Iveco M29 Karavan Yapımı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan firatcoskun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 72
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 27,042

firatcoskun

Ana Kamp
Mesajlar
48
Tepkime Puanı
32
Web
www.firatcoskun.net
Herkese merhabalar,

Çok uzun zamandır araştırmasını yaptığım, ancak bir türlü cesaret edemediğim ve imkan bulamadığım motokaravan serüvenine bende sonunda bir adım attım. Yaklaşık 1,5 ay evvel Giresun'dan 1998 model bir Iveco M29.14 (çekme belgeli) araç satın aldım. Aracı ikamet ettiğim şehir olan İstanbul'a bir ambar firmasıyla anlaşarak tır ile getirdik.

2 aylık süreçte eşim ile birlikte söküm ve planlamayla ilgili çalışmalar yaptık. Araçta ilk etapta gördüğümüz aksaklıklar imdat fren telinin kopması ve sağ ön diskteki çatlaklardı. Yönlendirmeler sonucunda iş yerime yakın olan Güngören Oto Sanayide bulunan Yakup Usta (Burak Oto) ile tanıştım ve kendisi bu aksaklıkları giderdi.

Söküm sonrasında tahmin ettiğimiz gibi Iveco'nun kronik sorunu olan çürümelerle karşılaştık. Bir miktar süre bu çürükler için karoser ustalarından fiyat almakla geçti. Maalesef bu bütçeler total bütçeden büyük miktarlar götüreceği için bu işlemleri kendim yapmaya karar verdim. Kesinlikle profesyonel bir usta olduğumu iddia etmem ancak elim anahtar tornavida tutar. Tüm ustalarımızın aflarına sığınarak, kendi çabalarımızla yapacağımız aracımızı ve bu serüveni kısa kısa açıklamalar ve görsellerle sizlerle paylaşmak istiyorum. Zira aracı almadan önce konuyla ilgili çok fazla kaynak bulma imkanım olmadı. Youtube ve forumdan takip ettiğim kaynakları üreten arkadaşlara da buradan selamlarımı, saygılarımı ve teşekkürlerimi iletiyorum.

Süreçle ilgili tüm merak ettiklerinizi sorabilirsiniz. Naçizane kendi fikir ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyarım.

Iveco 1
Iveco 2
Iveco 3
Iveco 4
Iveco 7
Iveco 8
 


Ağustos 2021 başında giriştiğimiz projemizde araç içerisinde bir miktar yol aldık. Ancak araya girerek diğer taraftan yaptığım alımlarla ilgili bilgi vermek istedim. Biz de bu işe niyetlenmiş tüm diğer insanlar gibi Youtube videolarından, forumlardan faydalanıyoruz. Ancak elektrik konusunda özellikle Kamp Rehberi (Mert&Neşe) ve Ahmet Memiş beye buradan teşekkürlerimi iletmeden geçemicem. Gerçekten emek vererek tüm insanlara bu konuda çok büyük bilgi ve cesaret kaynağı oluyorlar.

Tüm bu insanların paylaşımları sayesinde kendi aracımla ilgili bir elektrik ekipman listesi oluşturdum. Malumunuz Dünya genelindeki pandemi süreci ve bunun fiyatlara gerçekten olumsuz yansıması nedeniyle, karavan yapım sürecimdeki önceliği elektrik aksamını tamamlamaya verdim. Ürünlerin ağırlıklı olarak ithal olmaları nedeniyle döviz kurundan daha fazla etkilenmemek adına elimdeki mevcut birikimin bir miktarını elektrik tesisatına yatırdım.

Tercih ettiğim ürünleri, bu ürünleri aldığım ve bilgi kaynağım olan Kamp Rehberi sayfasının linklerini aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

Kısaca bahsetmem gerekirse elektrik sistemimde 2 adet 205 W Monokristal Solar panel kullanmayı planladım. Şarj regülatörü olarak Mexxsun markasının 40 Amperlik modelini tercih ettim. Aynı zamanda Havensis markasının ürünü olan Dc/Dc Konvektör Akü şarj aleti ile de aracımdan yaşam akümü desteklemeyi planlıyorum.

Akü olarak elimden geldiğince farklı kaynaklardan bilgi edinmeye çalıştım ancak maalesef bu konuyla (Agm&Jel Akü ve marka) ilgili asıl benim için önemli olan kullanıcı deneyimlerine çok fazla toplu olarak rastlayamadım. Var olan konular maalesef dallanarak ve budaklanarak konusunun dışına çıkıp kullanıcı deneyiminden uzaklaşmış. Umarım Agm ve Jel akü kullanımı konusunda sağlıklı bir kullanıcı anketi yapılabilir. Kullanım sarfiyatı, iklim şartları vs. tabii ki değişkenlik gösterebilir ancak genel itibariyle bir kullanıcı memnuniyet anketi yapılırsa bu işe yeni girecek arkadaşlara çok daha faydalı olabilir.

Sonuç olarak kendi aracımda bugün itibariyle Varta A1 210 Ah Agm akü tercih ettim. Umarım konuyla ilgili güzel deneyimlerimi uzun yıllar sonra da sizlerle paylaşabilirim. :smiley: Ürünü satın almadan önce konuyla ilgili olarak;
Varta - Karat Güç Sistemleri San.Tic.A.Ş. sonrasında Varta Bayii Öz-Erk Petrol ve son olarak da Varta bayii Altun Petrol ile görüştüm. Görüştüğüm bir yetkili Jel akülerin ülkemizin mevsimler özelliklerine bakarak sıcaklık şartları nedeniyle sağlıklı ve uzun ömürlü olamayacağı için ülkemizde satışa sunmayı tercih etmediklerini belirtti. Bu cümlem lütfen yanlış anlaşılmasın ancak pil konusunda adını ve geçmişini bilmediğim bir jel akü yerine marka bilinirliği ve ar-ge çalışmaları bilinen bir markayı tercih etmek istedim. Tekne sahibi olan yakınlarımdan edindiğim bilgiye göre de bu akü aynı zamanda teknelerde de çokça kullanılmakta.

1631088173623


220 V tesisat ve dışarıdan elektrik temini için genellikle kullanılan dış elektrik giriş aparatı yerine "Kombinasyon Kutusu" kullanmayı tercih ettim. Piyasadaki mevcut araç kaportasına monte edilen plastik kapaklı aparatlar bana maalesef pek güven vermiyor. Su ve elektrik gibi yaşamsal kaynaklara ait girişleri araç içerisinden yapmayı planlıyorum.

Not: Bu paylaşım kendi aracımla ilgili yaptığım amatör bir çalışmadır. Konuyla ilgili mutlaka profesyonel olan insanlardan yardım almanızı öneririm.



Karavan Tekne Güneş Paneli Tavan Kablo Giriş Yuvası Tavan Buatı

MC4 KONNEKTÖR PARALEL KONNEKTÖR KABLOLU

KURŞUN AKÜ KUTUP BAŞI ( 1 TAKIM ) OTOMOTİV-MARİN Koruma KAPAKLI

Çetsan 35x27x16 Abs Pano

300 Parça Pabuç Terminal Seti - Şase Pabucu - İzolesiz Pabuç kiti

Lexron 205 W Watt Monokristal Perc Solar Güneş Paneli

MEXXSUN MPPT Şarj Regülatörü 140D 40A Amper 12/24V

W Otomat Rayı 1 MM Sac Delikli 100 CM

MEXXSUN 1500 WATT TAM SİNÜS İNVERTÖR 12 V İNVERTER

Sigorta Kutusu 12'li İkaz ışıklı

MİNİ DEVRE KESİCİ AKÜ ŞALTER (100-500A)

Ayaklı topraklama klemensi 15 delikli(6,5x9mm.kesit)

Marin Şase Terminali Bara 5 ve 10'lu

Mini Bıçak Sigorta 100 Adet Karışık 5A 7,5A 10A 15A 20A 25A 30A

Elektrik Devre Kesicisi Isıya Dayanıklı Ayrı Anahtarlı AKSA

0,50mm-10mm / 4mm-10mm İZOLELİ TEK GİRİŞLİ KABLO YÜZÜĞÜ (100 LÜ)

SIEMENS W OTOMAT SİGORTA 10-16-20-25-32-40-50-63AMPER

Ray Klemens 2,5 mm² - Onka

MC4 SOKETLİ, 5+5 TOPLAM 10 METRE 4 MM SOLAR PANEL KABLOSU

3 Kablolu Kırmızı Led Dijital Panel Voltmetre DC 0-30V

SCHNEİDER 2P - 25A 30mA - AC KAÇAK AKIM RÖLESİ

Ne-Ad Kombinasyon Kutusu 3X25A 2Ad Ön + 1X16A 2 Ad Yan

Tplast CEE 3X32 Makina Prizi Eğik

3X32 DÜZ FİŞ DÜZ IP44

SOMUNLU POLYAMİD KABLO RAKORU GRİ
PG 9

SOMUNLU POLYAMİD KABLO RAKORU GRİ
PG 13,5

KABLO PAPUÇLARI SKP STANDART TİP
35mm

KABLO PAPUÇLARI SKP STANDART TİP
16mm

KABLO PAPUÇLARI SKP STANDART TİP
25mm

3X25 A 0-1-2 KADEMELİ PAKO ŞALTER

S-link SL-170A 0.2-6mm Kablo Soyucu Kablo Soyma Pensesi


Havensis Akıllı Dc-dc Konvertör Akü Şarj Cihazı


Varta - A1 210 Ah Agm Deep Cycle Akü


SN-48B crimping plier 0.5-2.5mm2 20-13AWG SN-28B/48B/2 Dupont XH2.54 KF2510 SM 2.54 3.96 TAB 2.8/4.8/6.3 Plug type terminal (Kablo Yüksük ve papuç pensesi)


100A 50A 60A 80A 150A 12V 24 Car Truck Audio Amplifier Circuit Breaker Fuse Holder AGU Style Stereo Amplifier Refit Fuse Adapter (DC Sigortalar)


EU Power Socket ,Socket With Usb Charging Port 2.1A 16A White PC Panel 86mm*86mm Russia Spain Wall Socket SRAN ( 220 V için USB li priz )
 
Son düzenleme:


Bence güzel seçim,kapının arkada olması ve arka bagajın yatak altına gelecek olması tasarımı kolaylaştıracaktır.
 




Koltuk ve döşemelerin sökülmesi...
Araç yaşı itibariyle koltuk ve döşemelerin sökülmesi oldukça zordu. Özellikle sökülen her yerden dökülen toz, pas ve pislikler oldukça zorluyor. Vidalar ve somunlar paslandığı için kimisi WD-40 (marka isim farklılık gösterebilir :smiley: ) ile kimisi de matkap ya da spiral taşı ile kesilerek çıkarıldı.

WhatsApp Image 2021 07 18 at 215438
WhatsApp Image 2021 07 24 at 215917
WhatsApp Image 2021 07 24 at 215918
 



Asıl zahmetli iş şimdi başlıyor.Tabanı sökecekmisiniz?Yoksa ortasını mı doldurucaksınız?
:smiley: kesme kaynatma işleri gerçekten çok yorucu olsa da bana eğlenceli geliyor. Açıkçası özellikle kaplamaları sökme kısmını hiç sevmedim çünkü elimi attığım yerden yılların tozu toprağı çıkıyor.
Fotoğraflarını henüz koymadım ancak orta koridoru her iki yandan yaklaşık 10-15 cm toplamda 20-30 cm civarında keserek genişlettim. Zemini tamamen indirme işine girmek istemiyorum. Hem gerekli görmüyorum hem de alt bagajları daraltmak daha da önemlisi aracın ana taşıyıcılarını orjinalin dışına çıkarmak istemiyorum. Koridor alt kısımların kapamasını henüz yapamadım maalesef, araç şimdilik üşüyen kedilere ev sahipliği yapıyor bir süreliğine. :smiley:
İşlerin yoğunluğu nedeniyle yalnızca hafta sonları çalışabiliyorum. Belki ay sonunda işleri hızlandırmak adına 1 haftalık bir izin verebilirim kendime.
 






Koridorumuz genişletildi. Önümüzdeki hafta boyunca sabah 9 akşam 6 çalışarak koridordaki boşlukları kapama, çürük onarımı, arka 4 cam, arka kapı kapaması, zımpara ve antipas uygulamalarını tamamlamayı planlıyorum. :smiley: tabii bir aksilik olmazsa inşallah.


Iveco 9 1
Iveco 9 2
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,445
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst