Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan bulenttg Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 62
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 70,915
Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

çift alternatör

Alt001
 

Etiketler


Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Bu resimler hangi araçlardan bilemiyorum. Ama benim Boxer'da sürücü kabini klima motorunun bağlanacağı kısmı feda etmek zorunda kaldım.
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Resimler için teşekkürler. Benim anlamadığım bir nokta var. Ben hala karavanlarda çift alternatörün gerekli olduğunu düşünmüyorum. Birisi bana 24 Volt sistem yapacağım, dolaşan amperimi yarı yarıya düşüreceğim, ayrıca 24 V ekipman çok daha kolay buluyorum dese onu anlarım. Karavanın içerisinde buzdolabı vs toplasak en fazla 10-15 amperlik bir yük olur. Bu kadar amper araç alternatörü için önemsenir değildir ki. En küçük olanları bile 40-50 amperliktir.

Klima, elektrikli fırın, elektrikli ısıtma gibi yüksek amper çeken cihazları kullanıyorum dense bunlar da sadece araç giderken kullanılabilinir. Fırın ve ısıtıcıyı çıkarıyorum . Geriye tavan kliması kalıyor. Harici tavan klimasının kompresörü tahriğini motordan alıyor, sadece fanları için amper gerekiyor. Fanların çektiği amper çok , o nedenle ikinci alternatör taktım denirse ona da anlarım. Arkaya ev kliması takıp , yolda giderken onu çalıştıracağım, veya sana ne kardeşim benim ışık sistemim var, ses sistemim var diyen varsa bilemem tabii.

Olayın bir de servis yönü var. Kayış sistemi düzgün ise yani gerdirmesi, kayışı iyi seçilmiş ise sağlıklıdır ama bir hata varsa çok güvensiz bir bağlama yöntemidir.

Kısacası ikinci alternatör için sebeplerin olması gerektiğini düşünüyorum. Durduk yerde kendimize arıza kaynağı çıkartmamak gerekir.
 



Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Bence de eğer gerçekten çok büyük akım ahtiyaçlarımız yoksa, çoklu alternatör sistemi gereksiz. Akülerimizi rahat şarj etmek için böyle bir şey düşünülüyorsa da aküleri sırayla şarja başlatmak veya daha da iyisi akülere giden şarj akımını kısıtlamak güzel bir çözümdür.
Biraz büyük düşünelim, 300Ah yaşam akümüz varsa bile bu akü eğer JEL ise şarj akımı en fazla 30A olmalıdır. Fazlası aküye zarar verecektir. Normal sulu aküler için bile yüksek şarj akımı elektrolit kaybı, gaz çıkışı vs demektir. :-\
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Elektrik devreleri su devreleri ile bazı noktaları benzerlik gösterdiğinden bir çok yerde karşılaştırılırlar.
Günlük 1000 lt su tüketiminiz var,deponuza kullandığınız kadar dolduramazsanız susuz kalırsınız, her daim deponuz dolu olması gerekir.
Kimininde günlük 100 lt su tüketimi vardır,kullanıma göre değişir.
24 VDC sistem akım ve kablo kesitleri açısından iyi,bir çok cihaz 12 VDC sorun yaşanıyor.araçların tüm sistemleri 12 VDC.
2. Alternatör yedekli çalışmadır,yapan yapar kimine göre gereklidir,kimine göre gereksiz
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Henüz farketmiş olduğum bir paylaşım teşekkürler.....Akü bağlantıları arasındaki izalatörler uzun zamandır kafamı kurcalıyorlardı ....araçlarında galvanik izalatörleri kullananlar veya gerek görmeyenler pratikteki faydaları veya neden gerek görülmediği ile ilgili bilgi paylaşımında bulunabilirlermi?
kalın sağlıcakla
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Değerli Forum ve Başlık Takipçileri,

Motorlu karavanlarda enerji, akü, akü şarjı, izolatör, regülatör, güneş paneli,...vb. gibi enerji gereçlerini basit bir şema haline getirip sizlerlerle paylaşmak istedir. Üzerine bir kitap yazılacak kadar geniş bir konu olsa da, bu şema ve aşağıdaki bilgiler ile genel bilgiler vermeye çalışacağız.

 

Ekli dosyalar

  • Karavan_Sema.jpg
    Karavan_Sema.jpg
    105.8 KB · Görüntüleme: 336

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Sanırım, tipik bir örnek...
Diyelim yazın yıllık izniniz için; İstanbul'dan 3 haftalığına Antalya'ya yola çıkıp, Kaş- Dalyan- Marmaris ve Bodrum'a uğrayarak İzmir üzerinden evinize döneceksiniz.
http://goo.gl/5F8SdI

2100 km. civarı bu güzergaha, solar panelleriniz yeterli ve aküleriniz dolu olarak çıkıyorsunuz. Normali de bu zaten.
Antalyaya vardığınızda buzdolabınızın sarfiyatının tamamının solar tarafından karşılandığını da düşünürsek, yolun 1/3 ünü katettiğiniz halde (700km. üzeri) enerjiye ihtiyacınız yok.
İzmir'den İstanbul'a dönerken, 550 km. üzeri için ise zaten enerjiye ihtiyacınız yok ki üstelik solarlarınız yine devrede. Bu iki bölüm böylelikle hesapdışı.
Yani enerjinizi sadece alternatörden sağlamak düşüncesinde iseniz, bu durumda ancak 800-900 km. lik yol yapma olanağı ile sınırlısınız demektir. Antalya-İzmir arasi 5-6 kere yer değiştirdiğinizi düşünürsek, ancak her 3 günde bir 150 km. yolda alternatörden gelen akımdan faydalanabilme şansınız var. Bu üzerinde düşünülmesi gereken somut aralık. Sadece alternatörden gelen akımın (boş akülerin dolumu ne kadar hızlı olursa olsun) bu kısıtlı yol aralığında 3 günlük tüketiminizi karşılamasi ise mümkün değil. Ama bereket sizin solar panelleriniz de var ve bu yaz tatilinizde harıl harıl çalışıyorlar !

Enerji konusu (karavanlarda da) 3 bölümde irdeleniyor. Kazanım, depolama ve tüketim. Fakat en önemli nokta, rasyonel çözümler için, bu faktörlerin kendi aralarında mutlak uyumlu olması gerekliliği.
Bu faktörlerden birinin yada faktörün bir bölümünün rasyonel olması yetmiyor, sistemin tamamı ile uyumsuzluk halinde, cözümü akıl dışı yapıyor.
Metod olarak; tüketim karakterinin tesbiti, atılacak ilk adım. Ne zaman, nerede, ne sıklıkla, hangi olanak ve harcama ile konaklanıyor ? Cevap verilmesi gereken ilk soru bu. Yani yukarıdaki 3 faktör, sondan itibaren cevaplandırılmalı.

3 tabelalı aşağıdaki cetvel, belki bu açıdan kısmen faydalı olabilir.
http://www.gezenbilir.com/index.php?action=dlattach;topic=95070.0;attach=1008271

Tavsiye edilen yukarıdaki çözüm için gerekli aletlerin Almanyadaki fiatlarına aşağıdaki linklerden erişebilirsiniz. ( toplamda 2142 € civarı olmalı )

İzalatör

http://goo.gl/r83aXT

DC-DC sarj regülatörü

http://goo.gl/iXjzBP

Combi Pover
http://goo.gl/J2uI6H

Kendi içinde akılcı ve geçerliliği olan bu yaklaşımı, fiatı ve enerjiyi başka şekillerde elde edip sağlıklı depolama olanakları da göz önüne alınırsa, sistemle uyumlu bir çözüm olarak tanımlamak, özellikle soların ucuzladığı son 2-3 yıl içinde, yukarıdaki örnekte de görüldüğü üzere, artık rasyonel değil.
Tabi güneş yaz aylarında sorun değil. Forumda kış aylarında 2-3 günlük kaçamaklar dışında yollarda olduğunu söyleyenlere ise neredeyse hiç rastlanmıyor. Avrupaya çıkanların hepsi yaz aylarını tercih ediyorlar ve üstelik engeç 2-3 günde bir kampinglerde olduklarını okuyoruz. Duruma göre, yine de yere bağlı olsada, akü hatta solar kapasitesini arttırmak her zaman faydalı. Ama tabii yukarıda bahsedilen çözümler herzaman yollarda olan TIR ve otobüsler için aslında biçilmiş kaftan olmalı. Karavanını kendi yapan yada yaptıranlar için ise, tüketim tarzlarını tesbitten sonra, karar verecekleri bir seçim.

Araç ve yaşam aküsünün mutlak birleştirilmesi gerektiği şeklinde bir karavan kanunu yok !
Yani biz bunları bağlamak zorunda değiliz, hele sorun sebebi iseler, ancak ekstra uğraşı sonucu normal duruma ulaşabiliyorsak vede alternatifleri varsa. Yaşam aküsünü alternatörden doldurup doldurmamak üzerine önyargısızca düşünmek faydalı.
Forumda hatırladığım kadar Attila bey, Hüseyin ve çekme karavanı olan diğer birkaç katılımcı, sistemlerini bu şekilde kurmuşlardı. Yukarıda yazıldığı üzere, farklı iki akünün birleştirlmesi ile oluşan sorunlar ancak yazıldığı şekilde ekstra aletlerle çözümlenebiliyorsa, artık ucuzlayan solar çözümler bu yolda gittikce geçerlilik kazanıyor demektir.

Hüseyin, yeterli soları olduğu halde, alternatörden yinede tamamen vaz geçmemek için, prensipte şöyle bir yola baş vurduğunu söyledi.
Dolum, ihtiyaca göre sadece araç yada yaşam aküsüne „akü seçim salteri“ aracı ile yönlendiriliyor.
http://goo.gl/g8Nb1B

Araç aküsünün boşalımı ise sigaralık vasıtası ile akustik alarmı da olan voltmetre ile kontrol altında bulunduruluyor. (Aşağıdaki aletin ekstra termometre ve alarmlı saati de var. :smiley: Üstelik boyutları ile, şalter pozisyonunu unutmanızı önleyebilir ! )
http://goo.gl/lqHraC


Yaşam aküsünü alternatörden doldurmadığınızda, soların da dolumu yüzde yüz yapamadığı bir gerçek. En azından akülerinizi her 4 haftada bir kesintisiz 48 saat şebeke ceryanından doldurma gerekliliği yüzünden zaten sarj cihazına ihtiyacınız var. Kamp ve bazı park yerleri, enerji ihtiyacınız için yollarınızın üzerinde ve olası enerji boşluklarının doldurulması için günlük olanaklardan.
Bu noktada dikkat edilecek; en son jenerasyon sınıf olan, mikroprosesörlü sarj aletlerine yönelmek. Bu konu başka başlıklarda işlendiğinden en tanınmış ve uygununun adresini vermek yeterli olmalı.
http://www.ctek.com/de/de

İkinci alternatör, yakıt pili, jeneratör, rüzgar gülü forumda bazı başlıklarda bahsettiğim vede bahsedildiği üzere benim için çesitli nedenlerle çözüm hanesinde yer almıyorlar. Sarj aletinin durumu ise tartışmasız.

Belki yakınlarda solar bile artık demirbaş çözüm tahtından inebilir. Elektrikli otomobillerle ilgili teknik gelişimler sonucu, uygun fiatlı, yeterli kapasitede, hafif, küçük ve çabuk dolabilen lityum bazlı aküler, lokanta yada cafelerde oturduğumuz süre içinde, yanımızda, en azından günlük ihtiyacımızı karşılayabilecek hızda doluma ulaşabilirlerse, bence üzerinde düşünülecek uygun bir çözüm sunmus olurlar. :smiley:
 



Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Sayın Gunaydines,

verdiğiniz genel bilgiler için teşekkürler. Tanıttığınız cihazlar, özellikle Combipower çok kaliteli ama fiyatıda çok yüksek bir cihaz. Ayrica 14 kilo ağırlığında ve 2000 watt gücündeki bir invertöre karavanda neden ihtiyaç olur?
Bu güçteki bir invertöre yüksek kapasiteli akü/aküler gerekir. 2000 watt 166,6 amper demektir. Aküleri %50 ´nin altına boşaltmamak gerekir. Bu durumda 200 amperlik bir akü bu invertöre kaç dakika dayanır? Ayrıca Yüksek kapasiteli aküleri nasıl şarj edebiliriz? Lütfen yanlış anlamayın. Bunları eleştiri olarak yazmıyorum. Karavancılar olarak ihtiyacımız olan cihazları değişik yönleriyle tanımak isteriz. Forumun amaçlarından birisi de budur sanıyorum .
Şemadaki cihazları, aküleri ve solar panelleri hesaplarsak oldukça yüksek bir rakam karşımıza çıkar. Maddi olanakları olan, karavanında yeri ve böyle bir invertörle çalıştırılabilecek cihazları olan ve konforu sevenler tabi ki bunları satın alacaktır.

Ama artık karavanda kullandığımız hemen bütün cihazların 12 volt ile çalışanları var. Bence karavan yaşamımızda bu türlü cihazların geleceği daha parlak.
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

EvliyaCelebi2' Alıntı:
Araç aküsünün boşalımı ise sigaralık vasıtası ile akustik alarmı da olan voltmetre ile kontrol altında bulunduruluyor. (Aşağıdaki aletin ekstra termometre ve alarmlı saati de var. :smiley: Üstelik boyutları ile, şalter pozisyonunu unutmanızı önleyebilir ! )
http://goo.gl/lqHraC

Mesut bey,

Her zamanki gibi yine çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler. (Kimse ses vermeyince okunmadığını sanmayasınız diye ses vereyim istedim :smiley: )

Ben akülerin ne durumda olduğunu görmek için başka bir yol keşfettim. Isıtıcı olarak monte ettirdiğim Shava'nın göstergesi düşük voltaj halinde uyarı veriyor. Kaç Volt'un altına indiğinde uyarı verdiğine bakmadım. Ama aküleri korumak için voltaj düşükse uyarı verip (sanırım) çalışmıyor. Isıtıcıyı şu an için araç aküsüne bağlayıp test ettim. Aküleri tekrar doldurduktan sonra, olur da ısıtıcının kendisi stand by konumunda iken enerji harcıyor olabilir diye sigortasını çıkardım. Onu da bir ara ölçmem gerekecek. Ama en azından elimin altında (dolaylı da olsa) hazır bir ölçüm aleti olduğunu biliyorum.
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Her zamanki gibi yine çok faydalı bilgiler vermişsiniz. Teşekkürler. (Kimse ses vermeyince okunmadığını sanmayasınız diye ses vereyim istedim :smiley: )

Bekir bey, iletiniz yanlış adrese geldi. Uygulayan Hüseyin, bu pratik yolu bende ondan öğrendim. ;)

Cirezun'a selamlar da!

Not.
Sırf sizde sebeplenesiniz diye yukarıdaki solar hesapları ile ilgili Excel cetveline, doğu karadenizide katmışdım. Sanırım, (Allah rahmet eylesin) sevgili akülerinizi kaybettiğinizden olacak, sizden hiçbir yorum duyamadım?
Negatif de olsa, akademık yorumların tadı başka oluyor da. :D
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

Akdeniz45' Alıntı:
Sayın Gunaydines,

verdiğiniz genel bilgiler için teşekkürler. Tanıttığınız cihazlar, özellikle Combipower çok kaliteli ama fiyatıda çok yüksek bir cihaz. Ayrica 14 kilo ağırlığında ve 2000 watt gücündeki bir invertöre karavanda neden ihtiyaç olur?
Bu güçteki bir invertöre yüksek kapasiteli akü/aküler gerekir. 2000 watt 166,6 amper demektir. Aküleri %50 ´nin altına boşaltmamak gerekir. Bu durumda 200 amperlik bir akü bu invertöre kaç dakika dayanır? Ayrıca Yüksek kapasiteli aküleri nasıl şarj edebiliriz? Lütfen yanlış anlamayın. Bunları eleştiri olarak yazmıyorum. Karavancılar olarak ihtiyacımız olan cihazları değişik yönleriyle tanımak isteriz. Forumun amaçlarından birisi de budur sanıyorum .
Şemadaki cihazları, aküleri ve solar panelleri hesaplarsak oldukça yüksek bir rakam karşımıza çıkar. Maddi olanakları olan, karavanında yeri ve böyle bir invertörle çalıştırılabilecek cihazları olan ve konforu sevenler tabi ki bunları satın alacaktır.

Ama artık karavanda kullandığımız hemen bütün cihazların 12 volt ile çalışanları var. Bence karavan yaşamımızda bu türlü cihazların geleceği daha parlak.

Sayın Akdeniz45,

Öncelikle yorumlarınız için çok çok teşekkürler...

12V ile çalışan cihazların karavanlarda daha çok yer alması gerektiği fikrine kesinlikle katılıyoruz. Örnek; forumun birçok yerinde Türkiye'de karavanlarda 230V buzdolaplarının kullanımının oldukça yaygın olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bunun dışında eğer karavanda mikrodalga, bilgisayar, saç kurutma makinası,...vs. kullanılıyorsa 2000 Watt invertöre ihtiyacı olan tüketiciler olabilir. Yazımızın en sonunda da belirtmiş olduğumuz gibi bu çözümlerden sadece bir tanesidir. Sizin tatil ve karavan kullanım alışkanlıklarınıza göre ekipmanların cinslerinde ve güçlerinde farklılıklar olabilir. :smiley:

Buraya 12Volt/2000Watt/0-100Amper bir invertör/şarj cihazı kombinasyonu koymak yerine akü kapasitenize ve AC tüketiminize bağlı olarak daha ufak güçlerde bir cihaz da koyabilirsiniz.

Eğer anlık olarak sürekli 2000 Watt tüketiyor ve sadece 200 Ampersaatlik bir akünüz var ise zaten bu yanlış hesaplanmış bir kurulum anlamına gelmektedir. Eğer anlık olarak 2000 Watt kullanıyorsanız 200 Ah'den daha büyük bir akü grubuna ihtiyacınız olduğu gerçektir.

Tavsiyemiz, kullandığınız DC ve AC ekipmanları alt alta yazıp günde ne kadar süre çalıştırdığınızı ve güçlerini yazarak bir tablo oluşturmanız ve ardından ihtiyacınıza yönelik ekipmanları seçmeniz olacaktır. Eğer bunu yapamıyor iseniz bizden destek almanız olacaktır. Sizlere bu konuda destek olmak ve size en uygun çözümü sunmak bizim en önemli amaçlarımızdan bir tanesidir.

Şarj konusunda ise CombiPower'da zaten bir de akü şarj özelliği bulunuyor. Bu şarj kapasitesini 30-100 Amper aralığında akü kapasitenize göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca motor aküsü ile servis aküsünü birleştirdiğiniz için alternatörden, panel ile güneş enerjisinden ve kamplarda (veya 230V bulabildiğiniz yerlerde) şehir şebekesinden şarj edebildiğiniz bu sistem (doğru akü kapasitesi seçimi) ile asla yarı yolda kalmaz ve konforunuzdan ödün vermez ve keyifle tatilinize devam edersiniz.

Bu sistemi kurduğumuz karavan dostları ile görüşüp fikir alışverişinde bulunmak ve pratik kullanım hakkında bilgi almak isterseniz, bizimle temasa geçmeniz yeterlidir.

Suleyman G.
 

Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

carpediem69' Alıntı:
Henüz farketmiş olduğum bir paylaşım teşekkürler.....Akü bağlantıları arasındaki izalatörler uzun zamandır kafamı kurcalıyorlardı ....araçlarında galvanik izalatörleri kullananlar veya gerek görmeyenler pratikteki faydaları veya neden gerek görülmediği ile ilgili bilgi paylaşımında bulunabilirlermi?
kalın sağlıcakla

Sayın Carpediem69,
sorunuza kendi deneyimlerime göre cevap vermeye çalışayım.

Aküleri birleştiren (Almanca´da ayıran deniliyor) cihazlar kendi başlarına bir bilim dalı. Aşağıdaki linkte gördüğümüz bu cihazların pahalı olanları (trenndiode) aküleri ayrı ayrı şatj ediyorlar. Böylece iki akü arasında bir gerilim seviye denkleşmesi olmuyor.
Ben birinci karavanımda ucuz olanını, ikinci karavanımda pahalısını kullandım. Fakat pahalı olanınında stanby elektrik tüketiminin yüksek olduğunu gördüm (0,1 amper). Üçüncü karavanımda iki aküyü kalın kablolarla (25 mm2) birleştirmeye kalkınca başka bir sorun ortaya çıktı. Bu cihazlara 25 mm2 çapındaki kabloyu nasıl doğrudan güvenceli bağlarsın? Izalatörü aradan çıkararak yerine Mesut´un bahsettiği şalteri bağladım. Bu şalter şoför koltuğunun hemen yanında. Kalın kablo taktıktan sonra yaşam aküsünün şarjı çok süratlendi.

Linkte "Schaltplan Trenndiode zum Download" yerine tıklarsanız, bağlama şemasını görebilirsiniz.
http://goo.gl/YQaKNm
 



Ynt: Karavanda Bataryalar- Çoklu Şarj Sistemi

EvliyaCelebi2' Alıntı:
Sırf sizde sebeplenesiniz diye yukarıdaki solar hesapları ile ilgili Excel cetveline, doğu karadenizide katmışdım. Sanırım, (Allah rahmet eylesin) sevgili akülerinizi kaybettiğinizden olacak, sizden hiçbir yorum duyamadım?
Negatif de olsa, akademık yorumların tadı başka oluyor da. :D

:D

Tabloların yeni olduğunu fark etmemiştim. Eski tablolara link verdiniz sanmıştım. Mesajınızdan sonra baktım. Ama dosyayı açamadım. Office 2003 formatında kaydedip tekrar gönderir misiniz?
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,447
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst