Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan nasuryare Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 53
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 100,612

nasuryare

Yeni Üye
Mesajlar
18
Tepkime Puanı
1
Herkese merhaba,
Turizm Bakanlığı'nın sitesinde uzunca bir süre gezindikten sonra yeterli ve gerekli bilgiyi yönetmeliklerden/kanunlardan çıkaramayacağımı anladım.
Turizm arsası olarak tahsis edilmemiş bir bölgede, kamp hizmeti veren bir tesis açabilmek için nasıl bir yol izlemek gerektiğini, kanunun getirdiği şart ve koşulları nasıl öğrenebilirim?
Bu konuda bilgisi olan veya başka bir adrese yönlendirebilecek birileri var mı? Varsa lütfen ses etsin ve en büyük hayalim için bana yol göstersin.

sevgilerimle...
 

Etiketler
Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

Konu hakkında hiç bir bilgim yok. Ama Kültür ve Turizm Bakanlığının Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğünü bir arayın. Belki yol gösterebilirler. Ne de olsa görevelerinden biri turizm alanında yerli ve yabancı yatırımcıları yönlendirmek. Tel . 0 312 212 83 00/2326
 

Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

teşekkürler,
verdiğiniz numarayı aradım,
çarpık bürokrasinin, basit bir telefon görüşmesini ne kadar zorlaştırabileceğine sahit olmaktan öteye gidemedim.

Forumunuz bir dolu yararlı bilgi ve paylaşım ile dolu. Bu şansı sağladığınız için ayrı bir teşekkürler.
Kendi yazım ilgili bir talebim olacak;
Hangi bilginin ne kadar işe yarayabileceği konusunda tecrübelerinize güveniyorum ama sorumun daha kolay erişilebilir bir alana geçirilmesini istiyorum.
Bu bilgi ulaşılması zor olduğu için bir çoklarının içine girmeyi tercih etmediği bir konuya dair.
Bildiğiniz gibi, kalıcı yapıların olmadığı kamplar ile doğa sevgisi daha çok paylaşılır ve doğa bilinci artar. Bu tür yerler ülkemizde çok daha az olsaydı, daha az tecrübe eden aramızda dolaşıyor olacaktı.
Daha fazla okuyucunun soruya maruz kalmasını istiyorum..

çok şey mi istedim :smiley:
 


Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

Kamp Hizmeti ama nasıl bir hizmet.??

Mobil Karavanlara mı , yoksa Araç arkasına takılan karavanlara mı , Çadırı ile gelecek olanlara mı , yoksa tesis içinde hazır ev-oda bungalov bölümleri ile mi kamp hizmeti vermeyi düşünüyorsunuz.?

Yoksa hepsi birden mi.?

Biraz daha açarsanız konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız görüşlerini yazmaya başlarlar.
 



Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma Hk Bilgi Talebi?..

Detayları anlatmaktan keyif duyacağım TezzMertek, ama soruma cevap alabilmek için hangi bilginin daha önemli olduğunu kestiremiyorum. Eksik olduğunu düşündüğünüz konu var ise lütfen uyarın beni...

Kalıcı yapıların olmayacağı, misafirlerin ahşap baraka/bungalow veya kendi çadırlarında konaklayacağı, yiyecek ve içecek servisinin olduğu, 15 kişiye hizmet vermesi düşünülen, aklınıza gelebilecek en sade haliyle bir kamp alanı. Karavanlı doğa severler şimdilik misafir listesinde değil.

Kaz Dağları-Hızır Kamp ya da Aperlai-Purple House ya da Kabak Koyu-Turan Kamp ı örnek verebilirim.

Böyle bir işletmenin açılabilmesi için izlenilebilecek farklı seçenekler olduğunu düşünüyorum. Farklı makamlar ile, farklı yollardan çözülebiliyor olsa gerek. En kolay sürecin ne olabileceğini ve bu kolay süreçte halledilmesi gereken sorunların neler olabileceğini, paylaşabilecek birileri umarım buralardadır.

Lütfen, bildiğimiz kadarını paylaşalım,
bilmediklerinizi bir bilene soralım :smiley: , Her paylaşımınız hayalime başka bir renk katacak.




Not: Sorumu daha kolay ulaşılabilen bir alana taşıdığınız için teşekkür ederim.
 

Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

Gördüğüm kadarıyla bilen/paylaşan birilerini bulmak biraz zaman alacak...

Cevabı alabileceğim yerler konusunda seçenekleri çoğaltmama yardım edebilecek birileri var mı?

sevgilerle
 


Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

Sagol silahlı dostum,
Önerdiğin yöntemi denedim, 1-2 yıldır gittiğim bir çok yerde bilgi toplamaya çalıştım ama nedendir bilinmez böylesi yerlerin sahipleri çoklukla net ve doyurucu bilgi vermemeyi tercih ettiler.
Nedendir bilinmez :smiley:

İlgin için teşekkürler :smiley:
 




Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

Arkadaşım sorduğun yerlerde bilgi alamaman doğal çünkü Türkiyede bu işin oturduğu bir kanun yok. Ayrıca yapacağın şeye bağlı olarak değişik kanunlardan sorumlu olup değişik yerlerden izin alman gerekir. Aşağıdaki örnekler sanırım ne demek istediğimi biraz açıklayacaktır.
Bu güne kadar açılanlardan ve gittiklerimden gördüğüm kadarı ile kamp yeri açman için hiç bir yere müracaat etmene gerek yok. Yanlız bazı noktalara dikkat etmek şartı ile.
1 Açmak istediğin kampingin arazisi senin mi ? Eğer seninse arazin içinde istediğin kadar çadır kurma özgürlüğün var. Ama eğer bu alana elektrik te vermek isitiyorsan eve elektrik döşeme işlemlerinin hepsinden sorumlusun.
2 Arazi senin fakat henüz imarı yok. Bu durumda hiç bir şekilde bir inşaat yapamazsın çadırdan başka hiç bir şey kuramazsın araziye sadece bir adet baraka sabit olarak bırakabilirsin. Yani yukarıda yazdığın ahşap baraka işi yatar.
3 Kullandığın arazide alköllü içki satışı bulundurulması ve ya kullanılması durumu olacak mı ? Eğer bunlar olacaksa eminyetten alkollü iş yeri açmak için ruhsat alman gerekiyor. Ayrıca belediyedende bu ruhsatlarının olması açılış kapanış saatlerinin bildirilmesi falan.
4 Açtığın iş yerine bir şekilde bir pozisyon bulup onun ruhsatını alman ayrıca gerekli şartlarını yerine getirmen şart. Kampingler konaklama işine girdiği için otelcilik ile hemen hemen aynı şartlarda sorumluluğun vardır. Bu durumda gidip otel gibi tanıtıp o şekilde ruhsat alabilirsin.

Bunlar sadece örnek ayrıntılarını detaylarını en ince ayrıntısına kadar yazarsan sana neresi olur neresi olmaz diye yardımcı olabiliecek çok kişi bulunur. En kısa yoldan yapmak istersen? Sana gerekli olacaklar bir adet isim nasuryare kamping olabilir öreneğin. Sonra bu isimle ve diğer kuruluş işlemleri ile birlikte vergi ve diğer ruhatlarını alman gerekiyor. Verdiğin hizmeti kamping değilde bar restorant benzeri bir şey olarak göstermen daha kolay olur. İçkili dinlence yeri gibi yani. İnsanların piknik için gelip dinlendikleri yiyip içtikleri ve gittikleri yer. Bu durumda aldığın ruhsatta kimse niye senin restorantın bahçesinde çadır var diye soru soramaz. Zaten kampinglerin genelde şehir dışı yerlerde olmasından dolayı kimsede rahatını bozup gelip sormuyor. Türkiyedeki kamping diye bilinen yerlerin hiç bir işe yaramaz yerler çıkmasının nedenlerinden biri bu.
Dediğim gibi detaylar ne kadar çok uğraşacağını ve nelerden sorumlu olacağını gösteriyor detay vermediğin için tam olarak sana ne gerekiyor bilmiyorum. Bir örnek daha eğer bu kampinge bir yerlerden müşteri getireceksen turizm acentası olman gerekiyor. Bunun içinde türsab üyeliği şartı var. Falan filan uzayıp gidiyor. Yani sadece kamping açacam demekle olmuyor ne yapacağını detayları ile bilmelisin.
Eğer ben dört dörtlük bir kamping açacam diyorsan o zaman sana gerekli olan şey konaklama ve otelcilikle ilgili kanunları inceleyip ona göre konaklama yeri yapman. Türkiye otelciler federasyonundan bu konularda daha ayrıntılı bilgi alabilirsin. Ama Türkiyede telefonla hiç bir şey halledilemiyor gidip konuşmak daha mantıklı. Telefonlara bakması için ya da e-maillere cevap vermesi için bırakılan bir personel varsa az parayla çalışan hiç bir şeyden haberi olmayan biridir. Eğer böyle bir eleman yoksa o zamanda işi bilen ama işi başından aşkın biri çıkar karşınıza. Sorduğunuz her soruya aynı cevabı verip işine dönmek ister.
Sorduğunuz yerlerde net bilgi alamamanızın nedeni çoğunun yazdığım birinci şıkkı uyguluyor olmalarından kaynaklanıyor. Kimse yaptığı üç kağıdın ortaya çıkmasını istemiyor. ;D Türkiyedeki kamp yerlerinin %90 dan fazlası illegal kuruluşlar. Gittiğiniz kampingde bir taşa ayağınız takılır düşerseniz normalde o işletmeinin bundan sorumlu olması gerekiyor. Sorun bakın gittiğiniz kaç kampingde sigortanız var? Kaç tanesi tam olarak banyo, su ve tuvalet gibi hijyen gerektiren hihizmetlerini düzenli bir şekilde ve olması gerektiği bigi sunuyor?
Normal bir kampingde olması gereken şartlardan bazıları şunlar. Su tuvalet sıcak sulu banyo gibi hizmetleri hijyenik bir şekilde verebilmesi. Yemek yapmak isteyenler için bir adet mutfak bölümü olması. Araçlar için park yerinin kesinlikle olması. ( Araçlı müşteri düşünülmüyorsa bile bu şart. Yangın ya da acil durmlarda ambulas ve diğer şeyler bu parklardan faydalanıyor.) Yangın için gerekli önlemlerin alınmış olması. (Yangın söndürücüler itfaye muslukları). Acil ihtiyaçları karşılayacak küçük bir satış yeri. ( Benzinli ocak kullananlar için benzin ya da gazlılar için gaz kartuşları, çeşitli yiyecek ve içecekler, aydınlatma sistemleri, mangallar ve bunun için gerekli alet edevat. Bu tür bir liste uzar gider. Eğer biri bir şeyi getirmeyi unutmuşsa o kamp yerinde dağ başıda olsa bulmak zorunda. Yoksa tatilini berbat edip bir şekilde temin etmek zorunda kalır ki bu hiç bir tecrübe değil) Kiralık çadırların bulundurlulması ve bu çadırların bütün hava şartlarına uygun olması. Bu liste daha çok uzar.
Türkiyede kamp yerlerinde bu hizmetleri bulmanız pek kolay değil. Ben bu nedenle türkiyede kampinglerde kalmayı tercih etmiyorum. Doğanın verdiği hizmetten fazlasını bile veremeyen bir kamp yerine para ödemek pek mantıklı görünmüyor bana. Alın çadırın atın istediğiniz yere. Ateş yakmadıktan ortalığı dağıtmadıktan tarlalarlardaki otları ve ekinleri bozmadıktan sorna türkiyede kimse size niye buraya çadır açtınız demiyor. Hele birde su başı bir yer ise tadından yenmiyor.
 

Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

Bilgiler ve görüşler için teşekkürler.

En güzel cümleniz ise ;

Doğanın verdiği hizmetten fazlasını bile veremeyen bir kamp yerine para ödemek pek mantıklı görünmüyor bana. Alın çadırın atın istediğiniz yere. Ateş yakmadıktan ortalığı dağıtmadıktan tarlalarlardaki otları ve ekinleri bozmadıktan sorna türkiyede kimse size niye buraya çadır açtınız demiyor. Hele birde su başı bir yer ise tadından yenmiyor.

;D
 

Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

omeronay' Alıntı:
Arkadaşım sorduğun yerlerde bilgi alamaman doğal çünkü Türkiyede bu işin oturduğu bir kanun yok. Ayrıca yapacağın şeye bağlı olarak değişik kanunlardan sorumlu olup değişik yerlerden izin alman gerekir. Aşağıdaki örnekler sanırım ne demek istediğimi biraz açıklayacaktır.
Bu güne kadar açılanlardan ve gittiklerimden gördüğüm kadarı ile kamp yeri açman için hiç bir yere müracaat etmene gerek yok. Yanlız bazı noktalara dikkat etmek şartı ile.
1 Açmak istediğin kampingin arazisi senin mi ? Eğer seninse arazin içinde istediğin kadar çadır kurma özgürlüğün var. Ama eğer bu alana elektrik te vermek isitiyorsan eve elektrik döşeme işlemlerinin hepsinden sorumlusun.
2 Arazi senin fakat henüz imarı yok. Bu durumda hiç bir şekilde bir inşaat yapamazsın çadırdan başka hiç bir şey kuramazsın araziye sadece bir adet baraka sabit olarak bırakabilirsin. Yani yukarıda yazdığın ahşap baraka işi yatar.
3 Kullandığın arazide alköllü içki satışı bulundurulması ve ya kullanılması durumu olacak mı ? Eğer bunlar olacaksa eminyetten alkollü iş yeri açmak için ruhsat alman gerekiyor. Ayrıca belediyedende bu ruhsatlarının olması açılış kapanış saatlerinin bildirilmesi falan.
4 Açtığın iş yerine bir şekilde bir pozisyon bulup onun ruhsatını alman ayrıca gerekli şartlarını yerine getirmen şart. Kampingler konaklama işine girdiği için otelcilik ile hemen hemen aynı şartlarda sorumluluğun vardır. Bu durumda gidip otel gibi tanıtıp o şekilde ruhsat alabilirsin.

Bunlar sadece örnek ayrıntılarını detaylarını en ince ayrıntısına kadar yazarsan sana neresi olur neresi olmaz diye yardımcı olabiliecek çok kişi bulunur. En kısa yoldan yapmak istersen? Sana gerekli olacaklar bir adet isim nasuryare kamping olabilir öreneğin. Sonra bu isimle ve diğer kuruluş işlemleri ile birlikte vergi ve diğer ruhatlarını alman gerekiyor. Verdiğin hizmeti kamping değilde bar restorant benzeri bir şey olarak göstermen daha kolay olur. İçkili dinlence yeri gibi yani. İnsanların piknik için gelip dinlendikleri yiyip içtikleri ve gittikleri yer. Bu durumda aldığın ruhsatta kimse niye senin restorantın bahçesinde çadır var diye soru soramaz. Zaten kampinglerin genelde şehir dışı yerlerde olmasından dolayı kimsede rahatını bozup gelip sormuyor. Türkiyedeki kamping diye bilinen yerlerin hiç bir işe yaramaz yerler çıkmasının nedenlerinden biri bu.
Dediğim gibi detaylar ne kadar çok uğraşacağını ve nelerden sorumlu olacağını gösteriyor detay vermediğin için tam olarak sana ne gerekiyor bilmiyorum. Bir örnek daha eğer bu kampinge bir yerlerden müşteri getireceksen turizm acentası olman gerekiyor. Bunun içinde türsab üyeliği şartı var. Falan filan uzayıp gidiyor. Yani sadece kamping açacam demekle olmuyor ne yapacağını detayları ile bilmelisin.
Eğer ben dört dörtlük bir kamping açacam diyorsan o zaman sana gerekli olan şey konaklama ve otelcilikle ilgili kanunları inceleyip ona göre konaklama yeri yapman. Türkiye otelciler federasyonundan bu konularda daha ayrıntılı bilgi alabilirsin. Ama Türkiyede telefonla hiç bir şey halledilemiyor gidip konuşmak daha mantıklı. Telefonlara bakması için ya da e-maillere cevap vermesi için bırakılan bir personel varsa az parayla çalışan hiç bir şeyden haberi olmayan biridir. Eğer böyle bir eleman yoksa o zamanda işi bilen ama işi başından aşkın biri çıkar karşınıza. Sorduğunuz her soruya aynı cevabı verip işine dönmek ister.
Sorduğunuz yerlerde net bilgi alamamanızın nedeni çoğunun yazdığım birinci şıkkı uyguluyor olmalarından kaynaklanıyor. Kimse yaptığı üç kağıdın ortaya çıkmasını istemiyor. ;D Türkiyedeki kamp yerlerinin %90 dan fazlası illegal kuruluşlar. Gittiğiniz kampingde bir taşa ayağınız takılır düşerseniz normalde o işletmeinin bundan sorumlu olması gerekiyor. Sorun bakın gittiğiniz kaç kampingde sigortanız var? Kaç tanesi tam olarak banyo, su ve tuvalet gibi hijyen gerektiren hihizmetlerini düzenli bir şekilde ve olması gerektiği bigi sunuyor?
Normal bir kampingde olması gereken şartlardan bazıları şunlar. Su tuvalet sıcak sulu banyo gibi hizmetleri hijyenik bir şekilde verebilmesi. Yemek yapmak isteyenler için bir adet mutfak bölümü olması. Araçlar için park yerinin kesinlikle olması. ( Araçlı müşteri düşünülmüyorsa bile bu şart. Yangın ya da acil durmlarda ambulas ve diğer şeyler bu parklardan faydalanıyor.) Yangın için gerekli önlemlerin alınmış olması. (Yangın söndürücüler itfaye muslukları). Acil ihtiyaçları karşılayacak küçük bir satış yeri. ( Benzinli ocak kullananlar için benzin ya da gazlılar için gaz kartuşları, çeşitli yiyecek ve içecekler, aydınlatma sistemleri, mangallar ve bunun için gerekli alet edevat. Bu tür bir liste uzar gider. Eğer biri bir şeyi getirmeyi unutmuşsa o kamp yerinde dağ başıda olsa bulmak zorunda. Yoksa tatilini berbat edip bir şekilde temin etmek zorunda kalır ki bu hiç bir tecrübe değil) Kiralık çadırların bulundurlulması ve bu çadırların bütün hava şartlarına uygun olması. Bu liste daha çok uzar.
Türkiyede kamp yerlerinde bu hizmetleri bulmanız pek kolay değil. Ben bu nedenle türkiyede kampinglerde kalmayı tercih etmiyorum. Doğanın verdiği hizmetten fazlasını bile veremeyen bir kamp yerine para ödemek pek mantıklı görünmüyor bana. Alın çadırın atın istediğiniz yere. Ateş yakmadıktan ortalığı dağıtmadıktan tarlalarlardaki otları ve ekinleri bozmadıktan sorna türkiyede kimse size niye buraya çadır açtınız demiyor. Hele birde su başı bir yer ise tadından yenmiyor.

Öyle herkez her istediği yere çadır atıpda kamp yapamaz diye düşünüyorum.

Biz bi kaç arkadaş geçen sene fethiye ve marmaris taraflarında çadırımızla kamp yapalım dedik ancak bulduğumuz yerlerde jandarma gelip bizi bölgeden uzaklaştırdı. Askerin dediğine göre o bölge civarında kamp yapmak yasakmış, kamp için belirli alanlar ve tesisler var dediler bize.
 


Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

Valla ben Türkiyedey iken çadır kurduğum yerlerde bir kişi bile gelip yasah kardeşim demedi yurtdışında yaşıyorum uzun zamandır burada da aynı şekilde kamp yapıyorum bazen yine aynı kimse çadırı kaldır demiyor. Amaaa bu yazdıklarımdan gidip kışlanın ortasına çadır atabilirsiniz anlamını çıkarmayın. :smiley: Askeri bölgeler jandarmanın çeşitli nedenlerden riskli gördüğü bölgeler polisin uygun görmediği bölgeler birilerinin tarlası ya da bahçesi dilediğiniz yerin dışında bölglerdir. Ha bir diğer konu da herkesin kamp yapmak istediği alanın özelliği. Örneğin benim kamp yaptığım yerlere ayılar bile destursuz girmiyor. O yüzden yasah kardeşim amcayla karşılaşma ihtimalim milli piyangonun bana çıkması ihtimali ile eşit. ;D Yerleşim alanlarına yakın yerlerde çadır kurmayı tercih ederseniz Nasrettin hocanın çocuğuyla merkebe binme fıkrasına döner iş her gören gelir bir yorum yapar bir şey söyler.
 



Ynt: Kamp Hizmeti Veren Turizm İşletmesi Açma ?..

Bir kaç resim ekleyeyim benim kamp yeri tercihim derken neyi kast ettiğim daha açıkyalyıcı olur.

 

Ekli dosyalar

  • DSC_6908.JPG
    DSC_6908.JPG
    163 KB · Görüntüleme: 2,312

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,443
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst