Kiralık Karavanla Bir Haftalık Karadeniz Turu (yardım Ve Tavsiye)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan freediver2009 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 11
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 19,430

freediver2009

Ömer Yahşi
Mesajlar
369
Tepkime Puanı
43
Yer
İstanbul
Bu yaz inşallah bir aksilik olmazsa bir karavan kiralayıp bir haftalığına Karadeniz turu yapmayı planlıyorum.
Bu gezi benim için çok önemli. Hem ilk defa bir karavanla seyahat edeceğim. Hem de bu yolculuk ileride sahip olmayı hayal ettiğim karavanlı yaşam için bir referans olacak.

İstanbul - Trabzon arası yapmayı planladığım bu gezi için daha önce seyahat edenlerin yazılarının büyük bir kısmını okudum. Fakat daha güncel tavsiyeler ve görmemiz gereken yerler hakkında bilgi verecek olanlara şimdiden teşekkür ederim.

Tatil için yağış ihtimallerini en aza indirmek için Ağustos başını düşünüyorum ama Temmuz sonu daha güzel olur diye tavsiyeler olursa onu da düşünebilirim.

Oğlumla beraber çadır kamplarına alışkın olsak bile eşim ve kızım bu tarz bir olaya alışık olmadıkları için Alkovenli bir karavan sanırım bizim için yeterli olacaktır diye düşüyorum.

Konaklayabileceğimiz kamp alanları, rota, yapmadan dönme, görmeden gelme ve en önemlisi yemeden gelme diyebileceğiniz tüm tavsiyelere ihtiyacım var. Şimdiden tavsiyede bulunacaklar için peşin peşin teşekkür ederim :smiley:
 

Etiketler
Karavandaki herkesin geziden memnun kalması ve tekrarını istemesi için adil bir iş bölümü bence en önemli nokta. Beraberce çalışılacak ve beraberce gezilecek. Bu başarılırsa diğer konular teferruat oluyor.

Başarılar.
 

Kiralama konusunda biraz araştırma yaptım. Nedense sadece içime Naz karavanı seçme konusunda bir his geldi ve sadece onu arayıp konuştum. Benim düşündüğüm karavan bakıma gireceği için biraz daha beklemek zorunda kalacağım. Mart ayı içinde ziyaret edip hem karavanı göreceğim. Hem de biraz bilgi almayı düşünüyorum.
Büyük ihtimalle ziyaret sonunda anlaşırız gibi geliyor.

Bu arada rota planlamaları devam ediyor. Zaman bol olduğu için sanırım bu planlar çok değişecek gibi. Fakat ağırlıklı olarak karavanlı yaşamın doğasına aykırı gibi gözükse de biraz fazla yol ağırlıklı bir gezi olacak gibi.

Umarım bu seyahat eşimi ve çocuklarımı bu işten soğutacak tatsız sürprizlerle bozulmaz. Kızım 15 oğlum 13 yaşında. Dünyaya çok farklı baktıkları bir yaş grubunda oldukları için bu yolculuk biraz beni düşündürse de çok uyumlu olmaları ile teselli oluyorum.

Biraz heyecan biraz paylaşım duygusu ile bunları yazıyorum ama diğer okuduklarım yazılar bana çok yol gösterip endişelerimi azalttığı için bende kendimce birşeyler paylaşıp benim yazdıklarım ile kendini teselli etmek isteyenlere örnek olur diye düşünüyorum.
 

1 hafta Istanbul'dan baslayan gidip gelmeli karadeniz turu bana zaman acisindan kisa geldi. Genelde gunduz yol alip geceleme yapacaksiniz. Karavan kampi Sinop, Samsun ve Sumela Manastiri yolunda var. Yaylalar Trabzon'dan sonra. Bence karavanin zevkini de alabilmek icin daha kisa bir tur dusunun. Gunde en fazla 3-4 saat yol gibi. Bir de karavanlarin ruhsatlarinda yolcu sayisi 2-3 ile sinirlidir. Oturcak yerler ne kadar rahattir, ne kadar emniyetlidir onlari da kontrol edin bence.
 

" 1 hafta Istanbul'dan baslayan gidip gelmeli karadeniz turu bana zaman acisindan kisa geldi. "

Ben 1999 yaında 15-20 günlüğüne, Karadeniz gezisi planladım ve yaptım.
İzmir den Ayvalık-Çanakkale-Bursa-Sakarya yolu ile 3 günde vardığımız Karasudan geziye başladık.
Program 20 gün içinde en batı uç Karasudan en doğu uç Hopa ya gitmekti..
Nerdeee....
Karadeniz biz Egeli lere o kadar farklı ve güzel bir yer ki..
Ne program uygulanıyor, ne hesap..

Sahil yolunu takip ederek 20 günde ancak Samsun a varabildik.
Guya Karasu da program yaptık; işte şu kadar km mesela 50-60 km ileride şu sahil kasabasına
varırız diye niyetleniyorsunuz. Fakat daha 10 km. gitmeden 20-30 hanelik veya daha az iskanlı
harika bir koy görüyorsunuz..
Haydii bir kaç gün o güzel koyda kalıyorsunuz.

Böyle böyle, 20 günde sahili adım adım gezerek Samsun vardık,
bir gün kaldıktan sonra,sabah erken çıkıp 1 günde İzmire döndük..

Hala Samsun dan Hopa ya gezi özlemi içimdedir.
(17 Ağustos depreminde de Zonguldak Alaplı kasabasında idik. Gece saat 03 civarıydı, karavanın kafa kısmının yarımşar metre sağa sola savrulmasını ve yerin titreşimini hala unutmuyorum. Allah ölenlere rahmet etsin, kalanlara baş sağlığı versin.)
 
Son düzenleme:



Zaman konusunda sıkıntı yaşayacağımı biliyorum ama hem iş sebebiyle hem de kiralık karavanla fazla uzun bir plan yapma şansım maalesef olmuyor.
İnşallah kendi karavanıma kavuştuğum zaman daha uzun ve süre anlamında sıkıntı olmayan seyahatler yapabiliriz.

Ama bu yazılanlar bana çok güzel bir fikir vermedi değil. Rotayı hep İstanbul - Trabzon olarak düşünmekten vazgeçtim.
Samsun'a kadar az mola çok yol yapıp Karadeniz otoyoluna girdikten sonra asıl ağırlığı Samsun - Trabzon arasına vermeyi düşünüyorum.
Bu arada İstanbul - Samsun arasında karavan ile ne kadar uzun süreli araç seyahati yapılabileceğini test etmiş olurum. Bu da bana dönüş için bir fikir verir.
İş amaçlı sürekli seyahat ettiğim için yol yapma konusunda biraz kendime güveniyorum. Ama karavan ve aile ile seyahat konusunda bakalım durum ne gösterecek.
Bu arada büyük araçla daha önceden seyahat tecrübem olduğu için bu bana biraz artı avantaj sağlar diye düşünüyorum.

Değerli yorumlarınız için ve bundan sonra gelecek yorumlar için şimdiden teşekkürler. Hepsi benim için çok önemli.
 

Ama bu yazılanlar bana çok güzel bir fikir vermedi değil. Rotayı hep İstanbul - Trabzon olarak düşünmekten vazgeçtim.
Samsun'a kadar az mola çok yol yapıp Karadeniz otoyoluna girdikten sonra asıl ağırlığı Samsun - Trabzon arasına vermeyi düşünüyorum.

Samsun Trabzon arasına ağırlık verecekseniz karavana hiç ihtiyacınız olmayacak,heryer şehir heryer ilçe şehir ışıklarını
trafiğini izleyecekseniz karavanı nereye park edeyim diye düşünmekten bunalıma girersiniz.

Yaylalara çıkarım diyorsanız karavanla nereye kadar. Uzungöl,sümela, ayder için karavanmı? heryer pansiyon otel. Kusura bakmayın biraz eleştirel yaklaşım oldu ancak karavanla batı karadenizi gezmezseniz gerisi için ardeşen ve sonrası karavan işinize daha çok yarayacaktır.
Son söz karavanla batı karadeniz derim.
 

Samsun Trabzon arasına ağırlık verecekseniz karavana hiç ihtiyacınız olmayacak,heryer şehir heryer ilçe şehir ışıklarını
trafiğini izleyecekseniz karavanı nereye park edeyim diye düşünmekten bunalıma girersiniz.

Yaylalara çıkarım diyorsanız karavanla nereye kadar. Uzungöl,sümela, ayder için karavanmı? heryer pansiyon otel. Kusura bakmayın biraz eleştirel yaklaşım oldu ancak karavanla batı karadenizi gezmezseniz gerisi için ardeşen ve sonrası karavan işinize daha çok yarayacaktır.
Son söz karavanla batı karadeniz derim.

Güngör bey yorumlarınız için teşekkür ederim. Yazdıklarınız beni inanın rahatsız etmedi tersine farklı bir bakış açısı kattı.
Karadeniz'in batısına gittikçe hem yolculuk süresi, hem izin, hem bütçe ister istemez değişecek. Birde buna ilk karavan seyahatimizde çocukların tepkisi ilave olunca çok içinden çıkılmaz bir duruma düşme endişesi oluşuyor.
Ama rota oluşturma konusunda hala yeterli zamanımız var. Sizden gelecek önerileri ve tavsiyeleri de dikkate alacağımdan emin olabilirsiniz.
 

Bana göre de tüm Karadeniz 7 günde gezilemez. Sadece gider dönersiniz. O kadar yerden nereyi gezdiğinizi de hatırlamakta bile zorlanırsınız. Rotayı kesinlikle çocukların beklentilerine göre hazırlayın. Çağımız çocukları olduğundan mutlaka elektronik oyuncaklarını yanlarına almalarını öneririm. İnternetiniz yol boyunca çocukları avutacak en önemli yol arkadaşınız olacaktır. Çevre gezilerini çocuklarınızın ve eşinizin kondisyonuna göre ayarlayın. Yoksa Sümela manastırına sırtınızda çocukla çıkmak zorunda kalabilirsiniz (tecrübeyle sabittir ;) )
Karavanda yemek işine çok yüklenmeyin. Biz kahvaltıyı karavanda, öğle yemeğini sandviç gibi aperatif olarak, akşam yemeğini ise yöresel lezzetlere ayırırız. Böylece annenizi asil işinden uzaklaştırıp, tatil moduna aktarmış olursunuz. Karavandaki görev paylaşımını da dengeli yapmakta fayda var. Akşamları belirli bir saatten sonra genelde karavanda yaşanıyor. Bu saatlerde ailecek scrabble, okey, kağıt oyunları gibi oyunları oynamak eğlenceli olacaktır.
Bir de karavanınızı ilk kez kullanacağınız için teknik donanımları hakkında detaylı bilgi alın, kiralama esnasında tüm donanımları kendiniz çalıştırın.
Güzel bir tatil olmasını diliyorum :smiley:
 

Ordu'da yaşayan biri olarak ben de fikrimi söylemek isterim. Öncelikle direkt Samsun'a gelip Samsun'dan sonra konaklama biraz daha mantıklı. Ancak herkesin görüşüne katılıyorum 7 gün çok kısa bir süre, ki 2 günde Trabzon'a vardığını düşünürsek, 2 gün geri dönüş 4. Kalan 3 günde Karadeniz'de nereyi gezebilirsiniz bilemiyorum.

Samsun'un Ordu çıkışında deniz kenarında Karavan kamp alanı var. Ayrıca yazan olmamış ama Ordu'da Efirli köyünde de karavan kamp alanı var deniz kenarında ağaçların ve yeşilliğin içinde. Samsun'dan sonra otobanı kullanırsan şehirlerden geçersin doğru ancak mesela Fatsa'dan Ordu'ya giden 2 yol var. Biri eski yol 52 km falan. Diğeri ise herkesin kullandığı yol 30-40 km. Fatsa'nın çıkışında Ordu(tünel) tarafına değil de Yalıköy,Perşembe tarafına saparsanız hem denizin kenarından gitmiş olursunuz hem de karavanınızı istediğiniz bi yere çekip konaklayabilirsiniz. Bu yolda, Yalıköy, Mersin Köyü, Yason Burnu, Çaka (Beyaz kum), Perşembe ve Efirli'den sonra Ordu'ya varırsınız. Kalabileceğiniz yer ise Çaka'dır, karavanı ağaçların arasına çekip 25-30 adım sonrasında denize girebileceğiniz adı gibi beyaz kumu olan güzel bir yerdir. Yason burnuna uğramayı kesinlikle unutmayın. Söylediğim yerleri Google Görsellerden bakabilirsiniz, çaka beyaz kum ve yason burnu diye.

Ordu'ya geldiğinizde Boztepe'ye çıkmayı unutmayın. Teleferikle 7 dk, araçla giderseniz 20 dk sürecektir. Ben teleferiği tercih ederim, şehrin girişindeki limanı dönünce zaten direkt gözünüze çarpacaktır. Teleferiğin otoparkına aracınızı çekebilirsiniz. Zamanınız kısıtlı olduğu için başka yerler hakkında bilgi vermiyorum, çünkü Karadeniz'i yaşayabilmeniz için sahilden yüksek kesimlere çıkmanız gerekiyor her şehirde. Ordu'da, Yeşilce, Gölköy Ulugöl, Sayacabaşı, Perşembe Yaylası, Çambaşı Yaylası, Karagöl, Gerce şelalesi ve adı aklıma gelmeyen bi kaç şelale ve bir sürü güzelliğini görebileceğiniz yerler var. Ordu'ya geldiğinizde ben size Ordu'da ne yapılır? tarzındaki kitabı size ulaştırırım. Yola çıkmadan önce haber verseniz yeter.

Benim nacizane düşüncemdir ki, hedefi Trabzon yapmayın. Asıl güzellikler Rize ve Artvin yaylalarında. Trabzon'da Uzungöl'e gitmenizi kesinlikle tavsiye etmiyorum, araplardan ve arapça tabelalardan rahatsız olmuyorsanız tabiki. Sümela'ya mutlaka çıkın. Artvin'de Borçka sınırlarında Karagöl var, muhteşem.

Ben teknik konuları pek bilmediğimden sadece çevresel olarak yardımcı olabildiğimi düşünüyorum. Aklınızda kalan soru işaretlerini Ordu için giderebilirim. Şimdiden keyifli yolculuklar.
 



Sanırım karavanın güzelliği burada başlıyor. Bitirmek için değil tadını çıkararak gezmek.
Yazılanlardan ve tavsiyelerden çıkan tek gerçek şu; Batı Karadeniz gezisi sanırım bir haftalık program için bile yetersizken hedefi yüksek tutup çok uzun rotalar çizip hayal kırıklığına uğramak çok doğru olmayacak.

Tavsiyelerin hepsi altın değerinde ve inanın bana çok büyük fayda sağladı. Şuana kadar yardımcı olan fikir veren ve verecek olan herkese tekrar teşekkürler.

Akşam aileyi toplayıp biraz konuyu değerlendirdik ve sizin yazdıklarınızı anlattıktan sonra İstanbul'dan başlayacak olan seyahatimizin en son noktası (inşallah bir aksilik çıkmazsa) Sinop'ta son bulacak şekilde düşünüyoruz.
Şimdi bu güzergahta rota planlaması yapmaya başlıyoruz.
İstanbul'dan sonra Düzce Akçakoca'dan başlayacak bir rota planlamasına başlıyoruz. Yine bu rotayı kullanan ve konaklama gezi ve uğranılması gereken yerler konusunda tavsiye verebilecek herkese şimdiden teşekkür ederim.

Selamlar.
 

Burada yine konuya atlamak istiyorum. 15 Aralık'ta İzmir'den Ordu'ya yaptığımız yolculuğu klasikleşen yolu kullanmak yerine, Düzce'den Karadeniz Ereğli, (Ereğli'den Zonguldak'a giden yol inişli-çıkışlı) Zonguldak, Karabük ( Safranbolu ), Kastamonu ve Sinop yaptık. Mağaralar ilginizi çeker mi bilmiyorum, Kdz. Ereğli'de Cehennem Ağzı Mağaraları var. Müzekart'ınızın olması tavsiye edilir. Bunun dışında Ereğli'nin en güzel yeri askeriyede derlerdi, biz bi yolunu bulup askeriyenin içine girip kısa süren bir zirve yolculuğu yaptık. Girilmemesi gereken yer olduğundan sanırım her asker bize selam veriyordu:smiley: Zonguldak'ta da mağaralar var, ayrıca sahilde minyatür maden ocağı var. Safranbolu'yu zaten biliyosunuzdur. Safranbolu'dan sonra karanlığa kaldığımız için Kastamonu'yu pek tanıma fırsatımız olmadı ancak bi derenin ikiye böldüğü bir şehir olarak hafızalarımıza kazındı. Sinop'a vardığınızda görebileceğiniz çok yer var. Cezaevi moralinizi bozar ama gezin, tozun. Son durak Sinop iyi bir karar. En azından mesafeden kazanmış olursunuz. Bir gün Doğu Karadeniz'e gelmek isterseniz bolca vaktinizi ayırın. Doyamayacak ve yeniden gelmek isteyeceksiniz.

Bir de tamamen fikir olması amacıyla paylaşmak istediğim bir şey var. Tabi bu Batı Karadeniz'de ne kadar işe yarar bilemiyorum ancak genelde küçük kentlerde faydalıdır. Eğer zamanınız olursa valiliklere yazın. Mesela ben Borçka'da kamp yapmaya gidecektim, Artvin hakkında rehber niteliğinde kitap ararken, istediğimi bulamayınca sinirlenip Borçka Kaymakamlığı'na ve Artvin Valiliği'ne yazı yazdım. Artvin Valiliği sırf benim güvenliğimi sağlamak için bile özel görevlendirmeler yapmak istedi. Tabi kabul etmedim. Sürekli aradılar, ne zaman geliyorsunuz? Sizi ağırlamak isteriz vs. vs. :smiley:
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,382
Mesajlar
1,517,428
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst