Karavanda Doğru Sanılanlar Ne Kadar Doğru ?

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Doğrucu Davut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 110
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 17,049
Türk halkının yabancı turistlere hoşgörülü davrandığına(trafik hariç) katılıyorum.Ama bizlere,hele ki yanında ailesi olmadan gezenlere karşı son derece şüpheci ,bazen de kaba davrandıklarına defalarca şahit oldum.Zaten anadolu da bana en çok sorulan soru ne satıyorsun oluyordu.Bir şey satmıyorum geziyorum dediğimde garip garip bakıp neden diye soranlar da oldu.Afyonda ki bir kaplıca da vatandaşın biri dakikalarca köfte tezgahını açmamı beklemişti:smiley:
 

Etiketler
Türk halkının yabancı turistlere hoşgörülü davrandığına(trafik hariç) katılıyorum.Ama bizlere,hele ki yanında ailesi olmadan gezenlere karşı son derece şüpheci ,bazen de kaba davrandıklarına defalarca şahit oldum.Zaten anadolu da bana en çok sorulan soru ne satıyorsun oluyordu.Bir şey satmıyorum geziyorum dediğimde garip garip bakıp neden diye soranlar da oldu.Afyonda ki bir kaplıca da vatandaşın biri dakikalarca köfte tezgahını açmamı beklemişti:smiley:
Acıkmış adam abi bir yumurta kaynatıp verseydin,umduğunu değil bulduğunu yeseydi. :smiley:)
.
Teoman, Yücel ve Ahmet beylerin yukarıdaki yazılarından cesaret alarak, “Karavanda Doğru Sanılanlar Ne Kadar Doğru ?” başlığına belki şöyle bir madde de ilave edilebilirdi diye düşündüm ?

* Karavanda tam doyum, tam donanımdan geçer.

Bu yaklaşımın soru hali tabi gayet kişisel cevaplandırılıyor olmalı. Yaptığımız tecrübelerimizle kendimiz için sınırlarından bahsederek başlığı çeşitlendirebiliriz.

Sanırım iki şey unutulmamalı.
* En gallavi karavanlar bile dışarıya borçlu yani destek alma zorunda.
* Karavanla yola çıkanlar ev alışkanlıklarını da evde bırakmak zorunda.
Kısaca karavanın farklı bir zorunluklar sistemi olduğu kesin.
Yoksa karavan bir tüketim metası olarak mı görülüyor ? Olası kullanıma maksimal cevap veren çözümlere, çingöz satıcılara kanmak çok mu kolay ?
Peki öyleyse sizce bunların sınırları ne ?

Hatta karavanda tam doyumun, tam donanımdan geçip geçmediğini tek kelimeyle cevaplamanız bile yeterli olmalı.

Kendim için söyleyeyim.
Ben yola çıkarken evimi düşüncemde de evimde bırakıyorum..
Yani kendimi burnumdan, ağzımdan, kulağımdan, popoma kadar reset edip öyle gaza basıyorum.. 😉




Konuyu burada bitirirken, yardım ve anlayışını esirgemiyerek bu olasılığı bana veren hanımıma huzurunuzda şükranlarımı bildirmeyi ödenmez bir borç bilirim..
Mevlam onu ve karavancılığı korusun.. 😊
Bu sorudaki gizli cevap aslında karavanda kaç gün yaşayacağımızla ilgili.
Compact sınıfı denilebilecek küçücük karavanımızda hanım ben bunun içinde 15 gün yaşayamam dedi.
İçimden Eyvah dedim. Banyo yapmak alışkanlık olabildiği gibi aynı zamanda bir ihtiyaçtır.
Deniz tatilinde 10 günü zorlarız gibime geliyor. Bu süreyi uzatmak için karavan ergonomik ve kullanımı kolay olmalı. Hele evdeki rahatlığı veriyorsa tadından yenmez. Bu işler teknolojiden geçiyor. Su ve akü takibini kolay yapmak, karavanı kolay yerleştirmek. İşimizi çoook kolaylaştıran başlıca özellikler.
Barınma olarak elektriği olan kamp alanlarını seçmek.Donanım olmasın derseniz ihtiyaçları başka yerlerde karşılamanız gerekir.W.C siz karavanlar gibi.

Satıcılar cingöz olmaya cingözde ,daha az şeyle ilgilenip hayatı yaşamaya çalışmakta bir seçenek.
Kendim için söyleyeyim.
Ben yola çıkarken evimi düşüncemde de evimde bırakıyorum..
Yani kendimi burnumdan, ağzımdan, kulağımdan, popoma kadar reset edip öyle gaza basıyorum.. 😉


Siz böyle yazınca Emekli olmayı diledim.
 

Konuya eklemek istediğim birkaç husus var:

1-Ev konforunda karavan.

Satılık sitelerinde sıklıkla ev konforunda diye yayınlanan araçlar görüyoruz. Aslında bunlar ev konforunda değildir ve olması da mümkün değildir. Eğer donanımları iyiyse ve gerçek karavan donanımları varsa bunlar konforlu bir karavan olabilirler ama hiçbir zaman ev konforunda olamazlar.

2-El yapımı karavan:

Bu da genelde bazı özellikle estetikle ilgili hataları hoş göstermek için kullanılmakla birlikte aslında bütün karavanlar el yapımıdır arkadaşlar. El yapımı diye sakın ola hilkat garibesi bir karavan almayınız.
 

.
Potansiyelinin daha tümüyle kullanılmadığını düşündüğüm bu başlığı iki ay sonra tekrar canlandırmanın yerinde olacağını düşündüm.

Bu açıdan eksik olan en önemli tespitler, bilinen son dalga ile karavancılığa yeni başlamış olanların ilk deneyimlerinden sonra yaptıkları olmalı ?

Yani kısaca:
karavancılığın ne kadarı veya neleri sanıldığı gibi çıkmadı ?

Geçen ay dört hafta boyunca karavansız kaldığımız Dalyan’da eskiye nazaran neredeyse iki üç misli daha fazla karavan gördük. Avrupa’da da durum pek farklı değil. Aramıza katılan bu yeni karavan severlerin tecrübelerinin hepimizi ilgilendirdiğinden kesinlikle eminim.

Aslında karavan gibi karmaşık bir sistemler topluluğunda yanılgı yaşamayanımız yok. Bu açıdan çekinceli bir yaklaşım, tecrübelerimizi paylaştığımız böyle bir forum için gereksiz lüks olurdu.
Zaten mevsim bitmekte ve karavan da artık sadece ağzımızı yoracak döneme girmekte.

Hodri meydan, bre cengaver yeni karavan severler.. 😋
 
Son düzenleme:

.
Yeni aramıza karışan karavanseverlerin hepsinin veya çoğunun karavancılık ve karavanları üzerine yaptıkları tahminler doğru çıkmış olmalı. Yahut kimse hüsranlarından bahsetmek istemiyor olabilir.

Fakat yine de anlayamadığım, şimdi Web sayfalarında gördüğümüz karavanlarını satmak isteyenlerin kimlerin olduğu ? 😋

Acaba hepsi karavanını satarken, üzülmekte mi dersiniz ? 😉
 
Son düzenleme:




Sahibinden Com. sitesindeki ilanlarda satılık çekme karavanların çoğunluğunun 2021 model olması, karavan yaşamının bir çok yeni karavancının beklentilerini karşılamadığını ifade ediyor sanırım. Hayal kırıklığı ve maddi zarar, kolay bir durum değil.

Almanya’da son zamanlarda karavan satın alanların % 30‘ nun yeni karavancı olduğu tahmin ediliyor. Düsseldorf Karavanfuarı ziyaretçilerinin yarısının da ilk defa gelenler olduğu belirtiliyor.

Hafta sonunda ilk gittiğim karavan park doluydu. Ikinci gittiğim yerde iki gece yan yana gecelediğimiz komşum ya papağanıyla ya da yeni karavanını silmekle meşguldu.
 


Türkiye de belli bir tarih öncesi araç hemen hemen hiç kalmadı. Pandemi döneminde birçok sektor iş yapamadı. Bir araç alacak imkanı olan mobilyacılar karavan yaptılar. Bir çoğu satamadı, satılanları alan ilk müşterilerin büyük çoğunluğu deneyimlerinin olmadiğı karavan gezilerinde aradığını bulamadı, karavanlarda çok problemli ve masraflı oldu. Yeni yapım olduğu için farklı sebepler göstererek satmayı deniyorlar. Diğer taraftan merakı olan, kendi karavanını yaparken ve sonrasın da gezilerinde sosyal medyayı yoğun kullanan bir kısım karavancı da bu paylaşımlarını iyi yönlendirerek ilk karavanlarını satarak bu çalışmadıkları yıl için bir gelir yarattılar , aynı zamanda gezmiş oldular. Bunlar arasinda ikinci karavanı yapanlar da var.
Sonucda satış sitesindeki karavan sayısı 4 katına ulaştı.
Satılık karavanlar ile mevcut ikinci el panelvan ve minibüs fiyatlarının güncel durumunu kıyasladiğımda bir çok karavanin kullanılan donanim veya aracin sorunlu teknik durumu nedeni ile yanina yaklaşılmaz durumda olduğu ortada.
Biz yapıma devam ettiğimiz için ne tür hüsranlar olacak henüz bilmiyoruz. Konuşmamız da ne kadar doğru olur bilemiyorum.

Tolstoy'un dediği gibi :
"Başkalarının hayatından ders alın. İnsan, bütün hataları kendi yapacak kadar uzun yaşamıyor.”der. Sartre ise şöyle destekler: "Yaşamda yapılacak o kadar çok hata var ki aynı hatada israr etmenin anlamı yok."
Biz gezmeye başlayınca hatalarımızı yada sürprizlerimizi paylaşmaya devam edeceğiz.
Aslında yapım sırasındaki hatalarımızıda not ediyoruz.
🖐🖐🖐
 

.
Yeni aramıza karışan karavanseverlerin hepsinin veya çoğunun karavancılık ve karavanları üzerine yaptıkları tahminler doğru çıkmış olmalı. Yahut kimse hüsranlarından bahsetmek istemiyor olabilir.

Fakat yine de anlayamadığım şimdi Web sayfalarında gördüğümüz karavanlarını satmak isteyenlerin kimlerin olduğu ? 😋

Acaba hepsi karavanını satarken, üzülmekte mi dersiniz ?
Hep düşünmüştüm diğer firmalar neden araba üretiyor. Sadece Aklımdaki iyi firma (Reklam olmasın) üretsin bütün markalar kapatsın onun şubesi olsun amerikayı baştan keşfetmesinler. Sonra anladım ki öyle olursa arabaya binenlerin sayısı çok az olacak. Maliyet nedeniyle .

Ne karavanlar var. Ama imkan kısıtlı (Ekonomideki dili ile kıt) olunca. Misafir bulduğunu yiyor.:confused:
Bulduğuda çok zevk vermiyor imkan kıt olunca.
Ben nispeten şanslıyım. Çokta farkında olmadan, bayağıda araştırarak kafama göre almışım. Çekme karavanlarda ki en büyük şikayet yolda giderken aracı çok zorlaması ve manevra kabiliyetinde zorluklar yaşanması. Allah nazardan saklasın bu yönden bakınca karavanım süper.
İnsan konforu sever siz ne derseniz deyin. Evimde kullanmıyorum ama, karavanımda küvet istiyorum. :D

Bu arada yorum olarak o sitede satmaya çalışanlar.

Bunlar yazın kullanıp kışın eskimesin satayım TAYFASI.
Hep daha iyisini kullanayım ve yenilik peşinde koşanlar.
 



2021 cekme karavanlarini satanlar arasında "Hanım " faktörünü unutanlar da var.
Ayak işlerini , yemek/temizlik işlerini Baylar yapmayınca, karavan Hanimlara küçük geliyor, büyütmek istiyorlar.
Bir kısmı da görmeden, katalog uzerinden aldılar.
Büyük aldim , küçültmek istiyorum diyenden çok, küçük geldi, büyütmek istiyorum diyorlar.
Cekme karavan küçük olmali diye de bir (bana gore yanlış) düşünce var. Arac yeterli ise çok fark etmiyor. Zaten en küçüğü de olsa motor karavan gibi mobil değil, bari gittiğin yerde rahat et.
 

.
Yeni karavanı ve yaşadığı karavancılığı beklediği gibi çıkmayanların hayal kırıklıklarını böyle bir sosyal ortamda yazmamasının anlaşılır bir sebebi de galiba satmayı düşündükleri karavanlarının piyasasını etkilemesinden çekiniyor olmalarıdır, diye tahmin ediyorum.

Biliyorsunuz, tersi ama benzeri bir düşünce olarak bizde, satıcıların mallarına biçtikleri uçuk fiyatlarla, piyasayı yükseltebileceklerini sanma açıkgözlülüğü yaygın.
Gerçi kısıtlı da olsa bazen haklı çıkmaları ise memleketimizin insan manzaraları tablosunu tamamlıyor olmalı.. 😉



...
Galiba bu başlığın mecrası Karavanı nasıl görüyorum'a doğru akmakta.
Bilmem çümbüşü bol böyle bir başlık, forumu bir nebze de olsa ataletinden kurtarır mıydı ? 😋
 
Son düzenleme:

.
Karşılaşılan gerçekler karavan kadar karavanın dışı ile de ilgili olmalı.
Türkiye’nin özellikle çekme karavanlara sunabildikleri kısıtlı. Diğer ülkelere göre bizdeki avantajlı özgür kampın bile bir sınırı var.
Motokaravanlar ise göreceli olarak daha uygun ve çevreden de tahminen daha az ulu orta algılanmakta.

Tabi çekme karavanla sahibinin özel arsaları dışında sadece kampingler veya yapıca benzerlerinde konaklanması prensipine girmek istemiyorum. Forumun bünyesi yaşadığımdan biliyorum, geçerli yasaların hatırlatılmasını bile kaldıramıyor, nerede kaldı prensipten dem vurmak..

Fakat sonuçta kesilen bir hesabın olduğunu inkar etmemek lazım.
Kısaca karavan Türkiye’de daha ulu orta ve daha başı boş..
Bu da Avrupa tarzı düşünceyle yola çıkanlar için, genel bir handikap olmalı.
 
Son düzenleme:

karavanda doğru sanılanlar ne kadar doğru.... hımmmm bir düşünelim ....

1. solar panel ve akü ile kesintisiz enerji sağlayacağına inananlar
2. karavan sahibi olunca ıssız koylarda kimsenin rahatsız etmeyeceği yaylalarda sürekli oradan oraya gezeceğini düşünenler
3. pusula çıkarmasının çok güzel göründüğüne inananlar (artık gördüğümde böğğğ oluyorum :smiley: sanki olmasa karavan projesi onaylanmayacak )
4. otopark neden sorun olsun ki otoparka bırakırım diyenler
sanırım yanılmıştır
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,409
Mesajlar
1,517,690
Kayıtlı Üye Sayımız
172,066
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst