Karavan Gezileri Ve Yeni Dijital Yaşam

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan janberkaydemir Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 7
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,811
Mesajlar
1,148
Tepkime Puanı
1,639
Yer
İstanbul
Özellikle son yıllarda gelişen teknolojiler karavan gezginleri için birçok kolaylıklar sağladı. Donanım ve teknik olarak farklı tarzların ihtiyaçlarına göre bir çok ürünü bulmak oldukça kolay.
Diğer tarafta ciddi bir veri ile beslenen aplikasyonlar sayesinde yollarda çözemiyeceğimiz bir sorunda yok gibi.
Covid sonrası kelebek etkisi ile dijital dönüşümün hızı her geçen gün artıyor. İnşaa edilmiş tüm yapılar bir bir yıkılıyor. Hızlı bir geçiş dönemi var.
Başlangıçda kötü bir yıkım etkisi olacaksa da ayakta kalabilenler için arkasından fırsatlar hızla ortya çıkacak. Her zaman olduğu gibi.

Kişisel olarak zaten emeklilik sonrası özellikle pandemi döneminde doğa ile iç içe bir köy ortamında yaşadığımız için kalabalık, trafik, koşturma gibi olalar bizi etkilemiyor. Gerek çocukluk ve gençlik dönemi dostları gerekse büyük şehirlerdeki arkadaşlarımız ile bu ortamda çok daha keyifli ve yorucu olmayan buluşmalarda yapıyoruz.

Konuyu açmamdaki asıl sebep karavan gezilerimiz nasıl olacak?
Çok fazla değişiklik olmadan aynı şekilde daha iyi imkanlar ile mi gezeceğiz...
yoksa vize, sigorta, sınır geçişleri, hırsızlık, arıza riskleri ve aracın enerji tüketimini düşünmeden, yakıt heabı yapmadan , köydeki evimizde karlı bir kış günü ateşin başında otururken, gezenbilir forumda yazıştığım bir kısım dostlar ile kafamda sahip olduğum ve kullanabildiğimden daha fazla veriyi ve olanağı bana sağlayacak bir rotayı bana sunan bir karavan gezisi mi olacak. Gerçekte herkes kendi evinde yemeğini yerken Fransa'nın bir köyünde bir arada oturup sohbet ettiğimiz bir virtuel bir geziyi mi tercih edeceğiz.

Eğitim:
Video: https://www.youtube.com/watch?v=KLOcj5qvOio



İş Hayatı :
Video: https://www.youtube.com/watch?v=uVEALvpoiMQ


Bu paylaşımları bazı arkadaşlarım oyun gibi görüyor fakat bir kaç yıl sonra daha fazlası hayatımızda olacak...

Enteresan olan bu değişim hızla ilerlerken, dünya devleri ve onlara destek veren daha küçük işletmeler hızla dijital dünya da büyürken, bazı yakınlarımın televizyonlarda izlediği ve anlattığı günümüz Türkiyesi' ninde kendi sanal dünyasında olduğu net bir şekilde ortada...

🖐 🖐 🖐
 

Etiketler
Metaverse çılgınlığı kripto para dünyasında da adından söz ettiriyor, geleceğin teknolojisi olarak bu yönde yatırım yapan kripto paralarda inanılmaz yükselişler var ve şu anda tüm dünyada trendler.
 

.
Commodore 64 çıktığı günlerde, 10 sene sonra her evde 5-6 kompüter olacak deniyordu. O zamanlar „yok devenin pabucu“ dediğimi hatırlıyorum.
Tam saymadım ama bugün bizim evde çip olarak en az 20 tanesi var.

15 sene kadar önce fakülteye girişimizin kırkıncı yılını kutlarken arkadaşlarla kendi aramızda haberleşmek amacıyla HTML kitabıyla düzenlediğim platforma e-mail adresi olan ancak 2-3 kişi bulabilmiştim. Şimdi hepsi Facebook'dan ayrılamıyor.
Bus sefer de ben girmiyorum. :yum:

Günümüzde cebimizdeki her cep telefonu, 69 da aya giderken NASA'nın kullandığı bilgisayar kompleksinin kapasitesine sahip.

74 de Ankara'da İş Bankası'nın hesapları için delikli kartlarla kullandığı tek bir bilgisayarın üç katlı bir binaya ancak zar zor sığabildiğini kendi gözlerimle görmüştüm.

Galiba ne oldu değil, ne olacak denmeli.
Bilginin en fazla beş senede bir katlandığı zamanımızda, herşeyi önceden kestirebilmek öyle pek kolay değil. Hatırlayın, internet yaşamı daha demokratik yapacak deniyordu.. Alakası olmadığını gördük.
Bakalım şu algoritmalar da başımıza daha ne yeni dertler açacak ? Pazar için çoktan sınıflandırıldık. Politikada algı yönetiminde de kullanıyorlar. ( Brexit, Trump )

M-RNA teknolojisiyle kromozomların mutasyonunun azaltılabileceği ve birçok hastalığın en azından rölantiye alınıp asırlık yaşamın rutin olacağı ise kesin.

Benim için sorun bunları yaşayamamak değil, onlardan haberdar olamamak.
Biliyorsunuz Yukarıya hala Internet bağlanamadı. 🥴
Açıkçası, bağlanacağına da inanmıyorum..😋

SANmak gerçek olmamalı ? 😉
Ama galiba insanın ona da gereksinimi var..



Diğer taraftan laf aramızda, atıkları ve tuvalet kasetini sanal sanal boşaltmabilmek hiç de küçümsenecek bir kolaylık değil. 😋
 
Son düzenleme:


Virtuel geziler gittikҫe önem kazansa da, gidip kendi gözlerimizle görmenin, yaşamanın, hissetmenin yerine geҫmeyecektir diye düşünüyorum. Polar ҫemberindeki soğuğu yüzümüzde hissetmek, 24 saat güneşin batmadığını yaşamak virtuel olarak „henüz“ mümkün değil. :smiley:

Yeni dijital yaşamın en büyük faydalarından birisi de insanların birbirlerini anlamalarını kolaylaştırıyor olması. Farklı lisanları konuşan insanlar gittikҫe daha kolay anlaşabiliyorlar. Temennim, dijital yaşamınn dünyayı daha barışҫı hale getirmesi.
 



İlerde çok nitelikli sanal müzeler kurulacak ve bunları gezmek muhteşem bir deneyim sunacak. Hiç evinizden çıkmadan ünlü müzeleri gezebileceksiniz. Ama ben gezme eyleminin asla değerini yitirmeyeceğini düşünüyorum. Ancak sanal etkileşimler de gerçeğe çok yakın öğrenme fırsatları sunabilmekte. Bunların bir bölümü daha yolun başındalar. Sanal gerçeklik gitgide hayatımıza daha çok girecek. Evlerde tv olduğu gibi sanal gerçeklik gözlükleri edevatları olacak örneğin bir maçı sanal olarak tribünden izleyebileceğiz.
Sanal kamp ve toplantılar da olabilir. Ülkenin değişik yerlerindeki kamp gurupları zoom tarzı etkinliklerle buluşup bir bütün oluşturabilir bence. Şimdiden facebook sayesinde ateş başındakilerin muhabbetine dahil olabiliyor birazcık ucundan bu hissi tadabiliyoruz... Bence virtual kamp bir gün gerçek olacaktır...
 

Yeniyi öğrenme ve anlama imkanımız umarım uzun süre devam eder. Eskinin hiç bir şekilde ulaşılamayacak kıymetlerini kaybetmemek de önemli...

Geçen hafta youtube da canlı yayınlanacak Rusya daki bir dans grubunun konser biletini satın aldım. ( QR kodu ile ödedim ve gönderilen şifre ile yayına bağlandım) 1500km uzaktan en güzel koltukta ve en iyi açıdan konseri izledik. Konser bitiminde grupta yer alan arkadaşlarım ile kulis arkasında canlı sohbete katıldık, konser kritiklerini yaptık. Bu çok basit işlemin maliyeti evdeki 5 kişi için sadece 15 tl oldu. Online yayını konser salonu dışından seyreden sayısı ~4500 kişi oldu.
Bu geleceğe sadece ufak bir adım. Gezi ve yabancı dil konusunda ki bariyerler çok hızlı yıkılarak birçok fırsatı halk tabanına sunmaya başlayacak. Fakat bunu öğrenmek ve bilgili olarak içinde yer almak en öenmli husus...

Diğer taraftan iki gün önce sabah doğa ile buluşmamdaki temas da hiç bir zaman başka bir şekilde yerini dolduramaz görünüyor.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=yyfzkoJByhI&t=3s



🖐 🖐 🖐
 

.
Sanalın gerçeğe ulaşım değeri, ancak “istimna” kadar olsa da sonuçta yaşananın ne kadar yerine geçebileceği,
* sanısal gerçeğin temsil kalitesi ile
* kişinin onu algılama düzeyine bağlı kalmakta.

Yani ses-görüntü düzeni veya dil çevirim kalite ve hızı kadar, kişinin bu medya ile ne kadar parelel gelişmiş olması da sonuc algısını belirlemekte diye düşünüyorum.

14 aylık torunum henüz daha yürümüyor ve iki üç kelimeden fazla konuştuğu da yok. Şimdilik bütün gününü bakarak, dokunarak, koklayarak, tadarak ve dinleyerek dünyayı kavramakla geçirmekte. Tabi bir de arada annesinin elinden kaptığı cep telefonunda dinlediği çocuk müziklerinin görüntülerini, sanki yıllardır yapıyorcasına parmağıyla sağa sola atarak değiştirmekle..
Böyle bir neslin dünyayı kavrama olanakları baştan daha zengin.

Bu medya ile bizim kendi gelişim hikayemiz bile şaşırtıcı değil mi ?
Parmaklarımda sayfalarını duymadan ayni keyfi alamam” dediği halde e-book’a fena halde alışan eşim, arada bir okuduğu kitaplarda saate bakmak için bazen boş bulunup, sayfanın üstünü tıklamakta. 🥴
İnternetin başından günde kaç saat geçirildiği konusuna isterseniz hiç girmeyelim. Gülümsemeyin çoğumuzun iş saatlerinde bile girdiği ortada. 😉

Kısaca insanlığın yeni bir medya yaratması kadar bu medyanın da yeni bir insanlık yarattığı şüphesiz..
Matbaa ile de ayni devrimi yaşamadık mı ?
Yazıda kelimelerin, cümlelerin iletişimdeki yeri, ton, vurgulama, jest ve mimik olmadan eksik kalmakta. Bu açıdan yine gayet kolay ulaşımı ama herşeyden önce interaktif yapısıyla internetin, sesli, haraketli, görüntülü tarzı ve gelişim potansiyeli ile daha geniş ve kaliteli bir boyutu olduğu ortada olmalı.
Yani internet matbaadan fersah fersah ileride. Gazeteler neden çöküyor dersiniz ?

İletimi yukarıdaki ilk cümleme gönderme yaparak bitireyim.
Dün televizyondan, öpüşmenin yaşamımıza girmesinde matbaanın baş rolü oynamış olduğunu öğrendim.
Artık böylelikle mesela Goethe’nin eserlerine kolayca ulaşılmaya başlandı denmekte. ( Sadece İncil’e ulaşılacak değil ya )

Yeni bir medyanın gerçeği daha zevkli hale getirme potansiyeli olmalı.. 😋
Götürdüklerini söylemek ise, yeni nesle eskiden yediğimiz domateslerin tadını anlatmak kadar zor.

Umarım insanlık doğru harmanlar ?
Ben ona, arada epeyce salaklık yapsa da hala güvenimi kaybetmedim.
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,422
Mesajlar
1,517,747
Kayıtlı Üye Sayımız
172,069
Kaydolan Son Üyemiz
KorayG

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst