Karavanla Evin Ortak Payda Sınırı

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Doğrucu Davut Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 40
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 3,746
Mesajlar
2,133
Tepkime Puanı
2,853
Yer
Kuzey Ren / Almanya
.
Yerleşiklikte alışık olduğunuz yaşam gereksinimlerinizi karavanınıza nasıl uyguladınız veya uygulamayı düşünürsünüz ? Yani ev ile karavanı en küçük ortak paydada birleştirmeyi mi yoksa karavanda ödünsüz ev konforunu mu yerinde buluyorsunuz ?
Kısaca karavan sizce nerde başlar, nerde biter ?

Karavanı kavrama sadece kişiye, onun tecrübe ve bilgisine göre değil, olanaklara ve ortama göre de değişmekte. Amerika’nın bildiğimiz ev mobilyalı devasa karavanlarını dar çevre yapılı Avrupa’da düşünmek nasıl tuhafsa, bizim ev aletlerini araçlarımıza uygulamaya çalışmamız da çağdaş karavan anlayışı için pek farklı olmamalı.
Peki örneklerle bunun sınırını nerelere kadar görüyorsunuz ?
Yani sizce karavana yakışan veya yakışmayan ne ?

Su tanklarının hacmı, inverter gereksinimi, jeneratör kullanımı, bütçenin boyutu, aracın hacmı, ev aletleri veya başkaları..
Konu bol. İstediğiniz yerden başlayabilir veya konuya genelinden yaklaşabilirsiniz.


Hiç olmazsa bu başlığın geyiği, olur olmaz konulara sazan gibi dalmaktan daha evladır diye düşündüm.. :yum:
 
Son düzenleme:

Etiketler
Benim için hiçbir donanım şart veya vazgeçilmez değil. Bir ağacın altına serdiğim uyku tulumuyla bile mutlu olabilirim.
Ben herşeyden önce kampçıyım, Gittiğim yerde sabit tesis kurmadan konaklayan birisiyim yani. Bunun donanımsal olarak çok veya az donanımla yapılması mümkün.
Her şey insan için.
Sevgiler...
 

Şu anda ev konforunu karavana taşımak için gereken para, karavanın maliyetinden daha fazlaya gelir
Çünkü herşey aşırı derecede pahalandı.
Kimse dillendirmiyor ancak malesef Türkiye'de hiperenflasyon durumu söz konusu
Akülerin TL fiyatına bakmak ve birkaç yıl önceki fiyatları ile karşılaştırmak bir fikir verebilir
Böyle bir yatırım yapılsa bile ev konforu oluşmayacaktır,
Satılacağı zaman harcanan paranın da hakkını almak mümkün olmaz,
Eğer belli bir süre karavan ile gezilecekse minimalist düşünmek, sadece en gerekli ve mümkün görünen ihtiyaçlara yönelmek uygun olabilir,bu detaylar zaten kullanım sırasında ortaya çıkacaktır,
Karavan satın almayı düşünenlere veya sürekli karavanda yaşamak düşüncesi olanlara, bu planlarını hayata geçirmeden önce bir haftalık kiralama seçeneğini kullanıp ona göre karar vermelerini öneririm
 

Şu anda ev konforunu karavana taşımak için gereken para, karavanın maliyetinden daha fazlaya gelir
Çünkü herşey aşırı derecede pahalandı.
Kimse dillendirmiyor ancak malesef Türkiye'de hiperenflasyon durumu söz konusu
Akülerin TL fiyatına bakmak ve birkaç yıl önceki fiyatları ile karşılaştırmak bir fikir verebilir
Böyle bir yatırım yapılsa bile ev konforu oluşmayacaktır,
Satılacağı zaman harcanan paranın da hakkını almak mümkün olmaz,
Eğer belli bir süre karavan ile gezilecekse minimalist düşünmek, sadece en gerekli ve mümkün görünen ihtiyaçlara yönelmek uygun olabilir,bu detaylar zaten kullanım sırasında ortaya çıkacaktır,
Karavan satın almayı düşünenlere veya sürekli karavanda yaşamak düşüncesi olanlara,bu planlarını hayata geçirmeden önce bir haftalık kiralama seçeneğini kullanıp ona göre karar vermelerini öneririm
Bazı şeyler ise teknik olarak pek mümkün değil
Güneş enerjisi ile Klima çalıştırmak,
Güneş enerjisi ile elektrikli ısıtıcı kullanmak gibi
 




Ben cocuklugumdan beri cadir kampi yapiyorum. Ancak sanirim ilerleyen yasla birlikte bir kac sene once 15 gunluk bir kampimin son gunlerinde asiri yorulmustum. Kendimi bir pansiyona atip "dus, yatak, tuvalet, yagmursuz camursuz yasam alani ne buyuk konformus!" Diye kendimden gecmistim. O anda anladim ki cadir kampciligindan karavan kampciligina gecme vakti gelmis. Bana gore karavanda olmazsa olmaz gunes paneli ve aku, buzdolabi, tuvalet/dus, en az 100 lt su deposu, dizel ya da gazli isitici, mutfak ve icinde ayakta durabilecegim bir alan. Sabit yatak, sicak su ısıtıcısı, klima, inverter, tv, gereginden fazla mutfak esyasi, firin ise benim icin gereksiz ekipmanlar. Gerekli ya da gereksiz diyemeyecegim ancak bundan sonraki karavan secimlerimde buyuk rol oynayacak bir diger husus ise karavanin icinde darlanmadan iki kisinin oturabilecegi ferah bir alan olmasi. Kis kamplarini sevdigim icin bu benim icin oldukca gecerli bir kriter haline geldi. Motokaravanlar, 4 metre alti ranzali, sabit yatakli karavanlarda bu imkansiz gibi. Karavanda yilda 6 aydan fazla kalacaksam 5 metre uzeri sabit yatakli bir karavan, daha az kalacaksam 3,5-4 metre arasi U seklinde oturma duzeni olan bir karavan tercih ederim. Tum bunlarin disinda yazin karavan sartlarinin "kamp ruhu"nu yasatma konusunda eksik kaldigini hissettigim anlar oldu. Yanimda cadir da tasimaya basladim. Bazi bolgelerde karavani bir yere birakip, araclarin gidemeyecegi yerlere cadir ve tek gunluk yiyiecek ve ekipmanla yuruyusler yapip issiz dogada konakladim. Yiyecegimi kucuk kamp atesimde pisirdim, gece uyurken doganin sesinden baska ses duymadim. Bu hissiyati ozledigimi ve arada karavanim olsa da cadir kampi her zaman yapacagimi anladim. Bir noktada konfora ne kadar yaklasirsak isin ozunden o kadar uzaklastigimizi hatirlamak lazim :smiley:
 

Öncelikle yılın yaklaşık 48 haftası çalışmak zorunda olan okula giden 2 çocuklu bir aile olarak mecburen kamping çekme karavancısıyız. O nedenle benim tercihlerimi bu bağlamda değerlendirebilirsiniz.

Baştan özetleyecek olursak benim olmazsa olmazlarım;

- Yatacak yer
- Saklama Alanları & Giysi Dolabı
- Mutfak Tezgahı ve Buzdolabı
- Banyo WC
- Ortam Isıtıcı
- Yukarı açılabilir en az 2 büyük pencere
- Tüm camlarda sineklik
- Şarjlı süpürge

Olmazsa olmazlarımız doğal olarak tüm aileye yatacak bir yatak imkanı ve buzdolabımız ve şarjlı süpürgemiz. Özellikle pandemi döneminde WC'yi de çok aktif kullanır olduk. Daha önceden kamping WC'lerini kullanmak daha rahat geliyordu. Mutfak ihtiyacı kişiye göre değişir ancak biz kullanıyoruz.

Önceki karavanımda çok fazla donanım vardı. Bu karavanımda kullanmadığım hiç bir donanım bulundurmuyorum. Örneğin önceki karavanda güneş paneli ve inverter varken bu karavanımda akü bile yok. Doğrudan şebekeden gelen gerilimi güçlü bir SMPS güç kaynağı ile 12V'a çevirip o şekilde karavanı besliyorum. Aydınlatma, hidrofor ve dizel ortam ısıtıcı SMPS çıkışına bağlı. Kampingde elektrik kesilmesi durumunda SMPS'i besleyen bir mikro UPS'im var. Buzdolabım doğrudan 220'ye bağlı ve kısa süreli kesintilerde problem olmuyor. Bir de çekmecemde yedek SMPS var ne olur ne olmaz diye.

Önceki karavanımda (Erba 5.25) elektrikli fırın ve portatif klima vardı. Fırın eşya saklamak dışında bir işime yaramadı desem yeridir. Portatif klimaya bir kez ihtiyaç duydum gölge bulamadığım için Cunda'daki kampingde. Onda da kullanabilmek için tesisat yetersizliğinden zihni sinir projeleri geliştirmem icap etti. Harcadığı yer sağladığı faydadan daha fazla. Gerçek karavan klimalarının fiyatları ise ortalama bir yerli karavan fiyatının üzerinde.

Yine bir karavanda olması gereken en önemli donanımın tente olduğunu düşünüyorum. Bütçeye göre çok çeşidi mevcut. Benim tercihim tente rayına takılan torba tenteler oluyor. Kurması 2 toplaması 5 dakika sürüyor.

Isıtıcı konusu da bence önemli bir konu. Seçenek bol ama benim tercihim fiyat performans oranı uygun geldiği için dizel ortam ısıtıcılarından yana oluyor. Ayrıca 1000Watt ve 2000Watt'lık anahtarlı termostatlı bir fanlı ısıtıcı çoğu kampingde dizel ısıtıcı çalıştırmadan konforlu bir ısıtma sağlıyor 3,7x2x2'lik çekme (Yaklaşık 15 m3) karavanımda.

Yukarı açılır cam bence çok önemli bir ayrıntı. Bunun eksikliğini eski karavanımızda sürgü cam varken Çanakkale'de yakalandığımız bir yağmurda anlamıştık. Kahvaltıyı karavanda yapmak zorunda kalmıştık ve yağmur nedeniyle camları da açamamıştık. Yağmur bitene kadar karavanın içinde tıkılıp kalmıştık. Karavan camı olan karavanlar rahatlıkla camlarını açıp havadar bir şekilde yağmurun tadını çıkartırken biz içeri hapsolmuştuk.

Bizim kullanım şeklimize göre ihtiyaçlarımız bu şekilde. Ancak bir şımarıklık yapalım desek ve müsait yerim olsa karavana koymak istediğim tek ek cihaz yarım boy bir bulaşık makinası olur. Ara sıra kullandığımız bardak ve tabakları minimum su sarfiyatıyla yıkasın yeterli.
 
Son düzenleme:

Karavanda ev konforu isteyip gerçekleştirenler, 30 bin Euro üzeri çekme karavan alabilenler. Onun dışındakilerin fazla zorlamaları genelde hüsranla sonuçlanıyor.

Karavan sizce nerde başlar, nerde biter ? Ben sorunun cevabını ; İnternet dutluk iken anakamp vardı, kurucusunun ismini hatırlamadım, panelvan yüksek tavan T4 ünü aküsüz, 3 sistem buzdolaplı, portatif tuvaletli, dizel ısıtıcılı , 20-25 litrelik su bidonlu, yaşanabilir kampere çevirmişti, ondan almıştım. Hatırladığım kadarı ile az miktardaki akü ihtiyacını araç aküsünden sağlıyordu.

Sanırım o sıralar pek çok kişiye ilham kaynağı olmuştu. Bizim de çadırdan T5 e geçişimize neden olmuştu.

Ben onun yaptıklarından 2 yerden sapmıştım, ikisi de bana sorun olmuştu; Panelvan almamak için alçak tavan camlı T5 almıştım ve 3 sistem buzdolabı yerine 12V buzdolabı almıştım. İçeride ayağa kalkamamak ve güneş panelsiz 12V buzdolanı çalıştırma uzun seyahatlerde sıkıntı oluyordu.

Bana göre maks 2+1 kişi için; havalandırması tam, gazlı veya dizel ısıtıcı, 3 sistem buzdolabı ( veya güneş paneli + yedek akü + 12V buzdolabı ) portatif tuvalet, en az 20 litrelik, dalgıç pompalı evye ve ocak, zorda kalınması halinde bir T ile dışarıda duş imkanı olan her türlü karavan yeter de artar bile. Bunun yalnız bir şartı var, tüm pis ve ayak işlerini siz yapacaksınız, eşiniz yoksa engel olur.

Avrupa da olsam kesin motorkaravan derim de, bizde eski püskü araçları görünce, çekme karavan daha makul kalıyor.
 

Doğrudan şebekeden gelen gerilimi güçlü bir MPPT ile 12V'a çevirip o şekilde karavanı besliyorum. Aydınlatma, hidrofor ve dizel ortam ısıtıcı MPPT çıkışına bağlı. Kampingde elektrik kesilmesi durumunda MPPT'yi besleyen bir UPS'im var. Buzdolabım doğrudan 220'ye bağlı ve kısa süreli kesintilerde problem olmuyor. Bir de çekmecemde yedek MPPT var ne olur ne olmaz diye.
Sakın cihazınız aslında bina ve arazi fotovoltaik düzenlerinde kullanılan, şebeke ve aküye bağlanma özelliği olan solar regülatörlü bir hibrid inverter olmasın ?

MPPT çıkışı ve beslenme girişi ile kast ettiğiniz yerler nereleri ? Tam kavrayamadım.
Resmini veya broşürünün adresini yükleyebilir miydiniz ?
 
Son düzenleme:

Sakın cihazınız aslında bina fotovoltaik düzenlerinde kullanılan, şebeke ve aküye bağlanma özelliği olan bir solar inverter olmasın ?

MPPT çıkışı ve beslenme girişi ile kast ettiğiniz yerler neresi ? Tam kavrayamadım.
Resmini veya broşürünün adresini verebilir miydiniz ?
Üstad kafam biraz dağınıkken yazmışım cevabı. MPPT nereden girdi aklıma bilmiyorum ama SMPS yazmak niyetindeydim :smiley: Konuyu da editleyeyim kafa karışıklığına neden olmasın.

3 hafta önce Covid geçirdiğimden beri böyle gariplikler yaşamaya başladım. Umarım yakın zamanda geçer :smiley:
 
Son düzenleme:



Bu forumla tanışdığım da başladığımız karavan deneyimimiz şimdiye kadar T5 aracımız ile oldu. Daha öncesi binek aracımız ile çadırda kısıtlı konaklamalarımız. Şimdi ise pandemi döneminde yapımına başladığımız bir aracımızı hazırlıyoruz. Karavanı hiçbir şekilde uzun süreli bir yaşam alanı olarak düşünmüyoruz. Günlük yaşamda kişisel işlemlerimizde yapabileceğimiz işleri kendimiz yapmayı severiz. Tekrarlanan işleri sonraya bırakmamak zamanında yapmak bizim için önemli. Her gün yapılacaklar listemiz mutlaka vardır. ( Sürprizler olsa da) Çocukluğumuzda ve iki yıllık son dönemdeki köy yaşantımızda zaten işlerimizi zamanında ertelemeden yapmanın önemini biliyoruz.
Amacımız sadece gezmek. Gezi periyodumuz çok özel kısa süreli bazı lokasyonları görme dışında hep Nisan - Ekim arasında .
Karavanda az eşya , az enerji ve su kullanımı bizim için sorun olmuyor. Uzun süre bu ihtiyaçlarımızı karşılayacak yerlerden uzak kalmıyoruz. Araç içerisinde uyku dışında fazla zaman geçirmek de istemiyoruz.
Aracımızı bu serüveni sonlandırmak istediğimizde nasıl satabiliriz şeklinde bir soru işaretimiz yok. Bu detay için başkalarının karavan isteklerini karşılayacak satılabilecek bir araç istemiyoruz.
Gezilerimizde evdeki gibi yaşamıyoruz bu nedenle evimizin alanına uygun gereksinimlerin hiçbirine ihtiyacımız yok. Karavanımız iki kişilik özel alanımız misafir ağırlamıyoruz, bir tatil bölgesinde aynı yerde uzun konaklama yapmıyoruz,.
Üç ihtiyaç bizim için önemli
* Ayakta durabilmek
* Bir kişi dinlenirken ikinci kişinin farklı bir alanının olması
* Akşam karavana geri döndüğümüzde günlük olarak bir silinip temizlenmek.
Evdeki hiç bir şey bunları sağlamak için bize gerekmiyor.

Bunlarda yanımızda ollmalı dediklerimiz...
*Portatif tuvalet ( Her sabah boşaltılan ve yarım depo temiz su içeren )
*36 litre su kapasitesi olan mobil duş ( Artık 5 litre ile sorunsuz günlük temizlenebiliyorum )
*Kuzeydeki soğuk ülkelere seyehatlerimiz olacağı için diesel ısıtıcı
*İki kişilik mutfak malzemesi, ( elektrikli hiçbir alet içermeyen). ( Bol ıslak mendil ve tek seferlik tabaklar )
*Farklı iklimler gezilecek ise uygun giysileri mecburen alıyoruz. Fakat normal yaz koşulları için az giysi ve yolda taşımaktan ve yıkamaktan maliyeti daha ucuz seçenekler olan yurt içinde pazarlar, yurt dışında 1 euro mağazaları ile yolculuk.
* Güneş panelleri ve araç alternatöründen şarj desteği
* Tüm rotamız süresince destek sağlayacak mobil internet ve aplikasyonlar
* Max 90 litre buzdolabı 12V
* En önemlisi gezmeyi ve öğrenmeyi seven, yapılması gereken her iş'in ikisinden birini mutlaka her zaman yerine getiren, mutlaka araç süren, iletişimi sizden daha kuvvetli ( Dünyanın her dilini bildiğine , her türlü resmi görevliyi ikna ettiğini, gereken herhangi bir ihtiyaç malzemesini bir şekilde mutlaka bulduğunu bildiğim bir tanesi hep yanımda ) bir eş..
Son olarak da yakıtı sağlayacak bir bütçe..
 


.
Janberk bey siz mi yazdınız yoksa ben mi, inanın çıkaramadım.. 😉 😊
Bu satırlarda sizden yaptığım okumaların payı çok fazla... Bu forumda yaptığım ilk paylaşımdan bu güne hemen hemen hepsinde sizin ve birkaç üyemizin mutlaka bir katkısı var. Karavan yapımı sırasında bazen bir etki altında kaldığıı hissttiğimde ilk gezimiz öncesi yazışmamı ve sonrası düşüncelerimi hep okur ve tekrar ayaklarımı yere sağlam basarım.. Benzer gezi yapanlar herhalde birbirimize benzemeye başladık.
Forum sayfaları dışında bir süre sosyal medya da takip ettiğim gruplarda oldu. Fakat çoğu ticari beklentiler ile ve aynı bir kaç konuda sıkıştı kaldı.
Eskiden forumda yazan fakat güncel olarak buradan ayrılmış sosyal medya da paylaşım yapan gezilerinden çok katkı aldığım bir kaç gezgini takip ediyorum.
En önemli faktör yine en son yazdığım gibi eş konusu.... O farklı isteklerde bulunsaydı sonuç ne olurdu bilemiyorum. Hassas olduğu tek nokta bir duş isteğiydi. Onu da eklemiş olduk...
🖐
 

Karavancıılığa başlayanlar sanki 12 ay boyunca karavanda yaşayacakmış gibi her şeyim olsun diyebiliyor.Bir buzdolabı çalıştırabilmek için kurulan sistem karavan yapımında en büyük maliyet kalemi oldu.Şundan eminim ki bir çok karavancının gezdikleri güzergah itibari ile aslında buzdolabına bile ihtiyaçları yok.Kışın gezmeyenlerin webastoya ihtiyaçları olmaması gibi.Önce ihtiyaçlar iyi belirlenmeli,görselliğe öncelik verip işlevsellikten uzaklaşmamalı.Ben arıcılık da yapacağım için kapı ve camlara sineklik,duş kabini,üç sistem buzdolabı,mutfak tezgahı ve katlanır yatak olmazsa olmazlarım.
 

.
Yukarıda yazılanlara bakılınca, tecrübenin büyük yüzdeyle ayni yönde hemfikir olduğu anlaşılmakta..

Karavan büyüdükçe hareket kabiliyeti kısıtlanmakta. Halbuki karavanı asıl karavan yapanın hareket özelliği olduğunu biliyoruz. Yani büyüklüğünü doğru seçmek ön şart.
Karavanı yılda sadece birkaç hafta için kullanmak zaten bir lüks ise karavanda gereksinimlerin ödünsüz karşılanmasının, üstüne üstlük bir lüks olduğu inkar edilmemeli.
Karavanın amaç yerine araç olarak görülmesi veya az eşyalı uzun yolculuk tecrübeleri sonuçta, gereksinimlerin sınırını çizmeyi kolaylaştırmakta.

Evde her şey ayağımıza gelmekte. En donanımlı karavanların bile tedarik ve atık sorunu var. Böylelikle evi değil, gereksinimlerin makul çözümlerini hedef alanların kazandığı kesin.
Ben baktım karavan bana uymuyor, ben ona uymaya çalışıyorum. Karavanı değil, gezmeyi önemseyenler için bu beklendiği kadar sorun olmamakta. Üzerinde ne kadar geveze konuşsam da sağlık veya başka bir nedenle gezme olanağımı kaybetmedikçe, karavanımı kaybetmekten zerre kadar üzülmem.

Böyle minimalist ama işlevsel düşüncelerle, fakat gezilen yer ve iklime uygun olarak gereksinimleri ne az ne de çok, yani tam tamına karşılayabilmek, sanırım karavancılık gururunu da okşamakta.
Aracın üstüne pusula yönü çizerek karavana varılmıyor. Bilgi ve tecrübeden yararlanarak işe kalkışmak, sadece taklit veya özentiyle başlamaktan daha yerinde olmalı.
Kabul, hoşgörülü olmak lazım, yazdıklarım tüketim çağı için pek de kolay olmayan bir yaklaşım. :wink:


Karavan üzerine çeşitli düşüncelerimi burada da yazmıştım.
Uzatmayayım, uygulamaya geçerken gayet yararlı bir düstur ise şöyle.
Önce ihtiyaçlar iyi belirlenmeli,görselliğe öncelik verip işlevsellikten uzaklaşmamalı.

Bütün bu düşünceler yüzünden karavanda benim taraftar olduklarım:

* Olası gereksinimleri gerçek gereksinimlerimden ayırmak.

* Tasarımımda soyut düşünce veya ortalamadan değil, kişi yapısı, gezilecek yer ve iklim gibi somut verilerden yola çıkmak, karavanı tekrar satışına göre şekillendirmemek.

* Su ve enerjinin depolarını büyütmek yerine tüketimlerini kısmanın yollarını aramak.

* Elektriği kazanıldığı ve depolandığı 12 VDC olarak tüketerek, alet karmaşasına girmemek.

* Yollarda tedariği kolay olanları yanımda taşımamak.

* Duş dahil dışarıdan hizmet alabildiklerimden karavanımda vaz geçmek.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar..
 
Son düzenleme:



@janberkaydemir esasında herkesin farklı ihtiyaçları olabileceğini yazdı, o nedenle tek doğru olmuyor seçimlerimizde.
Biz mesela 5 yıldızlı otele gitsek bile kendi yastık kılıfını taşıyan, normal olmayan türdeniz . Hiç bir kuvvet kamp alanının duşunu kullandıramaz. Hatta lavobalarında bulaşık yıkatamaz. Bizim önlemleriniz ona göre oluyor bu nedenle.
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,788
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst