Kilo Verme Döneminde Yapmanız Ve Yapmamanız Gerekenler

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan wboard Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 0
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,352

wboard

Yeni Üye
Mesajlar
5
Tepkime Puanı
0
Yer
izmir
Web
bayraktarburak.com
Fazla kilolar yalnızca sağlıkla ilgili sorunlar yaratmaz, aynı zamanda yaşam kalitesini ve insan psikolojisini de olumsuz olarak etkiler. Daha sağlıksız, daha mutsuz bir insan olmanıza bile neden olur. Düzgün düşünmenizi etkiler ve hayatınızla ilgili doğru kararlar almanıza da engel olur. Bu yüzden de aşırı kilolardan kurtulmanız, en azından bir kilo verme süreci içerisine girmeniz hayatınızı olumlu yönde değiştirmenize katkı sağlar. Fiziksel olarak kendinizi daha sağlıklı hisseder, psikolojik olarak kendinizi rahatlatarak daha stressiz bir hayat sürmeye başlarsınız. Bu durum otomatik olarak yaşam kalitesinin artmasına da yardımcı olur.

Günümüzde artık aşırı kilolardan kurtulmak için geliştirilmiş olan pek çok yöntem var. Bu yöntemler her zaman diyet programlarından oluşmuyor. Bazen yaşam tarzı değişiklikleri yapmak bile kilo verme sürecine yardımcı olabiliyor. Siz de kilo vermek istiyorsanız ortaya daha ciddi sağlık sorunları çıkmadan bu yöntemleri uygulamaya başlamalısınız.

Kilo Verme Tavsiyeleri​

Vücut ağırlığı, aynı zamanda doğrudan sağlıkla ilgilidir. Bu yüzden eğer bir obezite sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız, öncelikle bir doktora görünmek daha faydalı olacaktır. Çünkü altta yatan ve obeziteye bağlı olarak gelişmiş olan çeşitli sağlık sorunlarınız bulunabilir. Eğer durum o kadar da ciddi değilse, sizin için oluşturduğumuz kilo verme tavsiyelerine kulak verebilir, aşırı kilolarınızdan kurtulmaya ve böylelikle daha sağlıklı bir hayata geçiş yapmak için adımlar atmaya başlayabilirsiniz.

İlk olarak kendinizi psikolojik olarak kilo vermeye hazırlamanız gerekiyor. Çünkü psikolojik olarak bunu yapmaya hazır değilseniz, bu yola hiç çıkmamak daha iyi. Psikolojinizi buna hazırlamak için de kilo vererek sahip olabileceğiniz ve şimdiki hayatınızdan daha kaliteli olması muhtemel o hayatı düşünebilirsiniz. Sonuçta daha sağlıklı ve daha yüksek standartlara sahip bir hayatı kim istemez ki? Bu yüzden vermek istediğiniz kiloya bağlı olarak da kendinizi buna adamanız ve bu yola çıktığınızda istikrar göstermeniz gerekiyor. Çıkmış olduğunuz diyet yolculuğunu yarı yolda bırakmak sizi psikolojik olarak daha kötü etkiler. İlk tavsiyemiz, bu yolculuğa, bu yolu tamamlamak için çıkmak ve kendinizi buna tamamen hazır hissetmek.

Düşük Kalorili Besinler Tüketmek Yerine, Sağlıklı Beslenip Spor Yaparak Kilo Verin​

Kendinizi kilo vermeye psikolojik olarak hazır hissettiğiniz zaman ilk önemli konu çok düşük kalorilerle beslenmemek. Her ne kadar yüksek kalorili yiyecekler kilo almak ile ilişkilendiriliyor olsa da, aslında durum biraz daha farklı. Çünkü düşük kalori ile beslenmek vücut direncinin düşmesine ve zaman içerisinde metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Metabolizması yavaş olan insanlar için kilo vermek çok daha zor bir hal alır. Bu yüzden de kaloriden çok fazla feragat etmemek adına kalorili besinler tüketseniz bile fiziksel aktivitelerle aldığınız kalorileri harcamanız gerekiyor. Yani kilo vermek için aç kalıp güçsüzleşmek yerine, sağlıklı ve dengeli bir şekilde beslenerek fiziksel aktiviteyi artırmak çok daha iyi bir yol olarak gösteriliyor. Çünkü bu durum vücudunuzun daha doğru bir şekilde çalışmasına ve kilo vermeye yardımcı olur.

Gece Geç Saatlerde Yemek Yemeyin ve Daha Çok Yeşil Sebzelere Odaklanın​

Gece geç saatlerde yemek yemek son derece sağlıksız bir durum. Özellikle kilo verme sürecinde kesinlikle yapılmaması gereken bir eylem. Eğer kısa süre sonra uyuyacaksanız ve uyku saatinden hemen önce yemek yerseniz, bu durum yalnızca kilo almanıza değil, aynı zamanda başka sağlık problemlerinin de ortaya çıkmasına neden olur. Bu konuda en çok karşılaşılan rahatsızlıklar çeşitli mide problemleri ve reflü. Bu yüzden gece yatmadan 2-3 saat önce yemek yeme olayını sonlandırmanız gerekiyor. Bu hem metabolizmanızın hem de vücudunuzun işleyişi açısından büyük önem taşıyor. Daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek için vücudunuzu ve sindirim sisteminizi sağlıklı tutmanız gerekiyor.

Bilindiği üzere yeşil sebzeler lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. Lif kendinizi daha tok hissetmenize yardımcı olur ve bu durum daha az yemek yemenizi sağlar. Bu da zaten kilo vermek için ihtiyacımız olan bir durum. Bir diğer yandan metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlayacak olan en önemli besin kaynakları yeşil sebzelerdir. Dolayısıyla yeşil sebzeler bir yandan daha sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi, bir yandan da vücudunuzun daha sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlar.

Düzenli Olarak Egzersiz Yapın ve Kaslarınızı Besleyin​

Kilo vermenin en ideal yöntemlerinden biri, aldığınız kalori miktarından fazlasını yakmaktır. Bunun için de en sık tercih edilen yöntemlerden biri egzersiz yapmak. Çünkü ne kadar çok fiziksel olarak aktif olursanız, harcadığınız kalori de o kadar fazla olacaktır. Bir yandan ağırlık antrenmanları yapabilir ve bir yandan da kardiyo antrenmanlarını günlük rutinleriniz arasına ekleyebilirsiniz. Öncelikle kolay egzersizlerle başlayarak kondisyonunuzu artırabilir ve her gün yaptığınız egzersizleri bir miktar zorlaştırabilirsiniz. Mümkün mertebe her gün aktif kalın ve istikrarlı bir şekilde bu egzersizleri yapmaya devam edin. Bir diğer yandan egzersiz yaptıkça kaslarınız daha fazla besine ihtiyaç duyar. Bu yüzden de aç vermeden kilo vermenin en ideal yöntemi budur.

Düzenli olarak spor yapmak kas kaybetmenizi engeller. Bu da kendinizi daha güçlü hissetmenize yardımcı olurken, diyet sebebiyle kendinizi güçsüz hissetmenize engel olur. Yani bir yandan yemek yiyerek kaslarınızı besler, bir yandan spor ve egzersiz yaparak enerjinizi yüksek tutar, bir yandan da kilo verirsiniz.

Kafein ve Yeşil Çay Kilo Verme Sürecinize Yardımcı Olabilir​

Kahve daha fazla kalori harcamanıza yardımcı olur çünkü bazal metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Düzenli egzersiz ve kilo verme sürecine yönelik bir diyet yaptığınızda, kahveyi bu sürece dahil edebilirsiniz. Kahve içerisindeki bir uyarıcı olan kafein, kandaki adrenalin seviyesini yükseltir. Adrenalin de yağ hücrelerinin enerji olarak kullanılmasına yardımcı olur. Böylece zayıflama sürecini de hızlandırmış olursunuz. Aynı zamanda kendinizi daha enerjik hissettirdiği için antrenmanlardan daha yüksek verim almanızı sağlar. Antrenmanlardan yaklaşık 30 dk önce 1 bardak kahve tüketmeniz, hem egzersizlere odaklanmak, hem de zayıflama açısından faydalı olacaktır.

Bugüne kadar market raflarında zayıflamak için önerilen pek çok yeşil çay ürünü görmüşsünüzdür. Çünkü kilo vermek için değerlendirebileceğiniz bir diğer içecek de yeşil çay. Yeşil çayın öne çıkan özelliği antioksidan olmasıdır. Yeşil çay içerisinde kahvede bulunandan biraz daha az bir miktarda kafein bulunuyor. Bu yüzden de yağ yakımı açısından etkili olduğunu söylemek mümkün. Hem kilo vermeye yardımcı olması açısından, hem de daha sağlıklı bir hayat için günde 1 bardak yeşil çay tüketmek yararınıza olacaktır.

Şeker Tüketmekten Uzak Durun ve Mümkün Oldukça Meyve Tüketin​

Şeker, insanların kilo almasını sağlayan en etkili besin ürünlerinden biri. Fakat burada tamamen sağlıksız bir kilo alma sürecinden bahsediyoruz. Çünkü fazla şeker almak vücudunuzda bir insülin direnci geliştirir ve böylelikle kilo verme süreci de yavaşlamış olur. Şeker tüketimini artırmak ortaya tip 2 diyabet (şeker hastalığı) gibi rahatsızlıkların çıkmasına da neden olabilir. Böyle bir durumda kilo vermek güçleşir ve hatta aksine kilo alımı bile yaşayabilirsiniz. Bu sebeple şekerli içeceklerden uzak durmak, şekerli tatlılar tüketmemek gerekiyor. Öncelikle çay ve kahveyi şekersiz tüketmeye başlayarak bu yönde bir adım atabilirsiniz.

Eğer canınız meyve suyu çekiyorsa, marketlerde satılan konsantre ve tatlandırılmış ürünlerden tercih etmeyin. Çünkü bunlar kilo verme açısından son derece zararlıdır. Bunun yerine meyve tüketin ya da satın almış olduğunuz meyveleri posasıyla birlikte püre ya da sıvı hale getirin. Bu şekilde meyvelerin içerisindeki vitamin ve minerallerden en verimli şekilde faydalanmamız mümkün.

Kilo Verme Sürecinde Uygulayabileceğiniz Diğer Yöntemler​

Yukarıda saydığımız yöntemlerin dışında kilo vermek için uygulayabileceğiniz daha pek çok yöntem bulunuyor. Bu yöntemler arasından öne çıkanları şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Uykusuzluk size kendinizi yorgun ve bitkin hissettirir. Bu da hem egzersiz yapmanıza engel olabilir hem de iştahınızı açabilir . Bu yüzden erken yatın, erken kalkın ve kendinizi uykusuz bırakmayın. Uykunuz ne kadar kaliteli olursa, hayatınız da o kadar kaliteli olur.
  • Yumurta yüksek protein içermesi sebebiyle tok tutarak daha az yemek yemenizi sağlar. Bu yüzden de sabahları kahvaltıda mutlaka yumurta tüketmeye çalışın.
  • Daha az karbonhidrat tüketmeye özen gösterin ve aynı zamanda tükettiğiniz yağların sağlıklı olduğundan emin olun.
  • Öğünlerinizde daha çok işlenmemiş gıdalar bulundurun ve gün içerisinde yanınızda sizi tok tutacak sağlıklı atıştırmalıklar taşıyın. Dışarıdan beslenmeyi azaltın ve yemeğinizi kendiniz pişirmeye başlayın.
  • Her gün tartılmaktan uzak durun. Bu durum sizin motivasyonunuzu düşürür. Bu yüzden haftada bir tartılarak gelişiminizi takip edin.
  • Televizyon karşısında, internet ya da cep telefonunuza bakarak yemek yemeyi bırakın.
Eğer söz konusu yöntemleri hayatınıza uygulamayı başarırsanız, kilo verme süreci sizin için çok daha iyi bir şekilde ilerleyecektir.

Kilo Vereceğinize İnanıyorsanız, Kilo Vermeniz Mümkün!​

Aslında her şey öncelikle kafada bitiyor. Bu yazının başında da bahsettiğimiz gibi, öncelikle kendinizi bu sürece hazırlamanız gerek. Bu diyetin başarıya ulaşmasını ancak siz sağlayabilir ve önündeki engel de ancak siz olabilirsiniz. Her ne kadar bir klişe olsa da, inanmak başarmanın yarısıdır. Bu yüzden siz siz olun kilo verme sürecini başarılı bir şekilde tamamlayacağınıza inanın.

Bugüne kadar kilo verme yöntemleri ile ilgili olarak sayısız kitap yazıldı. İnternet dünyası bu konu hakkında anlatılan başarı hikayeleri ile dolu. Bu yüzden sizin de başarmamanız için hiçbir neden yok. Eğer kendinizi bu süreçte yalnız hissediyorsanız ve kilo verme konusunda bir yardımcıya ihtiyaç duyuyorsanız, bu da mümkün. Hem sağlıklı bir diyet programı oluşturmak, hem bu diyet programına sadık kalmak için motive olmak ve bu konuda destek almak isterseniz, bizimle çalışabilirsiniz. Eğer randevu ve detaylı bilgi almak isterseniz, hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.



Diyetisyen Özge Bayraktar – İzmir Diyetisyen - Online Diyetisyen
 

Etiketler
kilo verme
Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,430
Mesajlar
1,517,886
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst