zaman akliniza ne gelir? Ben yanitliyim:
Geri kalmis – ac – col – herkesin vahsi ve barbar oldogu – seriyat bir regim – en az guvenligin olmadigi – herkesin asildigi ve kesildigi ve … bir yer:
5884980.jpg

WomenFlee~cmp30~capt_1000565819pakistan_afghanistan.jpg

pb0028.jpg

2259-121644.JPG


Iran hakkinda genel bilgi:
resimi adi Iran Islam Jumhoriyeti

Cografya:
guneybati asya ulkelerindendir ve orta dogu (ki bence bu kelime yanlis) bolgesinde bulunmakta. İran, 1.648.195 km²’lik yüzölçümü ile Türkiye’nin komşuları arasında yüzölçümü Türkiye’den büyük olan tek ülke (turkiyenin 2 katindan fazla), yani alaskadan buyuk ve ingiltere – fransa – almanya – ispanya yüzölçümü toplamlarına eşit.
Iranda 180.200 km² ormanlik alan var,Iranin (ve bolgenin) en yuksek dagi Damavand (5671 M),Iranda 12 gul ve cok sayida nehir vardir ama gemi gecebilen tek nehri Karun (950 KM)

Sinir komsulari:
kuzeyden: ermenistan – azerbayjan jumhuriyeti (ve nahcivan) – hazar denizi (deniz yoluyla: Rusya – kazakistan ) – Turkmenistan
batidan: turkiye (499 KM) – Irak
guneyden: Pars korfezi – omman denizi (deniz yolundan: sudi arabistan – kuweyt – oman – BAE – Bahrain – qatar ve…)
dogudan: Afganistan – Pakistan
Iran 3200 Km yakin suya kiyisi vardir,bunlarin 2440 km pars korfezi ve oman denizine ve 740 km hazar denizinedir.
Iran simdi 30 bolge (eyelet) ayrilmistir:

1.Tehran
2.Kum
3.Merkezi
4.Kazvin
5.Gilan
6.Erdebil
7.Zencan
8.Doğu Azerbaycan
9.Batı Azerbaycan
10.Kürdistan
11.Hamedan
12.Kirmanşah
13.İlam
14.Luristan
15.Huzistan
16.Çaharmahal ve Bahtiyari
17.Kohkiluye ve Buyer Ahmed
18.Buşehr
19.Fars
20.Hürmüzgan
21.Sistan ve Belucistan
22.Kirman
23.Yezd
24.İsfahan
25.Semnan
26.Mazenderan
27.Gülistan
28.Kuzey Horasan
29.Razavi Horasan
30.Güney Horasan

IranNumbered


Halk:
Iran nufusu 2006 yili itibariyle 71.000.000 civarindaydi ve yillik nufus artisi 1% kadar (iran nufus planlama konusunda dunyanin en basarili ulkelerinden biri),Irandaki yasama umut yaklasik 70 yil,bu rakam kadinlarda 72.4 ve erkeklerde 69.5 civarinda!
Iranin etnik yapisi:
51% farslar – 24 % azeriler – 2% turkmenler – 8% gileki ve mazandarani – 7% kurtler – 3% araplar – 2% lurlar – 2 % beluciler – 1 % ermeniler ve digeri ayri etnik goruplarina ayit.
Iran nufusunun 90 % sii musluman 8 % sunni musluman 2 % diger din mensublari (bazi kaynaklar 89% - 9 % - 2% belirtir)
Iranda 20 dil ve 110 aksam konusulmakta ama resmi dil (ki herkes bilir ve konusur) Farsca,Farsca dunyanin halen konusulan en eski ve koklu dillerinden biri.

Ekonomi:
Iran petrol rezervleri acisindan dunyanin 2. ulkesi,ayrica dogal gaz rezervleri acisindan da dunyanin 2. ulkesi, Cok zengin maden - Komur - tas yataklarida vardir.
Iranin ekonimisi petrole dayali bir ekonomi ama son yillarda tarim,hayvancilik,maden ,kimya,araba sanayisi, agir sanayi ,kaya ve taslar acisindan da gelismekte ve petrolon payini azaltmayi dosuniyor,BM acisindan iran ekonomisi yari-gelismis bir ekonomi, iranin dis borcu 2007 yilina kadar 13.5 Milyar $ civarinda.

Tarih:
Iran kelimesi eski Airya ve Eran kelimesinden gelir.iran airya nama yani asil halkin vatani kelimesinden gelir. Iran = Ariyalilarin vatani (yeri). Iran,iranin icinde hep iran olarak bilinirdi ama disarida 1930 kadar Persia olarak tanilirdi, Ama iranin istegi uzerine o zamandan beri iran olarak anildi.Simdilerde (iran devleti yada baskalari tarafindan ) yapilan fuarlarda sikca Persia kelimesine rastlaya bilirsininz.
Iran tarihi o kadar buyuk bir tarih ki burada yazamam bile,merak edenler internetten arastirip ogrenebilir.Iran tarihi en az 7000 yil oncesine dayanir (ariyalilarin irana gelmeden once).
Ben gelecek bolumde sadece begendiyim 2 buyuk padisah: Kurus (kirus – Cirus) ve Darius hakkinda yazacagim.

Iran Haritasi:
Miran

Iran


Iran Ulkesi Hakhamenishiler zamaninda (500 M.O.):
Persian empire

Map achaemenid empire en


Iran Ulkesi Sasaniler zamaninda:
Sassanid-empire-610CE.png


Iran Ulkesi Safaviler zamaninda:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/Map_Safavid_persia.png

Yazan: Shahram

Benim yazilarim bilgilendirme amacli oldogundan alitnti almak serbesttir, Ama alinti alarken Lutfen yazinin tamamini aktarin ve kaynak gosterin Son zamanlarda digger sitelerde de yazilari genellikle eksik sekilde gormeye basladim, benim yazilarim simdilik:
Modifiyem
Aracforum
Trmilitary
Treconomy
Kanka
Geziyorumlari
Iran gezi
Gezenbilir
Birliknet
Donanim Haber

Sitelerinde, isteyen arkadaslar yeni siteleri ozel mesajla bana onerebilirler, uygun olmasi halinde O sitelere de eklerim.
 

Etiketler
Ynt: İran

Yazilan Tarih:2008/10/19

Bu konuyu 2 hafta once acsaydim,diger bir seyle baslardim ama simdi ilk yazi olarak Milad tower hakkinda yazacagim,ama bir kere daha soylemek istiyorum, buraya koydogum resim – video ve yazilar bazilari, bazilariniz icin basit ve siradan gelebilir (bazilari bana oyle geliyor) ama eminim ki cogu kisiye hatta o siradan sayilan seyler bile yeniligi var. Vakit bulup bu topici incelerseniz bir sey kaybedeceginizi sanmiyorum!

Milad Tower (milad kulesi):
Milad kulesi, Tahran uluslararasi iletisim merkezinin (Yademan) bir parcasi, Bu merkezin diger onemli bolumleri 5 yildizli hotel, dunya ticaret merkezinin complexi, uluslararasi toplanti Merkezi, IT Park ve…
Milad kulesi 435 M irtifayla,Dunyanin 4. ve Ortadogunun 1. Uzun kulesi,Bu kulenin ustunde yer alan yapi Dunyanin (kule icnde yer alan) en yuksek ve 16.000 metre kareyl ve 12 katla dunyanin en buyuk kule yapisi.Bu yapida Sehri gormek icin kapali ve Ustu acik salonlar, VIP resturan, Donen Restoran, Café terya, Serbest kultur – sanat galerisi, Tv ve Telecommunication Bolumleri ve ….
Ayrica kulenin ayak kisminda da 6 katli bir yapi var.Milad kulesi tehran (tahran)in her yerinden Gorunur sekilde yapildi!
Bu kulenin yapimi 11 yil surdu ve 200 Milyon $ harcandi ve Simdi Tehran (tahran ) ve Iranin yeni sembolu. Bu Kule Iran ve Islam mimarisinin yeni mimarliginan birlesmesinin bir simgesi! Milad kulesinin mimari Dr. Mohammad reza Hafezi ve Kuleyi yapan firma Yademan Sazeh Co. Bu kule onemli, Bu kulenin tum asmalari Iranli Mimar ve Muhendisleri tarafindan yapildigini bildigimiz zaman daha da artiyor!

Kule hakkinda ilginc notlar:
Kulenin Irtifasi Parisdeki Ifel kulesinin 1.5 kati
315 M olan beton kismi 105 katli bir yapiyla esit uzunlukta, Kulenin anten kismi 40 katli bir binayla esit
Yapinin agirligi 161.000 ton ve 3578 Tankin agirligiyla esit
Yapinin Labi kismi 3 ve gokteki yapi da 2.5 Football sahasina esit Alana sahipler.
230 Km kablo ve 25 Km boru bu kulenin yapiminda islenmistir.
9.000 lamba ve 100.000 Vida ve 1.300.000 Kisi Gun bu yapida calismistir.
Bu kulenin yapan muhendislerin ortalama yasi 31 ve kulenin yapimindan simdiye kadar 40.000 bu kuleyi ziyaret ettiler.
Kulenin tepesinde calisan isciler zaman zaman -37 derecede calistilar.
Ust kisma cikan Asansorler her saniyede 7 M yukseliyorlar.

Resimler (Acilis Gunu Resimleri):

X00946603403.jpg

X00951094248.jpg

X00951097817.jpg

X00951097779.jpg

X00951097924.jpg

X00946573404.jpg

X00946573426.jpg

X00946603164.jpg

X00946603310.jpg

X00946603382.jpg


Yazan: Shahram

Benim yazilarim bilgilendirme amacli oldogundan alitnti almak serbesttir, Ama alinti alarken Lutfen yazinin tamamini aktarin ve kaynak gosterin Son zamanlarda digger sitelerde de yazilari genellikle eksik sekilde gormeye basladim, benim yazilarim simdilik:
Modifiyem
Aracforum
Trmilitary
Treconomy
Kanka
Geziyorumlari
Iran gezi
Gezenbilir
Birliknet
Donanim Haber

Sitelerinde, isteyen arkadaslar yeni siteleri ozel mesajla bana onerebilirler, uygun olmasi halinde O sitelere de eklerim.
 


Ynt: İran

Çok teşekkürler bu paylaşım için İran benim en çok merak ettiğim ülkelerden bri sayenizde birçok bilgi sahibi oldum.

Rica ederim, Insallah topicin devamini da takip eder ve daha cok bilgiye Sahip olursunuz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yazilan Tarih: 2008/10/22

Iran`dan koyacagim resimleri kategori seklinde koyacagim,kategorilerden biri Iran halki, koyacagim resimler o anlama gelmiyor ki iranda carsafli yada cok kapali giyinen kadin yok (zaten onlardan da resim bulsam koyacagim), hedefim her turde anlayisla giyinen ve bu giyinise izin veren sistemi gostermek. Bizie ogretilen din anlayisinda sacin gorsenmemesi, el ve ayak bileklerinin ustu kapanmasi ve...
iran her turden ve kati seriyat regimine sahip olsaydi her gun milyonlarca kisiyi kirbaclamak zorunda kalarlardi :rolleyes:

Iran halki (1. bolum):
Ewtrwte

Multimedia pics 1387 2 Photo 2225

Multimedia pics 1387 1 Photo 947

80856959

73392240

73392230

73392256

73392289

2517916680 4e54c0683b o

395

380


Yazan: Shahram

Iran Halki (2. Bolum):

324

126

118

0107

72

481

103

519

365

LalehSeddigh9

Tehran_13.jpg

Tehran_10.jpg


Yazan: Shahram

Benim yazilarim bilgilendirme amacli oldogundan alitnti almak serbesttir, Ama alinti alarken Lutfen yazinin tamamini aktarin ve kaynak gosterin Son zamanlarda digger sitelerde de yazilari genellikle eksik sekilde gormeye basladim, benim yazilarim simdilik:
Modifiyem
Aracforum
Trmilitary
Treconomy
Kanka
Geziyorumlari
Iran gezi
Gezenbilir
Birliknet
Donanim Haber

Sitelerinde, isteyen arkadaslar yeni siteleri ozel mesajla bana onerebilirler, uygun olmasi halinde O sitelere de eklerim.
 

Ynt: İran

Yazilan Tarih: 2009/03/19

Nowruz

Yeni donemde yazmak istedigim ilk konu nevruz. Belki cogunuz bilmiyor ama Cuma gunu iranin yeni yili basliyor. Bu gun dolayisiyla nevruz ve iran takvimi hakkinda kac bigi vermek istedim. Bu yazinin bilgilerinin cogunu wikipedianin Farsca nevruz sayfasindan topladim,hatirlatmak isterim ki nevruzun farsca konusu yildiz alan bir konu.

Nevruz dunyanin en eski milli ve halk torenidir, bu bayramin dogusu irandir, Bu bayram iranlilarin yanisira diger bolge halki tarafindan da kutlanir, nevruz ki latincede Nowruz olarak yazmak yaygindir, yeni gun – yeni yil anlamina gelir.Nowruz farsca kelimedir, Now = yeni ve Ruz = Gun anlamina gelir (bugunki farsca da ayni anlamdadir), nevruz bugun Iran ve Afganistan da yeni yil baslangicidir. Bugunun baslangici degisik kaynaklara dayanir, Bugun Persepolis kalintilarinda bu gunun kutlamalari ve saha hediye sunmalarinin kaya ustundeki resimlerini acikca gore bilirsiniz. Miladdan 538 yil once kurus iranin ilk padisahiydi ki Nevruzun resmi ve devlet tarafindan kutlanmasina emir Verdi!

Persepolis_gifts.jpg


Bunlari bir yere birakip iran`da olan gelenekler ve iran tavimi hakkinda biraz bilgi vermek isterim.
Iran`da degisik Adet ve torenler yapilir ama ben sadece bugunki iranda yapilan seylere deginmek istiyorum.
Bunlarin bazilari nevruz`dan once yapilir, Evlerin tumu temizlerin yeni esyalar alinir halk kendine yeni giysiler alir ve…
Yilin son carsamba gecesine Chahar Shanbe Soori denir, gencler ve cocuklar ates yakar ve atesin uzrinden atlar, (son yillarda gencler patlayici seyler de kullanmaya basladi ama son kac yildir polis bu tur seylerin onune gecmeye calisiyor ve buyuk bir oranda gecti ama yinede bu yil en az 140 yarali varidi.)
Bu yilki Chahar Shanbe Soori toreninden bazi resimler:

4_8712280004_L600.jpg

5_8712280004_L600.jpg

6_8712280004_L600.jpg

7_8712280004_L600.jpg

8_8712280004_L600.jpg

12_8712280004_L600.jpg

img633729291784062500.jpg


Bu yilki Chahar Shanbe Soori olaylarinin yarali resimleri (+16) :
Fars News Agency :: ãÕÏæãÇä ÂÎÑíä åÇÑÔäÈå ÓÇá
Fars News Agency :: ãÕÏæãíä åÇÑÔäÈå ÓæÑí ÏÑ ÔåÑÓÊÇäåÇ

Nevruz gunu tum iranlilar evlerinde Haft Sin sofrasi kurallar,burada meydanlarda toplanma gibi bir gelenek yoktur, her kes evlerde ayileleriyle birlikte olur. Haft sin = yedi S = yeni adlari S baslayan yedi kalem sey sofraya konulur.
Haft sin sofrasi genellikle:
Sib = elma
Sir = sarimsak
Sekke = sikke
Senced = ?
Sabze = Yesillik (gecmisde evlerde yapilirdi ama simdi disaridan hazir olaak aliniyor)
Somag = ?
Samanoo= Semeni

Su icindeki kirmizi baliklar
Ayna
Mum yeri
Quran + hafizin Divani

Olusur.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/07/Noruz1387.jpg

Nevruz olduktan sonar halk buyuklerin evine gider ve buyuklar kucuklere bayramlik olarak Taze para verirler, bu paralarin seri No. genellikle arka arkaya olur.

6_8712280114_L600.jpg

20_8712280114_L600.jpg


Genellikle ayileler tatile de giderler. Conku 14 gun tatil vardir.
Ve son olarak Ferverdinin 13 gunu Sizdah Bedar (Sizdah = 13 ) olur,bugun takvimde Tabiyat gunu olarak yazilmis dorumda, bugun halkin tamamina yakini sehir disana ve parklara cikar ve bugunu disarida gecirip piknik yaparlar.

2_8701130102_L600.jpg


Iran`da devlet kurumlari ve bankalar 4 gun tatil olur ama fabrika – sirketler – universiteler ve … 13 gun tatil olur.
Yaziyi uzatmak istemiyorum ama kac cumle de Iran takvimi hakkinda yazmak istyiyorum.

Iran tavimi:
Bildiginiz gibi dunyada resmi olarak az sayida takvim kullaniliyor, bazi diger takvimler (mesela Turk takvimler yada cin takvimi) vardir ama resmi olarak bir dunyada Miladi diye adlandirdigimiz takvim kullanilir, Araplar Hicri Kameri (ay takvimi) kullanir, ama Iran (+ Afganistan) Hicri $emsi takvimini kullanir. Bu takvim Jelali takviminden alinmis sadece yilin baslangici Hz. Peygamberin Mekke`den medineye hicret ettigi yildan baslanir.

Jelali takvimi dunyanin gunes etrafina donmekle isler. Jelali takvimi dunyanin en az hatasi olan takvimidir, Bu takvimin duzenleyenlerden biri Omer hayyamdir. Iran takvimi 4 Sezon`dan olusur, bunlar Bahar (ilk bahar) – Tabestan (yaz) – Payiz (son bahar) – Zemestan (kis) Nevruz baharin ve Ferverdin Ayinin ilk gunu dur, Nevruz gununde Gun ve gecenin suresi esit olur. Iran takviminde 12 Ay vardir. 70-80 yil once yapilan son duzenleymeyle ilk 6 ay (bahar ve yaz) 31 gun ve sonraki 5 ay 30 gun ve son ay 29 gun olur. Her 4 yildan bir son ay da 30 gun olur.
Iran aylari soyledir (21 mart baslar)
Bahar:
Farvardin
Ordibehesht
Khordad
Yaz:
Tir
Mordad
Shahrivar
Son bahar:
Mehr
Aban
Azar
Kis:
Dey
Bahman
Esfand

Her nevruzun zamani farklidir, Bu zaman Tehran (tahran) gore hesaplanir, gecen yillki nevruz tahran saatiyle 09.18'.19" oldu ve bu yil Cuma gunu Saat: 15.03':58"
Bu yil Hicri semsi takviminin 1378 yiliydi ve 2 gun sonar 1388 yilina girecegiz.

Resimlerin devami gelecek!!

Yazan: Shahram
28 Esfand - 1387



Benim yazilarim bilgilendirme amacli oldogundan alitnti almak serbesttir, Ama alinti alarken Lutfen yazinin tamamini aktarin ve kaynak gosterin Son zamanlarda digger sitelerde de yazilari genellikle eksik sekilde gormeye basladim, benim yazilarim simdilik:
Modifiyem
Aracforum
Trmilitary
Treconomy
Kanka
Geziyorumlari
Iran gezi
Gezenbilir
Birliknet
Donanim Haber

Sitelerinde, isteyen arkadaslar yeni siteleri ozel mesajla bana onerebilirler, uygun olmasi halinde O sitelere de eklerim.
 



Ynt: İran

Yazilma Tarihi: 2009/03/29


Iran medyasi

Her zaman degisik sorularla karsilastigim icin bir yazida iranin meydasi hakkinda biraz bilgi vermek istedim. Iran`da devrimden once de oldogu gibi simdide TV ve Radyo lar devlete ayit ve ozel Tv ve Radyolar yasaktir. Ama gazette ve … gibi ozel medyalar mevcuttur. Iran medyasina bakista ilk once Tv ve Radyolariu ele alacagim.
En cok sorulan soru Iran`daki medyanin ozgur olup olmadigi, ilk once sunu belirtmek isterim ki bence dunyadaki hic bir medya kurulusu bagimsiz degildir,her ulkede medyalar bazi belli amaclari hedeflerler ama siddet farkli olabilir. Iran`da da boyledir, medya devletin denetimi altindadir, ama bu hic turlu ozgurlugun olmadiginin anlamina gelmez. Bazi kirmizi cizgiler vardir ki onlara herkesin uymasi gerekir bu kirmizi cicgiler Tv ve Radyo`dad aha coktur, conku Tv ve Ozelikle radio bir ulkenin politikalarinin semboludur. mesela islam kurallarina aykiri yayinlar(cinsellik , Bazti kulturunun sembolu seyler ve…) yada iran menfaatlerine ve islam jumhuriyetine aykiri icerikli yayinlar yasaktir.
Iran devlet Tv ve Radyolari diger ulkelerin devlete ayit medyasi gibi cok sikici degiller. Bunca disaridan yapilan farsca yayinlar ve diger ulkelerin Tv`lerinin izlene bilmesine karsin hala Cogu kisi Iran Tv ve radyolarini gorup ve dinliyor. Dunya Futbol`unun 4 ligi (ispanya – ingiltere – Almanya italya ), Avrupa kupoalari ve…. Canli olarak yayinlanir. Dunyanin onde gelen ve yepyeni filmleri iranin essiz dublesiyle yayinlanir. Mesela bu yilin nevruz tatilinde, Dark night yada Slomdog milliyoner filmleri yayinlanacak filmler arasinda. Genel olarak programlarin zenginligi bazi sikici saatler disinda iyi dorumda.

Iran`daki TV ve Radyolar
Iran`daki Tv ve Radyolarin hepsi Iran islam jumhoriyetinin Tv ve Radyo (ses ve goruntu) kurumuna (IRIB = Islamic Republic of Iran Broadcasting) ayittler. Bu kurumun Baskani dogrudan Dini lider tarafindan 5 yilligina tayin edilir. IRIB Iran`da Radyo ve Tv sahip kurum oldogundan ve yabanci ulkelerden yayinlanan Tv ve Radyolarin karsisina gecmek icin buyuk kadro ve alt yapilanmaya sahip.
IRIB simdi:

8 Ulusal kanal
32 eyalete ozel kanal (iranin 30 eyaleti vardir)
5 uluslararasi kanal
3 iran uluslararasi kanal
30 dilde radyo yayini
12 Ulusal radyo kanali
8 Uluslararasi radyo
32 eyaletl radyo
50 ulkede temsilcilik


Sahiptir.
IRIB ABU (asya – pacefik radyo vet v birligi) onemli uyelerinden biridir ve son yillarda degisik odullere layik gorulmustur.
Cok uzatmak istemiyorum sadece kisa kisa ilginc olabilecek notleri aktarmak istiyorum.

Iran yabanci medyalara karsilik olarak degisik haber kanallarina sahip:

IRINN (Iranian News Network)
20.5 saat Farsca yayin yapan Iranin ulusal ve uluslararasi haber kanali (Bu kanal Hotbird uydusunda da mevcut)
Web Sitesi: http://www.irinn.ir/ (sadece farsca)

PRESS TV:

presstv_logo.jpg


Iranin 24 saat, her 0.5 bir haber yayini yapan degisik tartisma ve belgeseller hazirlayan Haber kanali, bu Kanalin web sitesi 2007 ilk ayindan yayina basladi ve kanal da 2007 haziran dan beri yayinda. Bu kanalin hedefi BBC – CNN – Aljazeera Int. ve… es duruma gelmek. Acikcasi bu kanal yabancilarin da teyid ettigi gibi cok buyuk ilgiyle karsilasti, ve cok sayida kisi ozellikle ABD den web site ve TV kanali takip ediyorlar. Bu kanali canli olarak internetten de izleye bilirsiniz. Bu kanalin butcesi ilk yilda 30 Milyon $ yakindi. Bu kanalin baslangicta dunya capinda 50 haberciye sahipti (3`u abd de). Bu kanal Tehran (tahran) ve Londra`dan yayinlaniyor.
Bu kanlda degisik unlu haberci ve gazeteciler calismak ve program yapiyorlar:
George Gallowa
Andrew yilliyab
Yvonne ridly
Tarig Ramadan
Amanda burt
Ve...
Web sitesi:
PRESS TV (Ingilizce ve farsca)

AL Alam:

logo5.gif


2003 tenb beri 24 saat arabca yayin yapan haber kanali. Bu kanalin hedefi dunyanin 4 tarafindaki araplardir. Bu kanal da araplar arasinda popular hale gelmis dorumda.
Web sitesi:
Alalam News (Arapca ve farsca)

Sahar TV:

logo1.gif


Ordu – busnak – ingilizce – Azerice – fransizca – kurtce yayin yapan tv uluslararasi tv kanal.

Web sitesi:
SAHAR (farsca)
ETV - Home
French TV - Page d'accueil
Azeri

Al Kawthar:
Sahar tv den ayrilan arapca bolumu.

Web sitesi:
Alkawthar TV

Iranin ulusal TV kanallari:
Shabake-ye 1 (Siyasi – Sosyal)
Shabake-ye 2 (Sosyal – Cocuk)
Shabake-ye 3 (Spor – Genclik )
Shabake-ye 4 (Bilim – kultur )
Shabake-ye 5 (IRINN – Haber)
Shabake-ye 6 Amouzesh TV ( Ogretim (ilk ogretim – orta sinif – lise – universite ve..)
Shabake-ye 7 (Quran TV – 24 saat yayin yapan kuran kanali – Uyduyla dunyanin degisik yerlerinede yayinlaniyor)

Iranin uluslararasi TV:
Genellikle yurt disinda yasiyan iranlilar icin yayinlanir:
Jam-e Jam 1
Jam-e Jam 2
Jam-e Jam 3

Ilginc notlar:
Iran`da yayin yapan eyelet kanallari yaklasik yari yariya kendi dillerinde ve farsca da yayin yaparlar.
Mesela Sahand TV ki Dogu-Azerbayjan (tabriz) ayit eyelet kanalidir. Yari Farsca ve yari azerice yayin yapar.
Bati azerbayjan`da 2 kanal mevcut. Mahabat ise O eyaletteki kurtler icindir. Ayrica kurtlerin yasadigi eyaletlerde de yari yari farsca ve kurtce yayinlanir…

Iranin ayrica sadece internetten yayin yapan Labbaik adli bir tv kanali var, Bu kanal dini kanaldir ve daha cok haj`la ilgili programlar yapar.
Web Sitesi: (8 dilde, turkce de mevcut)
.::[ Labbaik.ir ]

Iran tv kanallarinin cogu (bazi eyelet Tv* leri de dahil Hotbird ve IntelSat 902* uydularindan ve IRIB web sitesinden izlenebiliyor)

Ilginctir ki IRIB kendine ozel universite – cok popiler olan bir gazette – Sorush Press (degisik haftalik dergiler yayinlar) – Sorush sima (degisik filmler uretir ve dagitir) – Sima choob (tahta dekorasion ve..)!!!! - Saratel (bina yapimlarinda calisan bir sirket!!! - Tekta ( yeni teknologik urunler (Tv ve Radyo larda kullanilan cihazlar ve... gelistirip ve uretir)) – Siam film (turkiye ve diger ulkelrde gosterilen film ve dizileri genellikle sima film tarafindan uretilir ve satilir) ve… gibi yan kuruluslara sahip.

IRIB World Service

Ayrica Iran sesinin Turkce yayinlari da vardir:
Haberler ve diger bilgiler:
http://turkish.irib.ir




1. bolumun sonu

Yazan: Shahram
Yazilma tarihi: 1388/1/8



Benim yazilarim bilgilendirme amacli oldogundan alitnti almak serbesttir, Ama alinti alarken Lutfen yazinin tamamini aktarin ve kaynak gosterin Son zamanlarda digger sitelerde de yazilari genellikle eksik sekilde gormeye basladim, benim yazilarim simdilik:
Modifiyem
Aracforum
Trmilitary
Treconomy
Kanka
Geziyorumlari
Iran gezi
Gezenbilir
Birliknet
Donanim Haber

Sitelerinde, isteyen arkadaslar yeni siteleri ozel mesajla bana onerebilirler, uygun olmasi halinde O sitelere de eklerim.
 

Ynt: İran

Yazilma Tarihi: 2009/04/14


The 22`th Tehran International Book Fair (06-16 May 2009)

125.jpg


Bu yazimda tahran da her yil yapilan ve bu yilda 22`si yapilan buyuk bir olaya deginmek istiyorum. Aslinda bu fuara olay dememin asil nedeni hakikaten buyuk bir olay olmasi ve iranin en buyuk ve en kalabalik fuarlarindan olmasidir.
Iran`da degisik kategorilerde kitap fuari yapilmak uzun yillara dayanir ama bir arada bir fuar kitapini yapmak 22 yil onceden basladi. 1366 (1967) yilindan ve Iran – Irak savasi sirasindan baslayan bu etkinlik ilk onceler 30 az ulkenin katilimiyla basladi.
Tehran (tahran) kitap fuari her yil gelismekte ve bu etkinlik hem halk ve hemde yetkililer tarafindan hayli onemli sayiliyor. Bu foari genellikle Cumhurbaskani tarafindan acilisi yapilir ve kapanis toreni de degisik yetkililer tarafindan (mesela mejlis baskani ve …) yapilir. Ayrica genellikle her yil Iranin Dini lideri Ayetullah hameneyi tarafindan da ziyaret edilir ve kendisi de degisik kitaplar satin alir. Cok sayida kitap da kendisine hediye edilir.
Tehran kitap fuari dunyanin en cok ziyaret edilen kitap Fuari ve yabanci ulke ve yayin evilerinin katilimi acisindan Asyanin 1. ve Frankfurt kitap fuarindan sonra dunyanin 2. kitap fuari .
bu capta ilginin degisik nedenleri var. birincisi Tehran kitap fuarinda dunyadaki genel digger fuarlarinda olmayan Serbest satis kurali. Buna gore Iranli ve yabanci yayin evleri halka kitaplari satabiliyorlar, bu satis fuara ozel indirimle yapiliyor. Iran`da degisik zamanlarda degisik sehirlerde fuar olmasina ragmen kitap dagitim sisteminin yeterince iyi olmamasi (ozellikle yabanci kitaplar ) nedeniyle.cok sayida kisi iranin degisik yerlerinden tahrana giderek bu fuari ziyaret ediyor. Bir digger nedeni de fuarin bedava olmasi.
Tehran kitap fuari 20 yilinda 3.500.000 kisi ve 21 yilinda 4.000.000 kisi tarafindan ziyaret edildi.
21 yilinda 75 ulkeden 770 yayin evi tarafindan 150.000 konu degisik kitap ile katilimlari varidi. Iran`dan da 1670 yayin evi katildi.
22 yilinda nekadar yayin evinin katilacagi henuz aciklanmis degil ama bir yazi da Tehran`dan dondogum zaman yazmayi dusuniyorum ki O zaman sizlere yeni bilgileri veririm.
Degisik bir uygulama da Yabanci kitaplarin (latin ve Arap) 2 degisik bolumde satilmasi. 1. bolum serbest olan ve herkesin alisveris yapabildigi bolum
2. bolum Devlet tarafindan yapilan yardim ile (yilda 10 milyon$ ) sadece Universite ogrenciler ve mezunlari ve Ogretim uyeleri ve Dini dersler ogrencileri ve mezunlari tarafindan bir limite kadar alim yapilabiliyor. Bu bolumdeki yabanci kitaplarin fiyati zaman zaman (70% daha ucuz)
Lisans: 60.000 toman (60$)
Yuksek lisans: 80.000 toman
Doktora:100.000 toman
Uzmanlik doktora: 120.000 toman

Iran devlet Postasi da isteyenlere kitaplarini dunyanin her yerine Fuarin icinden gondermelerine izin veriyor.

Bu yilki fuar 6-16 may arasin`da Tehranin Imam Khomeini mosallasinda yapilacak

Resimler:

Dini lider Ayetullah khamenei`nin fuar ziyareti:
http://media.farsnews.com/Media/8702/ImageReports/8702220887/17_8702220887_L600.jpg

Iran CB. Dr. Mahmoud ahmadinejadin Fuar ziyaret:i

1_8702180933_L600.jpg


Fuar`dan genel resimler:

4_8602160595_L600.jpg

9_8502190593_L600.jpg

10_8502180588_L600.jpg

9_8502160512_L600.jpg

11_8502160512_L600.jpg



12_8502130519_L600.jpg

174.jpg

25_8702141017_L600.jpg

26_8602140314_L600.jpg

1_8502150316_L600.jpg

25_8602170548_L600.jpg


Kitap satislari dorukta:

24_8702141017_L600.jpg

12_8502190593_L600.jpg


Post`la gonderilen kitaplar:
2_8602140314_L600.jpg


Yazan: Shahram


Yazilma Tarihi: 2009/05/05

Sizi bilmem ama ben hayattan alinmis resimleri daha cok severim, daha once yazdigim Tahran uluslararasi kitap fuari Bugun CB. DR. Mahmoud Ahmadinejad tarafindan acilisi yapildi. 2. bolumde bu yillki fuar hakkinda bilgiler – hazirlanma ve acilis resimlerini koyacagim, Fuar bittiginde Fuara dayir resimleri koyarim.
Bu yilki fuara En az 4.5 Milyon kisinin gelmesi (iranin 4 tarafindan) bekleniyor, Belki bu sayi arta bilir , tahran belediyesi gunluk 400.000 kisinin tasinmasi icin (metro + Otobus) altyapinin hazirlandigini soyliyorlar, diye bilirim kit um korumlar 10 gunluk surede bu konuya odaklanacaklar.
Bu yilki fuara 78 Ulkeden 1700 yayin evi ve Irandan da 1982 yayin evi katilacak. Iran yayin evleri 207.000 konu kitap getirecekler ve yabanci yayin evleri de 150.000 fazla konu kitapla katilacaklar (70.000 Ingilizce).

ilk olarak gecen yillarda turkiyeden gelen gazetecilerin kisa yorumunu aktaracagim:
İlk durağımız 19. Uluslararası Tahran Kitap Fuarı. Bizdeki en büyük fuar İstanbul’da düzenleniyor. İstanbul fuar alanı ancak Tahran Kitap Fuarı’nın onda biri. İğne atsanız yere düşmez. Muhteşem bir kalabalık. Büyük bir mitingden dağılmış gibiler. Kitap satış yerleri tıklık tıklım. Sanırım sadece Frankfurt Kitap Fuarı ile karşılaştırılabilir. Ondan fazlası var. Çünkü burada kitap satılıyor. Sadece fuar alanı bile bize okuyan ve dünyada olup bitenleri yakından takip eden başka bir İran olduğunu anlatıyor..

Çok büyük bir alana kurulu, çok büyük bir yayıncı ve ziyaretçi katılımıyla gerçekleşen bu fuarı gezdikten sonra açık ve net olarak belirtebilirim ki, ziyaretçilerinin sayısı ve yakın ilgisi bakımından Tahran Kitap Fuarı, İstanbul TÜYAP Kitap Fuarından çok daha canlıydı ve alışveriş oranı birkaç kat daha yüksekti. Fuara katılan yayınevi sayısı da bizimkinin birkaç katıydı. Zaten bizde 1900 olan yayınevi sayısı İran’da 4000 civarındaymış.

Tahran Fuarı’nda dikkatimi en çok çeken husus, ziyaretçilerin TÜYAP kitap fuarlarında olduğu gibi çoğunlukla gezintiye çıkmış gibi, sergilere göz ucuyla bakıp geçmemeleri, standlara dalıp tüm kitapların ıncığını bıncığını çıkarırcasına inceleyip kurcalamaları ve çoğunlukla kitap satın alarak dışarı çıkmalarıydı. Bizim fuarlarda yıllardır buna benzer manzara görmedim.

Hazirlik resimleri:

1_8802150001_L600.jpg

3_8802150001_L600.jpg

8_8802150001_L600.jpg

9_8802150001_L600.jpg

12_8802150001_L600.jpg

16_8802150001_L600.jpg

18_8802150001_L600.jpg

24_8802150001_L600.jpg

L00905797842.jpg

L00905797869.jpg

L00905797878.jpg

L00905957230.jpg



Yazan: Shahram



Benim yazilarim bilgilendirme amacli oldogundan alitnti almak serbesttir, Ama alinti alarken Lutfen yazinin tamamini aktarin ve kaynak gosterin Son zamanlarda digger sitelerde de yazilari genellikle eksik sekilde gormeye basladim, benim yazilarim simdilik:
Modifiyem
Aracforum
Trmilitary
Treconomy
Kanka
Geziyorumlari
Iran gezi
Gezenbilir
Birliknet
Donanim Haber

Sitelerinde, isteyen arkadaslar yeni siteleri ozel mesajla bana onerebilirler, uygun olmasi halinde O sitelere de eklerim.
 

Ynt: İran

Iran`daki medya (2. Bolum)

Iran`da Internet ve Haber ajanslari ve webloglar:

Ilk once sunu soylemeliyim ki iran`da bilgisayar ve diger teknologi urunleri dunyayla birlikte dagitimi yapiliyor, fiyatlar da hemen hemen bolgeyle ayni seviyede. Iran`da simdilik 25-30 milyon internet kullanicisi bulundogu tahmin ediliyor. Malesef bazi nedenlerden dolayi internet alanindaki gelismeler agir ilerliyor. Iran`da hala buyuk bir cogunluk Dial-Up servislerinden faydalaniyor. Hizli internet de evlere devlet tarafindan 128Kb olarak sinirlandirilmis dorumda ama PAP sirketleri tarafindan ondan fazlasi da evlere veriliyor. Iran`da ki en ucuz internet baglantisi (128/128) ayda 12.000 toman (yaklasik 11.5 $). Ayrica kultur ve islami irsad bakanligi tarafindan – mejlis ve bazi diger tarafindan olusturulan bir kurul da internet uzerindeki porno ve cinsel icerikli ve Islam cumhuriyeti ve islam dinine karsi olan siteleri engelliyorlar.

Iran`daki haber ajanslari:
Cogu arkadaslar yabanci medyalardan gunluk bilgileri takip ediyorlar. Iran – dunya ve bolge hakkinda haberler ve makaleleri isterseniz iran kaynaklarindan da takip edebilirsiniz. Turkiye de benim bildigim kadar (kac aydir ) sadece TRT farsca sayfasi vardir. Bir diger site de TRhaber sitesi. Ama iran`daki haber ajanslarinin cogunda turkce sayfa buluniyor. En onemli haber ajanslarini yildizla isaretledim.
Siteleri genellikle Iran uzantisiyla yazdim ama tumu .com uzantilari da mevcuttur..
genellikle turkce sayfalar`da tum haberler bulunmiyor, ona gore ingilice sayfalari da gormeniz yararli olabilir.

Iran Remi Haber Ajansi (IRNA)*:
Diller: Farsca – ingilizce – fransizca – chince – arapca – turkce – ispanyolca.
EN: http://www4.irna.ir/En/default.aspx?IdLanguage=3
TR: http://www2.irna.ir/tr

Yari Resmi Fars Haber Ajansi **:
Diller: Farsca – ingilizce – Arapca – Turkce:
EN: http://english.farsnews.net
TR: http://turkish.farsnews.net

Yari resmi Mehr Haber Ajansi*:
Diller: Farsca – Ingilizce – Arapca – Turkce – Almanca – Ordu
EN: http://www.mehrnews.com/en
TR: http://www.mehrnews.com/tr

IRIB Haber servisi: (Iran Milli radio ve TV)*:

Diller: Farsca – Arapca – Ingilizce
EN: http://english.iribnews.ir

Iran Ogrenci Haber Ajansi*:
Diller: Farsca – Ingilizce – Arapca
http://www.isna.ir/ISNA/Default.aspx?Lang=E

Jam-e Jam Gazetesinin Haber Sitesi (Iranin en cok satan gazetesi)*:
EN: http://jamejamonline.ir/en/default.aspx

Iran kitap Haber Ajansi:
EN: http://www.ibna.ir/en

Iran Energy ve Petrol haber Ajansi:
http://www.shana.ir/home-en.html

Iran Kadinlarinin Haber Ajansi:
http://www.iwna.ir/?g=36&sg=112

Qods Haber Ajansi:
http://www.qodsna.com/default.aspx

Iran Kultur Miras bakanligi:
EN: http://www.chnpress.com

Iran`daki Bologlar:
Farsca dunyada en cok islenilen 4`uncu dil. Ayrica Iran ve farscaya ayit ve cok da tutulan blog serverleri mevcut.

Iranli siteler arasinda cok sayida Dl sitesi ve… mevcut bulardan bazilari:
Sarzamin.org
Jendj.com
Ve…
Simdilik Internet hakkinda bunlar aklimda olanlar.


2. Bolumun sonu
Yazan: Shahram



Benim yazilarim bilgilendirme amacli oldogundan alitnti almak serbesttir, Ama alinti alarken Lutfen yazinin tamamini aktarin ve kaynak gosterin Son zamanlarda digger sitelerde de yazilari genellikle eksik sekilde gormeye basladim, benim yazilarim simdilik:
Modifiyem
Aracforum
Trmilitary
Treconomy
Kanka
Geziyorumlari
Iran gezi
Gezenbilir
Birliknet
Donanim Haber

Sitelerinde, isteyen arkadaslar yeni siteleri ozel mesajla bana onerebilirler, uygun olmasi halinde O sitelere de eklerim.
 

Ynt: İran

Hep merak ettiğim ama hiç bir yerde bu denli bilgiye rastlayamdığım İran hakkındaki yazılarınızı beğenerek okuyorum. Bu güzel paylaşımınız için size çok teşekkur ederim. Belki daha önce yazmışsınızdır ama, biraz da kendinizden bahsedebilirmisiniz. Sizi de tanımak isterim. Selamlar...
 

Ynt: İran

saboy' Alıntı:
Hep merak ettiğim ama hiç bir yerde bu denli bilgiye rastlayamdığım İran hakkındaki yazılarınızı beğenerek okuyorum. Bu güzel paylaşımınız için size çok teşekkur ederim. Belki daha önce yazmışsınızdır ama, biraz da kendinizden bahsedebilirmisiniz. Sizi de tanımak isterim. Selamlar...

Yazilari takip ettiginiz icin tesekkur ediyorum, umarim sikici turkcem sizleri yurmayip ve yazilardan vazgecmenize sebep olmaz.
ben sitelerde simdiye kadar kendi hakkimda bilgi vermedim, sadece ozelden bazi arkadaslarla tansiyoruz.
Benim Adim Shahram Tahran dogumluyum va tabrizde yasiyorum, (aslinda tabriz kokenliyim) Unievrsite ogrencisiyim ve Power Eng. Okiyorum.

Aslinda siz ve sizin gibi arkadaslarin ilgisi beni (yaklasik) bu bir yillik surede bu yazialri devam ettirmeme sebep oldu, vaktim cok az oldogu halde Turkiyeli dostlarimiza Iran hakkinda gercek ve irandan haber ve bilgileri vermeye calistim, bazi sitelerde sert tepkiler ve tartismalar ve zaman aman agir kufurlerle karsilastim, propaganda yapmakla suclandim ama hatta az sayida kisiye bile olsa (ki degil) ulasmak ve bilgielri aktarmak bana yeterli. Ingilizce sitelerde az da olsa bazi iranli dostlar bilgiler vermeye calisiyorlar ama turkce sitelerinde bu boslugu hiss ettigim icin bende turk arkadaslara bilgi vermeye calisiyorum.
 



Ynt: İran

Sevgili Shahram paylaşımların için çok teşekkürler. Ben de 3 Mayıs - 22 Mayıs tarihleri arasında İran'daydım ve gerçekten harika vakit geçirdim. İran kültürü sadece "propaganda" ile kısıtlanamayacak kadar geniş bir kültür ve gittiğim her yerde misafirperverlik son derece yaygındı.

Paylaşımlarının devamını bekliyoruz :smiley:
 

Ynt: İran

VitaEsMorte' Alıntı:
Sevgili Shahram paylaşımların için çok teşekkürler. Ben de 3 Mayıs - 22 Mayıs tarihleri arasında İran'daydım ve gerçekten harika vakit geçirdim. İran kültürü sadece "propaganda" ile kısıtlanamayacak kadar geniş bir kültür ve gittiğim her yerde misafirperverlik son derece yaygındı.

Paylaşımlarının devamını bekliyoruz :smiley:


Kesinlikle katılıyorum,böylesine bir hazineyi paylaştığınız için tekrardan teşekkür ederim.Devamını bekliyoruz ;)
 

Ynt: İran

VitaEsMorte' Alıntı:
Sevgili Shahram paylaşımların için çok teşekkürler. Ben de 3 Mayıs - 22 Mayıs tarihleri arasında İran'daydım ve gerçekten harika vakit geçirdim. İran kültürü sadece "propaganda" ile kısıtlanamayacak kadar geniş bir kültür ve gittiğim her yerde misafirperverlik son derece yaygındı.

Paylaşımlarının devamını bekliyoruz :smiley:

Tesekkur ediyorum. Inshallah yazilarin devami gelecek.

Alıntı sahibi: VitaEsMorte, Tarihi: Bugün 16:43:42
Sevgili Shahram paylaşımların için çok teşekkürler. Ben de 3 Mayıs - 22 Mayıs tarihleri arasında İran'daydım ve gerçekten harika vakit geçirdim. İran kültürü sadece "propaganda" ile kısıtlanamayacak kadar geniş bir kültür ve gittiğim her yerde misafirperverlik son derece yaygındı.

Paylaşımlarının devamını bekliyoruz Smiley


Kesinlikle katılıyorum,böylesine bir hazineyi paylaştığınız için tekrardan teşekkür ederim.Devamını bekliyoruz Wink[/quote]

Tesekkurler
 

Ynt: İran

Teşekkur ederim, yeni fotoğrafları ve anlatımları merakla bekliyorum, selamlar...
shary' Alıntı:
Yazilari takip ettiginiz icin tesekkur ediyorum, umarim sikici turkcem sizleri yurmayip ve yazilardan vazgecmenize sebep olmaz.
ben sitelerde simdiye kadar kendi hakkimda bilgi vermedim, sadece ozelden bazi arkadaslarla tansiyoruz.
Benim Adim Shahram Tahran dogumluyum va tabrizde yasiyorum, (aslinda tabriz kokenliyim) Unievrsite ogrencisiyim ve Power Eng. Okiyorum.

Aslinda siz ve sizin gibi arkadaslarin ilgisi beni (yaklasik) bu bir yillik surede bu yazialri devam ettirmeme sebep oldu, vaktim cok az oldogu halde Turkiyeli dostlarimiza Iran hakkinda gercek ve irandan haber ve bilgileri vermeye calistim, bazi sitelerde sert tepkiler ve tartismalar ve zaman aman agir kufurlerle karsilastim, propaganda yapmakla suclandim ama hatta az sayida kisiye bile olsa (ki degil) ulasmak ve bilgielri aktarmak bana yeterli. Ingilizce sitelerde az da olsa bazi iranli dostlar bilgiler vermeye calisiyorlar ama turkce sitelerinde bu boslugu hiss ettigim icin bende turk arkadaslara bilgi vermeye calisiyorum.
 

Ynt: İran

Iran`a gelmek isteyenlerin en buyuk korkusu guvenlik ve polis korkusu. Birincisi bunu soylemem gerek ki Iran guvenlik acisindan cogu avrupa ve bolge ulkelerinden guvenli,siz hic korkunuz olmadan gece saat 3 bile sokaklarda rahatca dolasabilirsiniz. Arka sokaklara girip rahatca gezebilirsiniz, bazilari guvenligi bolge ulkeleriyle mukayese eder ki bu cok yanlis conki Bu ulkelerle hatta mukayese bile edilemez. Iran`da sorunlu olan bir iki sinir bolegsi var ki onlarin sebebi de disaridan destek alan bazi terror orgutleri. Iranin Pakistan siniri yakinlari bunun bir ornegi, bu bolgede huzursuzluk yaratan (zaman zaman) Jundollah terror orgutu ki Pakistan icine yerlesmis ve cografya sartlarindan faydalanarak bezen bu tur olaylar yaratiyor. Ama bu bolgede de yanilmasam polis turistlere yardimci oliyor.
Ikincisi Polis korkusu ki buda yanlis, bazi siyasi sartlardan dolayi polis yabancilara biraz kuskulu olabilir ama bu O anlama gelmez ki hereks sorguya aliniyor. Iran`a egcen yil yaklasik 3 milyon tursit geldi ki bu O korkunun yersiz olmasi manasina gelir. Irana gelmek isteyen bayanlar Mutlaka baslarini ortmeleri gerek, digger kostumler de vucutlarinin tum bolgelerini ortmesi gerek, erkeklere gecen yillarda yabancilar tarafindan Irana giderken kissa kollu gomlek giymemelerini tavsiye ederlerdi, ki simdi Bu da hic sorun olmaz. Sadece Short la dolasmamari gerek ki O da adalarda bir sorun degil.

Iran`a gelirken bir kac rutin bolge vardir ki herkes gezer ve gorulmiye deger. Bularin basinda: Tabriz (tebriz) – Tehran (tahran) – Esfahan (isfahan) – Shiraz (siraz) gelir. Diger duraklar da gezginin kendi secimi – rotasi ve zamanina bagli. Iranin her tarafi baska bir miras ve guzellik, Herkes irani Col ulkesi zanneder ki bu co yanlis, aslinda Iran bir daglik ulkesi ve Iran 4 mevsimli bir ulke. Tehran yada tabriz pistlerinde Ski yaparken Ayni Anda Colde safari – Guneyin sicak sularinda Yuzmek – Kuzeyin yagisli havasinda hazar denizinin sahili kenarinda yuzebilirsiniz.
Iran Unesco tarafindan Tarihsel ve Kulturel miras acisindan Dunyanin 5 ve Tabiyat ve Goresel acidan dunyanin 10 ulkesi arasinda gostermis durumda.
Su noktayi da unutmamaniz gerek ki Iran vizasi Dunyada en zor alinan vizalardan ve devlet turistlerin sayisini cogaltmak icin bazi avantajlar veriyor, ama Turkiye vatandaslarina vize uygulanmiyor ve bir turk vatandasi 3 ay iran`da kalabilir (terside gecerli), toplamda tum ulkelerin vatandaslari irana gelebilirler, sadece Israil vatandaslari haric.
Benim onerim ya ikinci turda yada ilk turda bu rotin yerlerin yanisira digger tarihsel – kulturel – tabiyat acisindan gorunebilir yerleri arastirmaniz ve Oralari da gezmeniz. Konunu devaminda digger bilgi ve resimleri paylasicagim.


Yazan: Shahram


Benim yazilarim bilgilendirme amacli oldogundan alitnti almak serbesttir, Ama alinti alarken Lutfen yazinin tamamini aktarin ve kaynak gosterin Son zamanlarda digger sitelerde de yazilari genellikle eksik sekilde gormeye basladim, benim yazilarim simdilik:
Modifiyem
Aracforum
Trmilitary
Treconomy
Kanka
Geziyorumlari
Iran gezi
Gezenbilir
Birliknet
Donanim Haber

Sitelerinde, isteyen arkadaslar yeni siteleri ozel mesajla bana onerebilirler, uygun olmasi halinde O sitelere de eklerim.
 



Ynt: İran

En çok merak ettiğim ve gitmek istediğim ülkelerden bir tanesi İran. Çok faydalı bir paylaşım olmuş gerçekten, çok teşekkür ederim.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst