Lithium (lifepo4) Aküler Parasını Hak Ediyor Mu- Test

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan JantarMantar Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 410
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 133,675
.
Bence bu başlık gerilimi hak etmiyor. :confused:
Devamının hakem rolü bile oynamak istemeyen biz üçüncü kişilere kekremsi bir tad verdiği gerçeğini atlamayın lütfen.:yum:

Herneyse..
Bilindiği üzere karavanda birçok şey yerleşik konumuna göre anlam değiştirmekte.
Bunlardan biri de enerji.
Teorik olarak ne kadar doğru olsalar da karavancılarca;

* LFP akülere gelirsek, normal bir karavancı için, gerçek takvim yaşı artık saklanmayan böyle hassas bir cins aküye, teorik çevirim sayısı gerekçesiyle kullanmadığımız zamanları için de üstelik birkaç misli ücret ödemek ne kadar isabetli ?

Takvim yaşı Jel-AGM aküler ile aynı bile olsa, 100 Ah energi kapasiteli bir Jel-AGM akü yerine aşağı yukarı aynı fiyata ve aynı işi yapabilen 50Ah bir LFP akü almak düşünülemez mi 🤔 üstelik ciddi bir ağırlık avantajı da var iken.
 

.
Bakın bunu düşünmemiştim. Sevindirici bir fenomen.
Açıklaması dediğiniz gibi olmalı..

Fakat umarım sorunuzla beni bilirkişi katagorisinde görmüyorsunuzdur ?
Ben sadece İnternetten mezunum..:p

İkinci sorunuz için de sizin gibi düşünüyorum. Fakat şu ara Avrupa’da dediğiniz değerler için ücret farkı iki mislinin biraz üzerinde. Türkiye’yi siz bilmelisiniz.
.
 
Son düzenleme:


Piyasadaki bir malı kötülemek mi iftira oluyor yoksa malı kötüleyene iftira atıyorsun diyen; iftiracımı iftira atmış oluyor?
Sorum gayet ciddidir ve özellikle ORBUS avukatı kisvesi ile yazana soruyorum


Karavanlarımızda enerji sorununu azaltabilecek aküler hakkında bilgiler biz karavancıları ilgilendiren çok önemli bir konu.

Lütfen tekrar konuya dönelim.
 

daha önce sahip olduğum Jel akü, güneş paneli sisteminden, enerji ihtiyacının fazla olduğu ve güneşin de en dik düştüğü zamanlarda en fazla 15 A civarı akım ile şarj oluyordu, şimdi kullandığım LFP akü aynı sistemde, aynı şartlar altında 19 A akım ile şarj olabiliyor.

Bu yazdiginizin teorik aciklamasini yapamadim. Sonucta gunes paneli cesme, aku kova, amper de debi . Suyun debisi cesmeye baglidir, kova altin da olsa, camur da olsa debi aynidir. Gun sonunda toplam enerji birikiminde farki olctum derseniz anlarim. Verdigim ornekte camur kova suyu, altin kova kadar tutamaz , suyu kacirir diyebilirim.
 



.
Teoman bey, @geziyoM ’un jel aküsünü doldurmuş olduğu solar regülatörü çok fazlı dolum yapma kapasitesine sahip olmalı. Mesela benimki 4 fazlı ve 3. “Float” fazında sadece minimal dolum yapmakta.
@ceremcem2 ’ nin yukarıda yazdığı gibi LFP aküler ise linear yani tek fazlı dolmaktalar. Ben farkın buradan geldiğini düşünüyorum.

Tabi bir de C değerinin jel akülere göre yüksek olma durumu var. Eğer @ceremcem2 ‘den baş aktörün hangisi olduğu yahut bu faktörün rolünün olup olmadığı üzerine aydınlatıcı bilgiyi alabilseydik fena olmazdı..
.
 
Son düzenleme:

Haydi diyorum, görme diyorum, boş ver diyorum ama lütfen azıcık insaf, şu ifadeleri nasıl kullanabiliyorsunuz, insanları hemen nasıl kategoriye edebiliyorsunuz / şuçluyorsunuz hatta aklınızca aşağılıyorsunuz, yapmayın lütfen, azıcık insaf, azıcık..
Kim kimi kategorize ediyor siz galiba işinize geldiği gibi okuyup anlıyorsunuz.Bu kadar senedir bu forumda daha ilk defa İftira lafı ile zan altında bırakan cümleler okudum.Ve bu laflarıda ben etmedim galiba bu iftira fiilinin tarifini de eden kişinin sözleri ile beni kötülüyerek iftira atmayıda becerdiniz
 

Mesut bey faz dediginiz, kova tam dolarken disari tasmasin diye cesmeyi kismakla esdeger. Ama bu son asamalarda olan bir durum degil mi? Uzun sure cesme tam acik olur.
Lityum akulu kovamiz sonuna kadar acik cesmede tam dolabiliyormus onu ogrendik .
 

Kim kimi kategorize ediyor siz galiba işinize geldiği gibi okuyup anlıyorsunuz.Bu kadar senedir bu forumda daha ilk defa İftira lafı ile zan altında bırakan cümleler okudum.Ve bu laflarıda ben etmedim galiba bu iftira fiilinin tarifini de eden kişinin sözleri ile beni kötülüyerek iftira atmayıda becerdiniz


Bu forumda karavancıları ilgilendiren Lithium (lifepo4) Aküleri hakkında bilgiler.

Lütfen baslıktaki konuya dönelim.
 

.
Benzetmeniz çok hoşuma gitti. Alttaki grafikte de 8 saatlik dolum akımının son 4 saatinde oldukça azaldığı görülmekte. Hatta absorbsiyon (emme) fazının başından itibaren bile azalmaya başlıyor..
. E2517C6A 573E 49C0 B382 3332C3FD3FD3
.Sanırım @geziyoM ‘dan ayrıntıları almamız yerinde olurdu..
....

Kendimi tutamadım yine bir ilave yapayım. :yum:
Galiba daha hızlı dolum sadece belli bir aralık için söz konusu olmalı.
Yoksa sonuçta her akü kendi randıman türüne göre tam doluyordur..

.
 
Son düzenleme:



Tartışmanın diğer boyutu (lityum dışında olan) beni huzursuz etmiyor. Civatayı sıkarken de gerilim yaratıyoruz, bazı şeyleri oturtmak için gerilim gerekli.

Mantık çerçevesinin dışında ifadeleri ikinci kez gördüğümüze göre konu bu beyefendi tarafından anlaşılmış demektir (tecrübelerime göre genelde böyle olur). Bu arada, konunun başlığına dikkat edersek, aslında temelde bir "hak hukuk" meselesini tartışıyoruz :smiley:

Bugün Gıda Çarşısı'nda (İzmir) yolumun üzerindeki birkaç yere uğrama fırsatım oldu. Satıcılara "sattığınız akünün verimi nedir" diye sorduğumda gerçekten facia cevaplarla karşılaşıyorum. Hatta bugün bir tanesi "bu bir makine değil, verimi olmaz" dedi :smiley:

Durumu izah edince bana verdikleri Jel akü verim değeri "%80-85 arasıdır, o da ömürleri boyunca gittikçe düşer" şeklinde oldu (bu bilgiye ne kadar güvenmek gerekir bilemiyorum tabi). Bataryaların datasheetlerinde de verim bilgisi yazmıyor. Fakat doğru kabul edersek gerçekten de önceki gönderilerimde yaptığım hesap sanırım kabaca tutuyor. Yani güç kaynağına ayrıca yatırım yapıyorsanız (güneş paneli, aracın jeneratörü gibi), aynı güç kaynağını kullanarak depolayacağınız enerji bakımından eşdeğer lityum kapasitesinin formülü şöyle olmuş oluyor:

Lityum_Ah * 12.8V * %90 DoD * %95 Eff = Jel_Ah * 12V * %50 DoD * %80 Eff
Lityum_Ah * 2.28 = Jel_Ah

Yani 160Ah'lik bir jel akü almanız gerekiyorsa size aynı enerjiyi temin edecek olan lityum akü 160Ah/2.28 = 70Ah'dir.

Jel akü, güneş paneli sisteminden, enerji ihtiyacının fazla olduğu ve güneşin de en dik düştüğü zamanlarda en fazla 15 A civarı akım ile şarj oluyordu, şimdi kullandığım LFP akü aynı sistemde, aynı şartlar altında 19 A akım ile şarj olabiliyor. Yani günlük düşündüğümüzde; güneş enerjisinin en fazla etkili olduğu 4 saatlik zaman diliminde LFP akü ile yaklaşık 16 Ah daha fazla enerji depolayabiliyorum/kullanabiliyorum. Yani LFP akülerin 0.5C ve üzeri değerler ile ve sürekli (Bulk-Absorption-Equation-Float gibi evreler olmadan) şarj edileblir olması önemli bir avantaj gibi gözüküyor, ne dersiniz 😉

Çok önemli bir parametredir. "Aracın jeneratörüyle şarj ederken" de aynı parametreler işin içine girer. Fakat "aynı şartlar altında" olduğunu tam olarak tespit etmeniz sanırım pek mümkün değil, farklı günler yapılmış deneylerdeki parametreler de farklı olacaktır. Ayrıca akülerin karşılaştırma yapıldığı zaman dilimlerindeki doluluk oranları da şarj akımlarını değiştirecektir.

Bence sağlıklı bir hesabı, kendi deneylerimizin sonucunda ortaya çıkmış gerçek parametreleri kullanarak teorik olarak yapmalıyız.

Jel akünün dolum akımını zaten 0.1C ile sınırlamak *zorundayız* (diye biliyorum). Dolayısıyla az önceki örnek iki sistemi kıyaslarsak, 160Ah'lik bir jel aküyü maksimum 16A ile şarj etmeliyiz. 70Ah bir LFE akü ise 0.5C ile, yani 35A ile şarj olacaktır. Dolayısıyla jel akü tercih ettiğinizde sisteminizde ziyan etmeden kullanabileceğiniz maksimum güçteki güneş paneli çıkışı 16A * 13V = 208W (net çıkış) iken LFE akülü bir sistemde 35A * 13V = 455W olmaktadır. Yani aracınıza kurduğunuz güneş paneli aküye (yalnızca aküye) 208W'ın üzerinde çıkış **verebildiğinde** siz sadece 208W'ını depolayabileceksiniz.

Yani yukarıdaki 15A - 19A kıyaslaması, eğer hava daha güneşli olsaydı ve/veya daha fazla güçte güneş paneli olsaydı çok daha belirgin farklı olacaktı.
 
Son düzenleme:

Bu arada, belirtmekte fayda var; böyle bir sistemde olmazsa olmaz denecek bir enstrüman da batarya doluluk göstergesidir.

Batarya doluluk göstergeleri Jel ve AGM akülerde voltaja bakarak yapılabilir. Yani 30 TL'lik bir voltaj göstergesi bile size akülerinizin doluluk oranını söyleyebilir.

Ancak lityum akülerde deşarj eğrisi çok düzlemsel olduğu için, yani kullanım boyunca %70'lik bir kısımda neredeyse voltaj sabit kaldığı için voltaja bakılarak akü doluluk oranı anlaşılamaz.

Bu nedenle lityumlarda "Coulomb Counter" yani "yük sayacı" kullanılır. Temel olarak yük sayacı, aküden çıkan ve aküye giren elektronları tek tek sayar. ("Akım" denilen şey zaten birim zamanda geçen elektronların sayısının bir çeşit mislidir). Bu nedenle akü doluluk göstergesi biraz daha karmaşıktır. Sağlıklı şekilde akünüzün kalan enerjisini ölçmek istiyorsanız ya 2 adet enerjimetre almanız ve akünüzün verimini de hesaba katarak 2 rakamı birbirinden çıkartmanız gerekiyor, ya da bunun için satılan enerjimetrelerden almanız gerekiyor.

Sonuçta jel aküde neredeyse "olmayan" bir maliyet burada "olmuş oluyor".
 
Son düzenleme:

70 amper saatlik bir lipo aküyü 35 amper ile doldurmak için: Yanımızda yani karavanda taşıyabilecegimiz güneş panelinin boyutu ve en önemlisi fiyatı gibi iki önemli kısıtlamaları ayrıca kristal yapısı, verimi gibi degerleride göz önüne alınca kaç watlık bir panel almamız gerekir sizce?
 

35 amper ile doldurmak için

Soru şu: Hangi saatlerde, ne kadar süre ile? Örneğin sabah 08:00'de 35A istiyorsanız aracınızın üzerine futbol sahası kadar güneş paneli koymalısınız. Mesela aracımda 80W Waare marka polikristal güneş paneli kullanıyorum. MPPT'yi kendim yaptım (basitçe bir step-down modüle giriş voltajını sabit tutacak bir devre ekledim). Burada önemli olan şey şu ki, bendeki MPPT'nin çevrim verimi %85 civarındadır. Bugüne kadar şarj gücü olarak (akünün üzerine taktığım enerjimetreden okuduğum kadarıyla) Haziran ayında en fazla 70W gördüm.

Bu bilgilerden yola çıkarsak, benim panelin maksimum çıkış gücü 70W / %85 = 82W olmuş. Sizin max %98 verimli bir MPPT kullanacağınızı düşünelim, bu MPPT'nin o noktadaki verimi %93 olsun (mesela), bu durumda 35A görmek demek 35A * 13.5V = 472W demektir. Aküye 472W verebilmeniz için MPPT'nin girişinde 472W / %93 = 508W olmalı. 80W'lık bir panelin 82W gördüğünü gözönüne alırsak 508W görecek bir panelin anma gücü 508W * 80W / 82W = 495W olmalı.

Yani 495W'lık bir paneliniz varsa (hangi kristal yapısında ve verimde olduğu önemli değil) benim 70W gördüğüm dakikalarda siz 35A'lik şarj akımı görecektiniz.

"Hangi kristal yapısınıda ve verimde olduğu önemli değil"den kastım şu: Mesela öyle bir sıcak günde muhtemelen monokristal panel bir nebze daha iyi performans verecektir ama muhtemelen bu ihmal edilebilir olacaktır. Monokristal ile polikristal arasındaki farkları inceledim (maalesef çok az test etme şansı bulabildim) ve hem kendi denemelerime göre pek fark göremedim hem de bulduğum kaynaklara göre gelişen polikristal teknikleriyle birlikte fark çok çok kapanmış durumdaymış. Hangi verimde olduğunun da şu nedenle bir önemi yok: Sonuçta panel, etiketinde yazan gücü verecek. Eğer daha verimsiz hücrelere sahipse panelin ebadı büyüyecek, hepsi o. Yani sizin ilgileneceğiniz nokta panelin çıkış gücüdür, bu bakımdan panel hücrelerinin veriminin konumuzla değil sizin aracınıza montajınızla bir ilgisi vardır.
 




Ben Lipo diyerek sadece kısaltma yaptım.
35 amper ile doldurmak için 500 vatlık panel gerekirse ve sadece 100 vatlık panelim varsa demek ki kabaca 35/5=7 amper akım alabilecegim yani lipo aküyü yine geç dolduracagım peki o zaman lipoya neden yatırım yapayım.(agırlığı hariç)
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,425
Mesajlar
1,517,800
Kayıtlı Üye Sayımız
172,072
Kaydolan Son Üyemiz
egedeba

Çevrimiçi üyeler



Geri
Üst