Kuşcenneti Milli Parkı (manyas Kuş Cenneti) Hakkında Bilgiler; Nerededir, Özellikleri Ve Tarihçesi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan gezici123 Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 1
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 20,553

gezici123

Ana Kamp
Mesajlar
41
Tepkime Puanı
9
Balıkesir'in Bandırma ilçesinde yer alan Kuşcenneti Milli Parkı, diğer adıyla Manyas Kuşcenneti tam bir doğa harikasıdır. Ülkemizin en küçük milli parkı olmasına rağmen, yaklaşık 266 kuş türünü görebilmek mümkündür.

Kuscenneti milli parki hakkinda bilgiler 696x464


Balıkesir iline değer katan yerlerden biri olan Manyas Kuş Gölü, ülkemizdeki sayılı milli parklar arasındadır. Kuş çeşitliliği ve milli park kapsamındaki değeri ile 1975 yılında Avrupa konseyi tarafından, A sınıfı Avrupa Diplomasına layık görülmüştür. Türkiye’nin doğal güzellikleri arasında yer alan, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı diğer adıyla Manyas Kuş Cenneti pek çok kişinin ziyaretine açık olan bir yerdir. Yaklaşık 3 metre derinliğine sahip Manyas Kuş Cenneti, sığ bir yapıda olmasının yanı sıra tatlı su gölüdür.

Suyun sürekli bulanık olma özelliği koloidal kil içermesinden kaynaklanmaktadır. Dipte yaşayan canlılar için müsait bir ortam oluşturması, yaban yaşamın gelişmesine olanak sağlamıştır. Manyas denince akla ilk gelen kuş cenneti, sulak yerlerin ve kuşların bu bölge ile anılmasına imkan vermiştir. Birçok kuş topluluğuna ev sahipliği yapmasından dolayı, milli park özelliği kazanmıştır.

Kuşcenneti Milli Parkı Nerededir?

Kuscenneti milli parki nerededirjpe


Balıkesir ilinin Bandırma ilçesinde yer alan Kuş Cenneti Milli Parkı, ülkemizdeki en küçük alana sahip milli parktır. Tam olarak konumu Bandırma, Manyas ve Gönen arasında yer aldığından, Manyas Kuşcenneti adıyla da anılmaktadır. Küçük olmasına karşın sürekli ziyaretçileri ile tüm yıl boyunca en çok ziyaretçi alan milli parklardan biridir. 1938 yılında keşfedilen bir yer olarak, ilerleyen yıllarda bu bölgenin incelemeye alınarak bugünkü özelliğine kavuşmuştur. Kuş Cenneti’nde, kuşların doğal yaşamları Mart- Temmuz ayları arasında gözetleme kulesinden ziyaretçilere seyir imkanı sunulmaktadır. Ayrıca ziyaretçilere kuşların genel özellikleri ve yaşam biçimleri hakkında kapsamlı bilgi veren müdürlükler bulunmaktadır.

Kuşcenneti Milli Parkı’nın Özellikleri

Kuscenneti milli parkinin ozellikleri


Manyas Kuşcenneti 24 hektara yayılan alanı ile ülkemizde bulunan en küçük milli park olma özelliğindedir. Ancak içindeki en güzel kuş çeşitliliği ve ziyaretçilerine sunduğu imkanlarla, en çok ilgi görmeyi başaran doğal alanlardan biridir. Uzunluğu 20 km ve genişliği 14 kilometre olan tatlı su gölüdür. Bu ılık gölde 266 kuş türü doğal yaşamını sürdürmektedir. Ayrıca 118 bitki çeşidi ve 23 çeşit balığa şahane bir ortam sunan doğal yaşam alanıdır. Ekosistem için faydalı bir özelliğe sahip olması ile birçok canlının doğal hayatını sürmesine olanak sağlayan kuş cenneti, adı gibi ve cennet niteliği taşıyan yerlerden biridir.

Kuşcenneti Milli Parkı’nın Tarihçesi

Kuscenneti milli parkinin tarihcesi


Prof. Dr. Curt Kosswig tarafından keşfedilen ve Kuşcenneti adını alan bu göl, doğaya ilgisi olanların da merakı ile kıymeti kısa sürede anlaşılmış bir doğa harikasıdır. 1952 yılında kurulan inceleme istasyonu sayesinde, bölgedeki doğal yaşama uyumlu yerler, kuşlar için güzel bir yaşam alanı olmuştur. Yer altı suları ve Kocasu’dan gelen su ile sürekliliğini devam ettiren Kuşcenneti, Mürvetler ve Sığırcı göllerinin de birleştiği bir göldür. Sazlıklarla çevrili olan gölün kıyısı, bataklık ve ağaçlık deltalarla kaplı bir alanda yer almaktadır. Sürekli yapılan revizyon çalışmaları sayesinde, doğal güzelliği bozulmadan, günümüzde halen ülkemiz dahil birçok ülkeden misafir çeken bölgelerden biridir.

Kuşcenneti Milli Parkı Doğal Yaşam Özellikleri

Kuscenneti milli parki dogal yasam ozellikleri


Konumu itibariyle göçmen kuşların en önemli uğrak noktalarından biri olan Kuşcenneti, su hareketliliğinin yoğunluğu sayesinde, ekosisteme pek çok yarar sağlamaktadır. Çeşitli kuş türlerinin konaklama bölgesi olmasının yanı sıra, birçok canlının da çoğalıp doğal yaşamlarını sürdürmelerine olanak sağlamaktadır. Küçük bir alanı kapsamasına rağmen, yüzlerce kuşun üremesine, konaklamasına ve beslenmesine katkı sağlamaktadır. Kuşcenneti Milli Parkı’nda; sumru, tepeli pelikan, küçük karabatak, küçük akbalıkçıl, mahmuzlu kız kuşu, gece balıkçılı, ak pelikan ve dikkuyruk olmak üzere 266 kuş türü yaşamaktadır. En fazla kuş türünü görebileceğiniz dönem ise Nisan, Mayıs ve Haziran aylarıdır. Bu özelliği sayesinde birçok ülkenin gözdesi olmakta ve turistik açıdan gelişmeye açık bir yer olmaktadır. Ziyaretçilerin dünyaya bakış açılarını değiştirecek güzellikteki Kuşcenneti Milli Parkı, bir yıl boyunca yaklaşık 15 bin ile 60 bin arasında ziyaretçi ağırlamaktadır.


Kaynak: www.Bilgihanem.com
 

Etiketler

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,773
Kayıtlı Üye Sayımız
172,070
Kaydolan Son Üyemiz
cipokko

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst