Karavan Isıtıcılarının Artıları Ve Eksileri

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Doğrucu Davut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 46
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 9,270
Hem gazlı ısıtıcıda hem de odun sobasında mutlaka karbonmonoksit dedektörü gerekli.

Karavandaki gazlı ısıtıcıların tek cephesi hariç her tarafı mobilyalara gömülü olduğu için ısıyı etrafına eşit ve kolayca dağıtamıyor. Bu yüzden bence gazlı ısıtıcıda fan olmazsa olmaz. Truma'nın fanı 12V 1.0A akım çekiyor.

İçgüdülerimizden olsa gerek odun sobası hepimizin gözüne sıcak görünüyor.
Ancak is-duman kokusu ve özellikle rüzgarlı havalarda bacanın geri tepmesi ile karbonmonoksit zehirlenmesine yol açması hafife alınmayacak bir risk. Bacası her daim temiz ve açık tutulmalı ve baca tasarımı da çok önem arz ediyor. Bacadaki kurumların temizliği de ayrı bir dert. Küçük çocuk varsa çok dikkatli olunmalı, hatta mecbur değilsek kullanılmamalı.
Her şeye rağmen, sobanın üstünde çay demleyip, kestane pişirmeyi ve mandalina kabuğu koymayı düşününce, insan bütün bu sorunlara katlanabilir belki?
 

Etiketler
Alde ısıtma sistemi hakkındaki yorumları da merak ediyorum. Var mı tecrübe eden?

@tapatalk
Hocam, bütün dünyada karavancılar ikiye bölünmüş durumda. Alde'ciler ve Truma'cılar; hangisi daha iyi diye birbiriyle sürekli kavga halinde :sweatsmile:

Alde kullanmadım ama bildiklerimi yazayım:
Truma ilk açılışta daha çabuk ısıtıyor ama Alde karavanda sıcak su gezdirdiği için daha dengeli ısıtma sağlıyor ve arada kendini kısınca ısıyı daha uzun süre muhafaza ediyor; suyun ısıyı tutma kapasitesi sayesinde. Ayrıca tabandan da su borularını geçirerek sadece gazla çalışan yerden ısıtıcınız oluyor.
 

Otogaz depoları kapasitesinin %80 i kadar doluyor ve yakıt depo üstünden gaz formunda motora ulaşıyor diye biliyorum. Eskişehir'de imal edilen karavanların hemen hepsi otogaz sistemiyle çalışıyor. Doğrudan kombi takanlar bile varmış. Isıtmayı ve sıcak suyu bir kalemde çözmek için...
 

.
Osman bey sanırım hepimiz haklıyız. Çünkü LPG nin motora uygulanmasında beş çeşit farklı yol varmış. İnternet’den edindiğim bilgi bu.

Sizin motorla bir ilginiz olmayacağından önemli olan LPG’nin depodan çıkış hali. Sanırım araştırmanız için buna odaklanmanız yerinde olurdu. Fakat Türkiye’de gaz tecrübesinde sorun olmasa da sizin tasarımınız, karavan sistemleri için ayni şeyi söylemek yanlış olurdu. Biliyorsunuz ustalar bizde tecrübeleri olmadığı konularda bile bazen “tamam abi yaparız” tarzında çalışmakta.

Almanya’da karavanlar için özel yapılı LPG depoları var, fakat çok pahalılar. Türkiye’de ev gaz tüpünün tedarik ağı Avrupa’yla kıyaslanamayacak kadar zengin ve ucuz. Bence normal tüpler size daha uygun. Baktınız olmadı, sistemi daha sonra bile kurabilirsiniz diye düşünüyorum.

Forumda bu konuyu etraflıca konuşmuştuk.
 
Son düzenleme:

.
Osman bey sanırım hepimiz haklıyız. Çünkü LPG nin motora uygulanmasında beş çeşit farklı yol varmış. İnternet’den edindiğim bilgi bu.

Sizin motorla bir ilginiz olmayacağından önemli olan LPG’nin depodan çıkış hali. Sanırım araştırmanız için buna odaklanmanız yerinde olurdu. Fakat Türkiye’de gaz tecrübesinde sorun olmasa da sizin tasarımınız, karavan sistemleri için ayni şeyi söylemek yanlış olurdu. Biliyorsunuz ustalar bizde bazen “tamam abi yaparız” tarzında çalışmakta.

Almanya’da karavanlar için özel yapılı LPG depoları var, fakat çok pahalılar. Türkiye’de ev gaz ağı Avrupa’yla kıyaslanamayacak kadar zengin ve ucuz. Bence normal tüpler size daha uygun. Baktınız olmadı, sistemi daha sonra bile kurabilirsiniz diye düşünüyorum.

Forumda bu konuyu etraflıca konuşmuştuk.
Çok değerli bilgiler her zamanki gibi🙏. Etraflıca bakacağım bu konuya da...
 



.
Bu başlığın verdiği cevap, sizin amacınıza daha uygun.
İlgisi olanlar atlamasın derim..
 
Son düzenleme:

Merhaba,

Bir kaç videoda gaz içeren tüplerin donduğu ile ilgili bilgi vardı. Metan, butan, propan gibi gazların donma sıcaklıkları ortalama-150C. Tüplerin üretiminde kullanılan malzemenin de metal olduğunu varsayarak (ısıyı muhafaza etmesi açısından) bu sıcaklıklara düşme ihtimali olmadığı kanısındayım. Peki gerçekten donar mı?
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.

Saygılar
 

.
Gazların yanmasında donma derecelerinin değil, buharlaşma derecelerinin önemi var ! Bu iki değeri karıştırmamak lazım.
Propanda −42,5 °C olan bu değer butanda −0,5 °C
Değil donmuş hatta sıvı bir yakıtın bile ancak bu dereceler üzerinde bize faydası olmakta..

Eskiler bilir. Gaz yağının 40 °C altında buharlaşmadığından ateş almaması gibi. Onun için ocakları önce ispirtoyla ısıtılırdı.

Yahu biz neler çekmişiz.
Şimdi aklıma tel dolapları için taşıması zor olsa da bizi kalıp buz almaya gönderdikleri geldi.
Fakat diğer taraftan tulum peyniri gerçek tulumun içindeydi.
Yazlık sinemalar çift film oynatırlardı.
Bütün fırınlar taştandı.
Neerde e-mail, kızlara yazdığımız şiirleri elimizle verirdik..
Tabi havası farklı olurdu.. :yum:
 
Son düzenleme:

.
Gazların yanmasında donma derecelerinin değil, buharlaşma derecelerinin önemi var ! Bu iki değeri karıştırmamak lazım.
Propanda −42,5 °C olan bu değer bütanda −0,5 °C
Değil donmuş hatta sıvı bir yakıtın bile ancak bu dereceler üzerinde bize faydası olmakta..

Eskiler bilir. Gaz yağının 40 °C altında buharlaşmadığından ateş almaması gibi. Onun için ocakları önce ispirtoyla ısıtılırdı.

Yahu biz neler çekmişiz. Şimdi aklıma tel dolapları için bizi buz almaya gönderdikleri geldi.
Fakat diğer taraftan tulum peyniri gerçek tulumun içindeydi. Bütün fırınlar taştandı. Yazlık sinemalar çift film oynatırlardı….
şöyle ifade edebilir miyiz? kamp alanında gazlı ısıtıcıların ısıya dayanımları dizel yakıtlı ısıtıcılara oranla daha zayıf olduğu için bu bir negatif özellik..

Engin bilgileriniz için teşekkür ediyorum
 

.
LPG; ağırlıkla bu iki gazın sahaya uygun bir karışımı olduğundan, kışları bile sorun beklememeniz lazım. Kışları seyyar satıcılar, kestane kebapcılar bu tüpleri dışarıda kullanıyorlar zaten.
Gazlı ısıtıcıların karavanda bu açıdan eksi bir değeri olduğu kabul edilmemekte.

Benim mutfak için kullandığım “Campinggas” adlı Butan dolu ~2kg lık tüpüm bile araç içinde olduğundan çok aşırı soğuk olmadıkça sorunsuz kullanıldığı forumlarda yazılmakta. (Ben ise yaz ve baharları gezen bir tatlı su karavancısıyım) 😋
Küçük gaz kartuşlarına da şefkat gösterince durum ayni olmalı. Çadır kampcıları daha iyi bilir..
 
Son düzenleme:



Küçük bir not düşeyim. Soğuk havanın etkisinin yanında, gazı kullanırkende tüp soğur, ikisi bir araya gelince tüp belli bir oranda (tahminen 3/4 gibi) azalınca randıman düşer.

Mesut abi eskileri anlatınca aklıma geldi. Eskiden mutfak tüpü balkonda idi, kar yağdığı zaman bitti gibi görünen tüpün üstüne, kömür sobasının üzerinde sürekli duran güğümden sıcak su dökerek bir hafta daha kullanırdı annem.
 

Merhaba,

Bir kaç videoda gaz içeren tüplerin donduğu ile ilgili bilgi vardı. Metan, butan, propan gibi gazların donma sıcaklıkları ortalama-150C. Tüplerin üretiminde kullanılan malzemenin de metal olduğunu varsayarak (ısıyı muhafaza etmesi açısından) bu sıcaklıklara düşme ihtimali olmadığı kanısındayım. Peki gerçekten donar mı?
Değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.

Saygılar

O videoları ben de gördüm. Üstelik bir tanesinde Aygaz'ın mavi renkli karavan tüpü donmuştu. Bu nasıl olmuş diye düşünürken, başka bir karavancının paylaşımını görünce uyandım. link

Aygaz, mavi renkli karavan tüplerini yazın ve kışın farklı oranlarda karıştırarak dolduruyormuş. Yazın %70 - %30 bütan - propan; kışın %50 - %50 bütan - propan karışımı yapılıyormuş.

Ancak tüpün üzerinde kullanılan oran yazmıyor veya yazlık mı kışlık mı olduğu yazmıyor. O karavan tüpü donan arkadaş, belki de yazın aldığı mavi tüpü kullanıyordu.
Bu konuyu bir ara Aygaz'a soracağım. Bayilerin hiçbir bilgisi yok böyle detaylarla ilgili.

Tüp donması denilen olay; tüpteki sıvının sizin ihtiyacınızı karşılayacak kadar hızlı buharlaşamamasına deniyor. Buharlaşırken etrafından ısı çektiği için özellikle sıvıya temas eden tüp yüzeyi çevresinden daha düşük sıcaklığa iniyor. O yüzden üstünde buzlanma oluşuyor.

Tüpü dibine kadar ve her sıcaklıkta verimli kullanmanın en güzel yolu ısıtmak ama karavanda gaz kaçağı riskine karşı elektrikli rezistans veya battaniye kullananı görmedim. Tüpü yalıtım malzemesiyle saranlar oluyor ama bir kaç tane yabancı forumda bunun faydadan ziyade zararı olacağını yazıyorlardı. Üstüne 1-2 L ılık su dökünce sorun çözülür demişler.
 
Son düzenleme:

Arkadaşlar dizel ısıtıcılar çok elektrik harcıyor, aracımda vebasto var,havalar soğudu,çok kullandım
Aküler cortladı
Araba sabah çalışmadı, takviye yaptık
Kışın solar enerji de yok
Bence gazlı tercih edin
 

En güzeli tüplü kombi
Parkenin altına boru konulacak, yerden ısıtma
Hem ısınma,hem sıcak su

Screenshot 2022 02 03 18 49 16 70 40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12
 

Birisi motokaravan için almış
Öncesinde uygun olduğunu teyid etmiş, hepsiburada'da yorum yazmış

Screenshot 2022 02 03 18 56 07 48 40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12


Screenshot 2022 02 03 18 56 18 42 40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,445
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst