Karavanda Mppt Solar Regülatörü Üzerine

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan EvliyaCelebi2 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 117
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 30,336

EvliyaCelebi2

Söz insanın aynasıdır..
Mesajlar
2,218
Tepkime Puanı
2,198
MPPT solar regülatörleri kompleks ve dolayısı ile daha pahalı yapıları ile giriş gerilimini PWM cinslerine göre aktif olarak ayarlayarak daha fazla enerji kazancı sağlasalar da, özellikle Türkiye şartlarında, karavancılar için ekonomik açıdan pratikte durum farklılık göstermekte. Kısaca bina ve daha büyük sistemlerde geçerli olan, otomatik olarak karavanlarda, her zaman için rantabl değil.

NEDENLERİ
* Birçok satıcının MPPT regülatörindeki enerji kazanımının, ısı yüzünden değişdiğinden bilerek bahsetmemesi işin püf noktalarından biri. Yani teorik randımandan ve anlık en yüksek değerinden bahsedildiği halde, bilerek değişkenliğinden ve ulaşılabilen toplam kazanç es geçilmekte.

5D7815A5 3323 4729 9D0D 4AFA56A02637


Halbuki yukarıdaki grafiğe göre; Türkiye tatil bölgelerinde yaz aylarında zamanın büyük bölümünde ulaşılan panel sıcaklığı altında 14,4 Volt gerilim ile PWM regülatörleri için bu randıman kaybı en fazla % 10-12 civarı ! Hatta 40 C- 80 C bandının bazı bölümlerinde, gerilimine göre neredeyse fark bile göstermiyor. Üstelik bizim hızlı gezginlerin örneğin İskandinavya gezilerinde bile enerjiyi genellikle alternatörden kazandığı unutulmamalı.

* MPPT regülatörleri karışık yapıları nedeni ile PWM regülatörlerinden daha fazla enerji sarfetmekteler. Prostpektler olmasa da satıcılar bu tüketimi de severek es geçmekte.

* Büyük sistemlerde kablo uzunluğu ve çapı yüzünden oluşan gerilim kaybı MPPT regülatörlerle kompense edilebilse de, 3-4 metrelik kablo gereksinimi, ayni yaklaşımı karavanlar için lüzumsuz kılmakta.

* Seri bağlı yüksek gerilimli akülerle (24V-48 V) uyum ancak MPPT regülatörler ile sağlansa da, zaten çoğu parelel bağlı veya çabuk dolması için tek kullanılan karavan aküsü için de düşünülmesi anlamsız olmakta.

* En önemli nokta ise, karavanda özellikle yeterli panel güçleri ile tam doluma ulaşım zamanının oynadığı rol. Ev ve daha büyük sistemlerde şebeke ceryanına bağlanma ve depolama kolaylığı yüzünden devamlı enerji kazanımı esas olduğu halde, uygun donanımlı karavanlarda sabahları boş ve dolayısıyla iç dirençleri düşük akülerde başlayan etkin dolum genellikle hemen öğleden sonra tamamlanmakta. Böylelikle hızlı ve sonuçta fazla dolumun bir anlamı kalmıyor !

Tavanında paneller için yeri az ama tüketimi çok karavanlar istisna teşkil etseler de, yine pratikte akılcı bir tüketici seçimi ile böyle sistemler de sonuçta amacına ulaşmakta. Zaten enerjiyi daha fazla kazanmaktan önce tasarruflu tüketime odaklanmak da bütün enerji politikalarında olduğu gibi, akla daha uygun değil mi ? ;)


SONUÇ
Karavancı olarak sorulacak soru; MPPT regülatörleri bizlere, bu fiyat farkıyla orantılı, akıllı bir kazanç sağlamaktalar mı ? Yoksa anlık teorik kazanç sebep gösterilerek karavancılara daha pahalı regülatör mi satılmak istenmekte ?
Belki bizim enlemde regülatörler arası ~%15-20 fiyat farkı üst sınır olabilir ? O da ancak paneller için yer bulunamama durumunda söz konusu olmakta!

Bu durumda MPPT regülatörüne verilecek ekstra para ile daha uzun zaman aralığı için dayanıklı olan ve hatta karavana gölge de yapabilen bir panelin satın alınması, akla en uygunu. Üstelik artan panel gücü ile hedeflenen enerjiye de sonuçta, MPPT regülatörlü çözüme göre çoğunlukla daha çabuk ulaşılmakta. Son senelerde düşen panel fiyatları da bu yaklaşımı gittikçe güçlendirmekte.

% 2-3 ün bile altındaki oranıyla devamlı dolaşan kış karavancıları hariç, yine kışları 3-4 günlük yapılan kamplar bile dahil, genellikle yaz ve de bahar (Nisan-Eylül) karavancısı olarak diğerlerimizin, yukarıdaki gerekçeleri göz önünde bulundurması, kazancımıza olmalı ?...


NOT
Karavanda solar, Türkiye’de karavancılığın yeni başlaması yüzünden, sanırım sadece genel solar bilgileri yoluyla kavranılmaya çalışılmakta.
Yazılanların MPPT nin inkarı olduğu sanısına kapılanlar ise yazımı tekrar okuyabilir.
Konu, bina ya da büyük çaplı sistemler değil, karavanlar için ve akademik değil, sadece ekonomik ve pratik amaçlar için ele alındı !...
Sanırım bir karavan forumundan beklenen de bu olmalı ? ... :yum:
 
Son düzenleme:

Etiketler
Mppt özellikli şarj regulatörlerinin aküleri şarj etme şekillerinin,pwm lere göre akünün daha sağlıklı şarj olmasını ve bu sayede akünün ömrünü uzattığı ile ilgili yazılar okuyorum(solar ürünler satan sitelerde).Bu ne derece doğrudur?Yoksa bu da bir satış stratejisi mi acaba?
 


Şimdi bir de MPPT aletinin ilk yapıldığı zamanlara göre daha akıllı olduğu söylenen türü çıkmış

.
MPPT solar regülatörünün daha akıllı çalışması demek, bence çok fazlı dolum yapması anlamına gelmeli ?
Yani söz konusu bu çok akıllı türün, pwm ve hatta mppt regülatörleriyle bile, aküde %80 sonrası dolumun çok yavaşladığı hatta durduğu bölümü, ayni çok fazlı şebeke dolum cihazları gibi (bkz. grafik) hızlı ve sonuna kadar dolduruyor demek olmalı ?

BBE36AFD 5453 440C A17B 9CAC538FCDAE


Bu mesleği elektrikle yakından uzaktan ilişkisi olmayan benim gibi biri için de, akla ve tekniğe uygun gibi geliyor.

Fakat emin olarak bildiğim şeylerse ; böyle bir aletin bana,
* daha karmaşık, dolayısıyla
* artan parçalarıyla bozulabilme yüzdesi yüksek ve
* daha pahalı olabileceğini düşündürüyor.
* Üstelik sistemim mppt ye bile ihtiyaç duymuyorsa, buna neden duysun ?
* Arıza durumunda da, böyle ender bir cihazın tamiri için yurtdışından (?) gelmesini beklemek istemem doğrusu...

@makara60 ‘ın sorusuna cevaben;
bu aletlerin sıhhatli dolum yapıyor diye satılmaları, o son %20 yi de doldurarak sülfatlaşmayı azaltıyorlar anlamına gelmeli ?

Siz akünüzü her 4 haftada bir, 48 saat şebeke ceryanına bağlarsanız zaten onun sülfatlaşmasını önleyerek, uzun yaşanması için gerekli olanı yapmış oluyorsunuz.
Pwm regülatörlü solar sistemimde benim emektar aküm, 6 senede 650 ye yakın aktif gün sonucu hala ayakta.
Olur da yollarda karşılaşırsak, benden elektrik alacağınızdan emin olun ...:smiley:

Not
Bu fırsatla üzerine basarak söylemeyi unuttuğum bir noktayı da yazayım.
Kışı yollarda geçiren ve kamplarının çoğunu Doğukaradenizde yapanlar için pwm den randımanlı regülatörler tabi ki ilk seçim. Üstelik panel verimine de dikkat edilmeli. Konu onlar için sinekten yağ çıkarmak demek.
Umarım derdimi anlatabiliyorum ?...:yum:
 
Son düzenleme:

MPPT nin daha akıllısının fazla aklı panelin üstüne kısmı gölge düştüğü zaman; panellerin kendi içlerinde farklı farklı düzenleme ile paralel seri baglandıklarından ,akıllı MPPT miz o anki baglı olduğu panelin kısmı gölgelenmesine göre özel davranışta bulunuyormuş.
Elbetteki içinde daha çok elektronik eleman ve yazılım var ve fiyatıda parça fazlalığınla orantısız olarak 2 ye 3 e katlanıp gidiyor eeeee çok akıllı ya kendini agırdan satıyor
 



Tabi dediğim gibi benimki soru işaretleri ile yazdığım bir spekülasyondu ! Balkondan fazla sarkmışım galiba. :confused:...:yum:

Fakat yazdığınız aklıma gelmemişti @ince999 . Demek gerçekten akıllılarmış köftehorlar.
Ama şatışları ağırdansa sonuçta bizim için değişen birşey yok demektir. Zaten bunları büyük sistemler için dizanlıyorlar, bizim gibi kıytırıkların nesamesi okunmuyordur onların piyasasında.

Satıcıları kaygılanmasın, her yeni İPhone ‘a balıklama atlayanlar oldukça, bunların da alıcıları olur...

Not
Panellerde 1/4 gölgelenme, %88 verim kaybı demek!
Biz de karavanımızı güneşe çekeriz canım..:yum:
 
Son düzenleme:

Hani benim fikir de pek fena değildi galiba ?
Tabi olabilirliğini Ferhat Bey’e sormalı..
 
Son düzenleme:

Hani benim fikir de pek fena değildi galiba ?
Tabi olabilirliğini Ferhat Bey’e sormalı..
Buradayım buradayım. :smileycat:

Panelin bir hücresine bile gölge düşerse, seri olan bütün hücreler, neredeyse devre dışı kalıyor. Üretilen fazla bir şey olmayınca MPPT de fazla bir mucize oluşturamaz ama PWM gerilim düşük olduğundan bir şey üretemezken MPPT daha düşük gerilimde bile bulabildiği kadar güç üretecektir.

Burada MPPT nasıl çalışır PWM nasıl çalışır onu biraz yorumlamak lazım. Bir çoğumuz gerçi farkında ama yine tekrarlamak iyi olacak.
PWM regülatör
; akü ve panelin ürettiği gerilime göre çalışarak akü max doluluk gerilimine ulaşana kadar paneli doğrudan aküye bağlar sonrasında PWM yaparak akü geriliminin daha fazla yükselmesini engeller. Bir süre sonra da Float gerilimi seviyesine düşürerek akünün sağlığını korur.
MPPT regülatör ise yine PWM regülatörün yaptıklarını yapar ancak bir farkla; panellerin max güç ürettiği bir gerilim değeri vardır. MPPT, panel gerilimini bu gerilimde tutmaya çalışır. Yani akü 13.8V iken PWM regülatör tam güçte çalışıyorken panel de yaklaşık 13.8V düzeyindedir. MPPT regülatör ise bunu max güç seviyesinde yapar. Yani yaklaşık 17-18V olabilir. Tabiki bu değer panel ısındıkça aşağıya düşerek MPPT'nin büyüsü bozulacaktır. Panel geriminin daha yüksek tutulmasıyla elde edilen fazla güç sayesinde aküye daha yüksek akım verilir. Yani panel 5A üretiyorken aküye 6A verilebilir.:smiley:
MPPT alımında fiyat kriterleri önem taşıyacaktır. Madem MPPT akıllı biz de aklımızı kullanırız. Madem %20 kadar verim artışı sağlıyoruz panel sayımızı %20 kadar yüksek tutarsak da yine aynı sonuca varırız. Tabiki yerimiz varsa! Yerimiz varsa, bonusumuz aracın tavanına ilave gölge olur.
Ben de karavancı için çok şart olmadığını düşünüyorum. Tabiki fiyatları önemli PWM ile MPPT arasında fazla bir fark yoksa, MPPT tercih edilebilir.
Aslında MPPT evinin çatısında enerji üretenler için olmazsa olmaz. Birkaç bin watt güç ürettiğinizde küçük bir verim artışı büyük sonuç değişimine neden oluyor ama karavan gibi sadece 100-300W mertebesinde güç ürettiğimiz bir araçta o kadar da şart değil diye düşünüyorum. Sorun çıkartmasın daha önemli.;)
 

Panele gölge düşünce Panelin yeni gölgeli duruma göre nasıl akım üreteceği o panelin aktif elemanlarının nasıl gruplandırıldığı;gurupların birbirine hangi düzenle bağlandığına dair duruma göre değişkenlik gösteriyor
 

Ferhat bey, daha evvelki başlıklardan da regülatörler karşılaştırmasında, prensipte benim gibi düşündüğünüzü biliyorum.
Benim “fikrin olabilirliği” derken kast ettiğim ise, #6. cevapta fantezi babından bahsettiğim gibi, solar regülatörlerinin çok fazlı (IUoU) karakteristik gösterebilen aletlere modifiye edilebilirliği üzerineydi. Tabi bu teoride karavancılar için, eğer mümkünse, çok değerli bir olanak. Bu durumda akülerin tam kapasite kullanımları yanında, sülfatlaşmayı önlemek için her 4 haftada bir 48 saat şebeke çeryanına bağlanmasını da gereksiz kılmış olurdu...
Eğer bunu dizaynlayabilirseniz tarihe geçeceğinizden eminim. Üstelik sevgili bankanız da çok sevinir bu işe inanın...;)

@ince999 akıllı MPPT regülatörlerinden bahsederken, ben karavancı olarak akülerle olan ilişkimiz yüzünden, onların bu son %20 kapasiteyi de doldurduklarını sanmıştım. Halbüki bu regülatörlerin asıl kullanma alanları üretilen akımı satmak için şebekeye direk bağlı büyük sistemler. Onların birincil olarak bizim aküleri düşündükleri falan yok. Mesela röle istasyonlarında, akü kapasitesini fazla tutuyorlardır ama bizim öyle bir lüksümüz yok tabi.
Karavancılar da oradaki araştırmalarda pişen aşlardan, komşuları olarak yararlanıyor sadece...

Kısaca eğer mümkünse aküleri tam doldurabilen bir regülatör, sizi ve karavancıları ihya etmeli...
Olabilir mi, ne dersiniz ? :yum:
 
Son düzenleme:




Sevgili Hüseyin, şüphemiz MPPT regülatörünün verimliliği üzerine değil, sadece karavan uygulamasındaki, fiyat/fayda korelasyonu üzerine...;)
 



Testte göz ardı edilen akü gerilimi ve panel sıcaklığı var. Akü gerilimi ne kadar düşükse, MPPT daha fazla avantaj sağlar. Panel ısındıkça ve akü gerilimi yükseldikçe MPPT'nin avantajı azalır.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,412
Mesajlar
1,517,697
Kayıtlı Üye Sayımız
172,066
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

SON KONULAR



Geri
Üst