Karavanda Araç İle Yaşam Aküsünün Bağlantı Metodları

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 290
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 98,611
AGM -GEL veya diğer batarya üretim teknolojileri arasında hangi seçim doğru olanıdır .
Uygulamacı olarak öncelikle, üretici firmanın ürün Ile ilgili teknik değerleri ve hangi sistemlerde kullanılabileceği dikkate alınmalıdır, böyle yapılan iş ve uygulamalar daha doğru olacaktır.
Konumuz elektrik enerjisi depolama,motor starter ilk hareket veya start/stop, bataryanın şarj değerleri, diğer elektrik yükleri dikkate alınarak araçlar için hangi ürünlerin kullanımları uygun ise onları kullanmaktır. Bu tercih kişisel olmaktan ziyade üreticinin araştırma, uygulama ve pratik bilgileri doğrultusunda yapılmalıdır.

Son tahlilde kullanıcı istediği ürünü satın alıp kullanabilir,en doğrusu hangisi olmalıdır, soruların mutlaka cevapları olabilecektir, doğru hangisi ?

GEL teknoloji üretim bir bataryayı aracın daimi elektrik sistemine bağlarsanız teorik ve pratik bilgilere göre nasıl davranmış olursunuz, bunu bir usta yaparsa piyasada işi bilmemekle itham edilebilir.

ARGE çalışmaları
Piyasadaki kabul görmeleri
Ömür beklentileri
Maliyetleri
Ürünün teknik kullanım yerleri ve bilgileri doğrultusunda mevcut sisteme uygun ürünleri seçmektir.

Aşağıdaki sitelerde bazı uygulama bilgileri bulunmaktadır.

Gel battery or AGM battery? These are the differences

BatteryStuff Articles | Compare and Contrast Between AGM and Gel Batteries
 

Etiketler
2x150 mono panel
2x120 jel akü
30 mppt şarj regülatörü

Koy aracına

vede

Kafayı fazla karıştırmadan bak keyfine desem ne dersiniz Hüseyin abi


Süleyman Bey akü kapasitesini küҫük tutarsak bulutlu günlerde sorun yașarız, elektrik sıkıntısı ҫekeriz. Akü kapasitesini ҫok fazla yaparsak, paneller gün iҫinde ihtiyacı karșılarken aküleri tam dolduramayabilir, bu durumda da akülerin ömrü azalır.

Bir kaҫ yıl süren denemelerden sonra bir aküyü sadece buzdolabı iҫin ayırdım. Bu akü 90 amperlik ve sadece 100 watlık bir solar panel tarafından șarj edilir. Buzdolabım küҫük ve sadece 32 wat gücünde, -18 dereceye kadar da soğutabiliyor ama ben genellikle 6 dereceye ayarlarım. Buzdolabının elektrik sarfiyatı sıcak günlerde bile 25 amperi pek geҫmez.

Buzdolabı aküsünden bașka hiҫbir yere elektrik gitmemesinin nedenine gelince, aküden her cihaza giden elektrik akünün voltajını düșürüyor. Akünün voltajı düșünce buzdolabının verimi azalıyor, akünün gerilimi belirli bir değerin altına düșünce de buzdolabına giden elektrik kesiliyor. Buzdolabı aküsünü ayırdıktan sonra hiҫ sorun yașamadım. 2017 ve 2018 yıllarında yedișer haftalık Iskandinavya gezilerimiz oldu. Her iki gezimizde de dıșardan hiҫ elektrik almadım.

Karavanınızda toplam 300 wat solar panel ve toplam 240 amper akü var. Benim karavandaki duruma biraz benziyor (solarpanel 100 wat, akü 90 amper). Eğer 240 amperlik aküleriniz bulutlu havalarda iki gün sizin elektrik ihtiyacınızı karșılıyorsa, dengeli kurulmuș bir sisteminiz var diyebilirm (bana göre).:smiley:

Sıhhatli ve güzel geziler dilerim.
 
Son düzenleme:

Aşağıdaki jel akü her 4 haftada bir 24 saat şebekeye bağlanarak 9. senesine girdi. Pratikten karşılaştırmalı bir örnek vereyim dedim.
Jel akü yanındaki AGM’den ~40€ daha pahalı, ~5kilo daha ağır ve ~3,5cm daha enli ama ikisi de 140Ah olduğu halde jel aküden 400Wh daha fazla çekilebiliyor.

Resmi hangisi daha uygundur anlamında göndermedim. Yukarıda yazdığım sebeplerden benim için pek fark etmiyorlar. Üstelik AGM ye geçersem Westfalia’nın koyduğu şebeke aletinin yerini bulup tekrar yeniden ayarlamam falan gerekecek.

Westfalia arkadaki DC prizleri, radyo ve kapı kilit otomatiğini de marş aküsünden alıp bu jel yaşam aküsüne bağlamış. Aracın diğer standart elektrik sistemi ise tabi marş aküsünden besleniyor.


F805B964 F1AE 4036 9FCE E3DFC21A4768
 
Son düzenleme:

Biraz tekrar olacak ama önemli bulduğum iҫin biraz detaylı anlatmak istiyorum

Yașam akülerini araҫ aküsü üzerinden șarj etmek, bir yerde fazla kalmadan gezen karavancılar iҫin ҫok önemli bir konu. Bu durumda araҫ aküsü ile yașam aküsü arasına koyulabilecek iki tür cihaz var.

1.Bu linkte gördüğümüz izolatörler/birleștiriciler:
Akü İzolatörleri & birleṣtiricileri - Victron Energy

2.Ikinci tür cihazlarda bu linkte gördüğümüz ve benzerleri:
Orion-Tr İzole Akıllı DC-DC Şarj Cihazı - Victron Energy

Ikinci linkte gördüğümüz türden cihazlar yolda giderken yașam akülerini araҫ aküsü üzerinden sağlıklı bir șekilde șarj ediyorlar. Bir diğer faydalarıda alternatörden/araҫ aküsünden gelen akımla yașam aküsünü daha ҫabuk șarj edebiliyorlar. Bu tür cihazları kullananlar rahatlıkla jel ve agm akülerini de alternatör (yașam aküsü) üzerinden șarj edebilirler.

Tekrar etmekte fayda var. Bir yerde fazla kalmadan gezen karavancıların dikkat etmesi gereken bir konu.


Huseyın bey 1. link dekının fıyatı ortalama 500 tl 2. link dekının fıyatı 2000 tl az bır para deyıl araya sartel konsa olmazmı bu ıs ıcın..
 

Huseyın bey 1. link dekının fıyatı ortalama 500 tl 2. link dekının fıyatı 2000 tl az bır para deyıl araya sartel konsa olmazmı bu ıs ıcın..


Sayın Bayar28,

Türkiye’de neden pahalı cihazlar satılır bilmiyorum. Türkҫe aҫıklaması olduğu iҫin o linki verdim.

Așağıdaki linklerde gördüğümüz cihazlar Almanya‘ da Amazon‘ da satılıyorlar. Aynı cihazları Türkiye‘ deki Amazon‘da bulamadım. Türkiye‘ deki Amazon‘ da böyle cihazlar satsa ne güzel olur.

Așağıdaki cihazlar da rahatlıkla karavancıların ihtiyacını karșılarlar, fiyatları da daha uygun.
https://ogy.de/0dao
https://ogy.de/5692
 



Sayın Bayar28,

Türkiye’de neden pahalı cihazlar satılır bilmiyorum. Türkҫe aҫıklaması olduğu iҫin o linki verdim.

Așağıdaki linklerde gördüğümüz cihazlar Almanya‘ da Amazon‘ da satılıyorlar. Aynı cihazları Türkiye‘ deki Amazon‘da bulamadım. Türkiye‘ deki Amazon‘ da böyle cihazlar satsa ne güzel olur.

Așağıdaki cihazlar da rahatlıkla karavancıların ihtiyacını karșılarlar, fiyatları da daha uygun.
https://ogy.de/0dao
https://ogy.de/5692


Başka bir konu başlığı altında da Akdeniz45 aşağıdaki kendi deneyimini anlatmış:

" Şarj cihazlarımdan bahsederken konuyu biraz genişleteceğim. Belki sizin bildiklerinizi terarlıyor olabilim ama konuya yeni başlayanlara belki bir fikir verebilir.

Negatif deneyimlerden sonra akülerimi paralel bağlamıyorum. „Zincirin gücü en zayıf halkası‘ dır“ deriz. Aynı söz parelel bağlı aküler için de geçerli olsa gerek. 230 volt olan yerde Ctek MXS 7.0 ve MXS 3.8 amperlik şarj cıhazlarımı kullanıyorum. Fazla boşalan aküye 7 amperlik, az boşalana da 3,8 amperlik aleti bağlıyorum. Karavandaki iki aküyü solarpanel üzerinden ayrı ayrı şarj etmek için aşağıdaki linkte görülen solar şarj cihazını kullanıyorum. Karavanımın üzerindeki 100 wattlık solar panel iyi şartlarda 5 amper (12 v) civarında elektrik üretiyor. Bu solar şarj cihazı 4 amper civarında bir elektriği birinci ayaşam aküsüne, bir ampere yakın olanıda ikinci yaşam aküsüne veriyor. Aküler solar şarj cihazına resimde görüldüğü gibi 12 voltluk prizlerle bağlı olduğu için, doluluk durumlarına göre fazla akımın hangi aküye gideceğini değiştirebiliyorum. Karavandaki iki yaşam aküsünden birisi sadece buzdolabını çalıştırır ve genellikle de solar panelden yüksek akım bu aküye gelir. Gezielerde buzdolabının önemini hepimiz biliriz. Akü boş olduğu için çalışmayan bir buzdolabının gezinin tadını nasıl kaçırdığını başına gelenler bilir. Çoğunlukla solar panelden az elektrik alan ikinci yaşam aküsü motor çalışırkende şarj edilir. Buzdolabını çalıştıran akü sadece solar panel üzerinden şarj edilir.
Solar jpg

https://www.amazon.de/Solar-Regler-...PJTE1XF2HKN&psc=1&refRID=SSVM9D5FWPJTE1XF2HKN

Ctek şarj ciahzları hakkında Türkçe bilgi:
https://produktinfo.conrad.com/date...tr-CTEK_AUTOMATIK_LADEGERAET_MXS_5_0_TEST.pdf
icon-fill.png



Benim kullandığım şarj cihazlarının Türkiye fiyatlarını bilmiyorum. Ama bence önemli olan cihazların şarj tekniği. Kademeli şarj eden cihaz derken, IU1oU2 şarj karakteristiği olan cihazlar kastediliyor. Karavanımıza böyle bir cihazı almakta fayda var. Şarj karakteristiği olan cihazlar devamlı aküye bağlı kalabiliyor.

Bu uygulama için soracak olduklarım ise:

Yukarıda bahsettiğiniz iki ayrı akü uygulamasında , bu akülerin - araç aküsünden şarjı ne şekil de?

Jel Aküler için 220V elektrik mevcut iken dışardan şarj cihazları ile ( CTEK MX )7,0 amper ile şarj aküyü yıpratmıyor, aynı şekilde benzer güçte şarjı alternatörden kontrollü gerçekleştirmek ELO röle , CYRİX veya farklı önerilebilecek bir ürün ile olması gereken şartlarda oluyor mu?

Bir nokta da resimden tam anlayamadım, solar şarj cihazına aküleri 12voltluk prizler ile nasıl bağladınız?

220 olan yerde akü şarj cihazı, solar şarj regülatörünün PV girişine mi bağlı yoksa doğrudan aküye mi ?

Dışarıdan 220v şarj imkanın da CTEK MX 7.0 benzeri bir cihaza sahip isek ( Bende de sizdeki gibi iki cihaz mevcut) aracımızın sisteminde 220V girişine ilave bir şarj cihazı kurma ihtiyacına da gerek kalmayacaktır.

Votronic solar şarj cihazı Türkiye de yok. Benzer ürünü az önce Epever firmasin da buldum. Ali Express ile getirtmek mümkün.
Epever cihazlari bir çok ülkede performansı ile ilgili testler var.
Iki üründe de ilk akü şarjının tüm aküler ile uyumlu olduğu,

MPPT Charge Controller
 


Elektrik konusunda benzeri takip ettiğim bir kaç paylaşım ile güzel bilgiler öğrendik. Arada forumda görmediğim br konu kablo çeşitlerinin seçimi. Alev yürütmez, halojen içermeyen, çok damarlı, bakır kalaylı, marin, oto vs adlandırmalar ile kablo tarifleri var. Kablo için benzer aramalar yaptığımızda da üreticilerin ve satıcıların çok farklı ürünlerini görüyoruz ( NYAF, FLY, FLRY-A, HFFR, H07RN-F, TTR vb daha bir çok ) . Kablo tercihi yaparken 220V ve 12V , Solar, Aküler arası bağlantı, akü ve diğer cihazlar arası direk bağlantılar için hangi kod / standart adlandırmalarına sahip kablolar seçilmelidir? Kablo seçiminde dikkat edilecekler?
Öğrenelim ve tercihlerimizde daha seçici olalım.
 


Adlarını bilmiyorum ama çok damarlı, otomotivde kullanılan kablolar kullanılabilinir.
Kesitlerinin hesaplanmasi ve her cihaz için sigorta kullanımı yangın riskini azaltır. Akü çıkışında da sigorta olmalı.
 



Adlarını bilmiyorum ama çok damarlı, otomotivde kullanılan kablolar kullanılabilinir.
Kesitlerinin hesaplanmasi ve her cihaz için sigorta kullanımı yangın riskini azaltır. Akü çıkışında da sigorta olmalı.
@bartek
Sizin konu hakkinda farklı yazışmalardaki tüm paylaşımlarınızı arşivledim. Çıktılar da dosyam da. Karavana başlarsak yol haritamızda olacak.

SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 


Elektrik konusunda benzeri takip ettiğim bir kaç paylaşım ile güzel bilgiler öğrendik. Arada forumda görmediğim br konu kablo çeşitlerinin seçimi. Alev yürütmez, halojen içermeyen, çok damarlı, bakır kalaylı, marin, oto vs adlandırmalar ile kablo tarifleri var. Kablo için benzer aramalar yaptığımızda da üreticilerin ve satıcıların çok farklı ürünlerini görüyoruz ( NYAF, FLY, FLRY-A, HFFR, H07RN-F, TTR vb daha bir çok ) . Kablo tercihi yaparken 220V ve 12V , Solar, Aküler arası bağlantı, akü ve diğer cihazlar arası direk bağlantılar için hangi kod / standart adlandırmalarına sahip kablolar seçilmelidir? Kablo seçiminde dikkat edilecekler?
Öğrenelim ve tercihlerimizde daha seçici olalım.
Karavan elektrik tesisatlarında ben marin kablo kullanıyorum aynen teknelerde kullandığım kablolardır ve MYY diye adlandırılır piyasada bu kabloları kolay kolay bulamazsınız marin kablo satan firmalar çoğunlukla yalnızca bu tür ürünler satarlar
bu tür ürünler darbe mukavemeti yüksek kalaylı bakırdan imal edilmiş yalıtım oranlarıda diğer tip (inşaatlarda kullanılan ) kablolara göre daha yüksek ve en önemlisi alev yürütmeyen ürünlerdir
Ayrıca en çok dikkat edilmesi gereken bir husus uzunluk ve çekilen akıma uygun kablo seçimi !!
 

Elektrik işinden hiç anlamayan biri olarak bir sorum olacak.
Vakti olan detaylı açıklarsa çok sevinirim.

Aracım güneş paneli, invertör vs elektrik ile ilgili hiç bir sistem yok.
Aracın kendi aküsü 105A

Ben bu aküden bağlantı yapıp 200A yaşam aküsü kullanabilir miyim.
Nasıl yapabilirim.

bu aküden de 220W çevirmem için sanırım invertöre ihtiyacım olacak.

Olur olmaz yada böyle olur diye bilgi alabilir miyim.
 

Elektrik işinden hiç anlamayan biri olarak bir sorum olacak.
Vakti olan detaylı açıklarsa çok sevinirim.

Aracım güneş paneli, invertör vs elektrik ile ilgili hiç bir sistem yok.
Aracın kendi aküsü 105A

Ben bu aküden bağlantı yapıp 200A yaşam aküsü kullanabilir miyim.
Nasıl yapabilirim.

bu aküden de 220W çevirmem için sanırım invertöre ihtiyacım olacak.

Olur olmaz yada böyle olur diye bilgi alabilir miyim.
Merhaba, Paylaşım başından itibaren yapılan yazışmaları okuduğunuzda , benzer konulara forumda girdiğiniz de konuya daha hakim olursunuz. Farklı yönden konu ile ilgili bir çok uygulama artı / eksileri, çekinceler mevcut.
Kolay gelsin...

SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 



Merhaba, Paylaşım başından itibaren yapılan yazışmaları okuduğunuzda , benzer konulara forumda girdiğiniz de konuya daha hakim olursunuz. Farklı yönden konu ile ilgili bir çok uygulama artı / eksileri, çekinceler mevcut.
Kolay gelsin...

SM-N9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

üstad okuyorum da not alıyorum da, ufacık bir bilgim vardı o da gitti. Her şey karıştı.
Elektrik işi hiç anlamadığım bir iş olduğu için bu şekilde yardımla çözebilirim anca.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst