Karavan Seçimi Ve Karavan Sahip Olma Süreci Için Kararsızlıklar

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan HrnYlcn Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 46
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,789
Cevap yazmadan önce mahsus @HrnYlcn 'yi bekledim. Bazen o kadar şey yazıyoruz, adamlar hiç cevap vermeden çekip gidiyorlar. Neyse ki HrnYlcn bey bu nezaketi ve saygıyı bizlerden esirgemedi. :smiley:

İlk mesajınızı okuduğumda kafanızın çok karışık olduğunu anladım. Seçim kriterlerinize bir iki tane daha ekleyip biraz daha karıştırayım :p

3,5 yaşında nispeten sakin bir kızı olan bir babayım. Sizin geçtiğiniz yollardan yaklaşık 2 sene önce geçmiş birisi olarak bazı tecrübelerimi paylaşmak istedim.

Bizim yaşadığımız sitedeki anne-babalar gibi kundaktaki çocuğunu kucağına alıp ön koltuğa oturan veya 3 yaşındaki çocukları ön koltuğa dolduran! veya arka koltuğa çocuk oto koltuğu olmaksızın yavrusunu koyan bilinçli! ebeveynlerden değilseniz ticari panelvanları motokaravana dönüştürmenizi hiç tavsiye etmem.

Ön koltuktaki airbag'ler yetişkinleri bile öldürme potansiyeline sahipken ufacık çocukları emniyet kemerleri olsun veya olmasın ön koltuğa koyarak yola çıkmak rus ruleti oynamaktan farklı değil bence.

Panelvanlar adı üstünde, ticari yük taşımak için üretiliyorlar. İnsanın can güvenliği ikinci planda kalıyor. Çarpışma testleri de yapılmıyor. Küçük çocuğunuzu zaten ön koltuğa hiçbir surette oturtamazsınız. Arkaya koltuk ekletirim deseniz, doğru düzgün teste tabii tutulmamış koltuğa çocuğunuzu koyarak riske girer misiniz o sizin bileceğiniz iş; ben giremedim.

Otobüs işine zaten hiç girmeyin. Eski otobüsü karavana çevirmeye çalışmak; Matrix'de ajanlar tarafından kovalanan Morpheus'un otoyola girmesi gibi bir şey. Milli piyango bileti alın, kazanma şansınız daha yüksek olur. Ustalar sizi söğüşler. İşimiz gereği, ben Bursa'da otobüs imalatı yapan karosercilerin hemen hepsini tanıyorum, az çok ticari ilişkim var veya geçmişte oldu. Ben bile böyle bir şeyi aklımın ucundan bile geçirmem, kanser olursunuz.

Karavan konusunda eşinizle hemfikir olduğunuzu söylemişsiniz. Pekiyi, çocuğunuz da sizinle hemfikir mi? Müsaadenizle ben size, onun ne düşündüğünü söyleyeyim:

Şu anda 2 yaşında, ele avuca sığıyor. Bir seneye kalmaz öyle bir hareketlenecek ki; ister tablet açın, ister kitap okuyun, isterseniz şebeklik yapın en iyi ihtimalle 2-3 saatten fazla onu içerde tutamazsınız.
Ne tür karavan olduğu veya ne kadar büyük olduğunun hiçbir önemi yok. Sizin kendi açınızdan yetişkin olarak düşündüğünüz bütün kriterler iptal oldu. Sadece iyi havalarda karavanı kullanabileceksiniz, onda da uyuma amaçlı zaten. :smirk:

Dış sıcaklık 10C'nin altına düştü mü ne kadar kalın da giydirseniz 30-60 dk. dışarda sürekli tutabilirsiniz. Oyun parklarının bahar ve kışın genelde yağıştan ıslak olması seçeneklerinizi daraltacak. Kışın karavanın ısıtıcısını açarım, yağan karları seyrederim diye düşünüyorsunuz ama o karavanı size dar edecek bıdık, emin olun.

Sıkıntıdan içerdeki lamba, soba, çekmece, dolap ne varsa saldıracak, karavanın duvarlarına tırmanacak. Bir de ısıtıcı bozulursa, tüp donarsa, yoğun tipiden mahsur kalırsak ne olur diye düşünün. Siz uyku tulumu veya yorgana sarılırsınız da o öyle duramaz ki uzun süre. Evinizde bile zor zaptederken, parka çıkalım diye sürekli sızlanırken, evden en az 10-15 misli daha küçük bir alanda nasıl duracak yavrucak kötü hava koşullarında?

Bir ebeveyn olarak zamanımızın çoğu, küçük çocuğumuzun güvenliğini ve rahatını sağlamakla geçiyor birlikteyken. Elbette yaşı ilerledikçe kendi halinde takılacak, biz de daha rahat olacağız ama ne zaman?

Çekme karavanın kontrol listesi diye bir başlık vardı. Normalde kamp alanında 2-3 gün yayılınca, toparlanması iki kişiyle bir saat sürüyorsa, bir kişinin sürekli küçük çocukla ilgilenmesi gerektiği için süre iki katına çıkıyor. Bana inanmazsanız @msafacan 'a sorun! :sweatsmile:

Gelelim çekme karavanın açık ve gizli maliyetlerine:

O kadar para verince karavanınızı hırsızlığa ve kazaya karşı korumak istiyorsunuz doğal olarak. Kasko yaptırmanız lazım. Trafikte sizden kaynaklı veya başka sürücülerden kaynaklı olarak kaza yapma ihtimaliniz normal bir araca göre daha fazla.

İthal karavanlar için konuşuyorum; yan duvarları dıştan içe gofrajlı alüminyum, ısı yalıtımı ve kontraplak şeklinde. Ufak bir kazada bile tamiri masraflı ve dış kabuk alüminyumu girinti çıkıntılı olduğu için tadilat yapıldığını çok belli etmeden tamir etmek çok zor. Daha büyük kazalarda tamir için yurtdışına göndermekle uğraşmak yerine sigorta şirketi pert kararı veriyor.

Bir yaşındaki ithal karavanın %20 amortismanlı bedeli 273 bin TL üzerinden %2 muafiyetli kasko fiyatı 6375 TL. Muafiyetsiz 8502 TL. %2 muafiyet denilen de 4700 TL'ye kadarki hasarları kendi cebinizden karşılıyorsunuz. Bunlar Mart ayı fiyatları. İlk sene primler daha yüksek oluyor.

İthal karavanları her sene servise götürüp yaklaşık 100 Euro karşılığında bakım yaptırmanız gerekiyor. Yoksa sızdırmazlık garantisi bozuluyor.

750 kg üstü karavanları her yıl tüv'e götürüp muayeneye sokuyorsunuz. Ayrıca BE sınıfı ehliyet ve çeki demiri masrafları da var tabii. Otoyol ve köprülerde 3.sınıftan ödeme yapıyorsunuz. Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri

Çeken aracın yakıtı 1.5 / 2 misli artıyor. Geçen sene yakıt fiyatları gıdıklıyordu ama bu sene acıtıyor artık, malum.

Ayrıca yerli veya ithal fark etmez; offroad tipi olmayan karavanla asfalt yoldan çıkmamanız lazım. Stabilize yolda bile sürmemelisiniz. Yan duvarlar geçme ve yapıştırma. Titreşimden dolayı açılıp su alma riski var.

Ailenizle kampinglerde konaklayacaksanız duşa, belki buzdolabına bile ihtiyaç duymayacaksınız. Alın Arpenaz 4 gibi büyük bir çadır, yazın keyfinize bakın. Çekme karavanla giremeyeceğiniz her yere çadırınızla gidin. Akdeniz ve Ege'de doğru düzgün karavan altyapısı olan kamping çok az. Olanlara da sezonda boş yer bulması zor. Korsan koyu gibi bazı yerlerde çadırlar için gölgelikli ahşap platform yapmışlar. Yerden yukarıda ve terazide, hazır platformlar.

Baktınız hava sıcak, klima lazım veya gece soğuk, ısınmanız lazım; hesaplı bir butik otelde kalırsınız. Yine Akdeniz ve Ege bu konuda çok geniş seçenekler sunuyor.

@Doğrucu Davut 'un siz karavana uyun söylemine benzer şekilde benim sloganım da (biraz çalıntı olsa da) "Şartları size uydurmak yerine siz şartlara uyun, adapte olun" :tearsofjoy:

Mutlu ve huzurlu vakit geçirmek için karavan şart değil. Çocuk büyütmek zaten yeterince yorucu bir iş, bir de sözümona ustaların peşinde koşarak karavan yaptırmakla falan ekstra stres yaratmayın kendinize.
Bu yaşlar en tatlı olduğu zamanlar ve çok çabuk geçiyor. Ne yaparsanız yapın özellikle bu zamanlarında çocuğunuzla daha çok vakit geçirip birlikte oynayacak şekilde planlar yapın derim ben.:smiley:
 

Etiketler
...

Sıkıntıdan içerdeki lamba, soba, çekmece, dolap ne varsa saldıracak, karavanın duvarlarına tırmanacak. Bir de ısıtıcı bozulursa, tüp donarsa, yoğun tipiden mahsur kalırsak ne olur diye düşünün. Siz uyku tulumu veya yorgana sarılırsınız da o öyle duramaz ki uzun süre. Evinizde bile zor zaptederken, parka çıkalım diye sürekli sızlanırken, evden en az 10-15 misli daha küçük bir alanda nasıl duracak yavrucak kötü hava koşullarında?

Bir ebeveyn olarak zamanımızın çoğu, küçük çocuğumuzun güvenliğini ve rahatını sağlamakla geçiyor birlikteyken. Elbette yaşı ilerledikçe kendi halinde takılacak, biz de daha rahat olacağız ama ne zaman?

Çekme karavanın kontrol listesi diye bir başlık vardı. Normalde kamp alanında 2-3 gün yayılınca, toparlanması iki kişiyle bir saat sürüyorsa, bir kişinin sürekli küçük çocukla ilgilenmesi gerektiği için süre iki katına çıkıyor. Bana inanmazsanız @msafacan 'a sorun! :sweatsmile: ...

Burada bahsim geçince cevap hakkım doğmuş o_O Ben karavancılığın zorlukları değip geçiştirmişim ama Aytaç Hocam çok detaylı anlatmış kesinlikle es geçilmemesi gereken konular. Bana karavancılığın en zor kısmı ne diye sorsanız kesinlikle çocuğumla kamp yapmak derim. Tabi ki her çocuk farklı karakterde olabilir. Yakında 3 yaşına girecek olan oğlumla kamp yaptığımızda inanmazsınız her kamp "bir daha asla kampa gitmeyeceğim" diyorum :sweatsmile: Kahvaltı sofrasını kurmuşsunuz keyifli bir kahvaltı yapalım dersiniz ama hayır oğlumun canı amaçsızca koşmak istemektedir. Mecbur kahvaltıyı bırakıp peşinden koşuyoruz. Kampta kesinlikle bir şeyler izlemek istemiyor. Tek istediği koşarak kamp yerinden uzaklaşmak. Bir keresinde denemek için özgür bıraktım yaklaşık 5 km koştu hala da kamp yerinden uzaklaşmak istiyordu. Sonunda kucağıma alıp ağlaya ağlaya tekrar kamp alanına getiriyorum. O kadar yolu kucağımda taşıyarak :sweatsmile: Akşam yorulur uyur bizde ateş başında otururuz diyoruz. Bazen evde 9 da uyuyan çocuk, kampta 12 ye kadar uyumuyor. Akşam keyfimizde sona ermiş oluyor 😓 Kurulum ve toparlanmada ise hep tek başıma olduğum için inanılmaz yoruluyorum. Geçen sene 3 yaşına girince rahat edersiniz diyorlardı olmadı artık 4 yaşını bekliyoruz😬 Eve geldikten sonra 1 hafta dinlenemiyorum fiziki olarak. Sonra yaşananlar unutuluyor ve tekrar kampa gitme isteği beliriyor. Karavancılık böyle bir hastalık, hastasına 😬 Tabiki sizlerin çocukları farklı karakterde olup kampta sizleri yormayabilir. Biz de durumlar böyle.
 
Son düzenleme:

Yorumunuz için teşekkür ederim. Galiba ithal çekme karavanı biraz daha sonraya bırakıp panelvan bir aracı yavaş yavaş hazırlamak en doğrusu olacak.
Yüksek model yorgun olmayan bir panelvan da işinizi görecektir eminim. Abime 2016 model custom yüksek tavan alarak içerisini kendimiz dizayn ettik hatta 1 yıl sonra sıfırdan söküp yalıtım ve tesisat dahil komple değiştirdik :D biraz maddiyat ve zaman kaybı oldu ama en mantıklı sonuca deneyerek ulaştık. birde aracın Türkiye de motokaravan örneklerinin çok çok az olması da cabası :D
 

Cevap yazmadan önce mahsus @HrnYlcn 'yi bekledim. Bazen o kadar şey yazıyoruz, adamlar hiç cevap vermeden çekip gidiyorlar. Neyse ki HrnYlcn bey bu nezaketi ve saygıyı bizlerden esirgemedi. :smiley:

İlk mesajınızı okuduğumda kafanızın çok karışık olduğunu anladım. Seçim kriterlerinize bir iki tane daha ekleyip biraz daha karıştırayım :p

3,5 yaşında nispeten sakin bir kızı olan bir babayım. Sizin geçtiğiniz yollardan yaklaşık 2 sene önce geçmiş birisi olarak bazı tecrübelerimi paylaşmak istedim.

Bizim yaşadığımız sitedeki anne-babalar gibi kundaktaki çocuğunu kucağına alıp ön koltuğa oturan veya 3 yaşındaki çocukları ön koltuğa dolduran! veya arka koltuğa çocuk oto koltuğu olmaksızın yavrusunu koyan bilinçli! ebeveynlerden değilseniz ticari panelvanları motokaravana dönüştürmenizi hiç tavsiye etmem.

Ön koltuktaki airbag'ler yetişkinleri bile öldürme potansiyeline sahipken ufacık çocukları emniyet kemerleri olsun veya olmasın ön koltuğa koyarak yola çıkmak rus ruleti oynamaktan farklı değil bence.

Panelvanlar adı üstünde, ticari yük taşımak için üretiliyorlar. İnsanın can güvenliği ikinci planda kalıyor. Çarpışma testleri de yapılmıyor. Küçük çocuğunuzu zaten ön koltuğa hiçbir surette oturtamazsınız. Arkaya koltuk ekletirim deseniz, doğru düzgün teste tabii tutulmamış koltuğa çocuğunuzu koyarak riske girer misiniz o sizin bileceğiniz iş; ben giremedim.

Otobüs işine zaten hiç girmeyin. Eski otobüsü karavana çevirmeye çalışmak; Matrix'de ajanlar tarafından kovalanan Morpheus'un otoyola girmesi gibi bir şey. Milli piyango bileti alın, kazanma şansınız daha yüksek olur. Ustalar sizi söğüşler. İşimiz gereği, ben Bursa'da otobüs imalatı yapan karosercilerin hemen hepsini tanıyorum, az çok ticari ilişkim var veya geçmişte oldu. Ben bile böyle bir şeyi aklımın ucundan bile geçirmem, kanser olursunuz.

Karavan konusunda eşinizle hemfikir olduğunuzu söylemişsiniz. Pekiyi, çocuğunuz da sizinle hemfikir mi? Müsaadenizle ben size, onun ne düşündüğünü söyleyeyim:

Şu anda 2 yaşında, ele avuca sığıyor. Bir seneye kalmaz öyle bir hareketlenecek ki; ister tablet açın, ister kitap okuyun, isterseniz şebeklik yapın en iyi ihtimalle 2-3 saatten fazla onu içerde tutamazsınız.
Ne tür karavan olduğu veya ne kadar büyük olduğunun hiçbir önemi yok. Sizin kendi açınızdan yetişkin olarak düşündüğünüz bütün kriterler iptal oldu. Sadece iyi havalarda karavanı kullanabileceksiniz, onda da uyuma amaçlı zaten. :smirk:

Dış sıcaklık 10C'nin altına düştü mü ne kadar kalın da giydirseniz 30-60 dk. dışarda sürekli tutabilirsiniz. Oyun parklarının bahar ve kışın genelde yağıştan ıslak olması seçeneklerinizi daraltacak. Kışın karavanın ısıtıcısını açarım, yağan karları seyrederim diye düşünüyorsunuz ama o karavanı size dar edecek bıdık, emin olun.

Sıkıntıdan içerdeki lamba, soba, çekmece, dolap ne varsa saldıracak, karavanın duvarlarına tırmanacak. Bir de ısıtıcı bozulursa, tüp donarsa, yoğun tipiden mahsur kalırsak ne olur diye düşünün. Siz uyku tulumu veya yorgana sarılırsınız da o öyle duramaz ki uzun süre. Evinizde bile zor zaptederken, parka çıkalım diye sürekli sızlanırken, evden en az 10-15 misli daha küçük bir alanda nasıl duracak yavrucak kötü hava koşullarında?

Bir ebeveyn olarak zamanımızın çoğu, küçük çocuğumuzun güvenliğini ve rahatını sağlamakla geçiyor birlikteyken. Elbette yaşı ilerledikçe kendi halinde takılacak, biz de daha rahat olacağız ama ne zaman?

Çekme karavanın kontrol listesi diye bir başlık vardı. Normalde kamp alanında 2-3 gün yayılınca, toparlanması iki kişiyle bir saat sürüyorsa, bir kişinin sürekli küçük çocukla ilgilenmesi gerektiği için süre iki katına çıkıyor. Bana inanmazsanız @msafacan 'a sorun! :sweatsmile:

Gelelim çekme karavanın açık ve gizli maliyetlerine:

O kadar para verince karavanınızı hırsızlığa ve kazaya karşı korumak istiyorsunuz doğal olarak. Kasko yaptırmanız lazım. Trafikte sizden kaynaklı veya başka sürücülerden kaynaklı olarak kaza yapma ihtimaliniz normal bir araca göre daha fazla.

İthal karavanlar için konuşuyorum; yan duvarları dıştan içe gofrajlı alüminyum, ısı yalıtımı ve kontraplak şeklinde. Ufak bir kazada bile tamiri masraflı ve dış kabuk alüminyumu girinti çıkıntılı olduğu için tadilat yapıldığını çok belli etmeden tamir etmek çok zor. Daha büyük kazalarda tamir için yurtdışına göndermekle uğraşmak yerine sigorta şirketi pert kararı veriyor.

Bir yaşındaki ithal karavanın %20 amortismanlı bedeli 273 bin TL üzerinden %2 muafiyetli kasko fiyatı 6375 TL. Muafiyetsiz 8502 TL. %2 muafiyet denilen de 4700 TL'ye kadarki hasarları kendi cebinizden karşılıyorsunuz. Bunlar Mart ayı fiyatları. İlk sene primler daha yüksek oluyor.

İthal karavanları her sene servise götürüp yaklaşık 100 Euro karşılığında bakım yaptırmanız gerekiyor. Yoksa sızdırmazlık garantisi bozuluyor.

750 kg üstü karavanları her yıl tüv'e götürüp muayeneye sokuyorsunuz. Ayrıca BE sınıfı ehliyet ve çeki demiri masrafları da var tabii. Otoyol ve köprülerde 3.sınıftan ödeme yapıyorsunuz. Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri

Çeken aracın yakıtı 1.5 / 2 misli artıyor. Geçen sene yakıt fiyatları gıdıklıyordu ama bu sene acıtıyor artık, malum.

Ayrıca yerli veya ithal fark etmez; offroad tipi olmayan karavanla asfalt yoldan çıkmamanız lazım. Stabilize yolda bile sürmemelisiniz. Yan duvarlar geçme ve yapıştırma. Titreşimden dolayı açılıp su alma riski var.

Ailenizle kampinglerde konaklayacaksanız duşa, belki buzdolabına bile ihtiyaç duymayacaksınız. Alın Arpenaz 4 gibi büyük bir çadır, yazın keyfinize bakın. Çekme karavanla giremeyeceğiniz her yere çadırınızla gidin. Akdeniz ve Ege'de doğru düzgün karavan altyapısı olan kamping çok az. Olanlara da sezonda boş yer bulması zor. Korsan koyu gibi bazı yerlerde çadırlar için gölgelikli ahşap platform yapmışlar. Yerden yukarıda ve terazide, hazır platformlar.

Baktınız hava sıcak, klima lazım veya gece soğuk, ısınmanız lazım; hesaplı bir butik otelde kalırsınız. Yine Akdeniz ve Ege bu konuda çok geniş seçenekler sunuyor.

@Doğrucu Davut 'un siz karavana uyun söylemine benzer şekilde benim sloganım da (biraz çalıntı olsa da) "Şartları size uydurmak yerine siz şartlara uyun, adapte olun" :tearsofjoy:

Mutlu ve huzurlu vakit geçirmek için karavan şart değil. Çocuk büyütmek zaten yeterince yorucu bir iş, bir de sözümona ustaların peşinde koşarak karavan yaptırmakla falan ekstra stres yaratmayın kendinize.
Bu yaşlar en tatlı olduğu zamanlar ve çok çabuk geçiyor. Ne yaparsanız yapın özellikle bu zamanlarında çocuğunuzla daha çok vakit geçirip birlikte oynayacak şekilde planlar yapın derim ben.:smiley:
Merhaba

Cevabınız için teşekkür ederim. Birkaç gündür yoğun bir tempoda olduğum için geç cevap yazabildim. Kusura bakmayın. Benim kızımda çok hareketli onunla ilgilenmekle vakit geçiyor dediğiniz gibi. Üzerine bir de köpeğim var oda ilgi bekliyor. Evde, kalabalıkm ortamlarda ilgi göstereceğimize doğaya en yakın noktada ilgi göstermeyi tercih ederim :smiley:
Yinede uyarılarınız için teşekkür ederim. Siz hala karavanla seyahate devam ediyorsunuz heralde ?

Elbette ön koltuğa yada bebek koltuğu olmayan araca binemez buna dikkat ediyoruz. Söyledikleriniz için olası bir kaza durumunda yaşanabilecekleri düşününce haklısınız. Bu koltuklar yüzeye monte ediliyor. Hatta kötüsü ahşap üzerine yapılanları bile var. Sizden aldığım bu bilgi ile araştırma yaptım ve adac ta bir video buldum. Arka taraftaki mobilyaların dağılışı, çocukların oturduğu yerin kırılması çok kötü. Alta video linkini bırakıyorum. Buradaki koltuğu sadece koltuk olarak belli standartlarda hazır alıp mümkünse karavanın altına/şasesine bağlantısını sağlayacak şekilde bir çözüm düşüneceğim. Her ne kadar biz kurallara uysak ve dikkatli olsakta başkaları uymazsa aynı sonuca maruz kalabiliriz.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=cibwyhcLEwc
 

Burada karavanda sabitleme şemaları var.

Buradan da koltuk bağlantılarına bakabilirsiniz.

 



Burada bahsim geçince cevap hakkım doğmuş o_O Ben karavancılığın zorlukları değip geçiştirmişim ama Aytaç Hocam çok detaylı anlatmış kesinlikle es geçilmemesi gereken konular. Bana karavancılığın en zor kısmı ne diye sorsanız kesinlikle çocuğumla kamp yapmak derim. Tabi ki her çocuk farklı karakterde olabilir. Yakında 3 yaşına girecek olan oğlumla kamp yaptığımızda inanmazsınız her kamp "bir daha asla kampa gitmeyeceğim" diyorum :sweatsmile: Kahvaltı sofrasını kurmuşsunuz keyifli bir kahvaltı yapalım dersiniz ama hayır oğlumun canı amaçsızca koşmak istemektedir. Mecbur kahvaltıyı bırakıp peşinden koşuyoruz. Kampta kesinlikle bir şeyler izlemek istemiyor. Tek istediği koşarak kamp yerinden uzaklaşmak. Bir keresinde denemek için özgür bıraktım yaklaşık 5 km koştu hala da kamp yerinden uzaklaşmak istiyordu. Sonunda kucağıma alıp ağlaya ağlaya tekrar kamp alanına getiriyorum. O kadar yolu kucağımda taşıyarak :sweatsmile: Akşam yorulur uyur bizde ateş başında otururuz diyoruz. Bazen evde 9 da uyuyan çocuk, kampta 12 ye kadar uyumuyor. Akşam keyfimizde sona ermiş oluyor 😓 Kurulum ve toparlanmada ise hep tek başıma olduğum için inanılmaz yoruluyorum. Geçen sene 3 yaşına girince rahat edersiniz diyorlardı olmadı artık 4 yaşını bekliyoruz😬 Eve geldikten sonra 1 hafta dinlenemiyorum fiziki olarak. Sonra yaşananlar unutuluyor ve tekrar kampa gitme isteği beliriyor. Karavancılık böyle bir hastalık, hastasına 😬 Tabiki sizlerin çocukları farklı karakterde olup kampta sizleri yormayabilir. Biz de durumlar böyle.

Merhaba,

Sizi döndürsek tekrar başa aynı seçimi bu yaşadıklarınızı bilerek tekrar yapar mısınız ? Eğer yaparsanız eminim ki size ve çocuğunuza çok şey katan bir hayat deneyimi olmuştur.

Buraya yazıyorum ama aslında size değil beni emin misin ? diye sorarak tecrübe aktarımı yapan değerli yazarlar için. İki hafta önce karavan alacağım diyerek buraya yazmadım yazdıklarımı okuyabilirsiniz 2018 den beri karavan yapan firmalara bakıyorum. Örnek olarak Ortiz' i yıllardır takip ediyorum. Kararsızlıklarım karavan seçimi ile ilgilidir. Karavancılık yada bu hayattaki zorluklara yönelik değil. Ben belki burada yazdıklarım sebebi ile yanlış anlaşıldım. Harcamalarımla ilgili ise Bütçeden bahsettim çünkü uçsuz bucaksız harcamaları yapacak biri değilim. Planlı çalışırım ve bu harcamalarım içinde geçerli. Bugün ilk karavan deneyimini yaşayan biri olsaydım ve elimde satabileceğim bir karavan vb. olmayasaydı bile çok daha yüksek bütçelerle istediğim aracı alabilirim. Bunu alabilmek almayı doğru yapmıyor. Bu işi doğru yapmak istiyorum onun için nereden nasıl başlamalıyım bunu öğrenmek istedim. Şuan buradaki yorumlara bakınca ihtiyaç duyduğum donanımların listesini yaptım ve yaklaşık maliyet çıkardım. Görünüyorki ithal çekme karavan ferahlığına benzer bir motokaravanda bütçe olarak belirlediğim rakamlara fiat ducato 15 m3 ile yapılabilir. Hem çekme araç konusuna çözüm bulsam da bulunan çözüm belki sorun yaratabilir ve aracı değiştirmeye gitmem gerekebilirdi.

Kararımı verdim sadece donanımları belirleyip geri kalan bütçeden araca ayrılan bütçeyi belirlemek kaldı :smiley: Sonrada hızlıca araç alımı, bakımı vs. ilerliyor olacağım :smiley:
 

Yüksek model yorgun olmayan bir panelvan da işinizi görecektir eminim. Abime 2016 model custom yüksek tavan alarak içerisini kendimiz dizayn ettik hatta 1 yıl sonra sıfırdan söküp yalıtım ve tesisat dahil komple değiştirdik :D biraz maddiyat ve zaman kaybı oldu ama en mantıklı sonuca deneyerek ulaştık. birde aracın Türkiye de motokaravan örneklerinin çok çok az olması da cabası :D

Merhaba,

Bende motokaravan seçimi ile ilerliyeceğim. Görüşleriniz için teşekkür ederim.

Harun
 

Burada karavanda sabitleme şemaları var.

Buradan da koltuk bağlantılarına bakabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim hızlı bir başlangıç oldu. Forumda da söylediğiniz gibi bazı başlıklar var oraları da okumaya başladım. Size araç için belirlediğim donanım listesini atmak isterim. Yorumlarınızı almak isterim eğer sizin için uygunsa ?

Harun
 


Merhaba,

Sizi döndürsek tekrar başa aynı seçimi bu yaşadıklarınızı bilerek tekrar yapar mısınız ? Eğer yaparsanız eminim ki size ve çocuğunuza çok şey katan bir hayat deneyimi olmuştur.

Buraya yazıyorum ama aslında size değil beni emin misin ? diye sorarak tecrübe aktarımı yapan değerli yazarlar için. İki hafta önce karavan alacağım diyerek buraya yazmadım yazdıklarımı okuyabilirsiniz 2018 den beri karavan yapan firmalara bakıyorum. Örnek olarak Ortiz' i yıllardır takip ediyorum. Kararsızlıklarım karavan seçimi ile ilgilidir. Karavancılık yada bu hayattaki zorluklara yönelik değil. Ben belki burada yazdıklarım sebebi ile yanlış anlaşıldım. Harcamalarımla ilgili ise Bütçeden bahsettim çünkü uçsuz bucaksız harcamaları yapacak biri değilim. Planlı çalışırım ve bu harcamalarım içinde geçerli. Bugün ilk karavan deneyimini yaşayan biri olsaydım ve elimde satabileceğim bir karavan vb. olmayasaydı bile çok daha yüksek bütçelerle istediğim aracı alabilirim. Bunu alabilmek almayı doğru yapmıyor. Bu işi doğru yapmak istiyorum onun için nereden nasıl başlamalıyım bunu öğrenmek istedim. Şuan buradaki yorumlara bakınca ihtiyaç duyduğum donanımların listesini yaptım ve yaklaşık maliyet çıkardım. Görünüyorki ithal çekme karavan ferahlığına benzer bir motokaravanda bütçe olarak belirlediğim rakamlara fiat ducato 15 m3 ile yapılabilir. Hem çekme araç konusuna çözüm bulsam da bulunan çözüm belki sorun yaratabilir ve aracı değiştirmeye gitmem gerekebilirdi.

Kararımı verdim sadece donanımları belirleyip geri kalan bütçeden araca ayrılan bütçeyi belirlemek kaldı :smiley: Sonrada hızlıca araç alımı, bakımı vs. ilerliyor olacağım :smiley:
Kesinlikle aynı seçimi yine yapardım. dediğiniz gibi zorlukları olsa da çocuğumu doğada, kamp arkadaşlarıyla birlikte, kamp/karavancılık kültürü ile yetiştirmek paha biçilemez. yaram deşilince biraz çenem düşmüş sadece :smiley: seçiminiz hayırlı olsun. size donanımlarla ilgili genel bir tavsiye vermek isterim o zaman. bütün karavanı ve donanımları 12v olarak tasarlarsanız ilerde çok rahat edersiniz :smiley: güzel bir karavan yaptıktan sonra güzel kamplarınız olsun şimdiden.
 



.
Buzdolabı; standart bir motokaravanın elektrik tüketim aletleri içinde, merkezi konuma sahip.
Tüm elektrik sistemi ister istemez gardını ona göre almakta. Bence karavanınızı çoğunlukla ne zaman, nerede ve kaç kisiyle kullanacağınızı göz önüne alıp ,karavan yaşamında içine neler koyabileceğinizin hesabını, marketlerin ürün düzeninden de ilham alarak hesaplamalısınız. (Sebze, meyva, yumurta benzerlerinin buz dolabına konulmadığı gibi) Böylelikle hacım belli olduktan sonra bence vereceğiniz asıl cevap, üç sistem ile orjinal 12 V kompresör dolap arasındaki seçime gelmekte. Üç sistem dolabı seçerseniz elektrikten yarıdan fazla avantajınız olur, akü ve solardan da tasarruf edersiniz. Gaz tedariği açısından Avrupa'nın bizi kıskandığı kesin. :yum: (İğne değil, gerçek) Kısaca ben Türkiye'de üç sistemi en uygun çözüm olarak görüyorum.
Diğerleri, kimse gücenmesin, paliyatif çözümler.
Unutmayın bu aletler karavanlar için yapıldığı ve de gayet uzun ömürlü olduklarından kolay değer kaybetmemekteler..

Daha sonra sıra tüketim hesabına gelmekte.
 
Son düzenleme:

Herkese merhaba, ben de yıllardır hayalini kurduğum, binlerce kez düşünüp on binlerce kez vazgeçtiğim karavan hayalime muhtemelen yarın sabah 2008 model bir Mercedes sprinter 315 ambulans alarak giriş yapmak üzereyim, kısa şase olması, halihazırda yalıtım, klima, webasto, inverter ve ekstra yaşam aküsü bulunması yönünden avantajlı gibi duruyor, trafikten çekip kamyonet ruhsatı olacak şekilde çizilecek yeni proje ile iç dizaynı değiştirmeden birsüre kullanmayı düşünüyorum, ilerleyen süreçte yaşanan sıkıntı veya ihtiyaçlara istinaden iç dizayn yapılır memnun kalınmazsa da masraf yapılmamış olur diye düşünmekteyim. Özellikle kısa şase istememin sebebi hacim küçük olsa bile arazi şartlarına daha kolay uyum saglayabılecek olmasındandır, panelvan istememin sebebi de (sizlere mantıksız gelebilir) çadır veya çekme karavana nazaran daha güvenli gibi geliyor ki durum biraz göreceli sanırım. amacım iç yalıtımı bozmadan sadece en önemli ihtiyaclarımı karsılayabılecek, taşınabilir eşyalar ile bir çadır / karavan arası araç yapmak. Bu konuda fikirlerinizi almak isterim, buarada evliyim ancak çocuğum yok :smiley:
 

Herkese merhaba, ben de yıllardır hayalini kurduğum, binlerce kez düşünüp on binlerce kez vazgeçtiğim karavan hayalime muhtemelen yarın sabah 2008 model bir Mercedes sprinter 315 ambulans alarak giriş yapmak üzereyim, kısa şase olması, halihazırda yalıtım, klima, webasto, inverter ve ekstra yaşam aküsü bulunması yönünden avantajlı gibi duruyor, trafikten çekip kamyonet ruhsatı olacak şekilde çizilecek yeni proje ile iç dizaynı değiştirmeden birsüre kullanmayı düşünüyorum, ilerleyen süreçte yaşanan sıkıntı veya ihtiyaçlara istinaden iç dizayn yapılır memnun kalınmazsa da masraf yapılmamış olur diye düşünmekteyim. Özellikle kısa şase istememin sebebi hacim küçük olsa bile arazi şartlarına daha kolay uyum saglayabılecek olmasındandır, panelvan istememin sebebi de (sizlere mantıksız gelebilir) çadır veya çekme karavana nazaran daha güvenli gibi geliyor ki durum biraz göreceli sanırım. amacım iç yalıtımı bozmadan sadece en önemli ihtiyaclarımı karsılayabılecek, taşınabilir eşyalar ile bir çadır / karavan arası araç yapmak. Bu konuda fikirlerinizi almak isterim, buarada evliyim ancak çocuğum yok :smiley:
Merhaba,
Düşünceleriniz güzel. Umarım istediğiniz gibi olur her şey...
 

.
Düşünceniz bence de akla uygun, yadırganacak bir tarafı yok.
“Kervan yolda düzülür”ün anlamlı yanı, tecrübenizin olmadığı bir alanı hayal gücünüzle kavramanızı değil, gereksinimlerinizi bire bir yaşayıp tespit etmenizi sağlayacak olması. Böylelikle çözümlerin boyutlarının gerçek gereksinimlerinize ne kadar deyeceğini daha gerçekçi tartabileceksiniz demektir. Örnek olarak, belki karavanınıza 150 litre temiz su deposu koymayı, ev musluğu kullanmayı pek anlamlı bulmayacaksınız ?

Bir, iki metrelik uzunluk farkından çok aracın alt yapı ve çeki özelliklerinin araziye uygunluğu etkileyeceğini düşünüyorum. “Park çizgileri içine sığma”, “iki kişi için yeterli büyüklük”, “manevra kolaylığı” daha kabul edilebilir argümanlar sanırım.

Herneyse hoş geldiniz Çağlar bey, yolunuz açık olsun..🙂



Harun bey bize de, kendisine de “Secret Camper” yapıyor galiba ? 😋
 
Son düzenleme:

.
Düşünceniz bence de akla uygun, yadırganacak bir tarafı yok.
“Kervan yolda düzülür”ün anlamlı yanı, tecrübenizin olmadığı bir alanı hayal gücünüzle kavramanızı değil, gereksinimlerinizi bire bir yaşayıp tespit etmenizi sağlaması olmalı. Böylelikle çözümlerin boyutlarının gerçek gereksinimlerinize ne kadar deyeceğini daha gerçekçi tartabileceksiniz demektir. Örnek olarak, belki karavanınıza 150 litre temiz su deposu koymayı, ev musluğu kullanmayı pek anlamlı bulmayacaksınız ?

Bir, iki metrelik uzunluk farkından çok aracın alt yapı ve çeki özelliklerinin araziye uygunluğu etkileyeceğini düşünüyorum. “Park çizgileri içine sığma”, “iki kişi için yeterli büyüklük”, “manevra kolaylığı” daha kabul edilebilir argümanlar sanırım.

Herneyse hoş geldiniz Çağlar bey, yolunuz açık olsun..🙂



Harun bey “Secret Camper” yapıyor galiba ? 😋
Çok teşekkürler
 



Merhaba,
Bahsettiğiniz gibi başlangıç seviyesi yerli bir karavanın 10.000€ olmasıyla Niewiadow gibi donanımlı bir karavanın da aynı fiyat olmasını hiç anlayamamışımdır. Ben sizin yerinizde olsam Niewiadow ile başlangıç yapardım, çocuğunuzun küçük olması bunda büyük avantaj. Benim 4 ve 8 yaşında iki çocuğum olduğu için bize biraz küçük ama buna rağmen ilanlarda görünce bakmadan geçemiyorum :smiley: Bununla beraber satışı da kolay olabilecek bir karavan. Tabi "bartek" arkadaşımızın bahsettiği gibi kullanım şekliniz ve sıklığı çok önemli...
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,443
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst