İstanbul Trafiğine Çözüm Fikrim Var.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan rkn Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,733

rkn

Adventure 2005, 163ooo
Mesajlar
103
Tepkime Puanı
13
Yer
İstanbul / Ataşehir
Bu konuyu aracforum.com ve bu sitede açtım iki yazı da bana ait, faydalı olmasını dilerim.

Herkese merhaba, İstanbul'da yaşıyorum, ismim Erkan.

İstanbul trafiği meşhur olmuş, ben sadece burası değil heryer için tavsiyem var, belki bir yetkili veya etkilimiz sizinde desteğinizi görürde denenme imkanı olabilir.

1. Sorun: Otoyol ve çok şeritli yollarda bir şeridin bakım vb. nedenlerle kapanmasıyla o noktadan sonrası açık dahi olsa diğer şeritlerin yoğunluğunun artarak duracak vaziyete gelmesi.

Çözüm: Takip mesafesinin uzatılması ve bunun mecburi olması. Özellikle çevre yolları gibi akıcı trafikte kısa takip mesafesi tıkanan şeritteki sürücülerin hem tedirgin şerit değiştirmesine hemde ani şerit değişimi ile arası az olan araçların arasına girmekle arkadaki aracın aniden yavaşlamasına sebep oluyor ki buda zincirleme geriye doğru km.-lerce arkaya yansıyor. Örneğin 50km/h hızla giden 100 metre mesafe 100 ile giden 150 veya 200 metre gibi. Kesin takip mesafelesi olur ve buna herkez uyarsa tıkanmanın önüne nasıl mı geçilir? Her aracın takip mesafesi uzun olduğundan tıkanan şeritteki sürücüler araçlarını güvenli bir şekilde değer şeride kaydırabilir, hemde her hızda.

2. Sorun: Çevre yolunudan ayrılan yolun tıkanmasıyla o mahaldeki tıkanıklıkla yolun tamamen yolğunlaşıp tıkanması , halbuki o noktadan sonrası açıktır.

Çözüm: Tıkanan çıkıştan çıkmak isteyen sürücüler henüz otoyoldan çıkmamış ise kesinlikle en sağdaki çıkış şeridini değiştiremeyecek. Böylece devam etmek isteyen sürücülerin yolu tıkanmayacak ve trafik akmaya devam edecek.

3. Sorun: Işıklı ışıksız kavşakların ve özellikle göbeklerin tıkanması.

Çözüm: Işıklarla kesişen iki kavşakta (+ şekli gibi) ilerleyen sürücüler ,ışığa geldiklerinde istikameti tıkalı ise kesişme noktasındaki kavşağa girip kesişen diğer yolda ışığı bekleyen diğer sürücülerin yeşil ışığı yandığında ileryememesine sepep olmasınlar. Ne yapsınlar; istikameti tıkalı ise kendisine yeşilde yansa ilerlemesin ,böylece önündeki araçla arasını kapatıp orayı kilitlemez. Işıksız kavşaklarda aynı yolun tıkalıysa hiçbir sürücü kavşağa girmesin, trafik aktıkça girip devam edebilirler.

Bir göbeğin tıkanmasına sebeplerden biri her sürücünün boş bulduğu anda göbeğe dalması, yani önündeki araç ilerlemese de sürücü önündeki araç arasındaki ilerleme isteği ile mesafeyi hemen kapatıyor. Sonra arkasındaki araç derken bir bakmışız göbekte tekerlek gibi herkes bir birinin arkasında döner gibi bekliyor. Çözüm için kesinlikle tıkanan çıkışa ilerleyip kilitlemek yerine araçlar gideceği istikametin yolu açılmadan ve göbeğin ortasında kendinden önce araç girmişse kendi girmeyecek ve kendi çıkacağı istikametten önceki çıkışları tıkamamış olacak ve göbekteki akış başka çıkışlarla devam edecek.

Devam edebilir , zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. İsteğim faydalı olacağını düşündüğüm fikrimi paylaşmak ve çözüm üretmeye vesile olmak.

Bu mesajı İstanbul bld. Ukome ye göndermek isterdim, lakin daha önce gönderdiğim emailde konu olarak trafiğe çözüm için fikrim olduğundan bahsettim ama ilgilenen olmadı. Belki buradan daha faideli olur diye konuyu açayım dedim.

Hayırlı günler.

Trafikte dur-kalk lideri İstanbul haberi.
http://www.timeturk.com/tr/fotogaleri/istanbul/dur-kalk-lideri-istanbul/8
 

Etiketler

Ynt: İstanbul Trafiğine Çözüm Fikrim Var.

rkn' Alıntı:
Örneğin 50km/h hızla giden 100 metre mesafe 100 ile giden 150 veya 200 metre gibi.

Herkes kurallara uysa, kavşaklar simulasyonlarda denenip inşa edilse trafik problemi zaten minimuma iner. Dünyada, nüfusu 5-6 milyonun üzerindeki her şehirde trafik bir problem, ancak gelişmekte olan ülkelerde bu problem devasa boyutlarda (Türkiye, Hindistan vs). Bunun sebebi ise, gelişmiş ülkelerdekine nazaran insanların kurallara uymaması. Mühendislik nedir daha tam kavrayamamış yöneticilerin başta olup, saçma sapan kavşaklar yapmaları; tüm şehrin trafik simulasyonunun yapılmaması vs.

Bir kaç sürücünün çözebileceği bir mesele değil. Ne zaman ki ehliyetler gerçek testler sonucu verilmeye başlar, ne zaman ki (neredeyse) her hatanın cezası kesilir (rüşvetin de ciddi miktarda düşmesi lazım) ve ne zaman ki mühendislik denen hadiseyi kavramaya başlarız, o zaman kabul edilebilir seviyelere gelir trafik.

Not: Akan otomobil trafiğinde ilerlerken kim ölçüm yapabilir ki? Bu sebepten takip mesafesi düşünürken metre ile değil saniye ile düşünün. Önünüzdeki otomobil elektrik direği veya tabela gibi rahat görünür bir objenin yanından geçtikten sonra, üç saniye sayın, üç saniyenin sonunda siz de o objenin yanından geçiyorsanız doğru takip mesafesindesiniz. Eğer üç saniyeden önce o objenin yanına geliyorsanız yakın takip ediyorsunuz demektir.
 

Ynt: İstanbul Trafiğine Çözüm Fikrim Var.

önerileriniz aslında sağduyu ve saygı hissi olan normal insan davranışlarının trafiğe uyarlanması ancak arabaya binen adama ne oluyorsa bunlardan eser kalmıyor.

dükkanına gittiğinizde çay ısmarlamadan bırakmayan adam, o kavşağa bir araba önce girmek için sopayla dalabilir.
 

Ynt: İstanbul Trafiğine Çözüm Fikrim Var.

theFaceFistingCyborg' Alıntı:
Not: Akan otomobil trafiğinde ilerlerken kim ölçüm yapabilir ki? Bu sebepten takip mesafesi düşünürken metre ile değil saniye ile düşünün.
Takip mesafesi hesaplama biliniyor ama konunun anlatımı daha anlaşılır olması için metre ile ifade ettim.

Katkınız için teşekkürler.
 



Ynt: İstanbul Trafiğine Çözüm Fikrim Var.

phobios' Alıntı:
önerileriniz aslında sağduyu ve saygı hissi olan normal insan davranışlarının trafiğe uyarlanması ancak arabaya binen adama ne oluyorsa bunlardan eser kalmıyor.

dükkanına gittiğinizde çay ısmarlamadan bırakmayan adam, o kavşağa bir araba önce girmek için sopayla dalabilir.
:smiley: Güzel espiri.

İnsanların bazıları saygısız, bazıları fazla hırslı, bazıları aceleci ve bu insanlardan soför olunca can çıkar huy çıkmaz gibi aynı tarzlarına devap ediyorlar. Esasında bazı insanlarımızda zaman darlığından acele etmek hep biryerlere yetişmek zorunda kalıyorlar belki işi onu gerektiriyor ama trafik atfosferini fazla ısıtıyorlar.

Belkide ticari araçların kullanım tarzına göre bir çıkış saati olsa bekli biz onların olmadığı saatlerde daha kısa yolculuk yaparız.
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,745
Kayıtlı Üye Sayımız
172,069
Kaydolan Son Üyemiz
KorayG

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst