Manş Denizinde Yelken Turu (English Channel)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Ridvan Filiz Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 12
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 4,458

Ridvan Filiz

Ana Kamp
Mesajlar
30
Tepkime Puanı
6
Yer
Isviçre
Ben İsviçre de yaşayan bir yelken meraklısı olarak, Türkiye de açık deniz ehliyeti nasıl elde edilir bilmiyorum. Isviçre de ilk teori ve pratik sınavlarından sonra göllerde yelkenli kullanma ehlıyeti alıyorsunuz. İkinci aşama da üç aylık bir eğitimle Navigation, Harita kullanımı, Meteoroloji, Su akıntıları, gel-gitler, telsiz kullanımı, ,ilk yardım ve teknede yaşam konularında bilgileniyor ve yarım gün süren bir yazılı sınava giriyorsunuz. Eğer bu sınavı kazanırsanız açık denizlerde ehliyetli bir skipper nezaretinde 1,000 deniz mili yelken tecrübesi kazanmaniz gerekiyor. Tüm bu islemleri tamamladığınızda açık deniz yelken ehliyetini sahibi oluyorsunuz. Ben tüm bu işlemleri yaptım toplam 920 deniz mili seyahat ettim. Bu yaz bir aksilik olmazssa ehliyetimi alacağım.

2009 yazında 8 arkadaş zor bir yelken sahası olan İngitere ile Fransa arasında ki kanal adalarında (Jersey, Guernsey, Sarg) bir haftalık bir eğitim pratiği yaptık.

[attachment=5]

Fransanın kuzeyındeki Saint Malo limanından bir Ovni 435 DI kiraladık Gemimiz : Fransız yapımı Alumınıum gövdeli 34,5 ft bir tekne.

[attachment=1]

Macera başlıyor
21. August 2009, Cuma ; İsviçre – Saint Malo

İlk önce İsviçre ile Saint Malo arasındaki 1,100 kilometrelik mesafeyı geçmemiz gerekiyor. Uçak, tren seçenekleri uygun olmadıkları için spotmence bir seçenek olan karayolunu seçiyoruz. Bir arkadaşın büyük Chevrolet arabası ile Cuma gecesi İsviçreden başlıyan yolculuğumuzu Cumartesi sabahı saat 7 de Saint Malo Limanında sona erdiriyoruz.

[attachment=2]

Gruptan bir arkadaşımız bu uzun araba yolculuğunu göze alamadığından bir gün önce Paris üzerinden aktarmalı olarak Fransız hızlı trenı TGV ile Saint Malo ya gelip geceyi teknede geçiriyor.

1. Gün
22. August 2009, Cumartesi ; Saint Malo - Iles Chaussey

Saint Malo Yat limanina geldiğimizde teknede kahvaltımızı hazır buluyoruz. Bir gün önce gelen arkadas taze fransız ekmeği almış ve nefis bir kahvaltı masası hazırlamış. Kahvaltıdan sonra grubun yarısı kiralayıcı şirketin bir yetkilisi lle tekneyı kontrol etmeye başlıyor. Öğleden sonra başlıyacak kanal adaları seyahatinde bir problemle karşılaşmak istemiyoruz. Diğer arkadaşlar 8 kişi ye bir hafta yetecek yiyecek içecek almak için yakındaki bir Carrefour a gidiyorlar. 800 Euroluk bir alış veriş yapıyoruz.

Kanal adalarındaki yelkencilik hayatı her gün değişen Gelgit saatlerine göre yaşanıyor. Bazı koy ve limanlara sadece suların yüksek olduğu zamanlarda girmek mümkün. Devamlı yükselen yada alçalan sular kuvvetlı akıntılar oluşturuyorlar. Bazen bu akıntılar okadar kuvvetli oluyor ki, büyük gemiler bile akıntıya karşı yol alamakta zorlanıyorlar. Bunu yanında bu akıntıların yönü her 6 saatte bir değişiyor.
Bazen isteseniz bile limanlara ulaşma imkanınız olmuyor. Bu neden le bır hafta yetecek kadar erzağın teknede olması gerekiyor. Biz de bunu hallettik. Maceramız başlıyabilir.

Biz saat en geç 12.00 de Saint Malo limanından çıkmak istiyoruz. Bu saatten sonra gelgitlerde limandakı tüm suyun boşalmasını önlemek için liman ağzına yapılmış duvar geçilmez oluyor. Limandan çıkar çıkmaz bir zamanlama hatasi yaptıgımızı fark ediyoruz. Hedefimiz olan Iles Chaussey yönünde akıntıya karşı gitmek yorunda kalıyoruz. Hızımız saatte 1 knot (1852 metre). Akşam yola çıksaydık akıntı yardımıyla çok daha hızlı gitmemiz mümkündü. Ama yapacak bir şey yok yola devam. Akşama doğru motorun da yardımıyla bir tabiat güzelliği olan küçük adalar topluluğu Iles Chaussey e geliyoruz. Iles Chaussey Manş denizinde Fransaya ait olan İrili ufaklı 22 adacık. En büyükleri Grande Ile. Sadece bu adada birkaç ev, bir deniz feneri, yirmi yıldır kapalı olan küçük bir okul, yazları kullanılan tatil evleri ve bir de küçük otel var. Adada yol ve araba yok. Sadece otelin bir traktörü var. İçme suyu hergün gemiyle getiriliyor. Ada da balıkçılık ve Istakoz avcılığı yapılıyor.

[attachment=3]

Biz adaya geldiğimiz de sular yükselmeye başlıyor. Altı saat sonra sular 15 metre yükselecek ve etrafımızdaki kayalıkların hiç biri görünmiyecek. Bir arkadaşla Dinghi yı alıp (4hp motorlu lastik bot) tekneden 30m uzaktaki adaya çıkıyoruz. Akıntı çok kuvvetli. Suların nasıl yükseldiği gözle görülebiliyor, sanki bir nehir de gidiyorsunuz.
Tatilcileri almaya gelen gemi ilerlemekte ve manevra yapmakta büyük zorluk çekiyor. Arkadas beni iskeleye bırakıp diğer bir arkadaşı almaya gidiyor. Geldiklerine benim çıktığım iskele sular altında kalıyor. Başka yerden çıkmak zorunda kalıyorlar. Etraf dönüşe hazırlanan teknelerle dolu. Günü birliğine adacıklara gelenler geri dönüyorlar. Zaten hava da kararmaya başlıyor. Tekneye dönüyoruz. Tekneyi iyice sağlamlıyoruz. Arkadaşlar bir kaç meze türü birşeyler hazırlamışlar. Beyaz şarap eşliğinde güneşi batırıyoruz. Tekne de her akşam bir kişi akşam yemeginden sorumlu oluyor. Bu akşamın menüsünde Balık, salata, ekmek yanında beyaz şarap var. Yemekten sonra güverte de kahve ve konyakla biraz gecenin sessizliğini dinliyoruz.

[attachment=4]

Hepimiz çok yorulmuşuz, yataklarımıza çekilip uykuya dalıyoruz.

Günün bilançosu 20 deniz mili.

Yelkenlimiz


Saint Malo Yat Limani


Illes Chaussey 1


Illes Chaussey 6


Rotamiz
 

Etiketler
Manş Denizinde Yelken Turu 2. Gün

2. Gün
Pazar, 23. 08. 2009; Iles Chaussey – Plateau Ecrehou


Sabah uyanınca güverteye çıkıyorum. Serin ancak güneşli bir hava var. Arkadaşlar da uyanıyorlar. Kahvaltıdan sonra Grande Ile adacığında bir tur atıyoruz. Lastık botla iki grup halinde karaya çıkıyoruz. Lastik botumuzu yukarılara doğru taşıyıp yüksek bir yere bağlıyoruz. Sular yükselmeye başladığı için alçak bir yere bağlarsak bir süre sonra botumuz sular altında kalacak ve tekneye geri dönemiyeceğiz.

[attachment=1]

Aslında adada pek görülecek bir şey yok gibi. Deniz feneri ziyaretçilere yasak, eski kilise kapalı, adadaki 150 yıllık kaleyı de pansiyona çevirmişler hiç havası kalmamış. Sadece etrafta tatil evi olarak kullanılan evlerde biraz hareket var. Yarım saat içinde adayı turluyoruz. Adada devamlı yaşayan bir kaç balıkçı aşlesi yar. Onlarda genel de metal kafeslerle yengeç avcılığı yapıyorlar.

[attachment=5]

Adadaki bir dükkandan posta kartı ve pul alıp evdekilere göndermek için postaya veriyoruz.
Pul aldığımız yerde herşey satılıyor ayni zamanda fırın kasap ve pastane. Tekneye dönüp yola çıkmak için hazırlıklara başlıyoruz.

Benim görevim açık denize çıkana kadar dümendeki arkadaşa navigasyon bilgilerini vermek. Haritada adacıklar, sığ bölgeler ve bu kayalıkların arasından kazasız çıkabilmek için izlenecek koridoru gösteren dubalar, gösteriliyor. Arkadaşa devamlı dümeni kaç derece ne tarafa kırması gerektiğini söylüyorum. Burada sadece pusula ile gitmek çok tehlikeli. Akıntı çok kuvvetli olduğu için pusuladan şaşmasanız bile akıntı tekneyi kendi yönüne kaydırdığı için korıdordan çıkabilirsiniz. Kayalara oturmanız işten bile değil. Her dubanın üzerinde numarası var ve numaralar deniz haritasında işaretli. Hangi dubanın teknenin hangi tarafında kalması gerektiğini devamlı kontrol etmek gerekiyor. Gittiğimiz su koridoru düz bir çizgi halinde değilde görünmeyen kayalıkların arasından giden bir labirent olduğu için rotanın devamlı değişmesi gerekiyor. Başarılı bir şekilde kayalıklardan çıkıyoruz.

[attachment=2]

Rotamız Jersey adasının kuzey batısında bulunan ve yine kayalıklardan oluşan Plateau Ecrehou.
Daha çok akıntının biraz da rüzgarın yardımıyla kuzeye doğru yol almaya başlıyoruz. Spinnaker yelkenini de açmamıza rağmen pek hızlı gittiğimiz söylenemez. Yolda bir yüzme molası veriyoruz. Bu mola duş almak için de ideal. Teknede 400 litre tatlı su var. Tekrar ne zaman su alabiliriz bilmediğimizden, denize dalıp sonra şampuanla her yerimizi yıkadıktan sonra, tekrar denize dalıyoruz. En sonunda da tatlı su ile hertarafımızı yıkıyoruz. Su aslında cok da sıcak degil 18 derece civarında.

İlerledikçe sisli bölgelerden geçmek zorunda kalıyoruz. Plateau Ecrehou ya ancak iyi bir görüş mesafesi ile girmek mümkün.Burası bir kayalıklar topluluğu, bazıları görünüyor, bazıları da hemen suyun altında. Ama biz yaklaştıkça sis dağılıyor ve güneşli bir havada hedefimize varıyoruz.

[attachment=3]

Burası İngiltere ye ait olduğundan tatilcilerin hemen hepsi Jersey adasından. Sabah ayrıldığımız adada Fransızca duyuluyordu burada da İngilizce. Tekneyi demirleyip dingi ile karaya çıkıyoruz. Sular büyük bir hızla gözle görülür şekilde çekiliyor. Navigasyon aleti ile daha sonra tekneyi oturtacağımız kumlu bir zemin bulup koordinatlarını alıyoruz. Adada bir tur atıyoruz. Hiç ağaç yok tamamı kayalıklardan oluşuyor. Bu arada akşam olmaya başlıyor. Tekneye dönüp yine herzaman olmazsa olmaz olan güneş batımıda teknede beyaz şarap keyfi başlıyor. Bu akşam yemekten sorumlu olan arkadaş mutfakta çalışmalarına başladı bile. Bu arada sular da iyice yükseldi. Mutfak faaliyetleri devam ederken bizde tekneyi daha önce koordinatlarını aldığımız noktaya götürüp demirliyoruz. Sabah kalktığımızda teknemiz kumda oturuyor olacak. Tekne bu tür denizler için özel yapılmış. Ağırlık tüm tabana yayıdığından ve yana devrilmemesi için her iki yanında destekleri olduğundan, sular çekildiğinde tekne yatmıyor.

[attachment=4]

Akşam yemeğinde Mozarella peynirli domates salatası, Curry soslu tavuk ve pilav var. Tatlı olarak da çikolatalı ve kaymaklı konserve yarım armut var. Kahve ve Konyaktan sonra uyku saati geliyor. Hayli ilginç ve güzel bir gün geçirdik.

Plateau Ecrehou 2


Lastik bot yukari cekiliyor


Illes Chaussey 3


Plateau Ecrehou 1


EeeTuvalet nerdeydi
 


Manş Denizinde Yelken Turu 3. Gün

3. Gün
Pazartesi, 24. 08.2009; Plateau Ecrhou – Island of Sark


Hava aydınlanmadan bir saat önce uyanıyoruz. Sular 1,5 saat önce çekilmiş. Teknemiz kumların üzerinde oturuyor. Merdivenden kumlara iniyoruz. Hava aydınlanmaya başlıyor. Tüm gökyüzü kızıla boyanmış, harika bir görüntü var. Adacıkta gezintiye çıkıyoruz ama acele etmemiz lazım. Sular gelmeye başladı bile.

[attachment=1]

Etrafta martı çığlıklarından başka bir ses duyulmuyor. Adanın ertafını dolaşıyorum. Kimi yerler kumluk kimi yerlerse kayalık. Çukur kalan yerlerdeki su birikintilerinin içinde küçük balıklar var. Baziları da bu su birikintilerini bulamamışlar. Onlarda martılara kahvaltı oluyorlar.

Tekneye geri dönüyorum. Daha yüzmüyor ancak etrafı sularla dolmuş bile. 5, 6 metrelik bir mesafeyi dizlerime kadar gelen suların içinde giderek tekneye tırmanıyorum. Biraz daha geç kalsam tekneye yüzmem gerekecek.

Saat 9 a doğru kayalıkların üzerinde yeteri kadar su var. Yola çıkabilliriz. Bugünkü rotamız Guernsey adasının hemen yakınında bulunan Sark adacığı. Kanal adalarında yaşayan yada yaşamış insanların dediklerine göre Sark adası bu adaların içinde en güzel olanı.

[attachment=3]

Öğleden sonra adaya geldiğimizde suların iyice çekilmiş olduğunu görüyoruz. Sular geldinde bot sularla birlikte yükselebilsin diye dingi yi hayli uzun bir halat ile bağlıyoruz. Bir demir merdiven yardımıyla kayalıklara tırmanıyoruz. Bizim dingi tekneye ikinci grup arkadaşları almak için geri dönerken yakınımızdaki hollanda bayraklı bir tekneden üç kişilik bir grup dıngilerinden demir merdivenlere çıkmaya uğraşıyor.
Dalgaların azizliğine uğruyorlar. Dingi devriliyor. Tabii hepsi sırıl sıklam islanıyorlar. Tekrar dingiye binip teknelerine geri dönmekten başka çareleri kalmıyor. Bizde kayalıkların üzerinden bu komık olayı seyredip gülüyoruz.

[attachment=2]

Adada ilk önce turizim bürosunu ziyaret ediyoruz. Turizim bürosu ayni zamanda bir yerde adanın müzesi de. Burada ada hakkında bilgiler, eski fotoğraflar ve İngiliz sarayıyla yapılan eski yazışmalaradan örnekler sergileniyor. 5.5 kilometrekarelik bu ada dördüncü büyük kanal adası ve üzerinde 700 kişi yaşıyor. Bu adada hala ortaçağdan kalma feodal bir sistem uygulanıyor. Ada halkı resmen adanın sahibi olan asil ailenin sorumluluğunda. Demokratik haklar adanın sahibi olan asil aile tarafından adada yaşıyanlar için kullanılıyor. Ada yaşıyanları bu ailenin koruması altında ve bunun için bu aileye ya hizmetleri yada ürettiklerinde pay vermek zorunda. Yani bir nevi yarıcılık.

[attachment=4]

Turizim bu adada tarımın yanında en çok gelir getiren ugraş. Yaz aylarında adanın nufusu 1000 kadar çıkıyor.Adada otomobil, asfalt yol ve sokak lambaları yok. Sadece bir kaç traktor var. İlginç olanı uçakların ada üzerinden uçması yasak.

Adanın içinde dolaşırken bazı ev sahiplerinin bahçelerine bir kaç masa koyup içecekler sattıklarını görüyoruz. Böyle bir evin bahçesinde bira içip dinleniyoruz. Adanın merkezi en yüksek noktasında iki banka şubesı, küçük bir pansiyon ve bir bakkal dikkanı var. Tam tipik bir İngiliz köyü.

[attachment=5]

Adada gezinirken dalgaların azizligine uğrayan hollandalıları görüyoruz. Arkadaşın biri suya düştüklerinde fotoğraflarını çekmiş, onlara da gösteriyor. Hep beraber gülüyoruz.

Tekrar tekneye dönüyoruz.

Kumda oturuyoruz


Dikkat suya dsme tehlikesi


700 kisilik ada


Limanda sularin cekilmis hali


Sark adasi evleri
 

Ynt: Manş Denizinde Yelken Turu 3. Gün

Rıdvan bey Manş denizindeki yelken turunuzu bir solukta okudum. Benim için güzel bir hayal olan bu hobinizi gerçekleştirdiğiniz için sizi kutluyorum. Bu macerayı bizimle paylaştığınız için de sizlere sonsuz teşekkür ediyorum. Sanırım yazınızın devamı gelecek. Merakla bekliyorum...
 



Ynt: Manş Denizinde Yelken Turu 3. Gün

Merhaba Rıdvan Bey,
Yazınızı bir solukta okudum. Daha çok fotoğraf ve daha uzun anlatımlar bekliyoruz.
Pruvanız neta, rüzgarınız kolayına olsun.
 


Ynt: Manş Denizinde Yelken Turu (English Channel)

Ridvan Filiz' Alıntı:
Ben İsviçre de yaşayan bir yelken meraklısı olarak, Türkiye de açık deniz ehliyeti nasıl elde edilir bilmiyorum. Isviçre de ilk teori ve pratik sınavlarından sonra göllerde yelkenli kullanma ehlıyeti alıyorsunuz. İkinci aşama da üç aylık bir eğitimle Navigation, Harita kullanımı, Meteoroloji, Su akıntıları, gel-gitler, telsiz kullanımı, ,ilk yardım ve teknede yaşam konularında bilgileniyor ve yarım gün süren bir yazılı sınava giriy[orsunuz. Eğer bu sınavı kazanırsanız açık denizlerde ehliyetli bir skipper nezaretinde 1,000 deniz mili yelken tecrübesi kazanmaniz gerekiyor. Tüm bu islemleri tamamladığınızda açık deniz yelken ehliyetini sahibi oluyorsunuz. Ben tüm bu işlemleri yaptım toplam 920 deniz mili seyahat ettim. Bu yaz bir aksilik olmazssa ehliyetimi alacağım.




Türkiyede duyduğum kadarı ile "yat kaptanı" yeterliliği almanız gerekiyor. Bunun düzenlenen ve teorik dersler verilen kurslar var. Kurs sonrası "gemi adamlar sınav merkezi (GASM)" nin düzenlediği yazılı sınavı geçip belge almanız gerekiyor
 

Ynt: Manş Denizinde Yelken Turu (English Channel)

4. Gün
Salı, 24. 08.2009; Island of Sark – St. Helier/Jersey

Gece hayli çalkantılı geçiyor. Tekneyı demirlediğimiz koy denize doğru oldukça korumasız ve ada, denizin bittiği yerden yaklaşık 50 metrelik bir düz duvar şeklinde yükseliyor. Denizden gelen yüksek dalgalar önce gelirken bizi bir sallıyor sonrada duvara çarpıp geri dönerken.

[attachment=1]

Sabah 5 de uyanıp, ufak bir kahvaltı yapıyoruz. Sonra daha saat 6 olmadan adanın bir kaç mil dişina çıkıp yelkenleri açabilmek için motoru çalıştırıyoruz. Hava daha yeni aydınlanıyor. Bu alaca karanlıkta kayalıklara dikkat etmek gerekiyor. Kimimiz navigasyonun başında kimimiz de çıplak gözle etrafı gözliyerek dümendeki arkadaşa yardımcı oluyoruz.

[attachment=2]

Adanın dışında bizi Beaufort ölçeğine sına göre yaklaşık 5 kuvvetinde batıdan esen bir rüzgar karşılıyor. (20 Knot) Bir çok defalar rüzgarın hızı ve kuvveti terimleri birbirine karıştırılıyor yada yanlış kullanılıyor. Genelde Rüzgarın hızı Knot ile kuvveti ise Amiral Francis Beaufort adıyla isimlendirilen bir ölçekle telaffuz ediliyor. (Bu sistemi Amiral Francis Beaufort bulmamış sadece o savaş gemilerinde uyguladığı için onun ismiyle adlandırılmış)

Sabah saatlerindeki akıntının yönü de bizim için ideal. Bu iki önemli faktörün biraraya gelmesi ile bugünkü rotamız olan Jersey adasına yapacağımız yolculuğun hayli keyifli geçeceği belli oluyor.

[attachment=3]

Jersey adasında bugün hayli yoğun bir programımız olacak. Teknedeki arkadaşların benim haricimde hepsi İsviçrenin en büyük bankası olan UBS de çalışıyorlar. UBS bankası Isviçre dışında gerçekleştirdiği tüm transaksiyonları Jersey adası üzerinden gerçekleştiriyor. Bu nedenle adadaki şubelerinde yaklaşık 200 kişi çalışıyor. Yani bu 200 kişilik banka personelinin aklımızdaki klasik banka şubeleri gibi bir yerde çalıştıkları düşünülmesin. Bir iş merkezinin 5. Katında çalışıyorlar ve burasının bir banka olduğu sadece girişteki küçük bir tabeladan anlaşılıyor. Teknedeki arkadaşlardan bazıları şu anda Jersey şubesinde görevli olan arkadaşlarla birlikte çalışmışlar. Dün akşam Sarg adasından onlara telefon ederek geleceğimizi bildirdik.

[attachment=4]

Saat 10 sularında St. Helier limanına yaklaşıyoruz. Limana giriş için ticari gemiler tarafından pek kullanılmıyan ‚Western Entrance‘ yi kullanıyoruz. Dubalarla geyet iyi bir şekilde işaretlenmiş ve hiç bir problemle karşılaşmadan limanda teknemizi bağlıyoruz. Arkadaşlara telefon edip geldiğimizi bildirip duş almak için yat limanının tesislerine gidiyoruz. Bir arkadaşımız da St. Helıer Liman bürosuna teknenın kayıt işlemlerini yaptırmak için gidiyor(Liman harcı 33 Euro günlük). Tekrar tüm konforuyla bir yat limanında olmak harika bir duygu.

[attachment=5]

OVNI 35


Harita ve Navigation


Jersey St Helier


Denizfeneri Le Corbiere Jersey


Jersey
 

Ynt: Manş Denizinde Yelken Turu (English Channel)

Yat limanı girişinde bizi bekliyen üç arkadaşla buluşuyoruz. Özellikle görmek istediğmiz bir yerin olup olmadığını soruyorlar. Onlar bir program hazırlamışlar zaten, bizde bizi nelerin beklediğininin merakıyla programı onlara bırakıyoruz. Arabalara doluşuyoruz.

[attachment=2]

İlk durağımız Le Corbiere deniz feneri. 1874 yılında inşa edilmiş olan İngiliz adalarının bu ilk feneri Jerseyın belki de en çok ziyaret edilen yerlerinden biri. Fener bir kayalığın üzerine inşa edilmiş. Sadece suların çekilmiş olduğu zamanlarda fenere giden beton tol açığa çıkıyor. Sular gelmeye başladığında otomaik olarak bir siren sesi sizi geri dönmeniz için uyarıyor. Yıllar önce fenere gelmek istiyen bir kadın suların geldiğini görmesine rağmen geri dönmeyince sulara kapılmış, fenerden kadının mücadelesini görüp kurtarmak için giden fener bekçiside kadınla beraber boğulmuş. Bu olaydan sonra bu tür bir yöntem uygulamaya koymuşlar.

[attachment=1]

Şansımız var sular tamamen çekilmek üzere. Birazdan yol iyice ortaya çıkacak. Park yerinden yola doğru yürürken bir arabada dondurma sattıklarını görüyoruz. Bir arkadaş hepimize dondurma ısmarlıyor. Satıcı dondurmalarımızı yerken dikkat etmemizi, martıların dondurmaları çaldıklarını söylüyor. Biz gülüşürken martının birtanesi bir pike yapıyor, bir çığlık ve bize dondurmaları ısmarlıyan hanım arkadaşın elinde dondurmanın sadece külahı kalıyor. Daha çok gülmeye başlıyoruz. Sabah St. Helıer e gelirken bu fenerin önünden geçtik ancak denizden bukadar heybetli görünmüyordu.

[attachment=3]

Jersey de alışık olmadığımız bir sürü yeni şey öğreniyoruz. Örneğin hafta sonunda plaja gitmek istiyorsunuz. Gidilecek saaatler gel git olaylarına endeksli olarak ayarlanıyması gerekiyor. Yosa ya gittiğiniz saatte su yada plaj olmayabilir. Gelgitlerin saati hergün değiştiği için plajların saatleri de değişiyor. Tüm vapur seferleride ayni şekilde.

Jersey ne Birleşik İngiliz Krallığına ait değil ve İngiliz parlementosundan bağımsız bir parlementosu var. Ancak
Kraliyete bağlı (ingilizce crown dependency). Kendi parası ve hükümeti var. Avrupa birliğinin de dışında. Bu nedenle Vergi sistemlerini herşeydeb bağımsız olarak kendi çıkarlarına göre kuruyorlar. Herhalde 90,000 nufuslu adada 200 tane Internatıonal olarak faaliyet gösteren yatırım firmasının olmasının sebebi de bu.

[attachment=4]

Lisan olarak genellikle İngilizce konuşulmasına karşın İngilizce Fransızca karışımı bir lisan olan Jersey-French veya Jèrriais da var.

[attachment=5]

Akşam yemeğinde sonra grubun yarısı Jerseyin Pub larına bir göz atmak istiyor. İlk gittiğimiz Pub ta Ingiltereden getirilmiş konserve olmamış 8 farklı bira olduğunu öğreniyoruz. Tabii ki bu biralarda soda tadını veren asit yok. Bu nedenle başta tatlarına biraz alışmak gerekiyor. İkinci Pub da yine özel yapım büyük cam sürahiler de duran çeşitli votkalar var. Ben üçüncü Pub da neler olduğuna bakmaktan vaz geçiyorum Tekneye dönüyorum. Saat de 23,00 oldu. İki arkadaş adada çalışan aradaşlarla Pub teftişine devam ediyorlar.

Limana gelince yarınki hava rapaoruna bir bakıyorum. 6 – 7 (25 . 33 Knot) şiddetinde Güneyden esen bir rüzgardan bahsediliyor. Haydi hayırlısı.

Denizfeneri Le Corbiere Jersey 1


Jersey de bira keyfi


Denizfeneri Le Corbiere Jersey 2


St Helier Jersey


Limanda tekneler 2
 




Ynt: Manş Denizinde Yelken Turu (English Channel)

Harika bir deneyim olmuş... Hep med-cezir olan bir yerde demirlemeyi ya da barınmayı deneyimlemek istemişimdir. Kayalıkların üzerindeki toilet tabelası harikaydı... :smiley:

Resimlerdeki St.Heller limanında da tüm tekneler asker sırası gibi...acaba orada da bu durum med-cezirdenmi kaynaklanıyor? Yani o foto cezir fotosumu?

Umarım sizden daha çooooook seyir fotosu görürüz. :smiley:
 


Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,430
Mesajlar
1,517,886
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst