Karavancılığı Nasıl Öğrenecekler.

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan özalp Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 3
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,607

özalp

Ana Kamp
Mesajlar
48
Tepkime Puanı
45
Ülkemizde karavanı ve karavancılığı öğreten bu Gezenbilir.com ve bir elin parmak sayısı kadar bile olmayan bir kaç kuruluş var.
 

Etiketler
Yazımda teknik bir hata oldu, buradan söze devam ediyorum....

Bugün varsayım itibariyle ülkemizde 30-35.000 karavan kullanan kişi var diye söylenebilir.
Karavan sektörü ise son 5 yılda yani, 2015-16 dan itibaren atak yaptı ve yeni üretici firmalar geldi ve yeni modeller üretilmeğe başlandı.İnsanların da aklına bu bir KARAVAN imajı ağırlık kazanmağa başladı.Çünkü caddeler, kampingler , karavan parkları, benzin istasyonlarında bu araç daha çok görülmeğe başlanınca artık insanların kafasına bu imaj dank! diye vurdu ve cebi sağlam olanlar karavan almayı düşündüler."Cebi sağlam "olma özelliğini özellikle yazdım, çünkü para her zaman özellikle bu sektörde üreticiler için çok önemli ama kullanıcılar için ilk faktör olmamalı.
İşte ne olduysa tam bu noktada oldu ve bilgisiz, bilinçsiz, kültürsüz insanlar sırf ceplerine güvenerek karavan aldılar. Allahtan ki bu sayı bugün medyatik olacak boyuta henüz ulaşmadı.Buna rağmen bazı sosyal medya platformlarında haber nitelikli karavan kazası olarak 1-2 olaya rastladık bile.Çok yazık.
İngiltere , Almanya gibi karavan sayısı 600-800 binlere gelmiş ülkelerde karavan kullanmak için o kişiyi oto ehliyeti alır gibi teorik ve pratik bilgi eğitimine tabi tutarlar ve sınav yaparlar, sonra ehliyet verirler. Buna rağmen sosyal medyada yüzlerce karavan kazası videoları vardır. Bu videoları seyretse insanlarımız belki biraz durup düşünebilirler.Ama okuma özürlüsü olmamızın yanısıra bu konuda da hatamız devam ediyor.
Neyse, konuya geleyim.
Karavan üreten firmaların bir kaçına sormuştum bu İstanbul fuarında.
"Bu üretip sattığınız karavanlara ait bir kullanım kitapçığı da veriyormusunuz?" diye.
"Maliyet unsuru olduğu için yazılı yayın veremiyoruz ama satın alacak kişiye pratik kullanım bilgisi veriyoruz".
Havaya yazılan yazı gibi olan bu anlatımlar bir kulaktan girip öteki kulaktan çıkacağı gibi, karavanın nasıl yüklenmesi gerektiği, trafikteki sürüş kuralları ve daha pek çok MUTLAKA BİLİNMESİ GEREKEN BİLGİLER verilmediği için Allah karavan kullanıcılarını korusun demekten başka çare kalmıyor.
Ben karavan kullanıcılarının gelecekteki ilk 5 yılında pek endişeli değilim ama sonraki ikinci 5 yıl için aynı düşünceyi saklı tutamıyorum.
Malesef can riskimizi içine koyup yola çıktığımız bu aracın nasıl EN SAĞLIKLI OLARAK KULLANILACAĞI nı bilmek zorundayız.Bunun başka açıklaması yoktur. Hele bugün yani 2019 da en ufak bir karavan için bile ödenen rakam 50.000 lira iken nasıl olur da bu para heba edilir ve de canlar için ne demeli?
iŞTE BU NOKTADA İSTERDİM Kİ KARAVAN DERNEKLERİ KENDİLERİNİ BU İŞ İÇİN GÖREVLİ KABUL ETSİNLER VE ÜYELERİNİ EĞİTSİNLER. Bol keseden onlarca üye alıp sadece gezi etkinlikleri yapmak dernekçilik faliyeti olmamalıdır. Karavanı olanlar zaten geziyorlar, derneğe gerekleri yok ki. Derneklerin özel bir misyonu olmalıdır. EĞİTİM FALİYETİ.
 

Karavan derneğine üye olmak sosyal manada örgütlü toplum için gerekli olan bir görevi yerine getirmektir bence.
Derneklerin özellikle karavan yükleme gibi konularda eğitim vermesi iyi olurdu.
Benim de üyesi olduğum Türkiye kamp Karavan Derneği gibi dernekler web sayfalarındaki verdikleri yararlı bilgilerle bunu bir nebze yerine getiriyorlar.
İnsanların ilgili olup araştırması, okuması gerekiyor.
Selamlar...
 

Yücel bey, bu ilgiyi tüm derneklerin gösterip kendi web sitelerinde bir ek menü başlığı ekleyip onun içeriğinde teknik bilgi vermeleri çok yerinde olur.
Ülkemizde karavan konusunu işleyen sadece bir adet yazılı basın tarzında bir kitap var.
İnsanları illa bilgisayara mahkum etmek hiç doğru değildir. Avuç içi kadar minnacık cep tel.larında ki alanda internete girip de açılacak dosyadan ne yarar sağlanacak çok merak ederim.Gözlere yazık.
Karavan üreten firmaların hiç değilse kendi karavanlarını tanıtan bir broşür vermeleri kesinlikle gereklidir.
Bu konuda tüm camia çapında genel bir kampanya başlatılması yerinde olur.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,424
Mesajlar
1,517,769
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst