Kamp Ve Kampla İlgİlİ Şeyler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Behzat Ç. Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,521

Behzat Ç.

Kamp I
Mesajlar
197
Tepkime Puanı
32
Yer
istanbul
Web
www.gezenbilir
Telsiz Çağrı Kodu
v
Kamp Hakkında Her Şey En Detaylı Şekilde!



Oymakbaşı
oymakbasi.png

Mesajlar: 6
Konular: 3
Teşekkür Alındı: 15 konuda 4 gönderi
Teşekkür Etti: 5
Katılım: 22-11-2017
#107-12-2017, Saat: 03:03 (En son düzenleme: 07-12-2017, Saat: 04:46 Mızrak.)
Merhaba arkadaşlar bu metin kamp ile ilgili hiç bilgisi olmayan arkadaşlar için oldukça detaylı bilgilendirme metnidir.
Malzeme tanıtımı ve malzemelerin nerelerden alınacağı metnin alt kısmında verilecektir.



İÇERİK

1-Kampçılığa Giriş ve Temel Malzemeler

a-) Ayakkabı

Kampçılıkta ayakkabı türü olarak bot kullanılmalıdır. Ancak botunuz bulunmamakta ise bot yerine su geçirmeyen bir ayakkabı da idare edecektir sizi. Ancak herhangi bir yürüyüş durumunda sıkıntı çekmemeniz yada kamp alanında yağmur, kötü hava durumları vs gibi sıkıntı yaratacak durumlar için su geçiren ayakkabı ile gelmemenizi önermekteyiz.
Ayaklar çok önemlidir. Ayağınızı üşütmek ciddi sıkıntılar doğurabilir ve çok rahatsız edebilir.
Ayakkabınız goratex ya da su geçirmeyen bir yapıdan olmalıdır. Ayakkabı numaranızdan 1-2 numara büyük almanız yürüyüşlerde ayağınızın şişmesi durumunda büyük fayda sağlayacaktır.

b-) Sırt Çantası ve Yerleştirilmesi

Kampçıların eşyalarının gerek fazlalığı,mat ve tulumun normal çantalara sığmaması gibi nedenler yüzünden kamp için 45-80 litre arasında ki büyüklüğe sahip çantalar alınması tavsiye edilmektedir.Ancak herhangi bir çantayla gelebilirsiniz.Fakat bu durumda tulumu,matı ve yemekleri poşetlerde taşımanız gerekecektir.

Yürüme durumunda kalırsanız ellerinizin dolu olması size sıkıntı yaratabilir.İmkanınız varsa çanta almanızı şiddetle öneririm.
Sırt çantası omuzda değil belde taşınan ağırlığını bacaklara veren sırt için ayarlanabilen kısacası yürürken sizi rahatsız etmeyen bel desteği özelliklerine sahip olmalıdır.Sırt çantasının yanların da yada üst kısmına mat ve çadır perlon dediğimiz ve perlonların ucunda bulunan clipslerle bağlanarak tutturulabilir.

Önemli: Tulum ise çantanın en dibinde olmalıdır.Tulum sizin için hayati önem taşır.Çadırınız olmasa da tulumunuzla matınızın üstünde uyuyabilirsiniz.Tulumunuzun ıslanmaması için ve korunması önemli olduğu için çantanızın en alt bölmesine yerleştirilmesi gerekmektedir.
Çantanın yerleştirilmesi konusuna gelirsek eğer.Çantanın dengeli olması sizi yürürken bir çok dengesizlik gibi sıkıntılarda koruyacaktır.Çanta yerleştirildikten sonra hazır hale getirildiğinde yere koyulmalı ve çantanın dik durduğu kesin olarak gözlemlendikten sonra çanta kullanılmalıdır.Aksi halde çantayı hafifçe sallamanız gerekir.

Eşyaları yerleştirirken ise ağır eşyaları çantanın altına hafif eşyaları ise çantanın üstüne yerleştirmek gerekmektedir.Denge merkezini ayarlarken çantanın eninin ve boyunun geçtiği hayali iki çizginin üzerinde tutmak gerekmektedir.Kısacası çanta dengeli olmalı tek bir orta vektör üzerine ağırlık merkezi dizayn edilmelidir.
Çantanın nasıl giyilmesi gerektiği ile ilgili olarak.Omuz sırt ve kol altında bulunan ip yada el ile vücut için ayarlanabilen mekanizmalar kullanılıp çanta vücuda göre ayarlanır.
Bu mekanizmalar ayarlanabilen perlonlar ile yapılır.

Çanta sırta alındıktan sonra önce bel kolonu takılıp mümkün olduğunca sıkılmalı.
Bel kolonunun leğen kemiğini hafifçe örtmesi gerekmektedir.
Sonra sırasıyla omuz perlonları ve boyun perlonları
Son olarak ta göğüs tokası iliklenmeli.
Yükün %65 i belde olmalıdır.

c-) Mat

Mat çadır ile tulum arasında bulunması gereken,çadırın altından gelen soğuk havayı kesen bir maddedir.Maaliyeti ucuzdur hatta karton bile kullanan vardır.Ancak katlanabilen yada sarılabilen matları almak daha mantıklıdır.Mat ne kadar kalınsa o kadar iyi diye bir kural yoktur.Bu onunu malzemesi ile alakalıdır.

20 Türk Lirasından az bir mata para verirseniz eğer üşüyebilirsiniz soğuk havalarda.Ancak ben üşümem yazın kamp yapıyorum derseniz matı ucuz bir maaliyetle alabilirsiniz.Mat olmazsa olmazlardandır.
Şişme matlar normal sünger matlara göre daha pahalı ancak daha rahattır.
Bütçenize,çantanızın yapınıza ve,ağırlık değerlendirmenize göre mat seçiminizi herhangi bir outdoor mağazasından yapmanız yeterlidir.

d-) Tulum

Tulum gece içinde uyuduğumuz bizi soğuktan tamamen koruyan,soğuk havalarda hayatta kalmamızı sağlayan bir malzemedir.Çeşitli malzemelerde,boylarda,ve şekillerine göre ayrılan türleri vardır.
Tulum bir kampçının en çok para harcayağı malzemedir.
Tulum kullanımı ile ilgili ufak bilgiler şunlardır.

..Tulum tişört katlanır gibi katlanmaz,poşetine tıkıştırılır.Bunun nedeni malzemesinin bir tarafta toplanmaması içindir.
..Tulum ASLA yıkanmaz havalandırılır.Kullanılmadığı zaman askıda bekletilir.Kılıfında saklanmaz.
..Tulum alırken ölçülerine dikkat edilmelidir.Çok üşüyen biriyseniz gideceğiniz yerin en az sıcaklığının 10 derece altına dayabilen bir tulum almanızı öneririz.

Tulumun mumya tipi ve kare şekil olmak üzere iki şekli vardır.Mumya tipi soğuk havalar için daha kullanışlı ve rahattır.Köşeli tulum eğer sadece yazın sıcak havalarda kamp yapıyorsanız ve sizi birazcık sıcak tutmasını istiyorsanız almanızı öneririz.
Mumya tipi tulumlar başınızı ve bedeninizi kavrar sizi daha güzel ısıtır.
Malzeme olarak kaz tüyü tulumlar ve sentetik tulumlar vardır.Kaz tüyü tulumlar daha çok professiyoneller içindir.Tulumun hacmi ufak ağırlığı azdır.Ancak fiyat olarak sentetik tulumdan 5-6 kat daha pahalıdır.

Sentetik tulum ise kullanışlı ve sıcaktır ancak düşük derecelere dayanabilen tulumlar,daha sıcak havalar için kullanılan tulumlara göre daha büyük yer kaplarlar.
Bunu o tulumu sıkıştırarak yapabilirsiniz.
Tulumun üzerinde bulunan derecelerin anlamları ise şudur.
Tulumda belirtilen en yüksek sıcaklıkta ki derece belirtilen sıcaklıkta size konforlu bir uyku,en düşük sıcaklıkta ki derece ise belirtilen sıcaklığa kadar sizi hayatta tutacağını eğer sıcaklık daha da düşerse vücut sıcaklığınızın tehlike de olacağını belirtir.

e-) Çadır

Çadırlar malzemesine göre,soğuk sıcakta kullanılışına göre sınıflandırılmaktadır.
Çadırların sınıflandırılması temel olarak mevsimsel olarak gösterilmektedir.

3 mevsim çadırlar: Tentenin su geçirmezlik değeri düşüktür.Genellikle kubbe şeklindedir.Yazın kullanılan kışa uygun olmayan çadırlardır.

4 mevsim çadırlar: Tenteler yırtılma dayanımı yüksek kumaştandır.Genellikle kubbe şeklindedirler ve yaz ,kış ve geçiş mevsimlerinde ki havalar için idealdirler.

5 mevsim çadırlar: Kış faaliyeti yapabilirsiniz.Genelde dağcıların kullanıdığı çok dayanıklı,rüzgara direnen ancak maaliyeti ona göre olan çadırlardır.(Aslıda 5 mevsim diye bir kavram yoktur.Kısacası extreme hava koşullarına dayanabilen çadır demektir.4 mevsim de sizi kış kampında gayet idealdir.)
Çadırın kısımlarından bahsedersek eğer,

1. Pol: Çadırın dik durmasını sağlayan iskelet sistemi. Alüminyum (Duralüminyum) ve Polyester olmak üzere iki çeşittir. Esnek olması istenir.

2. Tentelerin su geçirmezlik değerleri: Kumaşın su basıncına göre dayanımıdır. Tabanda 10.000 (mm/Su Sütunu), dış tentede 4000mm civarı idealdir.

3. Gerdirmenin önemi: İki tentenin arasında kalan boşlukta hava akımı olması sizi, içeride kendi atmosferinizi oluşturup yağmur ve rüzgara karşı dirençli kılar

Çadır Tipleri

1. Tünel Çadır: Bisiklet kullanan insanlar için kullanışlıdır.Çok dar olduğundan kamp yapan insanlar için kullanışsızdır.

2. Kubbe (Dome) Çadır: Kampçıların kullandığı eşya koyulabilen içinde oturabileceğiniz yükseklikte olan çadırlardır.Yüksekliği çok yüksek olursa rüzgara o kadar az
dayanırlar.

3. Asimetrik Çadırlar: Rüzgara karşı duruşları çok iyidir.Türkiye de her yerde kullanılabilirler.Ancak çok pahalıdırlar.

NOT: Çadır iç tente ve dış tenteden oluşur.İç tente çadırın iç kısmıdır havalandırma görevini üstlenir.
Dış tente ise iç tentenin su almasını önler ve kazıklar ile gerdilirmesi gerekmektedir.Gerekli gerdilirme yapılırsa çadır daha sıcak olacak ve su geçirme oranı daha azalacaktır

Çadır kurulumu ve önemli notlar:

  1. Çadır kazıkları 45 derece açı ile uçları çadırın bulunduğu yönün aksine doğru çakılır.
    Kazıklar çakılırken dış tentede bulunan iplere takılarak bu işlem yapılmalı DIŞ TENTE İYİCE GERDİRİLMELİDİR.
  2. Çadır kazıkları çadırın uçmasını engeller bu nedenle kazıklar korunmalı unutulmamalı ve iyice sabitlenmelidir.

f-) Kampta Yanınızda Bulunması Gereken Olmazsa Olmaz Malzemeler

  1. El yada kafa feneri.
  2. Ocağınız varsa ocak,kartuş,gaz.Ocağınız yoksa yemekleri koymak için ufak bir kap yada tabak.Yemekler için kaşık çatal bıçak
  3. Kesici işler için kullanmak üzere çakı,bıçak
  4. Pusula
  5. Varsa harita (yoksa geldiğiniz bölgeye geri dönmek için gelirken işaretler bırakmak).
  6. Elektronik cihazlar için güç bankası.
  7. Çakmak.
  8. Diş fırçası
  9. Peçete ve ıslak mendil.
  10. En önemlisi ÇÖP POŞETİ!
  11. Bir miktar ip(ip her zaman lazımdır)
  12. Varsa ilk yardım kiti(yoksa ufak tefek ilaçlar)
  13. Çanta için yağmurluk.
  14. Matara.

2-Yiyecek
Kamp alanların da bütçenize yürüyüş mesafenize çanta kapasitenize göre ve taşıma kapasitenize göre yiyecek alabilirsiniz.Uzun mesafe gidecekseniz cam da yada konserve de saklanan yiyecekler almanızı önermemekteyiz gereksiz ağırlık yapacaktır.Ancak çanta taşıma yada yürüme yorulma gibi dertleriniz yoksa istediğinizi alabilirsiniz.

Sabah kahvaltısı kampın en önemli öğünüdür.
Sabah kahvaltısında mutlaka protein karbonhidrat ve mümkünse yağ alınmalıdır.Karbonhidrat ağırlıklı beslenilmeli ekmek gibi tok da tutan besinler kullanılmalıdır.

Öğlen yemeğini çok bişeyler yemenizi önermem kampta yapcak işleriniz varsa yada yürüyüş yapacaksanız gereksiz yere şişmeniz sizi yavaşlatacak yada uykunuzu getirecektir.Gerekli miktarda yiyip fazla tüketici olmamanızı tavsiye ederiz.

Akşam yemeği için eğer sonrasında uyuyacaksanız yürüyüşe çıkmayacaksanız.Ve kampa konserve taşımak sizi yormayacak ise hazır gıdalar;kuru et,konserveler,ton balığı vs .Ocağınız var ise makarna bulgur vs gibi tok tutan besinler yada herhangi bir yemeği pişirebilirsiniz.Ancak unutmayın ne kadar zor bir yemek yaparsanız bulaşığı da o kadar zordur ve doğa bir çöp alanı değildir.Buna göre hazır ambalajlı yemekler getirmeniz önerilir.

3-)Giyecek

Kamplarda yanınızda olması gereken giyecekler şunlardır.

  1. Havanın sıcaklığına göre şort yada pantolon.
    Yedek almayı unutmayın!.
  2. Kampta kaç gün kalacağına göre gerekli iç çamaşırı ve atlet.
  3. Alt üst içlik olmazsa olmazlardandır.
  4. Hava sıcaklığı düşük olacaksa kalın yünlü ve gün sayısına göre çorap
  5. Olmazsa olmazlardan polar.Polarınız yoksa mont la gezmek sorunda kalabilirsiniz
  6. Hava sıcaklığına göre kalitesine satış danışmanlarının verdiği bilgiye göre seçebileceğiniz yağmurluk

Aksesuarlar;

  1. El yada kafa feneri
  2. Bandana,buff,balaklava yada bere
  3. Elleriniz üşüyorsa eğer eldiven
  4. Eğer uzun mesefe yürüyüş yapacaksanız yürüyüş batonları

4-)Kamp Yapısı ve Kuralları

Kamp kuralları kısaca şunlardır:

a-) Doğayı kirletmek yere çöp atmak kesinlikle ama kesinlikle yasaktır.Kamp toplandıktan sonra mıntıka temizliği yapılır ve BİZİM OLSUN OLMASIN bütün çöpler toplanır.

Çöpünü toplamayan yerde çöp bırakan üyeler kamp sorumlusuna bildirilmelidir.
Unutmayın doğa bize güzelliğini açıyorsa bu güzelliği kirletmek bizden sonra gelecek insanlara ve doğaya hakarettir.Doğaya saygı duyarsanız en güzel nimetlerinden faydalanacağınızdan emin olabilirsiniz.Doğayı bulmak istediğiniz gibi bırakınız.

b-) Kamplarda herkesin bir düdüğü olmak zorunda.

c-) Kamp içinde belirlenen çadır alanı dışında çadır kurulmamalıdır.Kamp alanında tuvalavet bulunmazsa,tuvalet alanı belirlenir.Bunlara ek olarak kamp ateşi yakılmak istenirse çadır alanının uzağında yaklaşık olarak 10 metre gibi bir uzaklıkta yakılmalıdır.Çadırlar sentetik maddeden yapıldığı için çok çabuk tutuşurlar.Ateşi çadırların yanından uzak tutmak gerekmektedir.

d-) Çadırların yanında,içinde kesinlikle sigara içilmesi yasaktır.Bir çadırın tutuşması 7-8 saniye sürebilmektedir.Çadırsız kalmamak istiyorsanız çadırların yanında sigara içmeyiniz,içenleri uyarınız.

e-) Gece yarısından sonra uyuyan insanlar için kamp alanında biraz daha sessiz olunması gerekmektedir.Bu bir kural değildir ancak ahlaki olarak insanları rahatsız etmemeliyiz.
Aynı zamanda kişisel olarak biri hakkında rahatsızlık hissederseniz koordinatöre bu durumu konuşabilirsiniz.

5-)Kamp Alanı Belirleme

Nereye kamp atacağınızı bilmiyorsanız size yardımcı olacak bir kaç madde belirtmek isteriz.Öncelikle:
Kamp yerini su kaynağı varsa ona yakın bir yerde kurmak her zaman ilk aranan özelliktir.İkinci aranan özellik ise kamp alanının güvenliği ve hava koşullarına dayanabilmesidir.Ağaçlık bir arazi sizi rüzgardan soğuktan koruyacaktır.Açık arazi ye kamp atmak rüzgar ve soğuk faktörünü çadırınıza mal etmenize ve çeşitli sorunlar yaşamanıza neden olabilir.Üçüncü aranan özellik ise çadır kurulacak alanda taş diken gibi sizi mat koyduğunuzda sizi rahatsız edecek unsurların bulunmamasıdır.Çadırın koyulduğu alanın temizlenmesi gerekmektedir.Ki çadırınızın düzlük bir alana kurmanız sizin için daha konforlu olacaktır.
Kamp alanında zeminin kazıkların çakılabileceği bir zemin olması gerekmektedir.

6-)Kampta Çadır Düzeni

Eğer grubunuz da birçok çadır sayısı var ise rüzgardan korunmak için çadırlarınızı grid adı verilen bir düzene sokabilirsiniz.Grid düzen çadırların kare şeklinde düzenlenmesine verilen isimdir.Kare düzende en dış kısımda bulunan çadırlar diğer çadırlara göre güçlü çadırlardır.Zayıf çadırlar varsa eğer grid düzenin içine alınabilir.Çadırların kare şeklinde düzenlenip çadır alanının buna göre şekillenmesi,çadır grubunu rüzgar dan ciddi bir şekilde koruyacaktır.

7-)Ateş Yakımı

Doğada ağaçlardan yere düşmüş kuru dallar toplanır.Ağaçlardan dal alınacak ise kuru ve meyve bulunmayan budanması gereken dallar alınır.Kamp ateşi için çadır alanından en az 10 metre uzağa bir alan oluşturulur.Alanın çapı büyüklüğüne göre karar verilir.genişliği 1 metre olarak belirlenebilir ve etrafı taş gibi ateşin etrafa sıçramaması için doğal ve etkili malzemeler ile çevirilir.Toplanan büyük odunlar çatı şeklinde ateşi hafifçe boru etkisi yapacak gibi kapatılır.Ateşin içinde ise daha ufak dal parçaları odunlar koyulmalıdır.Ateşi tutuşturmak için kağıt parçası gibi tutuşan bir madde çatı biçiminde ki ateşin alt kısmında bulunmalıdır.Ateş yakıldıktan sonra ateşi beslemek için mutlaka kenarda odunlar bekletilmelidir.Kamp terkedilirken mutlaka ateşin söndürülmesi gerekmektedir.Bu işlem ateşin sönmesini bekleyerek yada daha önerdiğimiz su ile söndürme şeklinde yapılabilir.

:cool:Malzemelerin Temini ve Öneriler

Çadır mat ve çanta için aşağıda bulunan mağazalardan ürünler ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Wolftrack: YTÜGEKA malzeme ana sponsoru Wolftrack ‘e uğramadan, bize özel fırsatlarına göz atmadan geçmeyin!

Decathlon: En ucuza çadır fiyatı bulabileceğiniz yaz kamplarında kullanılabilen çadırların satıldığı spor mağazasıdır.
Bulunduğu yerler
Bakırköy-Marmara Forum
Koca Tepe -Forum İstanbul
Mahmut Bey Gişeler önü-Mall of İstanbul
Anadolu yakası için Ataşehir de bulunmaktadır.
Eğer biraz daha teknik biraz daha kaliteli çadır almak isterseniz Karaköy tramway durağının karşısında ve tramway durağının devam ettiği yol üzerinde outdoor mağazaları bulunmaktadır. Bunlar;
Atlas outdoor

Everest Outdoor

Karspor

Kutupayısı

Meydan Outdoor

ve daha bir çoğu…
Tulum önemli bir malzeme olduğu için şöyle tavsiye verebiliriz.
Eğer bütçeniz az ise decathlondan temin edilebilir.Ancak üşürüm ve kaliteye önem veririm,paramın çoğu oraya gidebilir der iseniz,İnternet teki kamp malzemeleri satan sitelerden tulum temin edebilirsiniz.Ancak en sağlıklı olanı gidip elden almanız ve ürünü görmenizdir.Karaköy outdoor mağazalarında çok kaliteli tulumlar bulunmaktadır ve peşin fiyatına indirim yapmaktadırlar.Bu mağazaları dolaşıp gerekli bilgilendirmeyi alabilirsiniz.Ancak yazın kullanmalık tulum arıyorsanız -8,-5 size yeterli olacaktır.Kış için düşünürseniz bu gideceğiniz irtifaya ve hava durumuna göre değişeceğinden outdoorculardan proffesiyonel destek almanız yeterli olmaktadır.
 

Etiketler
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,434
Mesajlar
1,517,908
Kayıtlı Üye Sayımız
172,080
Kaydolan Son Üyemiz
yusuf75

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst