Kamp Ocağı Seçimi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan TezMertek Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 224
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 190,571
Selam.
Benim bahsi geçen ocak konusunda görüşüm olumsuz.
Ortadan geçen yakıt borusu tıkanırsa tamiri çok zor.
Zaten fiyatlarının düşük olmasının sebebi de pek popüler olmamasından kaynaklanıyor.
Sinancığım yurt dışı forumlarda bu ocak konusunda yazılmış yorumlara baktın mı hiç.?

Zamanında isim vermeyeyim bir outdoor firmasının ürün müdürü ile bu ocak konusunda epey yazışmıştık.
Kaliteli uygun bir model olsaydı firmalar (tabii ki bizde) çoktan Türkiye ye ithal ederdik diye yanıt vermişti.

Coleman'ın diğer ürünlerini ithal eden firmalar bu ocağı da getiriyorlardı Türkiye'ye.
Benden bu kadar :smiley:
 

Etiketler
Sayı Murat bey cevabınız için çok teşekkür ederim bu gece uzun bir süre ocaklar hakkında araştırma yaptım ve şimdilik coleman multi fuel ocak almaktan vazgeçtim önümüzdeki günlerde ne alacağıma karar vereceğim.
 

Selam.
Murat abi; zaten araştırdığım kaynaklar hep yurt dışındandı.Türkçe dahilinde pek bilgi yok bu konuda.
Genelde benim gördüğüm yorumlar hep olumlu yönde.Ki fiyatını da gözönüne almak gerekiyor yorum yaparken.Çünkü farklı bir markanın ürünlerine baktığınızda fiyat direkt olarak en az 2-3 katına çıkıyor.
Dediğin gibi Türkiyede bu ocağı satan bir yer de göremedim, keza Coleman'ın genel olarak ürünleri de pek satılmıyor Türkiyede.
Ben kullanmadığım için olumlu veya olumsuz bir görüş belirtemem tabi.Ben de kullanıcıların yorumlarına bakarak bir karara varmaya çalışıyorum.
 


Ocaklar harici benzer sistemlerle uğraştığımdan biliyorum.Sadece bu ocak için değil her ocak için yapılması gereken bir şey var.Benzin ve türevi yakıtlar açık havada kurudukları zaman geride kalıntılar bırakır.Dolayısıyla ocak bir süre kullanılmayacaksa en iyisi memenin ve yakıt borusunun içinde yakıt bırakmamaktır.
Tıkandığı takdirde işin çözümü zor tabiki.Bu iş için kimyasal çözücüler var.İnce bir çelik tel ve bu çözücüleri denemek haricinde yapılacak pek bir şey yok.
Yine de sorun çözülmezse ve inatla ocağı tamir etme dürtüsü söndürülemezse yedek yakıt boruları satılıyor ;D
 




Coleman ocaklar aslında iyidir ama dağcılık ve trekking için ağırlıklarından ve fazla parçalı olmasından tutulmuyorlar. Çantaya sığdırmak bir dert taşımak ayrı bir dert. Ayrıca tamiri doğada zor olduğundan bozulduğunda ya da tıkandığında eğer parçalarını ayrı olarak taşımıyorsanız tamir edip devam etmek çok zordur. Aile, karavan, araba gibi kamplar için ideal ocaklardandır. Tıkanma olayı her ocakta karşılaşılabilen bir durum olmasına rağmen genelde kullanıcı hatasıdır. Ocakların türü ne olursa olsun içine koyacağınız yakıtı süzerek koymanız gerekiyor. En kaliteli yakıtın içinde bile çeşitli katı parçalar oluyor. Örneğin MSR pompalarının emiş ucunda bu parçaların geçişini engellemek için beyaz sünger gibi bir parça var. Ayrıca düşünüldüğü gibi ucuz ocaklar değiler MSR XGK yurtdışında 150 dolar civarında colemanlar ise 80 - 90. Her ikisini de kullanan biri olarak msr XGK bu fiyata dururken bu ocağı genel kullanım amaçlı almam. XGK karşısında tek avantajı alev ayarı ve biraz daha kolay kullanımıdır.
 

yerli malı kullanalım..

NURGAZ ASPENDOS KAMP OCAK METAL
 


haklısınız..dağcılık için verimli olmayabilir..ben kampçılık, balıkçılık ve avcılılk gibi outdoor aktiviteleri için söylemiştim.
 



Ben bu tip ocağı (Aygaz 500 Gr.lık Kartuşlu) 3100 metre irtifada verimli bir şekilde kullanmıştım ama yaz koşullarında. (Haziran ayında)
Yazmış olduğunuz gibi kampçılık ve diğer alçak irtifa doğa sporları için bu küçük ve yerli kamp ocakları biçilmiş kaftan.
Pazar genişlerse kartuşlarının fiyatları da ucuzlayacaktır mutlaka.
 

Bu ocak Erciyeste canımıza okumuştu bizim.Sinirimden çöpe attım ocağı ;D
Denildiği gibi yüksek irtifada ve soğukta verimli değil.
 

Sinanım Paşam.
Hangi çöp tenekesi o.?
;D

Sana bir tiyo vereyim.
Kendim yapmadım ama uygulayan dağcıların yazısını okudum bana mantıklı geldi.

Kartuşlu ocağın ısınan bölümüne bir bakır tekl bağlıyorsun. Orta kalınlıkta bir şey.
Daha sonra bu telin ucunun Kartuşun konduğu muhafaza bölümünün üzerine boşluk bırakmadan sarıyorsun.
Aynı motor bobinajı sarar gibi.
Isınan bölümden gelen sıcaklık alt yüzeydeki bakır satıha doğru iletilerek kartuşun daha sıcak olmasını ve verimli yanmasını sağlıyormuş.
Yapılabilir bir sistem göründü gözüme.
 

Murat abi;
Mantıklı gibi gözükse de pek kullanışlı bir yöntem olduğunu sanmıyorum.O kadar soğuk havada bakır tel bir ucundan aldığı ısıyı en fazla 40-50 cm, bilemedin 60-70 cm iletir.
Ki kartuşun muhafazasına sarıldığını düşünsek bu telin, direkt olarak kartuşa temas etmediği için ısıyı aktaramaz.Muhafasasız bir ocak edinip teli direkt kartuşun üzerine sardığımızı düşünsek bile telin çak az bir kısmı kartuşa temas edeceği için yine ısı aktarımı çok zor olur.
Bu yaptığımız sistemin mükemmel olarak çalıştığını varsaysak bile; yaktıktan sonra ocağın verimli bir hale gelebilmesi için en az yarım saat gerekir.
Kısaca ben o kadar soğuk bir havada bu sistemin işe yarayacağını sanmıyorum. ::smiley:

Daha da benzin ocağı almadan gitmem dağa :D Zaten benzin yanımızda devamlı mevcut, kim uğraşacak propan ocağıyla, kartuş taşımayla :D
 





Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,790
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst