Li-Ion Güç Paketi

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan theta Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 62
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 14,138
Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Dayanamadım, elektronik bağlantıları yapmadan bir deneme paketi oluşturmaya karar verdim.
Harika oldu; ancak önemli bir sorun oluşabilir:
Makaron çok kalın ve fonksiyonunu gerçekleştirebilmesi için epeyce ısıtılması gerekiyor. Isı kontrollü hava üfleyicisi kullandım; ama pillerin patlama riskine karşı işlemi açık havada yaptım. Sorun çıkmadı; ancak risk var tabii...

Daha ince makaron (varsa) ya da ani ısıtacağından LPG şalumosu kullanmak daha iyi olabilir...

2012 08 13 19 41 05


2012 08 13 19 08 33


2012 08 13 18 23 11


2012 08 13 19 39 59


2012 08 13 19 40 05
 

Etiketler
Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Maşşallah, ortaya fikir çıkartma ve bu fikri uygulayabilecek teknik ve pratik birikimin güzel bir işçilikle ürüne dönüştürülmesi.
Tebrik ederim. Aklımızdaki fikirleri tarif edip başkasına yaptırmanın zorluğu ya da kendimiz başına geçip yapmak.
Hakikaten maşşallahınız var, elinize sağlık.

İbrahim
 

Ynt: Li-Ion Güç Paketi

:smiley:
Teşekkürler İbrahim Bey, sağolun.

Fikirden sonra, ürün tasarımında her şey kağıt (ya da bilgisayar) üzerinde bitmiyor, kendiniz "dokunmadan" ve deneyip yanılmadan gerçek hayatta kullanışlı olup olmayacağını hissedemiyorsunuz aslında tasarladığınız nesnenin...
 

Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Kafama takılan bir soru var:
Hobbyking e sordum ancak henüz yanıt gelmedi.
Bu şarj aleti ile pilleri şarj ederken aynı anda güç çekebilir miyiz acaba pillerden?
Balansör tipi şarj aletleri buna izin veriyor mudur?

Eğer sakıncalı ise, şarj giriş çıkış bağlantılarını fiziken aynı anda ikisini birden kullanmaya izin vermeyecek şekilde düzenlemeyi düşünüyorum.
En iyi tasarım sorunu en basit çözendir :smiley:...
 

Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Hobbyking den cevap geldi; şarj ederken piller kullanılmamalıdır diyor...
Bir önemli detay da, balans şarj aletini pillere bağlar bağlamaz, şarj aletine dışarıdan güç vermeseniz bile çalışmaya başlıyor ve sıra ile pillerin durumunu rapor ediyor. Bu sırada da 0.05A kadar akım çekiyor. Negatif kutbun bağlantısını kestiğinizde diğer tüm bağlantılardan akım çekecek mi diye denedim; çekmiyor.

Aşağıdaki resimde deney düzeneğim var :smiley:


Şöyle yapmayı planlıyorum:
Pil paketinin içine 12V, 5A lik küçük çift kutuplu bir röle koyacağım. Dışarıdan şarj akımı verildiğinde bu röle şarj aletinin negatif kutbunu birleştirip, pil çıkışının bağlantısını ise kesecek.

Sizce de mantıklı mı? Farklı bir yorum var mı?

DSC 0021
 



Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Sonradan bir şey daha aklıma geldi; röleli devrede herhangi bir anda pillerin durumunu görmek istesek (ki çok isteriz :smiley: )şarj aleti ile bağlantıyı kestiğimiz için mümkün olmayacaktır.
Rölenin ilgili bacaklarını birleştirecek bir anahtar ekleyeceğim. Kutunun yanına 7-8mm bir delik açıp ortasına yüzeye sıfır olacak şekilde (buton olduğu belli olmayacak orada) yerleştireceğim. Esnek makarona basınca devreyi birleştirip pillerin durumunu gösterecek...
Bu arada ekranı yeni yerine alabilmek için modifiye ettim; arkadaki ek iki kablo da röleye gidecek uçlar.

2012 08 25 14 01 19
 

Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Kullanılan rölelerin batarya kullanımında çekili olmamasına dikkat etmek lazım. Malum, röle de akım tüketecektir. Buna dikkat ettikten sonra sorun yok. :smiley:
 

Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Batarya çıkışını rölenin "NC" bacakları arasına bağlayacağız. Şarj aletinin şasesini ise "NO" bacaklardan geçireceğiz. Güç verildiğinde röle sayesinde batarya çıkışı kesilip şarj şase bağlantısı yapılmış olacak. Şimdi aklıma geldi, güç çıkışı kesimini - kutbu ayırarak yapacak olursak tek kontaklı röle de kullanamaz mıyız? Daha küçük bir röle takabilmiş olmanın yanısıra bozulma ihtimali de azalır teorik olarak...
Bu arada kutuda gerekli modifikasyonları yapıp yerleşimi hallettim, röle pek görünmüyor, en alt resimde sol üstte:

2012 08 27 13 35 51


2012 08 27 13 35 22


2012 08 27 13 35 01
 

Ynt: Li-Ion Güç Paketi

MErhaba ben İzmir'den Hikmet \ Yazılarınızı birbir okudum benimde aynı sorunum var 3x18650 pili seri olarak şarj etmek istiyorum fakat daha gerçekten li-ion pillerin nasıl şarj edildiğini net bilen yok SHdesign sitesindeki son devreyi uygulasak sonuç alabilirmiyiz acaba \ li-ion piller için pals vuruşların vs bahsediliyor SHdesign deki son devrenin çalışma şekli nasıl acaba elektronik bilgisi olan abilerimden yardım istiyorum \ Neden 3x18650 derseniz bende bisiklet aydınlatması için kullanacağım pilleri 3x3w power ledi seri olarak bağlayıp kullanıyorum projem bu :smiley:
 

Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Merhabalar Hikmet Bey,
hoşgeldiniz foruma.

Şöyle özetleyeyim:
Shdesign sitesindeki devre piller seri bağlıyken hep birlikte şarj ediyor. Tabii üç pil için gereken değerlere göre üretiyorsunuz devreyi.
Eğer üç piliniz de aynı lot un üretimi ise (kimyasal olarak birbirlerine yakın olmaları için) sorun çıkmayacaktır bana göre. Nasıl şarj ettiğini sitede yazıyor zaten. Panasonic in li ion pilleri için verdiği şarj kurallarına uyuyor devrenin fonksiyonu.

Hobbyking den alıp kullandığımız şarj aleti ise seri bağlı 2, 3 veya 4 pili aynı anda ama ayrı ayrı şarj ediyor. Daha sağlıklı bana göre. Ayrıca görsel ve sesli rapor ve bilgi de veriyor. Ucuz da.

Li ion piller pil başına belirli bir voltajın altına düştüklerinde kalıcı olarak bozulabiliyor. Ayrıca kapasitesinin çok üzerinde akım çekildiğinde ya da aşırı şarj edildiğinde patlayabiliyor. Bu nedenle koruma devreleri geliştirilmiş. Size, 3 seri bağlı pil için koruma devresi de gerekecektir. Bu devreleri yine internet üzerinden bulabilirsiniz.

Ledleri de sabit akım sağlayan devrelerle korumak zorundasınız, aksi halde pilin voltajı azaldıkça yüksek akım çekiyor ve çok çabuk bozuluyorlar.

Temel bilgilerin özeti bu, araştırarak daha da iyileştirebilirsiniz bu projeniz için gereken bilgileri...
 



Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Teşekkür ederim Çok Sağolun.

Led ler için sabit akım devresi sürücü devresi kullanıldı
Pillerin voltajını sürekli kontrol ediyoruz zaten 3v kuralına yakın değerlerde Ledleri Kapatıyoruz. 2.grup pili devreye sokuyoruz.
Notbook bataryasının içinden çıkan pilleri kullanıyoruz genellikle marka değişebiliyo yani.
Şarj konusunda da, notbooklar pilleri 2şer adet paralel bağlayıp 2şerli grup halinde 3seri bağlamışlar toplamda 11.1v oluşmuş. acaba onların şarj teknikleri nedir merak ediyorum..

Şimdi sitedeki devreyi kullansam nasıl olur acaba verim alabilirmiyim. 3adet seri 2200mah pil için şarj ederken istenilen akım nedir biliyormusunuz devrede çok fazla mah seçeneği var çünkü. ben 907-985mah arasında kaldım.
 

Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Panasonic dökümanında pillerin şarj akımı 0.7C olarak verilmiş. C pil kapasitesini temsil ediyor. 2200mAh lik kapasite için en fazla 1500mA uygulayabilirsiniz demektir bu. Daha küçük akımın sorun yaratmayacağını, ancak şarj süresinin uzayacağını düşünüyorum.
 

Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Şuan pilleri şarj etmede kullandığım devre

http://www.elektrotekno.com/about45372-0-asc-0.html

BU devre acaba doğru bişekildemi şarj ediyorum. ?
 


Ynt: Li-Ion Güç Paketi

Radyo kontrollü araçlarımın ( uçak,tekne,helikopter, araba) her türlü pillerini ( Li-Po , Ni-Cd , Ni-Mn vb.) şarj etmek için uzun zamandır problemsiz bir şekilde kullandığım cihaz:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__7028__Turnigy_Accucel_6_50W_6A_Balancer_Charger_w_accessories.html


Veya ( biraz daha pahalı olan ):
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__6792__iCharger_106B_plus_250W_6s_Balance_Charger.html
 



Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,792
Kayıtlı Üye Sayımız
172,071
Kaydolan Son Üyemiz
kalenbuk

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst