Karavanda Mppt Solar Regülatörü Üzerine

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 117
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,360
Ferhat bey, sanırım benim #10. cevabım gözünüzden kaçtı ?
Ben şarj regülatörümde 14V'ları gördüm yani zaten cycle şarj modunda şarj yapıyorlar. Belki bazı modeller 13.6-13.8 yapıyor olabilir ama kimileri 14.4V'larda şarj yapıyor. Bu durumda şebekeden şarja ihtiyaç olmayabilir ancak yetersiz veya tüketimi karşılayamayan şarj oluyorsa şebekeden şarj kaçınılmaz.
 

Etiketler
Mppt regulatör kullanmaktayım.Kullanma amacım 12 v luk panelleri seri bağlayıp 24 v dan elde ettiğimi aküelre 12 v olarak göndermek ve biraz daha fazla enerji sağlamak
.Regülatörlerin akü ler tam dolmadan şarj ı kesmelerine önlem olarak, 400 w lık regülatöre bağlı panellerin dışında, 80 w lık bir panel i regülatörden geçirmeden doğrudan akü ler'e (300Ah) bağladım. (Manuel şalter kontrol)
Bu önlem dahi açığı kapamama yetmedi. Özellikle güneş ışınlarının daha az geldiği saat ya da mevsimlerde kullanmak üzere 150 w lık ek direk akülere bağlanan bir panel benim kullanımım için çözüm olabilecekti diye düşünüyorum. ancak daha büyük bir paneli koyacak yerim yok..
 
Son düzenleme:

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla , doğru sayılabilen girişimlerde bulunmuşsunuz . Serbest bağladığınız panel hakkında biraz kuşkuluyum ama sizin düşünmüş olduğunu var sayıp bu panelin verdiği akımı kontrol altında tutuyor olmalısınız . bildiğim kadarı ile 15 volt civarlarında ısınmaya neden olup akü başi ve plakların birleşim yerlerinde hasar oluşturabilir.
Asıl konu bu olmayabilir . Mppt regülatörlerde seri bağlama sisteminin daha etkili bir verim sağlayabildiğini ben de duymuştum . ( evvelinde , bu sistemi öğrenip uygulamadan vazgeçtim) doğruluğunu test etmedim fakat 5.8 volt da bile Mppt ler şarz edebildiğini önceki duyumlarından aklımda kaldı.
Yaptınız denemelerin doğru olduğunu kabul etmiş olursak , aklıma şu geliyor . 300ah akü kaynağınız var . bir karavan için oldukça ideal. Kaç adet olduğunu bilmiyorum bilmesem de aklıma gelen bir husus u , yardımcı olabilmek açısından açıklama gereği duydum . Sistemin tam doğruluğunu kanıtlamak amacı ile akü lerinizin durumunu sorgulamak geldi içimden . Şarz anında aküler her ne kadar tam şarz görüntüsü verse de gün batımından sonra asıl gerçek dolum miktarını okumak daha gerçekci olur . Bunun yanında üretimsiz kullanım sırasında akünüz hızla boşalıyor ise , akü ve bağlantılar dikkate alınmalı . Örnek vermek gerekir ise ; Buzdolabı , tv , bir kaç aydınlatma , telefon dolumu gibi cihazlarınız çalışıyor kabul edelim. Akünüz enerji tüketim değerleri (12.1.2.3.4.5....) gibi ondalık kısmıda yer alan noktadan sonraki ondalık rakkamlarda ilk iki rakkamın daha hızlı düşüyor oldugu görülebilir 12 görseline yaklaştıkca 2-3-4-5 saat süre ile gecikerek devam eder . (kendi aracımdaki gözlemler). Sabah olduğunda ise yine 12 v bir puan altı veya üzeri kalabiliyor . (240 ah, panel 450w , Mptt olmayan regülatör )
Burada daha önce yaşadığım bir sorun aklıma geliyor . Akülerimin hatalı olduğunu gördüm. Naçizhane derim ki; akülerinizi redresör ile tam dolum dan bir gün sonra ölçünüz . Her ne kadar 12v ve üzerini görüyor olsanız da yük durumunda 5 sn beklediğinizde 10.5 in altında görüyor iseniz sorun var demektir . Ayrıca zaman -zaman karavanda sisteme bagli iken akü başlarındaki nişadır oluşunu gözleyip sıcak su ile temizleme doğru olur .
Tüm bunlara rağmen , Bu sorunlar Kasım , aralık ve daha sonraları ise, bunlara ben de çare bulamam.
size kolaylıklar dilerim .
 

Serbest olan paneli ,temmuz ve ağustos ayları öğle saatlerinde kapatıyorum. Gerçi kontrol amacıyla bu saatlerde de kapatmadiğimda gelen akım 15 v lara ulaşmadı. Bunun nedeni regülatörün serbest panel den gelen akımı değerlendirip kendi gönderdiği akımı azaltıyor olmasından ya da bu saatlerde yoğun olarak çalışan soğutucuların çektiği akım dan da bir regülasyon sağlanmış olabilir.
Akülerim yeni olduğundan bu sene performanslarında bir sorun olmadı.Güneş batimindan sonra 4-5 saat tv kullanımı da olmak üzere harcanan enerjiden sonra sabahları voltmetre 12.3 ün altına hiç inmedi.Park ederken en çok dikkat ettiğim sabah ilk güneş ışıklarını alacağım pozisyon da olmaktır.
yılda iki kez ticari adı 'Optimate 6' olan çok küçük mili amper lerle ve uzun sürede şarj eden ve sülfatlanmayı da gideren bir cihazla bakım yapmaktayım. Daha önceki Karavanım da kullandığım 'desülfülatör'ün de akü lerin ömüleri üzerinde olumlu etkisi olduğunu da söyleyebilirim. Bu sene araştırmama karşın piyasada desülfülatör bulamadım.
 

Gerçi konu ile doğrudan ilgili değil ama, ben de @Aliço neden böyle zengin donanımlı bir sisteme ihtiyaç duyuyor diyordum..
Karavancıların enerji sistemlerinde tüketime çekingeyle yaklaşmaları sanırım faydalarına olmalı ? Tabi her zaman kolay olmuyor, biliyorum.
Aman yanlış anlamayın @Aliço, amacım inanın sisteminize çomak sokup, böyle ender katılımlarınıza mayhoş iğnelemeler yapmak falan değil. :yum:
Ama dizi alışkanlıkları karavancıların enerji bütçesinde kapatması zor delikler açıyor sanırım hak verirsiniz ?
Ben haberleri internetten, filimleri de telefon limitim dolduysa, kamping, kahve ve lokantalarda Wi-Fi den tablete indiriyorum. Üstelik 12V hatta 3 sistem buzdolapları daha enerji dostu..

Gerçi malumun ilamı oldu. Hele de size..
Fakat, belki ilgisini çeken olur diye yazdım..
Kusura kalmayın artık...:yum:
 
Son düzenleme:



Sayın Evliya Çelebi, ilgilerinize teşekkürler Çok sık katılamasam da sizi izleyip deneyim ve katkılarınızdan yararlanıyorum.

Bu sene Ankaraya, eve dönüşümüz, 13 Aralık dı. Karavanımızı 6-7 aylık periyodlarda kullanıyoruz. Kış aylarında da 30 gün Ilgaz ya da Erciyes de konaklıyoruz. Ekim ayından başlayarak Güneş den gelen ışınlar zayıflamaya başlıyor .Aralık ayında Side de güneş parlak olmasına karşın saat 15-16.00 gibi ışınlar oldukça yatık geliyordu.
9 yıl boyunca kullandığım 200 Ah. akü ve 400 w güneş paneli Ekim ayından başlayarak yeterli gelmediğinden. (Akşamları buzdolabını kapatma gibi önlemlere karşın) Bu sene 300 Ah.Akü (Sulu sistem derin şarj a dayanıklı Yuasa) ve 480 W güneş paneli kombinasyonunu kullandım. Akülerin de yeni olmasıyla yıllardır ilk kez enerji sorununu çok az yaşadım.

Karavanımızın mürettabı 2 kişi. Eşim de karavan yaşantımda bana eşlik ediyor. 6-7 ay evinden uzak
kalan eşimin tv gibi kimi alışkanlıkları için gerekli enerjiyi sağlamak boynumuzun borcu..;)
Bu arada internetten tüketmeyen' Vodafone tv' yi (ayda 5 Tl) cep telefonunu modem olarak kullanıp tabletten izlemek enerji tüketimin de ekonomi sağlıyor.Öte yandan 12 v buzdolabı önerinize katılıyor, bende 12 v buzdolabı kullanıyorum ancak ona da akülereden enerji gerekiyor.

Daha önce kullandığım 3 sistem soğutuculara çok sıcak bakmıyorum .Sonuç da gaz kullanımı, artı maliyet ve depolama sorunu. Oysa Bir kez yapacağımız panel masrafıyla Sevgili Güneş'in sağladığı temiz ve bedava enerjiyi çok daha rahat kullanmak ve nimetlerinden yararlanmak bana çekici geliyor.

Özetle, aslında sizden daha fazla enerji ye gereksinme duymam, uzun periyotlarda sürprizlerle karşılaşmamak ve asgari koşullardan ödün vermemek içindir. Keşke 150 Ah. Exide ile 300Ah. Yuasa ya da öteki aküleri karşılaştırabilseydik ve gerekli bütçeyi ayırabilseydim ,belki de 150 Ah. akü yeterli olacaktı..
 
Son düzenleme:

Benimki de şalterini açmayı unuttuğu bilgisayarını tamire götürmeye benzedi.:yum:
Aklıma gelmediği üzere senenin yarısından fazla yollardaysanız, durum değişir tabi. Bir kere daha kusura bakmayın artık.:yum:.

Gerçi biz de senede 7-8 ay kadar yollardayız ama 4 aya kadar karavanlı bölümü Nisan ortasından, Eylül ortasına, güneşin tepemize tepemize gülümsediği Akdeniz ve Ege kıyılarında olduğundan, tuzumuz biraz daha kuru...

Not
Tabi bu durumda MPPT regülatör, sizin için doğru seçim oluyor.
 
Son düzenleme:

Mppt regulatör kullanmaktayım.Kullanma amacım 12 v luk panelleri seri bağlayıp 24 v dan elde ettiğimi aküelre 12 v olarak göndermek ve biraz daha fazla enerji sağlamak
.Regülatörlerin akü ler tam dolmadan şarj ı kesmelerine önlem olarak, 400 w lık regülatöre bağlı panellerin dışında, 80 w lık bir panel i regülatörden geçirmeden doğrudan akü ler'e (300Ah) bağladım. (Manuel şalter kontrol)
Bu önlem dahi açığı kapamama yetmedi. Özellikle güneş ışınlarının daha az geldiği saat ya da mevsimlerde kullanmak üzere 150 w lık ek direk akülere bağlanan bir panel benim kullanımım için çözüm olabilecekti diye düşünüyorum. ancak daha büyük bir paneli koyacak yerim yok..


Merhaba, 12v panelleri seri bağlayıp daha sonra regülatör çıkışında tekrar 12'ye düşürmenin ne gibi bir faydası var? Neden böyle bir şeye ihtiyaç duydunuz?
 

Kısacasını ben söyleyeyim, 150W'lık 2 adet panelin vereceği maksimum akım 16,66A yani sistemden hiç bir kullanım yapmazsanız 300W sistemde pwm maks. şarj akımı 16.66A'dir.

MPPT bağladığınızda ise aynı şartlarda 300/12= 25A ile şarj edersiniz. Bu da MPPT %20 değil %50 daha avantajlı demek oluyor.

İkinci avantajı ise, mppt panellerden gelen akımı yükselttiğinden cihazın uyku modunda geçirdiği zaman daha az olacak, sabah ve akşam birer ikişer saat daha şarj zamanından kazancınız olacaktır.

Şimdi bu kazançların pratik hayattaki karşılıklarına bakalım:

Buzdolabı, TV, aydınlatmalar, havalandırma, musluklar vs. sürekli anlık ortalama tüketiminizin 10A olduğunu farz edelim. 10 saat akşam kullanımında 100ah enerji kullanırsınız. Bu enerjiyi sabahleyin, havanın tam güneşli olduğu bir günde pwm ile ancak saatte 6.66A ile yerine koyabilirsiniz çünkü 10A tüketiminiz devam ediyor. 100/6.66= 15 saat demek. Güneşli bir günde bile 15 saat boyunca güneş en verimli konumunda kalacak mı? Hayır. Optimum güneşlenme 15 saat boyunca sağlanamaz. 16.66 yerine 15 saat boyunca ortalama 11 amper gibi üretim olur. Onun da 10 amperini zaten harcıyorsunuz geriye şarj için kaldı 1 amper! Bu sefer güneş yokken harcadığınız 100Ah enerjiyi doldurmak için tam 100 saate ihtiyacınız var demektir.

MPPT ise %50 daha verimli olduğundan aynı durumda 11 yerine 18A verir ve şarj için elinizde kalan akım 8A'dir. Bu durumda 100 saat sürecek olan şarj 100/8= 12 saatte tamamlanacaktır.

Karavanımızın üstü müsait, 2 panel daha attık, 4 panelli 600W sistemde karavana gelen ortalama akım değeri 11 amperden 22 ampere çıkacaktır. 10A kulandığınız için aküleri pwm ile 12 amper ile 100/12=8.5 saatte tamamlarsınız.

Bu süre yazın durumu kurtarabilir. Fakat bir mppt alırsanız karavana gelen ortalama akım değeri 4 panelli sistemde 18x2=36A'dir. 10 Amper kullanım düşünüldüğünde geriye 26A şarj akımı kalır ve 8.5 saat yerine sadece 4 saatte şarjınız tamamlanır.

Ayrıca pwm'in devre dışı olduğu sabahın ve akşamın erken saatlerinde mppt devrede olacağından şarj konusunda kafanız tam rahat olur. Havanın nispeten kapalı olduğu, akımların çok düşük olduğu günlerde bile 4 saat olmasa bile 8 saatte şarjınız tamamlanır ve bir çok günü kurtarırsınız.

Tatilde en önemli şeylerden birisi de kafanın rahat olmasıdır. Dandik pwmlere 300-400 lira verileceğine 2000 lira verilir, şarj voltajını kontrol edebilen, sıcaklık sensörü olan akülerin sağlıklı şarjı için her türlü donanımı barındıran, hatta wifi özelliği ile cep telefonundan dahi tüm ayarları yapılabilen bir mppt alınır ve seneler boyu rahat edilir.
 
Son düzenleme:

Detayları net yazmadığınız için sizi tam olarak anlayamıyorum.Evvela şunu sorayım 12 voltluk güneş panelinin panel voltajı ne kadardır iki adedi seri bağlanınca kaç voltluk bir gerilim oluşur ve bunu 12 volt için yapılmış güneş paneli regülatörüne uygularsanız aşırı voltajdan dolayı regülatörümüze neler olabilir?
panelden gelen akım nasıl oluyor da çoğalabiliyor?
(150W'lık 2 adet panelin vereceği maksimum akım 16,66A yani sistemden hiç bir kullanım yapmazsanız 300W sistemde pwm maks. şarj akımı 16.66A'dir.) BU HESABIN YAPILDIĞI FÖRMÜL NEDİR? Bu rakamı nasıl buldunuz?
10 saat akşam kullanımında 100ah enerji kullanırsınız 10 saat kullanım süren akşam fazı hangi saatte başlıyor hangi saatte bitiyor?
(Ayrıca pwm'in devre dışı olduğu sabahın ve akşamın erken saatlerinde mppt devrede olacağından)
pmw tipi regülatör neden devre dışı da aynı şartlarda mppt devrede oluyor?
Bu merak ettiğim detaylara teknik izahat olarak cevap yazarsanız çok sevinirim.
 



.

Tatilde en önemli şeylerden birisi de kafanın rahat olmasıdır. Dandik pwmlere 300-400 lira verileceğine 2000 lira verilir, şarj voltajını kontrol edebilen, sıcaklık sensörü olan akülerin sağlıklı şarjı için her türlü donanımı barındıran, hatta wifi özelliği ile cep telefonundan dahi tüm ayarları yapılabilen bir mppt alınır ve seneler boyu rahat edilir.
.
NOT
Karavanda solar, Türkiye’de karavancılığın yeni başlaması yüzünden, sanırım sadece genel solar bilgileri yoluyla kavranılmaya çalışılmakta.
Yazılanların MPPT nin inkarı olduğu sanısına kapılanlar ise yazımı tekrar okuyabilir.
Konu, bina ya da büyük çaplı sistemler değil, karavanlar için ve akademik değil, sadece ekonomik ve pratik amaçlar için ele alındı !...
Sanırım bir karavan forumundan beklenen de bu olmalı ? ... :yum:
.

Gerçekler çoğu zaman ne siyah, ne de beyaz..
Sadece gri...:yum:

.
 

Detayları net yazmadığınız için sizi tam olarak anlayamıyorum.Evvela şunu sorayım 12 voltluk güneş panelinin panel voltajı ne kadardır iki adedi seri bağlanınca kaç voltluk bir gerilim oluşur ve bunu 12 volt için yapılmış güneş paneli regülatörüne uygularsanız aşırı voltajdan dolayı regülatörümüze neler olabilir?
panelden gelen akım nasıl oluyor da çoğalabiliyor?
(150W'lık 2 adet panelin vereceği maksimum akım 16,66A yani sistemden hiç bir kullanım yapmazsanız 300W sistemde pwm maks. şarj akımı 16.66A'dir.) BU HESABIN YAPILDIĞI FÖRMÜL NEDİR? Bu rakamı nasıl buldunuz?
10 saat akşam kullanımında 100ah enerji kullanırsınız 10 saat kullanım süren akşam fazı hangi saatte başlıyor hangi saatte bitiyor?
(Ayrıca pwm'in devre dışı olduğu sabahın ve akşamın erken saatlerinde mppt devrede olacağından)
pmw tipi regülatör neden devre dışı da aynı şartlarda mppt devrede oluyor?
Bu merak ettiğim detaylara teknik izahat olarak cevap yazarsanız çok sevinirim.

Sayın İnce, Ülkemizde satılan 150W paneller standarttır ve panellerin arkasında voltaj ve akım özellikleri yazar. Aslen 12 volt panel olmaz. Panellerdeki gerilim değeri 18V civarıdır. Regülatörün görevi ise bu voltajı akü voltajının seviyesine regüle etmektir. 150W panel de arkasındaki değerlere bakıldığında güneşi tam alabildiği zaman vereceği akım 8.33A'dir. Zaten 150W/18V=8.33A. 2 adet paralel bağlayarak kullanırsanız pwm size maksimum 16.66A verebilir. Herhangi bir formüle ihtiyaç yok.

Mppt'de ise panel başına 150W/12V=12.5A alırsınız.

Solar şarj cihazları belli bir amperin altında çalışmaz, kendilerini gece moduna alırlar. Mppt gelen akımı pwm'e göre 1.5 kat artırdığı için pwm kapalı olduğu saatlerde mppt çalışmaya, akülerinizi şar etmeye devam eder.

Ayrıca bir not daha, tam kapasiteyle kullandığınız 30A pwm şarj cihazını değiştirirken minimum 50A mppt almanız gerekir. Mppt akülerinizi 30A yerine 45A ile şarj eder. Kablo kesitlerinizi de kontrol etmeli, gerekirse aküye giden kablolar değiştirilmelidir.

Akşam ve sabah saatleri için aldığım değerler sadece bir senaryo, bölgrden bölgeye, mevsimden mevsime değişecektir. Mppt alırsanız tatil yapacağınız dönemleri ve bölgeleri genişletmiş olursunuz. Sonuçta bir kere alınan cihazlar bunlar. Yukarıdaki senaryonun birinde pwm'in 100 saatte şarj edeceğini 12 saatte şarj edebilen yani yerine göre size 8 kat enerji verebilecek bir cihazdan bahsediyoruz. Açsınız, önünüze gelen pilavı yemek için 10 dakikanız var. Pwm kullanmak, 10 dakika sonra önünüzden alınacak olan o pilavı kaşıkla yemek dururken çubukla yemeğe çalışmaya benziyor.
 
Son düzenleme:

Tekrar sorayım 12 volt luk uygulama için güneş panelinin voltajının 18 volt olduğunu söylediniz dogrudur itirazım yok durum böyle olunca 150 watlık panelden de alınacak akım 8.3 amper bunada itirazım yokİİTRAZIM YANİ ANLAYAMADIĞIM DETAY ŞU: Bu 150 watlık ve 18 voltluk panele MPPT türü çalışma yapan bir regülatör takılınca neden 150 watı 18 volta degilde 12 volta bölüyorsun Sonuçta regülatöre 16 volt ve 8.3 amper giriyor da nasıl oluyor da regülatör çıkışında 12.5 amper elde edebiliyoruz aradaki yaklaşık 4 amperi regülatör nerede yaratıyor?
 

Sayın İnce, mppt zaten bunu yapan cihazın adı.

PWM'de 150W bir panel 8.33*12=100W olarak çalışır.
MPPT'de ise aynı panel 12.5*12=150W tam kapasite çalışır.

Teknoloji farkı. MPPT demek bu demek.
 

Hatta akü voltajınız 11V'a düştüyse, pwm 8.33 ile şarj ederken MPPT 150/11=13.63A ile şarj eder.

PWM kullanmak, mevcut panel kapasitenizin bir kısmını çöpe atmak, gözden çıkarmak demektir.
 
Son düzenleme:




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,430
Mesajlar
1,517,886
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst