Karavan Elektroniği Kurulumu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan ibrahim çelik Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 23
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,254
Güneş regülatör yük çıkışı sürekli açık ayarında kullanılabiliyor. Bu çıkış da aküyü kullanır. Bu bağlantının avantajı, herhangi bir nedenle akü gerilimi kritik değere düşerse, ışıkların yanmaması dolayısıyla da durumu farketmek olacaktır. Yoksa başka bir avantaj veya dezavantajı yok.
Bu durum MPPT olmayan cihazlar içinde geçerlimi Ferhat?

O zaman çocuklu aileler gece karanlıkta kalmamak için aydınlatmayı akü destekli yapmalılar.
 

Bu çıkış da aküyü kullanır.
Söz konusu olan ayni akü mü Ferhat bey ?
Yani baştaki şemada görünen yaşam akülerini mi kast ettiniz ?

Benim Amerikan Morningstar firmasının Sunsaver Duo solar regülatörünün ikinci 1 Amperlik çıkışı, sadece araç aküsünü desteklemek için dizaynlanmış durumda.

D0ACDE63 2B8B 4553 874E 7D7F5E6E4823
 
Son düzenleme:


.
Ekli dosyayı görüntüle 639927

Forumun kendi koyduğu kurallara ilgisiz kalması tuhaf.. 🤔

Forumların sonu da böyle gelir-di-. Çöp sitelerden gelen/giden bağlantılar (linkler) arama sonuçlarının gerisine atar. Sonra bir bakmışsın yavaş yavaş arama örümcekleri indexlemekten vazgeçerler.

Üyelerde şuan olduğu gibi yavaş yavaş yazmayı da bırakır. Tekrar bir bakmışsın geçmişde bir mazi : )...
 

Bu durum MPPT olmayan cihazlar içinde geçerlimi Ferhat?

O zaman çocuklu aileler gece karanlıkta kalmamak için aydınlatmayı akü destekli yapmalılar.
Yük çıkışı, akü bitince çıkışı kessin veya aydınlatma amaçlı olarak sadece gece yansın gibi amaçlar için kullanılıyor. PWM/MPPT hepsinde var. Seçenekler üreticinin tercihkerine göre değişebiliyor.
 



Söz konusu olan ayni akü mü Ferhat bey ?
Yani baştaki şemada görünen yaşam akülerini mi kast ettiniz ?

Benim Amerikan Morningstar firmasının Sunsaver Duo solar regülatörünün ikinci 1 Amperlik çıkışı, sadece araç aküsünü desteklemek için dizaynlanmış durumda.

Ekli dosyayı görüntüle 639926
Yük çıkışı yaşam aküsünden kullanır. Karavancılıkta yük çıkışı kullanmayı tercih etmiyorum zaten. Amerikan morningstar, cihazda yük çıkışı yapmamışlar zaten. :tonguewink:
 

Evet ikon olarak da lamba yerine akü görülüyor zaten.

Marka karavanların hiçbiri solar sistemli üretilip satılmıyorlar. Türkiye’de kamp tarzımız ise ithal çekme karavanlara bile solar uygulatmakta.
Böyle karavanlara sonradan solar kurulmak istediğinde zaten yük çıkışının aküden olduğu bir durumla karşılaşılıyor.

Kışları yollarda olmayan, geceleri dışarıda şarjlı lamba kullanan ve en geç 3. gün sonu kampinglere girip şebekeye bağlanan biri olarak aydınlatmanın aküyü bitireceğinden korkum yok. Buz dolabı ve ısıtıcı da voltaj korumalı olduğundan solar regülatörün dediğiniz avantajına gereksinimim olmamakta.

Sanırım bu tür regülatör dizaynı karavanlardan çok aslında diğer off-grid solar sistemlere çözüm sunmakta. Şu anda Türkiye’de karavanlarda moda solar inverterlerde de ayni durum söz konusu..
 
Son düzenleme:

Son olarak da Havenses’in fiyatının çoktan Victron’u yakaladığını hatırlatayım.
Sanırım aceleyle övmemden fazla etkilenmiş olmalılar ? 😋
Konunun bütünlüğünü bozmadan cevaplandıralım istedik. Bayilerimiz ve farklı satıcılar bulunuyor. TL Fiyatlar değişkenlik gösterse de bizim listelerimizde ürün fiyatı neredeyse 1-1,5 yıldır hiç döviz bazlı güncellenmedi/artmadı. Farklı versiyonları üretildi belki o modeller ile karıştırdınız?. Fakat döviz fiyat sabit kalsa da döviz kurları sürekli arttığı için zamlanmış gibi algılanıyor. Victron tarafında da yine fiyatlarda indirim olmadı, şuan victron listesinde görünen fiyatlarda neredeyse %50 civarında fiyat farkı bulunuyor. Keşke HAVENSİS fiyatı Victron'u yakalamış olsaydı belki biraz para kazanırdık. 😁

Yanlış anlaşılmasın, "Sanırım aceleyle övmemden fazla etkilenmiş olmalılar ?" mütevazi olarak övülmek bizde ego yapmaz. Parasal konular firmamız için 2. planda, bu konuya önem veriyoruz.

Kalın sağlıcakla.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst