Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan icmimarolgun Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 35
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 130,969

icmimarolgun

Yeni Üye
Mesajlar
19
Tepkime Puanı
0
Merhaba arkadaşlar. Ben Kayak, Treking, Rafting ile ilgilenmekle beraber en başta bir bisikletçiyim. Bisiklet giyimi ile ilgili ürün bulmak Türkiye'de gerçekten zor. Bir şekilde Outdoor ürünlerinden yerine göre dağcılık, yerine göre Motor sporları vb. ürünleri uyduruyoruz artık. Kısaca hemen konuma geçmek istiyorum.

Çok terleyen birisiyim ve Campus, Quechua, Tchibo, Adidas Softshell gibi markalar denedim. Yakın bir zamanda kış turuna çıkacağım ve içlik, polar ve teknik mont gibi malzemeler almam gerekiyor. Alacağım Marmot, Northface, Marrel gibi markalar her zaman işlevlerini iyi yaparlar mı? Kış turlarında terlediğim zaman buharı en iyi şekilde atarak benim her daim kuru kalmamı sağlarlar mı? Tchibo'dan alacağım 60 liralık bir içlik yerine 169 liraya alacağım bir Nike Pro içlik işlevini mükemmel yerine getirebilir mi yoksa orta halli markalarla (Campus, Quechua, Tchibo ürünleri vb.) aralarında bu rakam farklarını ödememi gerektirecek kadar bir performans farkı göremez miyim?

İçlik yada Termal'in yanı sıra şu an asıl meselem Mont. Evladiyelik bir teknik mont alıp gerçekten işini iyi yapmasını istiyorum ve terlediğim zaman montun içinin ıslak kalmasını istemiyorum. Bu durum (ıslaklık) kaçınılmaz mıdır, yoksa gerçekten üst düzey markalar işe yarıyor mu? Bisiklet turlarında örneğin biryerde yemek için durduğum zaman mekanda Montu'mu ters bir şekilde sermeme rağmen bazen 1-2 saate kadar kurumuyor. Tekrar yola çıkarken orta katmanı değiştirsem de montu ıslak halde giymem gerekiyor maalesef. Şimdi ben almışken 1000 liralık bir Northface Gore-tex Summit serisi bir mont almalı mıyım diye düşünüyorum? Böyle bir mont teri sağlam bir şekilde savuşturarak beni kuru tutabilir mi? Yada 3 in 1 denilen Polarlı modeller daha mı mantıklı bir seçim olur. Yorumlarınıza ve verdiğiniz bilgilere göre paraya kıyacağım :smiley:

Not: Bu arada The North Face'nin gerçek Türkiye Distribütörü neresi bilen var mı? Fantomspor var ama hiçbirşey yok, Hakel Outdooru ise çözemedim. Örneğin Husky'nin gerçek TR Dstibütörü Meydan Av. The North Face muallakta sanki?

Son olarakta ismini şu an vermiyim yarın arayacağım, bir siteden Marrel Mountain Kick model ayakkabı aldım. Alttaki açıklamalarda Gore-tex olduğu yazıyordu. Kullandıktan bir süre sonra kıllandım ve siteye tekrar göz attım, bilgiler kısmındaki yazıları değiştirmişler. Gore-tex falan değil sıradan şeyler yazıyor. Marrel'in bu model ayakkabısı Gore-tex mi yada Gore-tex özellikleri gösterebilecek kadar iyi mi?

Teşekkürler, iyi forumlar dilerim...
 

Etiketler
Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Merhaba,

Hiçbir marka veya ürün size terlememeyi garanti edemez. Sadece iyi markaların daha dayanıklı olduğunu ve kullanılan ürünlerin daha sıkı bir kalite kontrol'den geçtiğini söyleyebiliriz.

Yoksa Adidas Gore-Tex ile Marmot arası fark yoktur. Farkı yaratan Gore-Tex Classic, XCR, Performance, Pro gibi membranın/ iç kısmın kendisi ve dış kumaşın/dokumanın dayanıklılığıdır.

Adidas soft-shell ile Marmot soft-shell arasında dış kısmının sürtünmeye dayanıklılık farkı olarak gösterilebilir. Ancak bu oran üründen ürüne çok değişmektedir.

Örnek olarak yaz dağcılığı soft-shell'i ve teknik tırmanış soft shell'i ile kayak soft-shell'i çok farklıdır.

İçlikte de aynı durum. Nike içlikler çok aktif sporlara uygundur ama aynı fiyattaki Millet içlik çok kalındır ve kış dağcılığı için çok uygundur. Aynı zamanda da o kalınlığına rağmen çok ama çok az terletir.

Terlemenizi çözmenin ilk adımı sporunuza göre en iyi içliği satın almaktan geçer.

Millet ve Marmot öneririm. Millet için maceracumhuriyetine bakabilirsiniz. Vermiş olduğum örnekten daha ince ve aktifsporlara uygun olan içlikleri de vardır. Carline Max, Plus tarzı isimleri vardır.

Performans farkını termaal içlikte çok ciddi görürsünüz, özellikle marmot ve millet görmeden içlik almayın. Columbia Nike gibi içliklerden ilk başta uzak durun, paralarının hakkını işçilikte vermezler.

Aynı örnek 750 liralık Jack Wolfskin mont satılması gibidir. Bu fiyata teknik bir North Face ceket alabilirsiniz. North Face'ler için atlas ve everest outdooru deneyin önce. Nakitte indirim yaparlar. Ana dist. İzmir'de sanırım. Ama north face türkiye diye de bir mağazaları olduğunu hatırlıyorum Beşiktaş'ta.

Evladiyelik mont istiyorsanız ve katman giyinme hoşunuza gidiyorsa sadece dış kat alın, içine istediğiniz poları giyin.

Yoksa 3-in-1 diye tabir edilen, içinde poları olan ve gerektiğinde fermuarıyla sökülen modellere bakın. Türkiye için North Face ve Millet rahat bulabilecekleriniz. Beden sorun olmazsa Yurtdışından Mammut getirtmeyi düşünün. Columbia-Jack Wolfskin vs. markalardan önce uzak durun. Seçeneksiz kalırsanız değerlendirin.

Gore-Tex yazmıyor o botta. Zaten çok düşük konçlu bir model ancak su geçirmez olabilir. Nefes alabilirliği yok. İçinde membran yok çünkü.

Başka bir şey sormak isterseniz link,isim detay vs. verebilirim ( Yurtdışı siparişe kadar )

İyi sporlar :smiley:
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Kayak veya snowboarda amaçlı üretilmiş montlara da bir göz atmanız iyi olabilir aslında. Neticede bu ürünler karda fiziksel aktivite amaçlı üretildikleri için su geçirmeme ve teri dışarı atma özelliklerine sahiptirler.
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Ohzman teşekkür ederim.

Ben kıyafetleri en çok bisiklet üzerinde kullanacağım. Bunun yanında belli aralıklarla Kayak yaparken ve ardından doğal olarak günlük kullanım geliyor. Aklımda Marmot ve North Face var. Aslına bakılırsa tek istediğim buhar atma değeri yüksek olması ve su geçirmemesi, koltuk altı fermuarlarının olması. Başlığı geçirdiğim zamanda da sağa sola bakmamı engellemeyecek yapıda bir başlık olması. Bu cumartesi ürünü almayı planlıyorum. Net kararımı vermem için model olarak yardımcı olursanız sevinirim.

İçlik noktasında sadece merak ettiğim şu Tchibo ürünü iş görür mü? Fiyatın yüksek olması ve Patentli bazı isimleri göstermesi güvenilir mi sizce?

Son olarak ayakkabı ile ilgili yanıltıcı bir ifade olduğunu kabul edip değiştirmeme olanak tanıdılar.

Bana bu 3 ayakkabıyı önerdiler. Bisiklette kullanacağım ve su geçirmemesini ve sıcak tutmasını istiyorum. Bu sitede önerebileceğiniz bu anlamda bir ayakkabı var mı? Site Salomon'da satıyor. Salomon mu Marrel mi bu da ayrı bir konu tabii :smiley:

http://www.spxshop.com/?urun-32525-MOAB-GORE-TEX.html

http://www.spxshop.com/?urun-30742-WATERPRO-MAIPO.html

http://www.spxshop.com/?urun-28165-MOAB-MID-GORE-TEX.html

Teşekkürler...
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

icmimarolgun ,
Uzun zaman dağcılık, dağ rehberliği ve doğa sporları ile ilgi işler yapmış , antreman olarak da koşu ve bisiklet sporlarına bulaşmış, elinden bir çok malzeme geçmiş, alım satımını yapmış, farklı model ve markaları kullanmış, ecnebilerin gear junkie veya gear head dediği türden malzeme konusunda takıntılı ve sizin gibi çok terleyen biri olarak kısaca;

Özellikle bisiklette terlemeyi azaltmak istiyorsanız hardshell yani Gore-Tex, event vs... su geçirmez ceketlere değil softshell kumaşlara yönelmeniz lazım. Genel kural : Su geçirmiyorsa soluması kötüdür.

Gore-Tex her iklim koşulunda başarı gösterebilen bir membran değil. Özellikle nemli, sıcak , hafif - orta soğuk bir iklimde sürüş yapacaksanız hiç bir zaman tam verim alamazsınız. Gore-Tex' de su buharı giysinin iç çeperine gelince yoğunlaşır ve moleküler seviyede poliüretan ile birleşerek dış çepere transfer edilir, yani Gore-Tex sürekli nefes alan geçirgen bir katman değil. Üstünkörü açıklamak gerekirse çalışması için sizin terlemeye başlamanız ayrıca dış ortam nem ve sıcaklığının belli seviyelerde olması lazım. (Mesela çok nemli ortamlarda goretex soluma adına bir işe yaramaz). Kısaca siz içeriden ıslanmaya başlamadan once madde transferi yapılamaz, ceketiniz nefes almaya başladığında siz çoktan rahatsız edici seviyede terlemiş olursunuz . Önceliğiniz soluma ise Gore-Tex ceketi sürekli bir dış katman olarak değil çok yağışlı durumlar için acil durum giysisi olarak çantanızda tutun.

Gore-Tex için en uygun kullanım yeri kış dağcılığıdır. Sadece soluma açısından bakarsak özellikle koşu ve bisiklette oldukça yetersiz kalmakta. Örneğin Ankara da kışın akşam -15 e varan koşullarda yaptığım uzun koşularda altına sadece iyi bir ılıman iklim içliği giyilmiş ve havalandırmaları açık hiçbir Gore-Tex ceket yeterli soluma gösteremedi. Keza yine kış bisiklet sürüşlerinde Gore-Tex ceket ve amaca uygun iyi bir softshell arasında hatırı sayılır ıslaklık farkı oluyor. (Cardio antremanlarımda denediklerim : goretex paclite, proshell, klasik 2l gore, 3l gore, xcr, dt conduit. Markalar : Mountain hardwear, north face, arcteryx , lino .) Bisiklet gibi yoğun cardio aktivitelerinde dış katman olarak rüzgar kesen, daha iyi soluyan windstopper softshellere yönelin. Unutmayın, softshelller su geçirmez değil, suya dayanıklı ve dikişleri bantsız (üreticilerin kendi kullandıkları bantları saymıyorum, gore tipi bantları kastediyorum), onları daha "soluyabilir yapan da bu . Yoğun yağış için ek bir dış katmana ihtiyacınız olacak.

Softshell denilen dış katmanlar çeşit çeşit, aynı markanın bile alpin tırmanış için ayrı , dur kalklı uzun trekkingler için ayrı bisiklet ve koşu gibi aktif cardio faaliyetleri için ayrı modelleri var. Farkları kesim, havalandırma ,kullanılan kumaşlar ve bu kumaşların konuşlandırıldığı bölgeler. Ülkemizde softshell adı altında satılan çoğu teknik ceketin bu adlandırmanın hakkını veremediğini belirteyim. Mümkünse yurtdışından iyi markalı (eğer maddi durumunuz elveriyorsa arcteryx, norrona, mammut veya haglöfs) bir ceket getirtin, buradan alacaksanız ve soluma ön planda ise north face cypher hybrid modelini öneririm. Özellikle bisiklet ve koşu için en iyi verim aldığım ceketlerden. Bunun sebebi göğüs sırt gibi bölgelerde windstopper kulanılırken koltuk altı gibi sıcak noktalarda çok hafif ve 10 cfm rüzgar geçirgenliğe sahip apex türü kumaş kullanılması, eksi yönü tam bir aktif kullanım ceketi, yani devamlı hareket etmiyorsanız soğuk iklime uygun değil, içinize kalın bir midlayer giyerseniz başka. Softshell olarak kesinlikle bilinmedik kumaşlarla yapılmış ortalama veya yerli markalara yönelmeyin. Onların sadece adı softshell. Tercih edeceğiniz kumaşlar Gore, Polartec firmalarının softsheller için ürettikleri varyasyonlar olmalı. (Windstopper, Power Shield vs...)

İçlik oldukça önemli bir konu. Aynı softshell gibi farklı kullanım alanları için farklı kumaş ve kesimleri var. Alacağınız herhangi bir içlik (markası ne olursa olsun) eğer yapacağınız faliyete uygun değilse işinize yaramayacaktır. Burada marka bayağı fark ediyor. Mümkünse millet gibi bir markaya 140 - 130 ytl yatırmadan once özellikle İngiliz alışveriş sitelerine göz gezdirin, aynı paraya (şu ara yaklaşan yılbaşı nedeni ile daha ucuza ) arcteryx gibi sektördeki liderlerin kendini kanıtlamış içliklerini veya Icebreaker; Patagonia gibi içlik konusunda en iyi markaları alabilirsiniz. Bunun dışında artık Türkiye' de Patagonia içlik bulunabiliyor, mesela Patagonia r1 yurtdışında özellikle alpinistler arasında efsanedir (fakat soğuk iklim, dur kalklı aktivite içliği olduğundan bir bisikletçiye çok uygun değil), Tchibo dan uzak durun, quecha' nın (decathlon) kötü içlikleri olduğu gibi fiyat performans olarak inanılmaz başarılı modelleri de var. (2000'lerin başında Aladağlar' da rehberliğini yaptığım decathlon'da önemli pozisyona sahip bir Fransız salomon vs gibi markalar için fason olarak üretim yaptıklarını ve bazı modelleri (aynı kalite ile) kendi markaları ile sattıklarını söylemişti. Hala bu şekilde olduğunu zannetmiyorum, bayağı zaman geçti fakat decathlon'da bazen fiyatına gore kaliteli malzemeye rastlamak mümkün. )


Evladiyelik bir teknik ceket istiyorsam ve 1000 ytl gibi bir para bayılmayı düşünüyorsam ilk olarak yurtdışı siteleri gözden geçiririm. Ayrıca bakacağım son markalardan biri north face olur. North face vakti zamanında inanılmaz iyi bir markaydı, hatta efsane idi, 2003 gibi el değiştirip perakende giysi üreticisi Vanity Fair'e satıldı .(Vf nin spor ile alakası yoktur, wrangler, lee gibi kotları üreten, sokak modası ile ilgili bir firma.) Bu olay sonrası North face'i north face yapan aynı zamanda tırmanıcı olan bir grup ayrılıp mountain hardwear'e geçti. Vf ye satılması ile north face bir anda kalite olarak düşüşe geçti ve Vf'nin yeni satış politikası ile tırmanıcı - sporcu olan tüketici kitlesi yerine ana hedef beyaz yakalı, paralı ofis çalışanları oldu. Bu noktadan sonra north face için Purple label adı altında tanınmış moda tasarımcıları ile beraber sokak modasına yönelik yaptığı koleksiyonlar daha fazla para getirdiği için köklerini oluşturan doğa sporlarının önüne geçmeye başladı.

North face şu an ülkemizdeki imajının aksine yurtdışında tırmanışcılar tarafından fiyatına ve rakiplerine gore oldukça kalitesiz oluşu, ayrıca bizim apaçi ve tikilerin ecnebi versiyonlarının (hayatlarında görebilecekleri en yüksek rakım yürüyen merdivenle çıktıkları alışveriş merkezinlerindeki en üst kat olan bir güruhun) north face'i fiyat etiketi ve 10 metreden seçilebilen kocaman logosu yüzünden bir statü simgesi olarak forma gibi giymelerinden dolayı yerden yere vurulmakta ve tercih edilmemekte. Değişen kalite yönünden bir örnek ; north face' in north face olduğu zamanlarda (1996) aldığım polar alt , üst ve nuptse 18 senedir taş gibi dururken ( ki bir çok faliyet gördüler, ayrıca kullanmadığım zamanlarda ödünç verdiğim arkadaşlarım sayesinde benim belki de ömrüm boyunca gidemeyeceğim yerleri dağları gördüler) 2 sene once aldığım ve hiç bir faliyet görmemiş bir polar ve softshell sadece günlük kullanım ve bisiklet antremanlarında ağzını burnunu yamultmaya başladı.

Kesim konusuna hiç girmiyorum, sözde teknik giysileri bile artık north face 'in yeni kullanıcı kitlesi olan 100 kiloluk, göbekli, etiket düşkünlerine gore. Detaylara önem vermiyorlar. Bazı hardshelllerinde fırtına başlığı hem kasklı hem kasksız kullanım için sorunlu. Fermuar yerleştirmeleri hatalı, sırt çantası ile rahat kullanamıyorsunuz. Dağcılar için değilde hayatında sırt çantası takmayacak yeni kullanıcı kitlesi için yapılmış. Katmanlarla giyilmeyecek, sözde atletik kesim aktif spor giysileri bile spor ile alakası olamayan şişman amerikalılar için üretilmiş Eğer fazla kilonuz yoksa, içinde yüzüyorsunuz, bel kısmı gereğinden fazla geniş, vs....

Tnf' nin 3in 1 ceketlerden ise kesinlikle uzak durun. Geçmişten beri north face'nin en kalitesiz ürün gamını oluşturur. hiç bir seriye dahil değildir(summit , flight cryptic) , özellikle spor yapmayacak güruh için şehir kullanımı için üretilmiştir. Eskiden north face bunları mağazasına bile koymazdı, sadece outletlerinde bulabilirdiniz.

North face artık bir doğa sporları markası değil , bebek giysi ve tulumlarından ugg benzeri kadın ayakkabılarına kadar geniş bir yelpazede giyecek üretimi yapan bir giyim markası. Yani north face den alacağınız her şey doğa sporlarına uygun diye bir kaide yok.

Eğer teknik ceket için 1000 ytl gibi bir fiyatı gözden çıkardıysanız ve yurtdışından getirtme imkanınız var ise bakmanız gereken markalar kalite sıralamasına göre,

1- Arcteryx , Norrona . Kayak ve snowboard için Peak performance
( Üç markada ülkemizde bilinmiyor, özellikle arcteryx yurtdışında bir efsane, gelmiş geçmiş en iyi outdoor giysi üreticisi olarak kabul edenler var, alpha sv yapılmış en iyi goretex ceket olarak görülüyor , dağcılar , outdoor sporları ile ilgilenenler dışında bir çok ülkenin özel kuvvetleri (bizdeki bordo berelilerin karşılığı) kalitesi sağlamlığı dayanıklılığı gibi sebeplerden ötürü özellikle arcteryx kullanıyor. Hatta arcteryx onlar için leaf adı altında taktik kullanıma yönelik kamuflaj desenli , vucut zırhı , hücum ceketi vs ile kulanılabilecek bir seri üretmeye başladı . Amerika ve Kanada özel birlikleri (spec ops) dışında son yıllarda özellikle Norveç, İsveç gibi kuzey Avrupa ülkeleri özel askeri birlikleri ve arama kurtarma takımları kutup bölgesi operasyonları için arcteryx kullanmaya başladı. ) Kanadalı Arcteryx geçen bir iki seneye kadar Çin' de üretim yapmayan tek outdoor firmasıydı. Salomon ' a satılınca bazı modellerini Kanada yerine Çin'de üretmeye başladı, daha once norrona ve mammut' a benzeyen fonksiyonel , fit mükemmel kesimleri de malesef biraz daha genişleyip daha Amerikalı oldu. Arcteryx ülkemizde kısmen ufak bir guruh olarak bilinsede bence her zaman en iyi giyim malzemelerini üreten kuzey Avrupa 'dan norrona'yı kimse bilmiyor. Fiyat olarak malesef arcteryx'den bile daha tuzlu olan bu firmanın inanılmaz ceketleri var.

Arcteryx'in dağcılık dışında bahsettiğim leaf serisi ve kullanımı ile ilgili örnek;

http://soldiersystems.net/2012/05/01/arcteryx-gear-protects-norwegian-sf-during-sar/
http://badassdadgearreview.blogspot.com/2012/08/bad-gear-arcteryx-leaf-alpha-jacket.html
http://www.militarymorons.com/gear/clothes.3.html

2- Haglöfs, Mammut

3-Rab, Mountain equipment, OR (outdoor research)

4- Patagonia, Mountain hardwear, Montagne , Marmot, (Malesef mountain hardwear sözde doğa sporları malzeme üreticisi Columbia tarafından satın alındı ve kalitesi düştü)



ayakkabı konusunda verdiğiniz üç örnekte özellikle bisiklet için alakasız seçenekler, eğer seçenekleriniz sadece spx mağazasındakiler ile sınırlı ise seçiminizi gore-texli bir salomondan yana kullanın ve spx çalışanlarının yönlendirmesine sakın ama sakın kulak asmayın. ayakkabı çok uzun bir konu özellikle bisiklet için yapılmamış ama hem bisiklet hem de yürüyüş için bir model almayı düşünüyorsanız. ayrıca kış sürüşü için bir ayakkabı kılıfına ihtiyacıınz olacak (normal ayakkabı ile süreceğinizden spd için özel yapılanlardan değil yüksek irtifa tozluğu gibi kapalı ve dayanıklı olanlarından.)
 



Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Arc'teyx'in cold weather termal içlikleri ne kadar iyi merak ettim şu an.

Marmot, Millet, Mammut arasında en düzgün olan ( hepsinin en kalın modellerini karşılaştırdığımızda ) Millet Carline Thermal Max Zip idi.

Nedeni de Power Dry + Power Stretch kullanıyor olmasıydı. İç yapısı da soft double-plaited / yumuşak çift örgü denilen ekstra katman şeklinde gözüküyordu. Sanırım Arc'teryx de aynı yapıda bir içe sahip.

Şu 3 marka arasında kullandığım en iyisi Millet idi, parayı çöpe atmak olarak kabul etmek şu an zor geliyor söylediğiniz yorumda.

Çünkü Marmot Crew, Mammut Warm serisi içlikler daha kötü. Hem terletme hem de sıcak tutma olarak.

Bir de deneme şansı çok yok burada, o yüzden verdiğim markaları bulabilme ihtimalleri var burada. En azından deneme.

Ama diğer çoğu markayı da ben yeni öğrenmiş oldum. Özellikle Kuzey Avrupa firmaları şaşırttı :smiley:. Ben Mammut fan boy olduğum için iyi marka arayışlarını çoktan kesmiştim :smiley:. Ama yeni şeyler öğrenmeye her zaman hazırım tabii ki, güzel paylaşım.

Teşekkürler.

İyi çalışmalar

Not : termal içlikle ilgili yorumunuzu merak ediyorum ama. Mammut ve Marmot içliklere göre de yorumlarsanız sevinirim.
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Ozanefe;

Cevabınız ve ilginiz için gerçekten çok teşekkür ederim. Şu an kafam allak bullak oldu desem yeridir ama yeni bir boyut açıldı bence hocam. Hocam diyorum kusura bakmazsınız umarım. Bu meseleyi ayrıntılı olarak değerlendirmeye devam etsek diğer arkadaşlar için de çok hoş olur diye düşünüyorum.

Şimdi ortada şöyle bir durum var. Arcteryx de olsa Norrano, Mammut da olsa ® patentli ürünlerin kullanımı söz konusu. Yani A markası su ve rüzgar geçirmez model ceketine X adını versin. Ürün X Gore-Tex ® Waterproof ® diye geçiyor. B markası da aynı özellikteki ceketinin adını Y koyuyor. Ürün Y Gore-tex ® WaterProof® diye geçiyor. Hasılı patentli ürünün memranını kullanarak sadece tasarım yada renk olarak, fermuar, ergonomi olarak bazı şeyler katıyor ve markasının değerine göre fiyat biçiyor. Ayakkabılar içinde durum aynı değil mi? Adidas, Puma vb. Gore-Tex adı altında ürün satıyor. Marka ürünü tasarlıyor, tarzını belirliyor Gore-tex astar yada memranını ona dikiyor teslim ediyor. Fiyatını belirliyor ve siz Gore-tex ve markaya çift miktar para ödemiş oluyorsunuz. Yani siz Adidas tutkunu birisi iseniz Adidas, Puma tutkunu iseniz Puma alıyorsunuz ve aynı sonucu elde ediyorsunuz. Marrel ve Salomon için de aynı şey geçerli değil mi? Sonuç olarak ciddi alanlarda ki bazı kurum ve kuruluşlarla anlaşmalar yapabilmiş ve öne geçebilmiş bir marka ile aynı ® patentli ürünün memranını kullanan bir markanın tasarım, dikiş, taraz dışında işlevsellik olarak sonucunun aynı olması gerekmez mi? Bu benim fikrim, soruyorum sadece...

Bunun yanında markaların tarihi kalite anlamında ne kadar geçerlidir bilmiyorum ama Arcteryx 1989, Norrano 1929, Marmot 1971 ve Mammut'un 150 yıllık bir geçmişi var sanırım nasıl oluyorsa? Yani Mammut ve Norrano daha bir tecrübeli gibi. Marmot'u ise en sona koymuşsunuz sıralamada? Marmot hakkında ne düşündüğünüzü genel olarak merak ettim ve bir de Lafuma var? Lafuma'nın bu konuda yeri nedir?

Ayrıca hangi yağmurluk kumaşına bakarsanız bakın netice itibari ile suyu geçirmeyecek bir nylon gibi düşünebiliriz (mantık olarak). Kendisi müthiş AR-GE'ler sonucu çağ atlatan bir kumaş yapmadı ise sonuç olarak kullandığı patentli memranın sonucunu verecek. Bir yağmurluk kumaşının file bir çorap gibi soluması ama su geçirmemesi sanırım düşünülemez. Ben gidip bir Arcteryx alıp diğer markalarda kullanılan aynı patentli ürün kumaşı kullanıldığı halde fazla para ödüyorsam sadece markayı ve tasarımını sevdiğim için değil midir? Bu sonuçtan bana göre bu işin şu anda bir çözümü yok. Terliyorsan ve yağmurluk kullanıyorsan terinle ıslanacaksın, bunun kaçarı yok bence.

Geçen bir tur yaptım mesela. Sabah hava tamamen kapalı ve sağlam yağmur yağıyordu. 10 derece sıcaklıkta içlik, termel ara katman, Sotfshell Windstopper üzeri yağmurluk ile yola çıktım. Yağmur dinince yağmurluğu çıkardım. Dağ tırmanışı ağırlıklı bir turdu. Yokuşlarda hava sıcaklığı 6-7 derece olmasına rağmen vücut çalıştığı için sadece içlik üzeri termal ile tırmandım. Her inişte Windstopper'i, her yağmurda yağmurluğu giydim. Hava oldukça nemli ve sisli idi. 12 saatlik turun 7. saatlerinde içlik ve termal katmanı tamamen değiştirip yeni içlilik ve termal giydim ama Windstopperin içi maalesef yine de ıslak/nemli idi. Üzerimde K2 High Mountain su geçirmez bir pantolon olmasına rağmen turun sonlarında baldırlarda ıslaklık başlamıştı. Yağmurluğumun vasat bir ürün olmasıda kıyafetlerimin tüm işlevini kesiyor ve beni yer yer sağlam terletiyordu.

İşte benim almak istediğim böyle bir turda üst değiştirme olaylarına girmeden içlik, termal yada hava şiddetine göre polar ve bir dış katman. Bu tarz dinen/yağan yağmurlu turlar için waterproof istemiştim ki kıyafet değiştirmeden ve olabildiğince hava alabilen malzemelerle yol almak içindi.

Sizin de bahsettiğiniz gibi sonuç olarak ıslak ve nemli halde yol almamak için tüm bu teknolojiye rağmen kıyafet değiştirmek bu durumda şart oluyor sanırım. Böyle bir iş için de ince iyi bir Gore-tex Windstopper ve aynı şekilde ayrıca bir yağmurluk, su geçirmez pantolon ve içlik, termal vb. kıyafetlerden en az ikişer adet yanımızda bulundurmamız mı gerekecek? Anlattığım tur için tüm malzemelerim Arcteryx içlik, termal/polar ve Waterproof mont olsa bile konforlu bir şekilde yol alamayacağım öyleyse. Ve bunları taşımakta ayrı bir dert…

Bir de bisiklet markası olan ve giyim ürünleride yapan Specialized var. Türkiye'de sadece bisiklet üzerinde satış yapan en iyi yerlerden birisi sanırım. Scott da var sanırım ama çok etkin değil. Specialized giyim ürünleri de gereğinden fazla pahalı ve tüm ürünleri sadece Specialized diye geçiyor. Farklı markalarla bir anlaşması yok ve duyduğum kadarı ile çok iyi olduğu söylendi. Bu konuda bir fikriniz var mı? Giyim noktasında özellikle içlik olarak verilen fiyatları hakediyor mu?

http://www.aktifpedal.com/bisiklet-giyim/bisiklet-ic-giyim-corap-aksesuar
http://www.aktifpedal.com/bisiklet-giyim/bisiklet-erkek-giyim/bisiklet-kislik-ceket#.UMINY0-eAm0
http://www.aktifpedal.com/bisiklet-giyim/bisiklet-erkek-giyim/bisiklet-yagmurluk-ruzgarlik#.UMINZ0-eAm0

Son olarak eldiven meselesi var. Bir eldivenin ortalama -10 -15 derecelerde eli üşütmeyecek ve yapmur geçirmeyecek bir modelinin ince ve strech tarzda, yani kaba olmayacak şekilde bir modeli var mı? Soğuk derecesi arttıkça aldivenin kaba ve kaleci eldiveni tipine doğru kayması şart mı? Bisiklet kullanırken eldivenin kaba olması bazı işleri ciddi zorlaştırıyor…

Herşey için teşekkürler, iyi forumlar...
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Merhabalar;

Kıyafet seçimleriniz maalesef çok yanlış.Öncelikle bisiklet kıyafetleri için dağcılık ürünlerine yönelmeye hiç gerek yok.Bundan 10-15 sene önce bisiklet kıyafetlerine ulaşabilmek zordu, evet.Ama bugün istediğiniz her markanın her ürünü onlarca mağazada satılıyor zaten.
Bisiklet üstünde ne mont giyilir ne de pantolon.Bunları giyiyorsanız hele bir de su geçirmez özelliklere sahipse ıslanmamamız işten değil.
Alt için hava sıcaklığına göre ince veya kalın bir TAYT.Üst için soğuk havalarda bir termel veya yün içlik,üstüne uzun kollu bir forma (kalın polarlı formalar mevcut).Aşırı soğuklar için de üstüne bir windstopper yeterli.Yağmurda ise sadece su geçirmez ince bir yağmurluk yeterli.
Giyinmeyi fazla komplike hale getirmeye gerek yok.Biz senelerce böyle giyindik, hiçbir sorun yaşamadık:smiley:
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

sinan-izmir' Alıntı:
Merhabalar;

Kıyafet seçimleriniz maalesef çok yanlış.Öncelikle bisiklet kıyafetleri için dağcılık ürünlerine yönelmeye hiç gerek yok.Bundan 10-15 sene önce bisiklet kıyafetlerine ulaşabilmek zordu, evet.Ama bugün istediğiniz her markanın her ürünü onlarca mağazada satılıyor zaten.
Bisiklet üstünde ne mont giyilir ne de pantolon.Bunları giyiyorsanız hele bir de su geçirmez özelliklere sahipse ıslanmamamız işten değil.
Alt için hava sıcaklığına göre ince veya kalın bir TAYT.Üst için soğuk havalarda bir termel veya yün içlik,üstüne uzun kollu bir forma (kalın polarlı formalar mevcut).Aşırı soğuklar için de üstüne bir windstopper yeterli.Yağmurda ise sadece su geçirmez ince bir yağmurluk yeterli.
Giyinmeyi fazla komplike hale getirmeye gerek yok.Biz senelerce böyle giyindik, hiçbir sorun yaşamadık:smiley:

Söyledikleriniz klasik bir bisiklet kullanıcısı için elbette geçerli. Evden çıkarsınız, küçük bir sırt çantası alırsınız, çamurluksuz bir yol bisikletiniz bile olsa çılgınca basarsınız, güzergahınızı bitirir sırılsıklam bir halde mutlu olarak dönersiniz. Ben de yol bisikleti kullanıyorum ve yeri geldiğinde bunu da yapıyorum. O sırada zaten hiçbir kıyafetin önemi yok, bisiklet gerçekten etkin bir kardiyo faaliyeti olduğu için rüzgar geçirmez ince bir üst bile olsa yeterli.

Fakat tur bisikletçiliğinde olay çok farklı. Fotoğraf, muhabbet, gezmek, yemek, mola vb. durumlar için sık sık durmak gerekiyor ve bazen bu mola süreleri 30-60 dk'yı bulabiliyor. Böyle bir durumda en önemlisi ayaklardan ve baldırlardan ıslandığınız zaman durduğunuzda soğukta zangır zangır titrersiniz. Tur eziyet olur. Aralık ayında ki bir turumda Safranbolu'ya ulaştık ve doğal olarak orayı gezmek gerekir. 2-3 saatli bir geziyi ıslak bir halde nasıl yaparsınız? Hele ki kamplı bir tur ise. Yukarıda anlattığım tur önümüzdeki hafta yapacağım 2 gece 3 günlük bir turun antrenmanı mahiyetinde idi. Kış şartlarını zorlamak istiyoruz ve gece de çadırda kalacağız. Söylediğiniz şekilde yol aldığınızda gece kurumayan -ki kurumayacaktır- kıyafetlerle sabah nasıl yola devam edebilirsiniz?

Oysa ki kuru kalmış halde ulaştığınız bir yeri rahat rahat gezer ve bu işten zevk alırsınız. Eğer öyle olsaydı North Face'in ve birçok markanın sponsor olduğu, Japonya'ya kadar giden ve şu an Dünya turunda olan Gürkan Genç aşağıdaki şekilde yol almazdı sanırım. Birileri illaki yanlış yaptığını söylerdi. Bahsettiğim tur bisikletçiliğini de aşağıdaki fotoğraflar sanırım en iyi şekilde anlatıyor...

382153_496029340442544_1289087915_n.jpg

312730_260002974045183_843787196_n.jpg

481784_10151175720627950_950554005_n.jpg


http://www.gurkangenc.com/
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Ohzman ;
açık yazmadığım için sanırım yanlış anladınız. Paranızı çöpe attığınızı ima etmek gibi bir niyetim olmadı. Kaldı ki ödediğiniz fiyatın hakkını verdiğini düşündüğünüz , kullandığınız ve istediğiniz verimi aldığınız bir ekipman hakkında eğer siz memnunsanız bana bir şey söylemek düşmez. Görüşlerimden böyle bir sonuç çıkarmanıza üzüldüm. Millet' nin warm içlikleri oldukça iyi , ülkemizde bulunabilecek en iyi içliklerden (özellikle marmot crew'den üstün olduğu konusuna katılıyorum, ) fakat Türkiye fiyatları diger markalarda olduğu gibi şişirilmiş. Dağ koşullarında (nemsiz, soğuk ortam) kuruma ve sıcak tutma bakımından arcteryx' in sv serisi ile arada kayda değer bir fark olacağını düşünmüyorum. Ama dağ koşulları dışında icmimarolgun'un açıkladığı türden faaliyetlerde de kullanılacaksa ve benzer fiyatlara bulunabildiğinde -bana göre - sv serisini daha iyi yapan özellikler:

Arcteryx'in kendi patentli kumaşları phasic SV ve yanlarda kullanılan phasic ar' nin polartec powerdry'a göre daha çabuk kuruma özelliği . Daha hidrofobik olması , daha hızlı nem transferi yapabilmesi ve dur - kalklı (yani vucudun ısınıp - soğuyup- ısındığı) faaliyetlere daha uygun olması.

http://www.youtube.com/watch?v=hC60VenmnbE

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NXfRg_3MK8E

Koku kontrolü ve antibakteriyel özelliklerinin daha iyi olması , mesela kış dağcılığında içliğiniz kokmasa bile bir şekilde teke gibi kokmayı başarabiliyorsunuz ve açıkcası dağda umrumda olan son şey nasıl koktuğum olur, fakat daha medeni koşullarda (insanlarla daha fazla muhattap olacağınız bisiklet turu gibi faaliyetlerde )1 hafta boyunca üzerinizde olan bir içliğin kokusu rahatsız edici olabilir.

Daha iyi uv koruması (bu özellikle dağ için bir artı)



Bunun dışında millet ve arcteryx'in iç yapısı birbirine benzer patternlerde.

Sizin değindiğiniz ve benim unuttuğum, millet' nin en önemli artısı deneme şansınızın olması. Eğer doğru bedeni getirtemezseniz ve içlik hareket kabiliyetinizi etkileyecek kadar sıkı veya teninize gerektiği gibi temas etmeyecek kadar bol olursa verimli olmayacaktır.

Bir yanlış anlama sonucu kullandığınız malzeme ile ilgili hevesinizi kırdığıma üzüldüm. ( Ayrıca hevesinizin kırılmasını gerektirecek bir durum yok, sizin kullanım alanınız için oldukça iyi bir içlik ) . İlk mesajımın başında belirttiğim gore-tex'in çalışma şekli gibi bilgiler değişmez kurallar iken , bir içliğin bana göre iyi - kötü olması oldukça subjektif olabilir. Önemli olan kullanırken sizin ihtiyaçlarınıza cevap verip vermediği.


sinan-izmir,
kıyafet seçimleri değil malesef sizin yönlendirmeniz yanlış. Mesela geçen senelerde dünya turu yapan deneyimli yabancı bir turcunun hatalı planlama ile sonbahar sonu Türkiye'den İran' a geçmesi ve kışa İran' da yakalanıp yol kenarında donarak ölmek üzereyken şans eseri bulunmasını örnek gösterebilirim. Eksi derecelerde ıslaksanız ve gerektiği şekilde korunmuyorsanız, hele bir de açsanız ve yeterli sıvı almamışsanız şehir içinde düşük kadanslı kısa binişlerde bile çok rahat hipotermiye girebilir veya lokal donmalar ile karşılaşabilirsiniz . icmimarolgun zaten değindiği için fazla uzatmıyorum ama bisiklette "özellikle dağcılık firmalarının ürettiği " giysilerin kullanıldığı alanlar ve sürüş dalları vardır (fr , 4x, dh gibi) ve bir çok yönden bu ekipmanlar bisiklete özel kıyafetlerden üstündür. Bunun dışında yabancı bisiklet sitelerini izliyorsanız testlerinde - incelemelerinde dağcılık ürünlerine de yer verdiklerini görebilirsiniz.
örnek:
http://bikemagic.com/gear/gore-tex-active-shell-jackets-arc-teryx-beta-fl-gore-bike-wear-fusion-gt-as.html

http://www.bikeradar.com/gear/category/clothing/jackets/product/review-north-face-prophecy-paclite-jacket-9451



icmimarolgun,
rica ederim. Kusura bakmazsanız saat geç ve benim yatmam lazım. size şu an cevap vermem durumunda yazı uzayacak. hafta içi boş bir vaktimde yazmaya çalışacağım,
selamlar.
 



Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Yanlış anlaşılma olmadı sadece biraz detaylar açıkta kalmıştı ve üşenmeyip çok detaylı bir şekilde bu düşüncelerinizi yazdığınız için teşekkür ederim.

Gear Head'lik kavramında olan ya da buna yaklaşan kişilerin birbirlerini bulması ve bilgi paylaşımı yapması bence bir lütuf zaten başlı başına. Benim etrafımda bu irdeleme arzusunu tetikleyecek çok az kişi kaldığı için sizin şu an yaptığınız gibi çarpıcı detaylar çok etkili oluyor :smiley:.

Tekrar teşekkürler.
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

İyi de ben ''ıslanın, sorun çıkmaz'' gibi bir ifade kullanmadım ki ;)
Elbette ki hava sıcaklığı ne olursa olsun ıslanmak, fena halde üşümenize yol açabilir.
Benim demek istediğim dışarıdan ıslanmayayım diye tamamen su geçirmez ürünlere yönelirseniz sonuçta terleme sonucu yine içeriden ıslanacağınızdı.
Benim tavsiyem hala sabit.Aktif olarak pedal çeviriyorsanız teri rahat dışarı atabilen malzemeler kullanılmalı, yağmur durumunda yağmurluk giyinilmeli.Tur boyunca durduğunuz zamanlarda veya kar gibi ekstrem koşullarda ise elbetteki mont vb giysiler kullanılabilir.
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Merhaba icmimarolgun
Bahsettiğiniz K2 pantolonu ben de kullanıyorum.K2 yağmurlu havalarda dışkatman olarak değil orta katman olarak kullanılmalı üzerine bir dışkatman giyilmelidir.Pantolonun dikişleri bantlı değildir.Kumaş ıslandığını zaman renk değiştirir ağırlaşır ama su geçirmez.Fakat dikiş yerleri bantlı olmadığı için dikişlerden çok kısa sürede su alır.Muslukta hemen deneyebilirsiniz.

Yoğun aktivitelerde yağmurlu havada +10 derecede içlik üzerine dış katman"membran" yeterli olmaktadır.Nem yüksek, aktivite yoğun,hava bardaktan boşanırca yağışlı ise 6 saat sonunda hiçbir "membran "goretex ,event" işe yaramayacaktır.Farklı marka ve membran türlerini kullananların incelemeleri de bunu göstermektedir. Membran teslerinden gödüğüm kadarıyla en iyi nefes alan event idi fakat bir miktar rüzgar geçirgenliği vardı.

Bizim burada el üstünde tutuğumuz marmot, north face yurtdışında yapılan incelemerde orta sıralarda yer almaktadır.İstanbul'a gittiğimde yağmurlu havalarda üzerinde North Face "summit" ile Columbia giyen birçok insan gördüm.Doağ giyiminde kullanılan malzemeler artık şehir giyiminde tercih ediliyor.200$ 300$ lara satılan summit serilerinin çakmaları istanbul'da 150 liralara bulunduğunu ve gerçeğinden ayırmanın çok zor olduğunu öğrendim.
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Ozanefe

Hocam tam bir North Face almanın eşiğinde idim herşeyi bi anda durdurdum. Hatta yarın 3 günlük bir tura çıkıyorum. Elimdeki malzemelerle idare edeceğim. ABD'den de 1-2 hafta içinde gelecek bir arkadaşım var aslında. Söylediğiniz markalardan almayıda düşündüm. Tam bir arefte kaldım :smiley: Geçen haftasonu İstanbul'a gidip alacaktım bir mont. Olmadı, tur dönüşü bir araştıram yapıp elimi çabuk tutmalıyım artık.

izmire' Alıntı:
Merhaba icmimarolgun
Bahsettiğiniz K2 pantolonu ben de kullanıyorum.K2 yağmurlu havalarda dışkatman olarak değil orta katman olarak kullanılmalı üzerine bir dışkatman giyilmelidir.Pantolonun dikişleri bantlı değildir.Kumaş ıslandığını zaman renk değiştirir ağırlaşır ama su geçirmez.Fakat dikiş yerleri bantlı olmadığı için dikişlerden çok kısa sürede su alır.Muslukta hemen deneyebilirsiniz.

Yoğun aktivitelerde yağmurlu havada +10 derecede içlik üzerine dış katman"membran" yeterli olmaktadır.Nem yüksek, aktivite yoğun,hava bardaktan boşanırca yağışlı ise 6 saat sonunda hiçbir "membran "goretex ,event" işe yaramayacaktır.Farklı marka ve membran türlerini kullananların incelemeleri de bunu göstermektedir. Membran teslerinden gödüğüm kadarıyla en iyi nefes alan event idi fakat bir miktar rüzgar geçirgenliği vardı.

İzmire

Pantolonun su geçirme olayı dediğiniz şekilde yazıyor zaten. %100 geçirmemezlik söz konusu değil elbet. Bu tur için Gore-tex bir pantolon ve Ceket deneyeceğim. Bakalım nasıl bir performans sergileyecekler. Yağmur ve ter olayı her zaman başa bela ama olmazsa olmaz tabii ki :smiley:
 

Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

Aldınığız ürünü deneyimlerinizi paylaşırsanız mutlu olurum.

Alt üst goretex dışkatmana 800 1000$ vermek benim hiç aklıma yatmıyor o yüzden görece daha uygun fiyatlı fakat daha az dayanıklı ürünlere yöneliyorum.Outdoorgear.com sitesi dışkatman incelmelerinde Arcteryx markasını en üst sıralara koyuyor.Fakat altüst bu marka dışkatman 800$ gibi yüksek bir meblağa denk geliyor.Kullanıcı yorumlarında bu malzemeleri 10 15 yıl kullananlar var.İncecik naylon parçasının senelere meydan okuması hayret verici.
 



Ynt: Marka ürünler ve işlevselliği (North Face, Marmot vb.)

http://www.trespass.co.uk/hiking/base-layers/thermal-underwear/mens-thermal-underwear

türkiye de qu,cksilver da satılan bu markayı kullanan oldu mu acaba. özellikle içlik
 

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,430
Mesajlar
1,517,886
Kayıtlı Üye Sayımız
172,077
Kaydolan Son Üyemiz
yasin29

Çevrimiçi üyeler

Şu anda çevrimiçi üye yok.

SON KONULAR



Geri
Üst