Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Aliço Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 15
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 12,803

Aliço

Kamp I
Mesajlar
177
Tepkime Puanı
49
Yer
ANKARA
Merhaba, İnternette değişik alış veriş sitelerinde , karavanlarda taşınması ve depolanması uygun boyutlarda (34x41x36) 24 olan 24 saattte 12-15 kg buz yapabilen 6-12 dakikada büyüklüğüne göre 8 adete kadar buz üreten çeşitli marka (Hıcon.Amana,Kale vb.) buz makinelerini (300YTL dolayında) inceledim. Karavanlarda ki buz dolaplarına özellikle soğuk su gereksinimi için destek ve alternatif olabileceğini düşündüm. Özellikle elektrik sağlanamayan yerlerde invertörle kullanıldığında elde edilecek buz gıdaların saklanmasında da kullanılabilir diye düşünüyorum. İlanlarda en iyi performansın 25-35 derece ye kadar olan sıcaklık da sağlanacağını belirtiyorlar.
Özellikle 12 V ile kullanımında ki performansını ve enerji tüketimini merak ediyorum. Söz ettiğim buz makinesini kullanan varsa cihazla ilgili deneyimlerini öğrenmek isterim.
 

Etiketler
Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Karavanda 24 saatte 12-15 kg buz yapabilirseniz zaten buzdolabına ihtiyaç kalmaz.Koltuklardan birinin altını strafoam izoleli galvanizli saçtan yapılma eriyen buzlar için su tahliyesi olan mükemmel bir buzdolabına çevirebilirsiniz.
Bahsedilen araçların enerji ihtiyacını araştırmak gerek.
 

Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

...hemen araştırdım.Ortalama tüketimleri 150 watt civarında.Yani sürekli kullanılması olanaksız gibi.Yalnızca 220 v ile çalışıyor.İnverter kullanılacaksa bu tür elektrikli araçlar için sinüs inverter tavsiye ediyorlar.Onlar da diğerlerine göre oldukça pahalı.Ağırlıklı olarak sıcak günlerde kullanılacağına göre verilen minimum değerleri hesaba katabiliriz.Yani 15 kg. değil de 12 kg. Büyük boy değil de küçük boy gibi.Günde ortalama 2 saat çalıştırsak 1kg. buz ancak eder.1 kg. buz da tek başına pek birşey ifade etmez kanaatindeyim
 


Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Karavanda buz makinasını ancak 220 volt enerji ileverimli olarak çalıştırabilirsiniz.İnvertörle kullanım ekonomik ve uzun süreli olmaz.Gerçek sinüs dalgalı olan invertör olmalı,ve invertörün gücü de buz makinasının motorunun ilk hareketindeki demaraj akımını taşıyacak şekilde olmalı.Bunun izahı şu:Buzdolabı vs.gibi cihaz motorları ilk kalkışta normal kapasitelerinin birkaç katı(3-4) enerjije gereksinim duyar.Onun için invertör sinüs dalga ve güçlü olmalı aşağı yukarı 600 w ve üstü.Sonra yaşam aküleri bu desteği verecek kapasitede ve süreklilikte olmalı.Bu durumda bile buz makinasını uzun süre çalıştıramazsınız.Doyurucu bir verim alamazsınız.Tıpkı mumla tencere ıtmak gibi.Buz makinası kısa zaman aralıklarında buz yapar ve buzu otomatik olarak biriktirme haznesine atar fakat enerji sarfiyat ,gereksinimi bir ufak boy buzdolabından daha fazladır.Ben 650 kw lık bir jeneratörle büro tipi buzdolabını verimli olarak çalıştırmama ragmen 1,2 kw lık bir jeneratör desteğiyle kale buz makinasından verimli bir buz alamadım .Çok yüzeysel dondurma yaptı ve yeterli dondurma yapmadan buzları buz haznesine döktü.Ufak ebatlı bir makina olmasına aldanmayın.Verim alabilmek için 220 v en doğrusu buz makinasından.Benim edindiğim intiba budur.
 



Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Sayın karavan1,deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Çok kullanamayacağım buz makinesini almama gerek kalmadı.Oysa tanıtımlarında ki veriler çok iyi idi.
Yazınızda bu tür cihazlar için siinüs inverter'e gerek olduğundan söz ediyorsunuz.Ben Sinbo marka büro tipi buzdolabını (A sınıfı olduğu ve boyutları için tercih ettim) 1200 W modifiye sinüs inverterle çalıştırıyorum. Camper'ımı yeni yaptırdığım için uzun süreli kullanamadım 7-8 saatlik çalıştırmamda da bir sorun çıkmadı.(Yaşam aküsü olarak,2 adet 105 amperlik delphi bakımsız akü kullanıyorum)
 

Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Sayın Aliço modifiye sinüs invertör bazı cihazlarda verimli değil.Fakat şebeke cereyanı kalitesinde cereyan için gerçek sinüs invertör elbette çok iyi.1200 W modifiye sinüs invertör karavan için oldukça yüksek kapasitede.Aslında buna bence gerek yok, 300w yada 600 w bir invertör bence karavan için ideal.Yaşam akü kapasiteniz 105 amper X 2 olarak da bana göre iyi.Hem de bakımsız.Bu akülerin starter akü değil de stasyoner akü olması derin deşarja dayanma ve uzun süreli kullanım açısından avantajlı.Fakat piyasada genellikle marş gücü yüksek starter aküler bulunuyor.Sorduğum çok firmada stasyoner akü yelpazesinden ürün bulmakta güçlük var.Bulunsa bile diğerlerine nazaran oldukça pahalı.Geçen bir yabancı firmanın 70 amper civarında bakımsız jel stasyoner aküsü aşağı yukarı aynı kapasitedeki normal akünün 2 katı kadardı.Sanırım yaşam aküsünde çok kişi normal starter akü kullanıyor.Yeterli olan yaşam akülerinizle normal büro tipi buzdolabını 7-8 saat çalıştırdığınızı düşünecek olursanıaz buz makinasını da aşağı yukarı onun yarısı sürede çalıştırmanız mümküm.Çalışır da.Buz makinası yanılmıyorsam 150 W civarında ,büro buzdolabı ise 60-80W civarında ona göre hesaplayın.Buz makinası ebat olarak cazip.220 kullanımlarında da verimli.Buz ebadına göre kısa sürede buz üretiyor.Geriye üretilen buzun muhafazası ve kullanımı kalıyor.Benim intibalarım bunlar.Selamlar.
 

Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Sayın Karavan1 1200 W inverteri buzdolabı ile beraber tv vb. cihazlarıda birlikte çalıştırabilirim diye düşündüm. Sinüs inverter benimde ilk tercihim idi ancak camper'ı yapan firma elindekini kullanmış. Gereksiz yüksek güçteki inverterlerin çalışmadığı zamanlarda da gereksiz yere daha fazla amper tükettiklerini işitmiştim. Yine kimi sinüs inverterlerin de kullanılmadıkları zaman kendilerini korumaya aldıklarını ve akım çekmediklerini okumuştum. ilgilerinize teşekkür ederim. Selamlar.
 

Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Sayın Aliço elbette 1200W lık invertörün 300 W invertöre nazaran enerji dönüştürürken kendine ayıracağı pay daha büyük.Dediğniz gibi karavanda bence de biraz fazla .Güç sınırları ve kapasiteleri belli akülerden aldığmız cerEyanla karavanda değirmen mi döndüreceğiz .fikrinize katılıyorum.İnvertörlerin kullanılmadıkları zaman akım çekmekten istifa ettiklerini de ilk defa ve sizden duydum.Selamlar
 

Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Sayın Karavan1, tüm inverterler değil, energy safe modu olan Sinüs inverterlerde böyle bir özellik var. Çıkışları kontrol ederek kendisine bağlı olmayan cihaz olduğunda inverter devrelerini çalıştırmıyorlar. Bu 2 sene önceki öğrendiğim bilgi idi belki şimdi daha yaygınlaşmıştır. Ancak ne kadar enerji tasarruf ediliyor sözünü etmeye değermi ? bilmiyorum.

Aslında bu tür teknik bilgileri konuşmakta yarar var. Aklıma gelen bir diğer konuda Aküler yeniden doldurmak için tamamen bitmesinimi beklemek gerekir yoksa her gün 30 yada 60 daklika şarj etmekmi daha iyi olur? tamamen boşalan akünün sağlıklı şekilde yeniden doldurulması için en az 10 saat gereklidir diye biliyorum. Bu uzun bir süre ancak her gün bir miktar şarj etmek de akünün ömrünü kısaltabilirmi? Selamlar
 



Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Konu elektrikten açılmışken hemen sorumu sorayım.220 ile çalışan büro tipi buzdolapları diğer 3 sistem kompresorsüz buzdolaplarına göre hem daha fazla soğutma sağlıyor hem daha hacimli hem de ucuz.Diğerlerini piyasada bulmak bile çok zor.Acaba 2X100 A yaşam aküsü + 600w sinüs inverter + gerektiğinde akülerimi şarjedebileceğim uygun bir jeneratörle randımanlı kullanabilir miyim?(genelde bağımsız olamayı tercih ediyorum.Dışarıdan -220v almayacağımı varsayarak)Daha iyi soğutma sağlayacağım ortada ama aküler ne kadar idare eder kestirmek çok zor.
 

Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Özellikle Gökova Körfezinde konaklanacak ancak elektriği olmayan çok yer var, Buralarda daha rahat ve bağımsız konaklayabilmek için sizin düşündüğünüz buzdolabı sisitemini kullanmak amacıyla camper'a monte ettirdim. Yukarıda söz ettiğim buz makinesini de bu amaçla düşünmüştüm. 220 V Sinbo A sınıfı buzdolabı 2X105 amper yaşam aküsü ve attlas marka 4 zamanlı 1 kv jenaratör.(Henüz kullanamadım)
Daha önce 12 V coolmatic kompresörlü 110 lt lik buzdolabını 105 amperlik bir akü ile 28 saat çalıştırmıştım.(Kapağını çok az açarak ve termostat ayarı 1 de)
2X105 amperlik akülerle 220 V buzdolabını hiç sarj etmeden 55 saat çalıştırma deneyimleri olduğunu biliyorum. günde 2-3 saat aküler tam boşalmadan şarj edilirse süre çok daha uzayacaktır. Eğer yüksek amperli bir şarj cihazı kullanısanız (yaklaşık 20 Amperlik) 2-3 saate ki akü şarj'ı daha çok olacaktır.Ancak yüksek amperli sarj cihazları ile özellikle tam boşalmış akülerde hızlı dolum çok önerilmiyor. Aküler tam boşalmadan yapacağınız hızlı şarj fazla zarar vermeyecektir. Jenaratör çalışırken buzdolabını inverterden ayırıp jenaratör'ün 220 sine bağlarsanız bu esnada akülerdende harcamamış olursunuz. Ben de nasıl bir sonuç alacağımı tam bilemiyorum. Kullandığımda deneyimimi paylaşırım. Selamlar.
 

Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Akülerin derin deşarja maruz kalmadan sürekli desteklenmesi elbette akü ömrünü uzatacaktır.Kompresörlü buzdolapları da markaya göre aşağı yukarı 60-80 W civarındalar.Yaşam akülerinin amper/saat olarak toplam kapasitesini kullanılan cihazın amper /saat tüketimine oranı kaç saatlik kullanım vereceğini hesaplamada etkendir.Sanırım bu konuda bir elektrik mühendisi yada bu konuyla ilgili teknik konularla daha çok haşır neşir bir arkadaş konuyu örneklerle daha detaylı izah edbillir.Belli kuralları olan teknik konuda varsayımlarla hareket etmek net netice vermez.Sayın Aliço kompresörlü buzdolabını çok düşük ayarda çalışltırırsanız zaten gerekli soğutma ve buz alamazsınız çalışma süresi ne kadar uzun olursa olsun.Bu arada kullandığınız invertörün kendi çalışması için harcadığı efor da cabası.O zaman çok düşük ayarda çalışan bir buzdolabı varsa onun yerine ek bir invertör harcamasına maruz kalmadan direkt 12v olarak çalışan kompresörsüz buzdolaplaı da aşağı yukarı 6-8 derce soğukluk yapabilirler.Fakat ben bunları verimli bulmuyorum.Buzdolabı dediğinin BUZ u da hiç eksik olmamalı.Fakat o zaman da "NE KADAR PEYNİR O KADAR PARA" konusu gündeme gelir.Jeneratör konusuna gelince pek ekonomik bir konu değil.Çok mahrumiyet ve gereklilik konusunda bir çözüm fakat ekonomikliği yok.ATILAN TAŞ ÜRKÜTÜLEN KURBAĞAYA DEĞMELİ.Enerji de yoktan var olmuyor birbirine dönüşen bir silsile içinde oluşan enerjiyi en ekonomik şekilde dönüştürmek ve kullanmak içinteknikler gittikçe gelişiyor.İyi yada sakıncalı yönleriyle onlarca enerji kaynağı potansiyeli her geçen gün gündeme düşüyor.Örneğin çok güzel rüzgar alan öyle kırsal bölgeler görüyorum ne yazık ki evin çatısına birkaç evin elektiriğni karşılayacak ve kendini kısa sürede amorti edecek rüzgar sistemi kurmadıklarına şaşıyorum.Bunu güneş enerjisi var vs.vs.Karavanda güneş panel kullanmak biraz pahalı da olsa yeterli panelller kurulduğunda gerekli enerjiyi temin eden yabancı kjaravanlar gördüm .İmrenmemek elde değil. Fakat biraz da sorun ekonomik.Selamlar.
 

Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Yabancıların eskimiş teknolojilerine bile henüz ekonomik olarak ulaşamazken nerde kaldı yeni teknoloji ürünleri?Kaç kişinin 90 model Hymer karavan almaya gücü yeter?Yenilerinden hiç bahsetmeyelim bile.Normal bir jeneratör almaya parası yetmeyen J9 karavanın arkasına çek-yat yerleştirip karavan diye kullanan yurdum insanı güneş panelleri-rüzgar jeneratörleri almaya kalksa onlar kendini amorti edinceye kadar acından ölür herhalde.Şüphesiz herşey ekonomik değeriyle ölçülmez.Karavancılık konusunda ciddi bir görgü,kültür,bilgi eksikliği olduğuna da inanıyorum.O zaman çözüm nedir?Çözüm aramızdan bir sivri zekalının çıkıp ben bu işi pratik olarak şöyle çözdüm demesidir.(İthal karavan evyelerine 300 Avro ödemek yerine Öztiryakilerin yemek tepsilerinden evye yapmak gibi :D )Sanırım bu forumun amaçlarından biri de bu gibi konularda bilgi paylaşımıdır.
 

Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

12 yıldır moto karavan kullanıyorum. Buzdolabı, elektrik olmayan her yerde hep en büyük sorunum oldu.Bir çok alternatifi denedim. 12 V coolmatik kompresörlü soğutucuyu uzun süre kullandım. Enerji olduğu zaman performansı mükemmel ve iç hacmi 110 lt, yeterli idi.Destek olarak eloktrolux 3 sistem soğutucuyu kullanmayı denedim. Bu tür soğutucular Avrupa da yeterli olmasına rağmen ülkemizde ki performansı , hava ısısından dolayı iyi değil. Kapağını çok az açmanız ve su terazisinde kullanmanız gerekiyor. 12 V kopresörlü soğutucunun bir dez avantajı ,elektrik olsa dahi aküler üzerinden çalışması. Yaklaşık 5 yıl önce akülerimi şarj eden mobitronic Datça da arızalandı. Elektrik olmasına rağmen buzdolabını kullanamadım. Bozulan cihazı da ne Datça da ne de Marmariste tamir ettirebildim. Şimdi bir çok yerde şarj cihazları, inverterleri bulmak mümkün ise de o zamanlar sorundu.Güneş enerjisinden yararlanmak için panellere ve sisteme yüklü para ödemenin yanı sıra yeterli randımanın alınması için aracın sürekli güneş gören yerde olması gerekiyor. Ağaç altı ya da gölge de konaklamak güneş panellerini kullanacaksanız yasak.
Şu anda 12 V kompresörlü orjinal buz dolabının fiyatı yaklaşık 2 bin YTL. Ben ofis tipi buzdolabı (220 YTL) + 4 zamanlı 1 kv jenaratör 310 YTL+ 1200 W inverter 450 YTL Toplam 1077 YTL ye mal ettim. Yani orjinal 12 V kompresörlü buz dolabının yarı fiyatına . Önümüzde ki yaz performansını deneyeceğim.
Orjinal 12 V kompresörlü buzdolabının performansı Akü ile kullanmada daha iyi.(Buzluk kısmının tamamında soğutucu panel olmasından ve izlasyonundan) Akü ile enerji tüketiminde 220V buzdolabından farkı yok 220 buzdobı inverterden dolayı ihmal edilecek kadar daha fazla tüketim yapabilir.(12 V sğutucuda redresör den dolayı aynı fazla tüketimi yaparmı? onu bilmiyorum) Elektrik olduğu zaman her ikisinin de performansında anlamlı bir fark yok. Elektrik olduğu zaman büro tipi buzdolabını inverterden ayırmanız mümkün ancak 12v buzdolabı elektrik olduğunda dahi redresörle çalışmak durumunda. Her ikisini de avantajları var. Fiyat/sağlanacak yarar oranında seçim yapılabilir.
4 zamanlı jenaratörlerin yakıt tüketimi 2 zamanlılara göre çok daha az. 2 yada 3 günde 5lt benzin tüketeceğimi düşünüyorum.(Aküleri şarj için) Günde 5lt tüketseniz bile campinglere vereceğiniz günlük ücretten çok değil. Campinglere ve orada konaklamaya karşı değilim gerektiğinde bende kalıyorum. Ancak ülkemizde doğası güzel o kadar çok yer var ki enerji yüzünden kalamıyor ya da çok az kalıyoruz. Selamlar.
 



Ynt: Karavanda Buz Makinesi ile İlgili Görüşleriniz?

Sayın orsa alabanda yaratıcılk ve proje üretmek vede üretirken karmaşıktan çok basit ve pratiğe indirgemek kadar güzel ve ekonomik şey olamaz.Bu herşeyde olduğu ngibi karavanda da böyle .Mesela:adamların elektronik su boşaltba sistemi vs. diye lanse ettikleri sistemi hem ekonomik vede enerjiye ihtiyaç duymadan öyle basit bir sistemle çözebilirsiniz ki hem fonksiyonel olur,hem karmaşık olmaz ve bozulduğunda tamiri kolay vede sorunsuz çalışan bir sistem oluşabilir.Bence ne kadar lüks şeye ihtiyacınızın olduğu değil,konforu ve fonksiyonelliği ne kadar basite ucuza getirebildiğnizdir.Onun için tekrar aynı şeyi söylüyorum.Rüzgardanb,güneşten,boşa akıp giden yanıbaşımızdaki sudan,çevre kirliliği yapan ve ekolojik dengeyi bozan çöplükteki atıl metan gazından,denizdeki dalgadan vs.vs.vs gibi daha onlarca alternatiften yararlanmaktan bahsediyorum.Elbette çoğu konuda olduğu gibi karavancılıkta da başta ekonomik olmak üzere bir sürü eksikliğin yanında kültür bilgi,görgü,anlayış,hoşgörü vs.vs. gibi bir dizi eksiklikler var.Zaten bu gibi forumların da amacı değişik konularda fikir teaatisi yaparak çıtayı yükseltmeye çalışmak.Tüm karavancılara saygılarımla.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst