Kendin Yap - Teardrop Projem

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan RCR Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 95
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 26,470

RCR

Anıl
Mesajlar
72
Tepkime Puanı
30
Yer
İzmir
Merhaba
Bir süredir forumunuzu takip ediyorum ancak kendi karavanını yapmak ile ilgili yapılan yorumlar ve hatta başlıklar, bu başlığı açmam konusunda bende kararsızlığa neden oldu. Açıkçası yapılan çok acımasız yorumlarda heves kırmıyor değil.
Kendi teardropumu yapmak isteğimin nedenlerin arasında uğraşacak bir proje arayışında olmam, marangozluk işlerinden zevk almam ve kendi isteklerime uygun bir araç yaratmak isteğidir.
Zevksiz, çirkin , kalitesiz bir şey yapmayı asla istemiyorum ancak maliyet konusunda da gereksiz para harcamak niyetinde değilim.

Umuyorum bu başlığı açmamda ki çekincelerim boşuna çıkar ve sizlerle zevkli fikir alışverişlerinde bulunuruz.

Öncelikle planladığım camper 3,500 x 1500 x 1500 kabin ölçülerinde olacak. içeride en az 2 yetişkin ve 1 cocukk yatacak ve arkada dışarıda mutfağı olacak. 3500 uzunluk çok uzun ya da 1500 yükseklik çok kısa diyebilirsiniz belki doğrudur. ancak benim ihtiyaçlarımı bu ölçülerin karşılayacağını düşünüyorum.

Duvarlar için içte ve dışta 2mm CTP (cam elyafı takviyeli polyester) plakalar düşünüyorum. Arasına tek 20 mm marin kontrplak bütün duvar yapmayı planlıyorum yerde ise ctp kullanmadan 20 mm marin kontraplak kullanıcam. Tavan ve ön duvarı tek parça ctp dönecek içten ve dıştan arasında ise ahşap profil atkılar atıp profil aralarını yalıtım malzemesi ile dolduracağım.

Aslında yurtdışı uygulama videolarındaki gibi duvar ve tabanda 20 mm konraplagın aralarını boşaltıp yalıtım malzemesi koyarak içten ve dıştan birer ince kontraplak daha koymayı onun üzerine ctp kaplamayı planlıyordum. Ancak bazı arkadaşlar gerek olmadığını söylediler.

Soğuk havalarda kullanmak gibi bir düşüncem yok ancak yine de ısı yalıtımı açısından kararsızım.

Değerli görüş ve önerilerinizi bekliyorum
 

Etiketler
Bu arada projemin henüz başındayım ancak suana kadar yapktıklarımı söyleyeymim.

Büyük ölçüde tasarımım hazır
Onun dışında bugün römork için gerekli 40x80 demirlerimi aldım
Yarın kaynayacaklar bir aksilik olmazsa

Dingil olarak frenli torsiyon dingil ve frenli kaplin sipariş etmeyi planlıyorum.
Önceden kullandığım corsamdan kalan 4x100 14inc lastik ve jantları takmayı düşünüyorum.
Duvar kalınlığına karar verir vermez kontraplaklarımı alıcam
 

Hayırlı olsun ,projenizde başarılar dilerim karar vermek bile işin yarısı derler siz başlamışsınız bile , duvarları 20 mm.kontra gereksiz agırlıga sebep olabilir 2mm ctp isabetli karar olmuş bende şu anda motokaravanımı 2 ila 3 mm arası yerine göre ctp ile kapladım duvarların iç kısmını 6 mm marin kontra ile arasına ise tek tarafı kendinden yapışkanlı ELASTOMERİK KAUÇUK KÖPÜĞÜ YALITIM ÜRÜNLERİ muadili ürün ile izole etmeyi planlıyorum size kolay gelsin Anıl bey.
 

Bu başlığı açan ANIL RCR ve Bu makaleye cevap veren ve bu günden sonra cevap verecek olan tüm arkadaşlarıma önce iyi akşamlar demek istiyorum.
Eğer ki söz konusu motokaravan ise bu konu hakkında da konuşulacak bir çok ayrıntı var. Eğer konu çekme karavan ise ben nacizane fikirlerimi düşüncelerimi sizlerle paylaşmak isterim.
Uzun yıllar karavan hayali kurdum ilk girişimimi 2010 yılında kendi karavanımı kendim yapmak üzere önce bir römork yaptım ölçüleri 2,40 x 310 çok başarılı bir sonuç aldım üzerini kapatmadan önce arabam ile uzun ve süreli zaman zaman süratli sürüşler yaptım römork olarak fevkalade iyi olmuştu bunun üzerini kapatma konusunda çok samimi olduğum bir mobilyacı aynı zamanda marin işleri yapan bir dostum ile görüşüp projelendirdik sıra malzemeyi alıp işe başlamakta idi. Ben her fırsatta yaptığım araştırmalarımı biraz daha zenginleştirip gerek internet gerek karavan sahipleri ile görüşüp zaman zaman içlerinide gözlemleyerek bütün bunların yanısıra karavan imalatçılarının imalat safhasında çektikleri videoları izleyerek çok önemli bilgiler edindim.
benim gerek takım gerek malzeme gerekse birazda mesleki durumum aslında karavan yapabilme konusunda yeterliydi.ancak az evvel sözünü ettiğim araştırmalarımdan sonra bireysel karavan yapma konusunda ciddi olarak geri adım attım.Bunun için gerçekten çok önemli nedenlerim oldu.
konu ile ilgilenen arkadaşım olura bu nedenleride bir sonraki kısımda dilim döndüğünce bahsetmeye çalışabilirim.
Herşey gönlünüzce olsun
Sevgiler Saygılar
 
Son düzenleme:

Sayın istanbultex yan duvarlarda karkaslı bir sistem düşünmüyorum.
Yan duvarların yekpare olması benim uygulamamda kabinin bükülme dayanımını arttıracağını düşünüyorum.
Benim uygulamam How To Build Teardrop Camper Trailer – Andrew Fuller adresindeki ham malzeme fotoğraflarındakilere benzeyecek.
Taban için karkaslı sistem yapabilirim ancak çökmemesi için kontrplak kalınlığından emin olamadım henüz. Gerçi ayakta durulmayacak ama.
Bir ihtimal de yan duvarlarda bazı yerlerin içini boşaltıp izolasyon koyabilirim nasıl olsa ctp kaplanacak. Bununla ilgili de bu videodaki uygulamaya bakabilirsiniz.
Ctp kaplamamın bir nedeni de oto boyası düzeyinde bir boyayı kendi imkanlarımla yapamamam. Ctp kaplayarak boya sorunundan da kurtulacağım,

Hüseyin bey pes etmenize üzüldüm ancak dediğim gibi ben kendi kendime güzel şeyler yaratmaktan zevk alan biriyim. Yeterince büyük kapalı alanım ve bazı ekipmanlarım mevcut ve cekme karavanımın römorkundaki kaynak işleri hariç tamamını ben kendim kendi ellerimle yapıcam. Teardroplar hakkında mutlaka bilginiz vardır. Gerçi benimki teardrop yani gözyaşı şeklinde olmayacak ancak tamamen aynı ozelliklerde olacak. Yani içeride ayakta durulmayacak sadece yatılacak. Bunlara camper da deniyor ancak camper denince sizde motokaravan akla geliyor diye yazmadım.

Amaç oyalanmak, ancak ortaya güzel bir çekme teardrop çıkması şartıyla.
 
Son düzenleme:




Teşekkür ederim Anıl bey ,sizin yapmak istediginizi sanırım tam anlamamışım ,videoya baktıktan sonra nasıl bir model yapmak istediginizi tam olarak anladım :smiley: yan duvar 20 mm konusu ve hemen ctp üzerine kaplamanızda haklıymışsınız keyifli bir süreç olucaktır .
Benim aracım başlangıç olarak biraz büyük bir araç oldu,buraya kadar çok fazla arge ve karkas kısımıyla zaman geçirdim çok şükür profil ve kaplama işleri bitti zaman buldukça tamamlamaya çalışıyorum .

20151215 131840


20151214 175249


20151206 154206


20151212 121928


20151112 151452


20151119 165250
 

İstanbultex projenizin fotoğrafları için çok teşekkür ederim. Projenizi incelemek amacı ile dün akşam forum u taramıştım ancak ulaşamamıştım. Büyük bir işe kalkışmışsınız gerçekten ama umarım herşey istediğiniz gibi gider ve istediğiniz sonuca ulaşırsınız. Eminim bitiminde kullanmak ta içinde yaşamak ta çok güzel olacaktır. İşin zor kısmını atlatmışsınız gibi görünüyor. Tekrar kolay gelsin.


Bu arada tasarımım ana hatlarıyla bu şekilde.

Rv dct3

Kapı tasarımı biraz daha farklı olacak onun hakkında bugün araştırma yapacağım. Kapıyı tamamen cam düşünüyorum ve içinden pencere açılacak. kapı oranı büyüye bilir veya küçülebilir. Ana hatlarıyla kabini bu şekilde düşünüyorum.
Kabin boyu 3500 mm
Kabin yüksekliği 1500 mm ancak römorkun yanı da kaplanacağından 1580 mm olarak görünecek
 

Anıl bey yan duvarları yalıtımlı yapmak o kadarda gerekli değil,soğuk genelde alttan ve üstten gelir
Yan paneller sağlamlık konusunda 20 mm doğru tercih ama bunu 15 yada 16 mm ye düşürürsenüz ağırlıktan bayağı kazancınız olur
Dersenizki sağlamlıktan feragat etmiş oluruz iç kısımdan bu kontraya kapı kenarlarından tabandan tavana kadar destek yaparsanız 20 mm den farkı kalmaz,Bu destekleri sadece kapı kenarları değil yapının merkez kısmından yine tabandan tavana kadar 15 yada 16 mm kontraya montajlayabilirsiniz
Sanıyorumki arka kısım mutfak olacak,mutfak duvarıda arka kısmın gönyesini tutup yan duvarların içe yada dışarı bombe yapmasını engelleyecektir

Tavana kafkası fazla kalın kullanmayınız, 2*5 ahşap profil işinizi görür 20 mm kontradan 50 mm ler halinde kestirirseniz herşey kontra olur,çokta sağlam

Kafkası 20 şer cm aralarla atarsanız tavan için 4 mm kontra alt ve üste yeterli olur,bağlantılar için deniz tutkalı öneririm,kullanımı biraz zordur ama sağlam tutar
Profilleri kaç mm aldınız merak ettim

Akü ve su deposunu konumunu metal şase içerisine dingilin ağırlık merkezini hesaplayıp konumlandırınız

Forumda yazılan yazılarada fazla dikkate almayın
 

Tekrar teşekkür ederim Anıl bey , fiat ducato da karar kılıp aldım fakat içerisinde yapmak istediklerimi sıgdıramadım malesef sonrası hayalimdi motorhome vaktimde vardı sonra iveco m 29 da karar kılıp başladım ,formda haklısınız yok ,yapım aşaması agır ilerlediginden biraz daha yol aldıktan sonra genel paylaşımlarda bulunmak istiyorum .
Ayrıca tasarımınız estetik görünüyor kapı ölçülerini ve konumunu nacizane tavsiyem iç tasırımındaki yerleşik düzeni de göz önünde bulundurarak yaparsanız ki eminim yapmışsınızdır bunu yinede fikrimi söylemek istedim daha kullanışlı ve yerinde olacaktır .
 



Yorumlarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Demir profiller 3 mm 40*80 olarak aldım çerçeve dönecek aralardan da 3 adet kayır olacak 40* 80 olarak.
Dönecek diyorum çünkü dün dingil ve kaplin gelmeden kaynak işine başlamama kararı aldım.
İlk aşamada sabit bir su deposu koymayı düşünmüyorum. önümüzdeki sene sonradan alttan ilave edebilirim diye düşünüyorum.
Akü ve invertörü mutfak dolap altına koyarım diye düşündüm.

Tavsiyelerinizin tümüne açığım. Karavancılık deneyimim çok fazla yok ancak 12 senedir kullandığım 1956 model sonradan yenilenmiş 9,50 metre ahşap bir motor yatım var. Mobil yaşamı biraz bildiğimi düşünüyorum ancak mutlaka karavancılığın çok farklı bilmediğim yönleri vardır. Bilenlerin tavsiyelerini okumaktan keyif alacağım.

Duvarları 16 değil ancak 18 mm marine kontrplağa düşürmek hem maddi hemde ağırlık olarak fayda sağlayacağı düşüncesindeyim. Yinede kabinin duvarlarında asla bir dikme görmek istemiyorum.
Daha önce yaptığım çizimler 3,25 boya göre idi onları 3,50 boya göre güncelleyip onlar üzerinden yazmak daha doğru olacak. Bugün fırsat bulursam çizimleri güncelleyip sizlere sunacağım.
Dikmeyi ön de karkasın içine gizleyeceğim ancak mutfağın iç duvarı ve duvar arkasındaki dolap duvara yeterince destek olur mu diye çizimler üzerinden tavsiyelerinizi beklerim.

Ben aslında inşaat mühendisiyim ancak ne yazık ki ahşap dayanımları ile ilgili hiçbir açıklayıcı teknik bilgiye ulaşamadım. Daha çok önceki deneyimlerime göre yapacağım.
Bu arada tavanda ve ön duvarda kontrplak yerine 30*30 ahşap karkaslı içten ve dıştan Ctp kullanmayı. Aralarına da izolasyon doldurmayı düşünüyorum. 20* 50 daha esnek olur gibi geliyor ve öndeki radüsün içinde 20*50 kullanmam mümkün değil. Artan kontrplakları karkasta kullanmayı düşündüm ancak dikine kullanmadıktan sonra yeterli dayanıklılığı sağlamayacağı kanısındayım.

Taban yalıtımlı olsun diyorsunuz peki sizce altta 4 mm kontrplak + karkas ve izolasyon + 8 mm kontrplak sizce yeterli olur mu sizce?
Yurt dışı uygulamalarında genelde 8 yerine 1/4" yani 6 mm kullanılmış ancak nasıl sarkmıyor üzerine oturunca anlamadım.
 

Bende iç kısımlarda ctp kullanmak isdedigim yerler vardı , fakat satıcıdan kendim almaya gittim ve kartaldan beylikdüzüne gelene kadar aracın içerisini kaplayan fiberglas ve kimyasal madde kokusundan soguk havada camımı sürekli açık tutmam gerekti , anladımki iç dizaynda ctp kulanmak saglıklı olmayacak ve geceden gündüze dönen zamanlarda tahmıin ediyorum emin degilim iki taraflı kullanımlarda iç kısımda terleme yapma olasılıgı yüksek olacaktır.
 

Uyarınız için teşekkür ederim ancak hazır karavanlarda içte de ctp kullanılıyor diye biliyorum.
Hatta Ctp yi alacağım firma Carettanın yan panellerini kendilerinin vakumlayıp başoğluna gönderdiğini söyledi.
Ctp nin boyasız olarak uv dayanımı ve sağlığa zararları ile ilgili benim de aklımda sorular var.

Bu arada amatör çizimlerimi aşağıda görebilirsiniz. Genel olarak gerçeği ile orantılıdır.
En çok kapılarla uygun malzeme bulmakta zorlanacağım sanırım.

Dıştaki grafik tasarımı tabi ki öyle olmayacak umarım onu da tasarlayacağım günleri görebilirim.:smiley:
Rv dctff
 

Ctp yi yakından gördünüzmü bilmiyorum ama onu sadece izolasyon gözü ile bakın.Frigo kasalarda kullanılanlar içi pu köpükle pireslendiği için mukavemetlidir.Benim dediğim 20*50 kontra yada ahşabı zaten kılıcına kullanmanız için tavsiye ediyorum,1.50 mesafede 3cm zayıf kalır.
Alt şaseyide 5'e bölmeye çalışırsanız aralar nispeten kontranın edneyemeyeceği genişliğe sahip olur,sizin imalatınızda aralar çok geniş kalır.Ayrıca alt kısma ayrı bir karkasa gerek yok 10 mm strafor kullanacağınızı varsayarsak 6mm kontra + 10 mm strafor + 6 mm kontra olarak aralarada deniz tutkalı uygulayıp preslerseniz sapasağlam bir paneliniz olur.Ayrıca marin kontra çok ağırdır bunu bir gözden geçirmelisiniz
 

Taban konusunda da söylediğiniz aklıma yattı yüksek yoğunluklu bir köpük bululursam olur sanırım. Ancak en azından sasenin ara kayıtlarının üzerine birer kayıt atsam fena olmaz. Hem arada dolgu yapar hemde bana vidalama imkanı sunar. Kabin boyum 3.50 ancak sase platform boyum arkadaki açılı bölüm sayesinde 3.12 kalacak yani 4 cm profil kalınlıklarını düştüğümüzde ara boşluklar 73 cm kalıyor. Eğer sase kayıtları üzerindeki dolgu yapacak olan karkası 10 cm yaparsam ara açıklık ortalama 67 cme düşer. O kadar da uzun değil gibi tabiki kullanacağım malzeme kesinleştiğinde belli olacak.
Marin seçmemin nedeni tabiki daha dayanıklı oluşu. Ancak eğer yeterince dayanıklı olduğunu düşünürsem duvarlarda destek gerekmeyen yerlerde boşaltma yapacağım.
Kavak kontrplaktan çekiniyorum biryerden su alır ve kabarır diye. Yoksa hem fiyatı hem de hafifliği büyük avantaj yine de dikkate alacagım uyarınızı.

Ctp yi yakından gördüm dediğiniz gibi, bahsettiğim uygulamada tavanda boş kalan yerlerde el ile bastırıldığında biraz esneyecektir. Ancak üzerine çıkılmayacağından ve direkt olarak birşey konulmayacağından 2 mm ctp sorun yaratmaz gibi geliyor. Araba tavanı gibi esnedikten sonra eski haline gelir diye düşünüyorum.
Bu arada tavan karkası sadece duvardan duvara olmayacak. Önden arkaya hem ortalarda hemde yan duvar diplerine de koyarım diye düşünüyorum. Bu sayede toplam 8mm kontrplaktan daha hafif olacaktır.
Dediğinizi düşünerek 3cm karkas ile ilgili birkaç denme yapacağım.

Tavsiyeleriniz için tekrar tekrar tesekkür ederim. Hersey yavas yavas daha da netleşiyor sayenizde.
 




Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,420
Mesajlar
1,517,726
Kayıtlı Üye Sayımız
172,067
Kaydolan Son Üyemiz
Birkium

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst