Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bulenttg Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 62
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 70,997
Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

carpediem69' Alıntı:
Arac sebekeden besleniyor olsa dahi 220 volt yasam akusu uzerinden inverter ile elde edilecek bir tesisat altyapisi var diye tahmin ediyorum. Oyizden sebeke baglantisi aku sarjini kolaylastirmanin disinda bir avantaj saglamiyor.


Doğru tahmin, firmanın imalatı bir aracın şebekeye bağlıykende inverter üzerinden geçtiğini gördüm. İlginç bir
uygulama mutlaka bir açıklaması vardır.
 

Etiketler
Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Sürekli inverter üzerinden beslenen çok karavan gördüm, Pako şalter de dediğimiz 1-0-2 kutup seçiciyi 30 TL'lik fiyatı yüzünden takmadıklarını sanmıyorum, olsa olsa bağlamasını bilmemekten kaynaklanıyordur... birde pako şalterlerde çok çeşit vardır satana sorarsanız kesinlikle alamazsınız, 1-0, 0-1-2, 1-0-2, 1-2-3-4 vs bir sürü farklı iş yapan tipi vardır...Zaten çelişki şalteri alırken başlıyor, mono faz'mı tri faz mı diye sorulunca herkes bir duraklıyor, cevap çıkmayınca ikinci sorunerede kullanılacağı soruluyor, karavanda denilince mono faz olduğu kesinleşiyor, belkide ürün alınıyor ama iş almakla bitmiyor, şimdi iş bağlamakda, deneme yanılma yöntemi ile bağlamak düşünülüyorsa elde ölçüm aleti yoksa alan yandı, çünkü bu tür ürünler profesyoneller için üretilmiş, içinden şema çıkıyor ama anlayabilene aşk olsun, bağlantı şeklini çözmek için mühendislik bitirmek gerekiyor, buraya kadar tamam ama olaki karavan mono faz diye mono faz pako şalter aldınız, işte şimdi yandınız, elektrik mühendisi olsanız bağlayamazsınız, çünkü mono faz pako şalterde iki farklı faz kutuptan birini seçerken, notr ortak kullanılır, ama karavanda nötr de çifttir çünkü şebeke nötrü ile inverter nötrü farklı kaynaklardan gelmektedir, şimdi başa dönelim, demekki almamız gereken pako şalter, karavan mono faz olsada tri faz olmalı, mono faz sistemde trifaz pako kullanmak elektrikcilerin bile kafasını karıştırır, mono faz da 1 çember olan kutup seçici tri fazda 3 çemberdir, 1, 3 olunca bağlama işi iyice karışır, kutunun içinden çıkan şemada bu ürünün bir gün çift faz ve çift nötr üzerinden kullanılabileceği düşünülmediği için açıklamasıda yoktur, oysa mantık yolu her zaman açıktır ve pako şalteri karavana bağlam kolaydır sadece bir ölçü aleti olması yeterli ama, bu basit konuda yazdıklarım bir çok arkadaşa karmaşık gelebilir, işte bunlarla uğraşmak yerine şebeke inverter seçimini yapacak pako şalteri takmayıp, sürekli aküyü şarzedip karavanı sürekli inverter üzerinden besleme kolayını seçiyorlar, bütün mesele bu...Aklınızda olsun karavanda tri faz pako şalter ( 1-0-2 kutup seçici) kullanılır...

Pako 1 0 2
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

:D
Atilla, şalter olayını harika açıklamışsın. Teşekkürler. :smiley:
Bizler de ölçmeden işin içinden çıkamıyoruz.

Metop'ta 2 faz kutup değiştirici şalter var. MT028.
http://www.metopelektrik.com.tr/Urunler-Products/metop_urun_cizelgeleri/Paket_Salter_Serisi/urun_ayrintilari/MT028.html
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Motokaravanda invertere -karavan klimasıda olsa- klima bağlamak büyük hata olduğunu anlamış bulunuyorum. Teoride bir müddet çalıştırabilecekmiş gibi gözüksede sistemi aşırı zorluyor. Pako şalter kullanmak yerine; sadece klimayı 220V şebeke soketine paralel bağlasak, diğer 220v tesisatı yine inverter beslese mümkün müdür? Çünkü aracımda klima çalıştırılmadığı sürece hic bir sıkıntı yok.(220V tesisata bağlı olan diğer cihazlar: hermetic gazlı su ısıtıcı, webasto mazotlu ısıtıcı, ve de prizler) buzdolabı 12V. Karavan kiralama işiyle uğraşmaktayım ve müşterilerin eline pako şalter teslim etmek mantıklı gelmiyor.

teşekkür ederim.
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

sadece klimayı 220V şebeke soketine paralel bağlasak, diğer 220v tesisatı yine inverter beslese mümkün müdür?

Bence sizin şartlarınızda ideal çözüm bu.

Pako şalteri eğer jeneratör kullanacaksanız şart. Jeneratör kullanılmayacak ise gerek yok. Klima , sadece kamplarda 220V şebeke varsa çalışacak.

Benim size başka bir önerim var :

(220V tesisata bağlı olan diğer cihazlar: hermetic gazlı su ısıtıcı, webasto mazotlu ısıtıcı, ve de prizler) buzdolabı 12V.

Webasto da 12 Volttur. Buzdolabı da 12 Volt.

Ayrı invertör ve ayrı redresör alırım.
Invertör çıkışına 220 V priz ( Sadece bilgisayar, telefon şarjı için) ve hermetic gazlı su ısıtıcını bağlarım.
Prizlere sadece şarj olduğuna dair yazı koyar, bir de en fazla 10 amperlik sigorta koyarım.

Redresör çıkışını akülere bağlarım.

Dışarıdan gelen 220 Volt ise redresör girişine ve klimaya bağlarım.

Kaçak akım sigortasını unutmam.
 



Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

cevabınız için teşekkür ederim,

Sistem açısından 220v şebeke cereyanı ile jeneratör cereyanı arasında fark var mıdır? Karavanla beraber opsiyonel 1kw 4 zamanlı inverter özellikli çanta tip jeneratör vermekteyim. Bu yen nesil jeneratörlerin sinüsü şebeke cereyanına yakın olduğu söyleniyor. Bu jeneratörü 220v soketinden araca bağlamak yanlış mıdır? yine pako şalter gerekir mi?
Diğer taraftan bu jeneratörün bu klimayı besleyemeyebileceği söylendi. bu durum canımı sıktı. Karavanı imal eden arkadaş klimanın 60-70amper civarı çekişi var dedi. dometic 430W olarak vermiş.

Ayrı invertör ve ayrı redresör alırım.

Nedeni inverter/charger cihazların iyi olmaması mı? Bence de ayrı olması daha verimli olacaktır. Özelliklede sisteme Automatic AC switch ekleyerek şebeke cereyanına bağlıyken inverteri devre dışı bırakabilmek epey iyi olur gibi. Ama masraf kısma açısından üzerindeki inverter/charger ile devam etmeyi düşünüyorum (arıza varsa tamir ettirip). Çünkü Klimayı çalıştırmaksızın araçta hiç bir sorun yok şu an için. Klimayı da inverterden ayırıp sokete bağlarsam sorunun çözüleceğini umuyorum.

tekrar teşekkürler.
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Pako şalter, hem jeneratörü hem de şebekeyi aynı anda bağlama olasılığına karşı bir önlem esasında. Eğer tek bir yerden 220V girişi varsa, yani ya 220V şebeke, ya da jeneratör bağlanacak ise pako şaltere tabii ki gerek yok.
Jeneratör çıkışı genelde 230 Volttur ama sisteminize zarar vermez. Şebeke ile aynı düşünebilirsiniz. Jeneratörler zaten aynı sistem olması nedeniyle üretilirler.

1000 Watt jeneratör, 430 Watt klimayı kaldırabilir mi? Problem ilk çalışma anında demeraj akımıdır.
1000 watt jeneratör (çıkışlar bizde % 10 abartılır ) , 900 watt verse / 230 = 4 amper çıkış veriyor demektir.
Sizin klima sanırım 2 amper ihtiyacı var. Problem ilk kalkış anıdır. Klima için bu demeraj akımını azaltıcı devreler yaptırırsanız bence çalıştırır. Denemek lazım. Açıkcası bu devreler demeraj akımını ne kadar azaltır benim çok tecrübem yok.

Elinizde jeneratör varsa direk klima girişini jeneratöre bağlayarak deneyebilirsiniz. Yok, yeni alacaksanız deneyerek , çalıştırırsa alırsınız. Bu jeneratörlerin 1200, 1500 watlıkları da var.
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

faydalı bilgiler için teşekkürler,
Maalesef jeneratörü aldım. Dediğiniz gibi deneyip görmekten başka seçeneğim yok klimaya bağlayıp. Klima gibi demerajı yüksek olan cihazlara kapasitör takıyor genelde üreticiler mesela ev klimalarında var. Bu klimada da vardır diye umuyorum. Yoksa da takılırsa fayda eder belki. en doğrusu önce bir denemek herhalde. Kaldırırsa ne iyi.
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Ferhat, diğer markalardanda kullandım ama kontaktörlerde sorunlar yaşadım, ben sürekli bu konunun lideri "kraus naimer" kullanıyorum...

*******************

Jeneratör desteği olsada yine şebeke girişinden karavana enerji verileceği için, pako şalter her konumda şarttır, pako şalter şebeke-inverter veya jeneratör-inverter seçimi için gereklidir...

********************

Klima sistemden çıkarılarak sadece dış enerji girişinden, şebeke veya jeneratör beslemesi ile çalışacak şekilde bağlanabilir...Klimayı inverter üzerinden çalıştırmayı düşünmediğimiz zamanlar 1000 watt inverter bağlıyoruz, klima yanlışlıkla açılıp invertere zarar vermemesi için zaten bu şekilde bağlıyoruz...İşin başında klimayı akü üzerinden çalıştırmayı düşünüyorsak 2500 watt inverter takıp, bu sefer klimayıda sisteme direkt bağlıyoruz...Her marka mobil klima farklı watt'taki inverter ile çalıştırılabilir, bazı klimalar 1700 watt ile çalışırken bazıları 2500 watt istiyor, bu fazla enerji harcamalarından kaynaklanmıyor kalkış dremajlarında farklar var...Şu an yapmakta olduğum pop-up 2 camperde mobil klima inverter üzerinden akülerden çalışacak şekilde ayarlandı vede çalışıyor, karavanın işleri biraz daha ilerlesin, aküler deşarj oluncaya kadar mobil klima ne kadar süre akü üzerinden çalışabiliyor test edip sizler ile paylaşacağım...

**********************

En basit mabil klima 900-980 watt'tır saatte 75 amp enerji tüketir, doğru klima kullanımında 1 saat içinde 45 dakika çalışıp 15 dakika stanby fan çalışabilecek şekilde klimanın otomatiği devreye girer çıkar derece kullanılırsa %25 enerji tasarrufu ile daha uzun süre klima çalıştırılabilir...Klima çalıştırmak için karavanda en az 2x200=400 amp akü olmalı, kapasitenin %70'i kullanılabilir, yani 280 amp'i kullanılır bir değerdir, 280 amp'in 60 amp'i buzdolabı tarafından kullanılacağı için, 200 amp'lik kısım klima tarafından kullanılabilir, buda sağlıklı aküler ile gecede 3 saat demektir...
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Bence klimayı kesinlikle inverterden beslememeli. Klima diğer cihazların yanında canavar misali. İnverter ve aküler kaldırsa bir müddet sonra kablolar ve bağlantılar kaldırmıyor. Klimayı 1 saat çalıştırıp inverter girişinde ki ısıya bir bakın ne demek istediğimi anlarsınız. Benim araçlarımda da ilk başta aküler inverterle beraber gayet güzel çalıştırıyordu ama yaz sıcaklarında aşırı yüklenmeler başlayınca problemler ardı ardına baş gösterdi. Sıcak havalarda jel akülerin performansı zaten bir düşüyor gözlemlerimce. Ayrıca dometic ve trumanın sitelerini inceledim hiçbirinde inverter ile çalıştırabilirsiniz gibi bir detay yok. Böyle bir lüksü olsa adamlar yazmazmıydı -benim klimamı şöyle bir inverter/akü kombinasyonuyla şu saat çalıştırabilirsiniz diye - düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla Avrupalı karavan imalatçıları da klimayı invertere bağlamıyorlar genelde.
 



Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Konuya uzun zamandır cevap yazılmamış, yeni konu açmak istemedim ve buradan sizin tecrübelerinize dayanarak bir kaç şey sormak isterim. T5 camper aldım bir kaç ay önce su sızıntısını çözeyim derken içi komple değişti. Araçta 2 adet 105 amp sulu tip aku 1000 watt inverter ve otel tipi buzdolabı vardı inverter aynı zamanda şarj ediyor. daha sonra ben bunlara ek olarak 300 wat panel ve 20 amp şarj unitesi taktırdım ve 220 v buses 100 wat buzdolabı aldım. Bir gün boyunca dolabın kapagını hiç açmadım buna rağmen 8 saat anca çalışıyor ve inverter ötmeye başlıyordu. bende inverteri kapatıyordum daha sonra tekrar açıyordum. aküler panelden şebekeden ve hareket halinde motordan besleniyordu. panel iyi günesi tam görürse (karstayım) 13.7 bazen 14.00 oluyordu dun baktım 11.7 idi güneş yoktu bende şebekeyi denemek istedim fakat inverter çalışırken şebekeye taktığımdan olsa gerek inverter biraz ses yaptı biraz koku yaptı şu an iptal. Şimdi yeni bir inverter almam lazım . Düşüncem tam sinüs 1500 wat inverter ve harici akü şarj cihazı. Elektrik işi bana biraz karışık geliyor yardımcı olursanız sevinirim.
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Buzdolabınızı tam anlayamadım. 220V Buses 100W budolabı nasıl bir şey? kompresörlümüdür yoksa amonyaklı veya peltier midir?
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Ferhat bey içinde ne var bilmiyorum ama 2 kapılı üstü dondurucu arka kısmında siyah yuvarlak bir top var başka da bilgim yok.

DSC00933
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Siyah yuvarlak dediğiniz kompresör/motor olabilir. Kompresörlü ise daha uzun zaman gitmesi lazım. 1000W invertör normalde yeter. Akünüzü bir süre şarj edin derim. Dışarıdan şarj yapamıyorsanız, buzdolabını kapatın, paneliniz birkaç gün sadece aküleri şarj etsin, sonra tekrar deneyin.
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Merhaba,

Benim karavanımdaki sistemde bu şemada belirtilenin dışında faydalı olduğunu düşündüğüm bir kaç özellik daha var:

Birincisi karavan içinde 220 volt elektrik dağıtımını 2 farklı hat üzerinde verdim. Hatlardan birisi sadece jeneratör veya şehir şebeke elektriği ile beslenebiliyor. Fırın, su termosifonu gibi yüksek akım çeken cihazlar bu hatta bağlı. Diğer hat ise buzdolabı ve diğer görece az elektrik harcayan cihazları ve prizleri besliyor. Bu hat 1-0-2 pako şalteri üzerinden seçimli olarak şebeke ya da inverter elektriği ile besleniyor. Böylece inverter aşırı akım çekimlerinden korunmuş oluyor.

İkincisi ise yaşam aküsüne bağlı 1 Faratlık bir kapasitör var. Aküye özellikle inverter kullanımında gelen anlık yüksek akım taleplerinde esneklik sağlıyor. Bu da akünün daha uzun süre inverter ile 220 volt hattını beslemesini sağlıyor.

Ayrıca şemada gösterilen inverter otomatik tip. Yani şebeke ya da jeneratör elektiği olduğunda 220 volt hattını besliyor ve aküleri şarj ediyor. Olmadığında ise otomatik olarak inverter ve akü ile 220 hattını besliyor. Eğer akü şarj ve inverter ayrı cihazlar olarak bulunuyor ise bunların bazı şalterler ile kontrol edilmesi gerekebilir.

Selamlar,

Doğan Böncü
bu resmi ben goremiyorum. acaba nerden bakiyorsunuz? benim merak ettigim semada gosterilen inverter otomatik tipi demissin onu biraz daha acabilirmisin nasil akuleri dolduruyor. olmadiginda nasil 220 hatti besliyor.

saygilar
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,431
Mesajlar
1,517,892
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst