Karavanda Atık Depolarının Büyüklüğü Ve Özgür Yaşam

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Akdeniz45 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 8,879

Akdeniz45

Otelde misafir karavanda evimizdeyiz
Mesajlar
3,281
Tepkime Puanı
4,608
Yer
Almanya
Depoların büyüklüğü karavanla özgür yaşamı ne kadar kolaylaştırır? Karavanla özgür yaşamdan ne anlıyoruz? Karavan ve çevre temizliği gibi konuları burada paylaşırsak yeni karavancılar için bilgilere ulaşmak kolay olur.
 

Etiketler
Depoların içine alacağı hacim mutlaka karavanımızın iç hacminden çalacaktır. Karavanda son zamanda otobüs kullananlar olsa da mutluluğun doğru formulü içine sığabileceğiniz mümkün olan en küçük karavanı salık verir ve bunun birçok mantıklı nedeni vardır.
Karavanda mutlu olmak isteyen birey az tüketmeyi, az çöp çıkarmayı ve az yakıt harcamayı özümsediği gibi Elektrik, su gibi kaynakları idareli kullanmayı özümserse bu amacına daha çabuk ve kolay ulaşır.
Benim görüşüm budur.
 

Ayrıca karavanda özgürlük denen şey aslında mutluluktur. Herkesin mutluluğu kendine göre değişebilir. Sadece çok pahalı aksesuarlar kullandığı için mutluluğu tadabilen insanlar da var. Sadece kampta mutlu olanlar olduğu gibi kamplara hiç sıcak bakmayanlar var. Fraksiyonlar çok çeşitli. Sadece birisine göre bir şey doğrudur dense bazen bir diğerine göre yanlış oluyor. Bu konu da böyle değişen bir konu. Ben günde beş litre suyla bulaşık dahil her işimi görebiliyorum. Karavanımda yüz litre depom var ve genelde yarısı dolu gezerim. Atık depom yok.
 


Depolarda mikro organizmalarin oluşacağı gerçeği var.Depolardaki suyun fazla beklemeden devir daim yapması, deponun sık sık temizlenme zorunluluğu var.
Yolda giderken ek ağırlık demek, ek mazot ve ek dengesizlik demek.
İsteyen isterse 1 ton depo koyar ama başkalarina pek tavsiye etmemeli.
 



.
Gri su depolarındaki mikro organizma konsantrasyonu zaman ve ısı faktöründen çok besin oranıyla değiştiğinden lavaboya makarna suyu veya benzerlerini dökmekten kaçınmak gerekmekte.
Benim onuncu senesine giren depomdan akan gri su, sanırım hepimizde olduğu gibi, ilk günkünden farklı kokmuyor. (Bakteriyolojik burun testi) 🤓
Kısaca tecrübem; temiz su deposu benzeri bakım yerine, sadece duş ve lavaboda süzgeçlerin eksik edilmemesinin yeterli olduğu yönünde.

Deponun boyutları için uç örnekler olarak, Almanya’da tanınmış bir keşif karavan yapımcısı Woelcke ‘nin sayfası aşağıda.
Atık (gri) su = Abwasser

Araçlarda temiz su deposu bazen üç mislini bulsa da gri su depolarının hacmi 60 litreden başlayıp, 140-150 litreyi ender geçmekte.
Tekrar edeyim bunlar çoğumuzla alakası olmayan uç kullanım biçimleri.
Benim duşu olmayan 40 litrelik temiz su depolu karavanımdaki yine 40 litrelik gri su deposu, üç günlük gereksinimimizi fazlasıyla karşılamakta.
Üstelik gri suyu çoğunlukla sadece tuvalet kasetiyle boşaltıyorum !

Diğer taraftan başlığın özgürlük kavramını, artıkların lalettayin boşaltılmasının alt üst ettiği de üzücü bir gerçek..
Sanırım bazılarımız özgürlükten farklı şeyler anlamakta ?..🤨


...
Umarım şimdi yazacaklarım konudan sapma olarak algılanmaz ?
Karavandaki gereksinimlerimizin boyutlarının özgürlükle ilişkisini sorgularken bence karavanın kendisini de temelden konuya dahil etmemek eksiklik olurdu ?

Bir aracı karavan yapan bütün ev özellikleri, karavan yaşamında angarya olmakta. İsterseniz gelin bir düşünelim.
Enerji kazanımı, su tedariği, atık boşaltımı, rahat ortam..
Bunlar açısından evimizde daha özgür değil miydik ?

Şimdi iki yaşamı karşılaştırarak konudan iyice sapacağım..
İstendiği zaman yola çıkma özgürlüğü binek aracında da var.
Uygun yer bulma sorunu ikisinde de öyle pek farklı sayılmamalı.
Ucuzluğu sanıldığı gibi değil, hatta en azından sıkı tartışma konusu.
Başka yerleri görmek için de karavanın tek çözüm olmadığını biliyoruz.

Peki derdimiz ne ?
Issız bir sabaha uyanmanın büyüsü mü ? Gerçi ara da bul..
Sizleri bilmiyorum ama beni yukarıdaki zorlukların hepsine katlanmaya ikna eden, karavanın bilinmezliğe daldıran maceracı yapısı, yani günümü yeknesaklıktan kurtaran o heyecanlı havası.
Gerçi onu da en fazla üçüncü ayın sonunda artık rutin olarak algılamaya başlayınca, ev hasretimiz depreşmekte..
Yılın diğer aylarında da park ettiği yerden yoldan gelip geçenlere kös kös bakmakta bizim köftehor. Tabi çocuklardan biri elinden tutup gezdirmezse..

Şimdi huyum kurusun, felsefesini de yapmasam duramayacağım. 😋
Karavana inanç da diğer inançlardan pek farklı değil galiba.
Çoğu kez inancın kendisinin inancın hedefinin önüne geçtiği görülüyor.
Sanırım Yunus gibi “Al biraz da sen oyalan” deyip geçmek en iyisi..
 
Son düzenleme:

Benim için karavan demek,evime tekerlek takıp dolaşmak demek.Konfor için şartları zorlamakta bir sakınca görmüyorum.Ücretli kamp alanlarına girip çocuk gürültüsü,karı koca kavgası,sarhoş muhabbetleri ya da gençlerin anırır gibi birbirlerine seslenmelerinden nefret ediyorum.Çevremizi temiz tutmanın kamp alanları ile ilgisi yok,bu vicdan meselesidir.
 

Karavanda Gri su tankı neden var anlamış değilim. Pislik biriktirmeye mi? Hevesliyiz. Yerli karavanlarda var sanırım.

Zaten kullanacağımız Temiz su deposu max 100lt ,bende ki 45,Hatta 60lt alayım dedim ne gerek var dediler vaz geçtik.

Çıkışa koyarız minik bir kova veya varsa bir bulaşık makinesi su tahliye hortumunu bağlar dış dünyadaki gidere bağlarız.

Özellikle Karavana giriş su (şehir suyu) ve çıkış gri su bağlantılarını yaptınız mı?
Özgürsünüz demektir.

Çıkış için çözüm üretiliyor her türlü de, Şu KARAVAN KAMPlarında herkese 1 çeşme veremiyorlar ona sinir oluyorum. Parasıyla özgürlük kısıtlaması.
 

20LT Gri su tankının fiyatı 700 TL yi geçmiş durumda. Acaba fiyatı sadece 50 TL olan 20LT gagalı su bidonunu kullansam bir farkı olur mu ? not: lavabo ve duş suyum karavanın yanında bir hortumdan tahliye olacak, henüz hiç atık su durumum olmadı, ilk kullanışım olacak.
 






Karavanda Gri su tankı neden var anlamış değilim. Pislik biriktirmeye mi? Hevesliyiz. Yerli karavanlarda var sanırım.

...

Ҫekme karavanlar Avrupa da yollarda kontrol edildiğinde, ağırlıkları fazlaysa ilk akla gelen temiz suyu boşaltmak. Polislerin gözü önünde atık su boşaltmak biraz sorunlu. :sweat:

Ama Avrupa’da üretilen ҫekme karavanlara atık su deposu yapılmamasının esas nedeni nasıl olsa kampinglerde kullanılacak düşüncesi olsa gerek. Bir diğer nokta da ҫekme karavanlarda ilave yük payı oldukҫa az.
 

Cekme karavanimda 120 lt temiz su deposu 70 lt gri su deposu var. Lavobo ve banyoda kesinlikle kimyasal kullanmiyoruz (dogal temizleyiciler ve sampuanlar tercih ediyoruz) tabaktaki ve tenceredeki yaglari da peceteyle iyice temizledikten sonra yikiyoruz. Cogunlukla kampingler disinda kamp yapiyoruz ve gri su deposunu da doldukca gece tahliye ediyoruz. Temiz su depomuzu dahi yola cikmadan onceki gece tahliye ediyoruz. Cunku gunduz karavanin altinda ya da ayrildigi noktada su olmasi insanlari huylandirabiliyor. Temiz su olsa dahi yagli, kimyasalli ve hatta tuvalet atigi sanabiliyorlar. 120 litre temiz su da yaz aylarinda bile bizi 2 kisi 4 gun goturuyor.
 




Cekme karavanimda 120 lt temiz su deposu 70 lt gri su deposu var. Lavobo ve banyoda kesinlikle kimyasal kullanmiyoruz (dogal temizleyiciler ve sampuanlar tercih ediyoruz) tabaktaki ve tenceredeki yaglari da peceteyle iyice temizledikten sonra yikiyoruz. Cogunlukla kampingler disinda kamp yapiyoruz ve gri su deposunu da doldukca gece tahliye ediyoruz. Temiz su depomuzu dahi yola cikmadan onceki gece tahliye ediyoruz. Cunku gunduz karavanin altinda ya da ayrildigi noktada su olmasi insanlari huylandirabiliyor. Temiz su olsa dahi yagli, kimyasalli ve hatta tuvalet atigi sanabiliyorlar. 120 litre temiz su da yaz aylarinda bile bizi 2 kisi 4 gun goturuyor.

Çok cesur bir açıklama. On yıl önce bunları yazsaydınız, sizi topa tutarlardı:smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

SON KONULAR



Geri
Üst