Karavanımızın Imalatına Başladık

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan lucias Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 41
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 10,691
.
Avrupa’da daha büyük karavanlarda bile sandviç panellerin metal iskeletle desteklenmesi gereksiz ağırlık olarak görülmekte.
Çünkü bu paneller kendilerini kolaylıkla taşıyabilmekteler.
Prensipte yollarda zaten içinde olmayacağımız karavanın duvarlarına sadece aluminyum köşebentle çerçeve vermek ve panelleri buraya yapıştırmak, kolay, ucuz ve yeterli bir çözüm kabul edilmekte.

Üstelik fazladan banyo, mutfak, yatak ve dolap duvarları ile birleşen dış duvarlar sonuçta gerekli stabiliteye böylelikle rahatlıkla ulaşabilmekteler...
Hatta bu linkte stabilite için iç duvarları bile kullanmayan bir örneği görebilirsiniz.

Özellikle 750kg’ı limit alanların dikkatini çekmek istemiştim. :yum:

Ekli dosyayı görüntüle 519917
.

Sayın @Doğrucu Davut verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Benimde aslında yorum yazan arkadaşlara asıl anlatmak istediğim nokta bu, azami yük ile sınırlar içerisinde kalmak. Ama olay maalesf farklı noktalara taşındı. Neyse biz işin özüne dönecek olursak, Gerek Al-Ko gerek diğer markalar (Knauss, SPP vs.) artık iyice sade ve hafif şase dizaynlarını kullanıyorlar. Hafiflik ve minimalist tasarımlar yeni çağın trendi. Türkiye de sizin örneklerini vermiş olduğunuz tipte üretim yapan firmalar çoğalmaya başladı (Filton kompozit, Umarsan, vb.). Benim arkadaşlarım ile üzerinde çalıştığımız proje tabi ki fabrikasyon değil, ama el emeği ile yapılacak hafif ve sağlam bir dizaynı kullanıcıların, kendi karavanını yapmak isteyenlerin beğenisine sunmak. Tabi ki emniyet, güvenlik vazgeçilmez kriterimiz şase ve gövde tasarımını yaparken. Bu koronavirüs pandemisinin insanlara hatırlattığı bir uyarı var aslında, devir artık sürdürülebilir yaşam devri, eskisi gibi har vurup harman savurmak yok. İlginiz için tekrardan teşekkürler, iyi günler dilerim.
 

Etiketler
Normal sikletteki araçların frensiz romork çekme kapasiteleri 450kg civarında. Burada hiçbir normal araçla kanunen çekilemeyecek bir şey üreteceksiniz. Satmak istediğinizde kimse bu karavanı almaz.
İkinci noktada 10 yıldır karavanı olan ve karavan süren birisi olarak sizi uyardık. Bunun yağmuru var çamuru var. Islak koşullarda frensiz 750 kg bir karavan zor duracaktır. Uyarması bizden, canınızı buna emanet edecek olan sizsiniz birinci planda.
Üçüncü olarak da bugün karavan üreten firmaların birkaç istisna dışında 750kg altı karavanları frenli. Herhalde bu kadar firmada da mühendisler çalışıyordur.
Ben uyarılarımı açık ve net yaptım. Bizim görevimiz uyarmak. Polemiğe girecek halimiz yok. Ancak bu sitedeki insanların belirli bir karavan deneyimi olan insanlar olduğunu bilmelisiniz.

Sayın @yugun, normal siklette diye kast ettiğiniz araçlar sanırım B veya C segment araçlar. Bu araçların tip onay belgesini veya kullanım kılavuzunu görmediğim için yorum yapamayacağım. Ama ben karavanı kendi aracımla çekeceğim için, aracımın (ekli dosyada ruhsatını gönderiyorum) bu yükü çekmesine engel olacak bir durum göremedim. Ruhsat görselinden de görüleceği üzere, frenli 2300 kg, frensiz 750 kg römork çekebileceğim belirtiliyor. Ben burada illa herkes benim tasarımımı kullansın demiyorum, tabi ki öncelik çekim işlemini gerçekleştireceğiniz aracın kapasitelerini bilmeniz ve ona göre tasarımınızı şekillendirmeniz lazım, zira benimde bu pick-up'ı tercih ederken amacım karavan çekmekti. Uyarılarınız için teşekkür ederim, özellikle binek araç ile karavan çekecekler tasarımlarını ona göre şekillendirmelidirler. Bu frenli dingil aslında değişmez bir parça değil, benim tercihim (Özellikle belirtiyorum, yanlış anlaşılmaması için) aracımın teknik özellikleri müsaade ettiği için frensiz torsiyonlu dingil, ama üzerine bugünün rakamları ile 4.000 TL daha koysam frenli torsiyonlu dingil ile değişim yapılabilir. Satacağım zaman alacak kişinin aracı normal bir araç ise bu uyarıyı tabi ki yapacağım. İlginiz için teşekkürler.

Ruhsat 1
 

mesajınızın bir kısmı bana hitap ettiği için izninizle cevap hakkımı kullanayım. öncesinde de bir kaç şey söylemek isterim.

değerli @lucias , siz yaptığınız işi paylaşmak için bir başlık açtınız. doğal olarak görenler konu ile ilgili yazacaklar, zaten başlık açma amacı görüş almak değil midir? eleştiriye tahammülünüz yoksa neden böyle bir yol izlediniz? size hitaben hakaret, küfür vb. bir şey yazılmadığı halde sanki biraz gücenmiş gibisiniz.
daha önce pek çok farklı imalat yapmış olabilirsiniz, bu işi de planladığınız gibi bitireceğinize şüphe yok. ama işi planlamak başka, planlandığı gibi yapmak başka birşey. muhtemelen ilk defa bu tarz bir imalat yapacaksınız. izlediğiniz yol bunu gösteriyor.
karavanımı merak etmişsiniz, şu an uzun süreli kamp yapamadığım için karavan değil kamp aracı kullanıyorum ( vw t5 ) daha önce iveco daily panelvandan motokaravan yaptım, onun öncesinde de kontrplak üzeri fiber kaplama şeklinde kendi teknemi imal etim (8 ay daimi içinde yaşadım)


inşallah projenin sonunda kantar fişini ve gittiğiniz yerlerden güzel fotoğraflar paylaşır beni utandırırsınız .... selamlar....
Sayın Sinan bey, öncelikle güzel temennileriniz için teşekkür ederim. Bu forumda yeni değilim 2008 yılından beri aktif olarak yazılanları takip etmekte, bilgim dahilinde bende ilgili olduğum konularda yorumlar yapmaktayım. Tabi ki forumların amacı bilgi-tecrübe paylaşımıdır. Bu konuyu açmamdaki gayeyi de açıkladığınız üzere görüş almak yeni karavan yapacak insanlara ışık olmaktır. Bu forumdaki herkes kültürlü, sayglılı insanlar, zaten karavancı-karavan sever bir kişi asla kaba-saba, çevreyi kirleten, küfreden, vs. birisi olamaz. Yorumlarınız daha imalatın başında olduğumuz için tabi ki çok önemli.

Ben karavan hayalini gerçekleştirmek için geçen sene VW T5 almıştım, hedefim pop-up bir tavan yaptırmayı planlamıştım. Ama gelinen noktada tavan açtırma ücretlerinin beklentimin çok üstünde olması, bu şekilde kullanılması durumunda da bizim için küçük olması (4 kişilik bir aileyiz), tavanının engin olması sebebi ile vazgeçip aracı satmıştım. Çekme karavan için, çekici aracın önemli olduğunu fark ettim ve tercihim pick-up'tan yana oldu. Bu konuda ki tecrübelerimi forumda ayrı bir başlık açarak detaylıca anlatmayı düşünüyorum. Sonrasında da çekme karavan tasarımlarını incelemeye başladım, nihayetinde de arkadaşlarımın yardımı ile bu tasarımı yaptık.
 

Kolay gelsin
Erba-saly-güney-ortiz vb
Fabrikasyon üretim yapan firmalar karavanın iskeletinde hangi malzemeyi kullanıyor baktınız mı

CPH1941 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

Teşekkürler. Kısmen inceleme fırsatım oldu. 750 kg altı için şasesinde genelde 3 mm kalınlığında bükme sac kullanıyorlar, A şeklinde tasalanıp çeki okunda birleşiyorlar. üst yapıda polyeseter kalıplı duvar malzemesi tercih ediyorlar (sandaviç panel diye nitelendiriyorlar bazı üreticiler).
 



Herkese merhaba. Bir süredir mevcut işlerimizin yoğunluğu sebebiyle imalata biraz uzak kaldık. Geçtiğimiz hafta yan duvarların kaynaklarını kısmen bitirdik. Bugün de duvarları ve arka kısmı birleştirdik. Şase imalatını daha önce tamamlamıştık zaten, torsiyonlu dingil siparişini vermiştik, onu bekliyoruz. Dingil gelince şaseye monte edip, duvarları üzerine bindireceğiz.


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
 

Yan ve Arka duvarların montajı tamamlandı, artık karavanımız ayakta duruyor (şaseye montajı yapılmadı). Kaynak çapaklarının alınması sonrası, anti-pas uygulaması yapılacak hemen akabine de epoksi boya uygulanacak. Taban kesimi korozyona karşı bitüm (ziftle) kaplanacak.

IMG 9158


IMG 9159


IMG 9160
 



Arkadaşlarımla başlamış olduğumuz karavan imalatında, güncelleme yaparak frenli dingil ve kapline dönüş yapma kararı aldık. Zira diğer arkadaş kamyonetini binek araçla değiştirdi. Daha önce vermiş olduğumuz frensiz dingil ve kaplin siparişlerini iptal ettik. Önümüzdeki hafta kısmetse frenli dingillerimiz ve kaplinler gelmiş olacak. İmalata ondan sonra devam edeceğiz.
 




Linkteki ilan sizin imal ettiğiniz karavan sanırım. Satmaya mı karar verdiniz.

MI 5s cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

ben demiştim demeyi sevmiyorum ama........ bakınız 6. mesaj..... nice koçyiğitler..........
 

Bitince kaç kg olacak,750 kg yi geçerse ne olacak,tip onay belgesi olacakmı,daha önce karavan yaptınız mı, referansınız varmı,neye güvenip 13 bin TL peşinat verilecek,
Ne zaman biteceği muamma
Bunu bu şekilde satabilirseniz ne diyeyim
Erba 3.75 sıfır güneş paneli seti dahil,O1 belgeli 33 bin TL, fabrikasyon, güvenilir, kendini kanıtlamış firma

CPH1941 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

muraterdogan74=omnitemporal
İkiside benim
Forum bazen Facebook ile bazen Google ile giriş yapıyor

CPH1941 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 



Öncelikle belirtmek istiyorum garipçe, hoyratça ve dalga geçercesine yorum yapanların yorumları benim ve arkadaşlarım için hiçbir önem arz etmiyor, siz önce bizim yaptıklarımızla değil kendi yapamadıklarınızla dalga geçin. Biz hayalimizi gerçekleştirmek için bir yola çıktık, bu süreçte amacımız maddi imkanlarımız ölçüsünde yavaş yavaş yapacağımız şekilde kendimize karavan üretmekti. Çevremizdeki insanlar bu projeyi çok beğendi ve iş birden bunu nasıl yapıyorsundan ziyade "bize de yaparmısına" döndü. O sebeple yaptığımız çalışmayı ilana koyduk. Oradan da çok olumlu geri dönüşler oldu. Biz bu işin ticaretini yapmıyoruz, ama baktık ki gelen talepler bizi o yöne götürüyor tabi ki de bu taleplere sessiz kalınmaz, hepsi vergi dairesine vereceğiniz bir dilekçeye bakar. Burada gizli kapaklı bir iş yapmıyoruz, kaldı ki biz bu işi gizli saklı yapacak olsak fersah fersah planları, yapım detaylarını niye paylaşalım. Burasının bir forum sitesi olduğu bilinci ile hareket ediyoruz, bilginin paylaştıkça çoğalacağı, kollektif üretimin toplumun her kesimi için faydalı olacağı felsefesini benimsiyoruz. İsteyen bize güvenir, istemeyen bakıp geçer.

Bu işe başlamayı düşünen dostlar için son bir dipnot; İster Çekme karavan ister motokaravan imalatı sanıldığı kadar zor bir iş değil, karavan hayalini gerçekleştirmek isteyen herkese imkanları müsaitse başlamalarını öneririm. Siz bakmayın buradan yapılan olumsuz yorumlara. Bu olumsuz yorum yazan kişilerin hesaplarını inceleyin sürekli aynı şeyi yapmışlar, acımasızca eleştiri eleştiri. Bu forumda nice değerli yazar var onları saygı ile selamlıyorum, eğer ki onlar olmasaydı açıkçası benimde gözümde çok büyüktü bu iş ama internetin sonsuz dünyası herkese ışık oluyor. Ünlü bir aktivistin dediği gibi "Gerçekçi ol, imkansızı iste!.."
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,423
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst