Kamping Ve Voltaj Sorunu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan barbha Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 26
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 6,372

barbha

Ana Kamp
Mesajlar
29
Tepkime Puanı
11
Merhabalar,

Bu haftasonu Akyaka'da yeni karavanımızla (Adria Aviva 400PS) ilk deneyimimizi gerçekleştirdik. Daha önce Pino'muz vardı ve donanımları haliyle oldukça farklı idi. Bu karavanda üç sistem buzdolabı, LPG'li Truma ısıtıcı ve sadece 220 ile çalışan Truma Therme boiler var. Sadece gaz ve akü ile tüm ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz, ancak ben karavanı denemek amacı ile 220'ye bağlı iken Truma Therme'yi de açtım ve açar açmaz sigorta attı. Aydos ile görüştüğümde, kampinglerde 220V elektriğin voltaj sorunları olabildiği, voltajın düşük ya da yüksek olması halinde Therme'nin çalışmadığı (düşük voltajda bazen 45 dakika gibi uzun sürelerde ısıtma yapabildiği) bilgisini aldım, haliyle canım sıkıldı. Pek çok kampingde benzeri sorun yaşayabiliriz demektir. Elbette, hazır bir boiler varken gazlı boiler sistemine geçmek de istemiyorum. Hem montaj zorluğu (gaz dağılımı vb) hem de gereksiz masraf.

Yapabileceğim şey, eğer Aydos'un tespiti doğru ise (ki doğru gibi geliyor) karavana giren 220V elektriği regüle etmek. Yağmur vb ihtimallere karşın, karavanın dışında bir de regülatör tutmak istemiyorum. Bu sorunu tekrar yaşamamak için nasıl bir tedbir alabilirim?
 

Merhaba,
Öncelikle geçmiş olsun.
Ben de bu haftasonu Güney karavanımla sigorta sorunu yaşadım.
Sürekli sigorta atıp durdu. Sonunda vebastoya ve tamamen 12v sisteme geçtim ve o şekilde kaldım.
Benim durumumda bir yerde ya şase var ya da düşük bir ihtimal olmakla beraber sigorta da bozulmuş olabilir.
Size başka kampinglerde denemeden kesin bir karar vermemenizi öneririm.
Selamlar. Karavanınızı iyi günlerde kullanın bu arada.
 

Teşekkür ederim. Depoyu doldurup bir de evin elektriği ile deneyeceğim. Fakat atan sigorta kaçak akım röleli, test butonu çalışmıyor önce onu değiştirmem gerekiyor gibi.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

Bu sene bir kamp alanında bir abimiz adria karavaninda benzer sebepten regülatör kullanıyordu ve problemin ortadan kalktigindan bahsediyordu. Tuncmatik diye bir regulator kullanıyordu.

Ancak sizin durumunuzda kacak akim rolesini de degerlendirmekte fayda var. Test butonunun calismamasi ancak normal durumda atmasi pek makul değil.

SM-N935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 




Tunçmatik 1000va regülatör hem fiyatı uygun, hem de ağırlığı (2,66 kg - 290 TL) karavan grubunda önerilen bir regülatör vardı onun ağırlığı 16 kg ve fiyatı 890 TL civarı idi.

Bu tunçmatik benim işimi görür mü acaba? 300W görünüyor boiler. üstüne bir de dometic buzdolabı var.

https://www.amazon.com.tr/Tunçmatik...ocphy=9056761&hvtargid=pla-828973958075&psc=1
Regülatöru sebeke girisine takmanizi oneririm. Iceride de elektrikli ekstra bir seyler kullanırsınız mutlaka. O nedenle en azindan 10a cikisli bakmaniz daha mantikli olacaktir. Yani 2200va ve üstünü seçerdim ben olsam.

SM-N935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Regülatöru sebeke girisine takmanizi oneririm. Iceride de elektrikli ekstra bir seyler kullanırsınız mutlaka. O nedenle en azindan 10a cikisli bakmaniz daha mantikli olacaktir. Yani 2200va ve üstünü seçerdim ben olsam.

SM-N935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu cihazlardan tam anlamıyorum ama, bir öneriniz olur mu?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

Bu cihazlardan tam anlamıyorum ama, bir öneriniz olur mu?


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Ben kullanmiyorum bu aletlerden ancak kullanan gordum sadece bir kampta. Ancak mantik olarak kamp alanlarinda karavana verdikleri elektrikte 5 ya da 10amper sigorta kullaniyorlar. En yüksekten gidersek 10 ampere gore bir kere almak yeterli olacaktir. Yani bu durumda ben olsam 3000va yani 3kva secim yapardim.

Ancak daha once de soyledigim gibi kacak akim rolenizi de bir kontrol edin bence oncelikle. Test butonunun calismamasi normal degil.

Ben sadece bir kampta elektrik problemi yaşadım. Voltaj 220 olmasi gerekirken inverterdan okudugum kadariyla 198v geliyordu. O nedenle 5amperlik sigorta normalde limitte kalan portatif klimami calistirmama yetmiyor sigortayi artırıyordu.

SM-N935F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 


Forumu takip eden arkadaşların da yararlanabilmesi için son gelişmeyi aktarayım:

Yukarıda yazdığım Tunçmatik 3000 VA ürünü Aydos yetkili servisine de sordum. Oradaki yetkili arkadaş, kendisinin de bir karavancı olarak aynı sorundan muzdarip olduğunu ve bu ürünü aldığını, Türkiye kamplarında voltajın çok dalgalanması nedeniyle regülatörün çok ısındığını ve kendini korumaya alıp 15 dk soğuyana kadar enerji vermediğini, bu işlemin çok fazla olması nedeniyle 3 ay kadar sonra regülatörün tamamen işlemez hale geldiğini aktardı.

Bu kadar voltaj dalgalanmasına dayancak bir regülatör de bulunmadığını, mümkün olduğunca kendimi 220V bağımlılığından kurtaracak bir çözüm aramam gerektiğini belirtti. Ancak karavanıma boyut ve yerleşim itibarıyla sanırım LPG'li boiler sistemi de kurduramıyorum. Dolayısıyla, sıcak su şansımı kaybetmiş gibiyim. Buna rağmen sanırım Tunçmatik ürünü alıp en azından zorunlu durumlarda kullanmayı tercih edebilirim.
 



Düşük voltaj.! Bana mantıklı gelmiyor bir rezistans voltaj düşük diye geç ısıtsın yani olur ama 150volt olursa belki ben sigortanın amperinin düşük olduğunu düşünüyorum iyi bir elektrikçi olayı çözer trumanın çektiği akımı ölçüp sigortaya karşılaştırmak lazım
 

Karavana dışarıdan şebeke dediğimiz besleme durumunda( 220 VAC )enerji aldığınız tevzi panosunda;

1)Ana besleme panosu arasındaki mesafe uzun ve kablo kesitlerinin yetersizliği

2)Kablo,sigorta ve fiş priz bağlantılarının iyi olmaması veya korozyon problemi

3) Elektrik aldığınız tevzi panosuna bağlantınızda size ait olan seyyar kablonun uzun ve kablo kesitinin ince olması 1,5 mm2 gibi ve ( 30 - 40 metre gibi metrajlı)

4) Gerilim düşümü muhtemel sebeplerindendir.

Seyyar kablo uzunluğu mümkün olduğunca kısa ve 3 X 2,5 mm2 kesitinde hareketli tesisler için teknik özellikleri olması tavsiye olunur.
Eğer kablosuz makarada sarılı ve uzunca bir metreyede sahip ise,bobin etkisiyle hem ısınacak ve gerilimde düşecektir buna özellikle dikkat edilmesi gerekir.
Selamlar
 

@barbha

Hocam,

Sahip olduğunuz ürünlerle ilgili şöyle bir bilgim var, bilmiyorum sizde biliyor musunuz...

Truma Soba yani LPG'li ısıtıcı ile Therme boyler arasına fan koyarak, ısıtıcının boyleri çalıştırması sağlanıyor. Bu sayede ısıtıcı çalışırken sıcak suda alıyorsunuz. Bu fan sistemi ve bağlantı varsa böyle kullanabilirsiniz?

Yazın, ısıtıcıyı nasıl açayım derseniz üflemesini en düşüğe alarak sıcak su ihtiyacınızı karşılayp sonrada kapatırsınız. Belki karavanın içi biraz sıcak olabilir ama havalandırarak belki işinizi görebilirsiniz?
 

Bu bilgiyi ilk sizden duydum, Aydos da bahsetmemişti. Ek bir tesisat mı gerekiyor acaba? Truma vent sistemim var.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

@barbha

Termosa - THERME TT SU ISITICISI

  • Markası:
    Img Mg
    THERME TT SU ISITICISI
Truma soba ve combi ile birlikte kullanılma özelliği.
Var olan ısıtcı borularınız sayesinde sıcak su elde etmenizi sağlar.
• Truma therme kısa süreli sıcak su ihtiyacınızı, lavabo kullanımı için gerekli olan sıcak su ihtiyacanızı küçük ve komakt yapısı ile sağlar.
• Truma therme istenildiği takdirde; elektrikli bir ısıtcı olarakta kullanılabilir. 220 V bağlantı kiti ile (opsiyonel) elektrikli su kazanına da dönüştürüebilirsiniz.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,415
Mesajlar
1,517,711
Kayıtlı Üye Sayımız
172,067
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst