Marş Aküsü 12v Yaşam Aküleri 24v Sistemlerde Şase Durumu

  • Konuyu Başlatan: Konuyu başlatan Berkovski Tarih:
  • Başlangıç tarihi Yazılan Cevaplar:
  • Cevaplar 6
  • Okunma Sayısı: Görüntüleme 1,496

Berkovski

Yeni Üye
Mesajlar
2
Tepkime Puanı
0
Arkadaşlar,
Ben karavanımın yaşam sistemini mevcut aracın 12v sisteminden ayrı olarak 24v yapmak istiyorum.
Bunda amaç daha az amper çekeceğinden kablolamada daha ince kablo kullanmak elimde 2. bir 24v alternatör var hem de onu değerlendirmek.
Sistem 24V 3000Kva MTTP 40A akıllı inverter ile desteklenecek. Solar panellerin çıkışları seri bağlı ve akıllı inverterin limitleri içerisinde.
Aküler akıllı invertere giren şebeke ve paneller gelen voltajla standart şarj olacak.
Benim sorum şudur ;
1. sorum bu tarif ettiğim sisteme alternatörden gelen şarj akımını bağlayabilirmiyim (arada akıllı invertör olduğundan kafam karıştı) yani alternatörden gelen şarj akımını direk akülere girsem olurmu.
2. sorum 24V ilave alternatörüm motorun üzerine uygun bir yere takılacak yani diğer voltajlı alternatör ile aynı şase üzerinde olacak akülerimin şaselerini de birleştirsem olur mu, yani hem 12v hem de 24v akülerimin şasesi birleştirmenin bir sakıncası olur mu, zaten motorda alternatörler aynı şasede bağlı olacak.
 

Etiketler
.
Bırakın ikinci alternatörün Lenz yasasına göre aracın gücünden çalacağını, sadece inverterinizin çalışma ve stand-by kayıplarının hedeflediğiniz ince kablo kazancınızı zaman içinde kolayca eriteceğini hesap etmiş olmalısınız ?

Sorunuza temelden cevap vermeme izin verirseniz.
Karavan ve elektrikte yeni iseniz, teorikte ne kadar doğru olsa da alışılanın dışına çıkmanın, hesap dışı riziko barındıracağını küçümsemeyin derim.

Foruma hoş geldiniz.. 🙂
 
Son düzenleme:

İkinci alternatör bağlama da uzmanlık gerektiren bir iş. Belki kayış kopacak, belki motorun güç alınacak yeri uygun değil.
Invertör Mesut bey'in yazısından anladığım 24V u, 12V çevirecek cihaz anlamında yazılmış. Bu tür çeviriciler ne olursa olsun, sıkıntı kaynağıdır. Ömürleri uzun değildir. O değilse 24V cihazlar, 12V cihazlardan çok ta pahalı.
Güneş peneli de olacağı için mevcut 12V şarj dinamosu yetecektir sadece buzdolabı ve aydınlatma için. Bazen elektrik fırın , ocak kullanılanı görüyorum, o tür cihazlarda olacaksa ben yazımı da siliyim , siz istediğinizi yapın.
DC akımda şase ,(12V ve /veya 24V) araç şasesi olabilir, hassas elektronik cihaz bağlanmayacak ise.
 

.
Başlığa elektrik bilgisi kısıtlı biri olarak detaylı yazmak istememiştim ama profesyonellerin hoşgörüsü ve hata hakkımı saklı tutarak 😉 bir iki ilavede bulunayım.

Teoman bey, @Berkovski 'nin bahsettiği Avrupa'da karavanlarda kullanılmayan fakat nedense Türkiye'de iki işlevi bir alette topladığından ucuza geleceği (?) tahmin edilen, solar regülatör+inverter cinsi, şebekeye akıllı çıkış da yapabilen ama aslında daha büyük off-grid sistemlere uygun bir kombinasyon olmalı.
Kesin olarak bildiğim, solar regülatöre hiçbir üreticinin başka bir enerji kaynağının bağlanmasını kabul etmediği.
Sistemler karmaşıklaştıkça olası sorunların artacağı beklenmeli.
Geçenlerde çatıya solar sistemi kurmak için birkaç hafta bilgi toplamışdım. Dediğiniz gibi bu çevirici ara aletlerden beklenen yaşam süresi sistemi ister istemez şansa bırakmakta.
Üstelik araç alternatorünün yol uzadıkça yaşam aküsünü daha fazla dolduracağı atlanmamalı. Ayrıca solar da hesap edilince sorun azalabilir ?
Karavanda tüketim bilinmeden yahut tahmin edilmeden elektrik sistemi kurmanın doğru olmadığını düşünenlerdenim.
Umarım bu nokta atlanmamıştır ?
 
Son düzenleme:

Benim aracım aynı zamanda bir afet haberleşme aracı olarak tasarlandığı için enerjisinin kesilmemesi gerekiyor. Bu yüzden ben üçlü bir sistem kurdum. Yani hem solar panel, hem ikinci alternatör, hem 220V ile şarj alternatifleri var. Sistemin karmaşıklaşmaması için iki tane büyük şalterim var. Birisi giriş kaynağını seçiyor, diğeri çıkış kaynağı. Giriş kaynaklarından birisi seçildiğinde diğerleri tümden devre dışı kalıyor. Çıkış kaynakları ise yalnız 12V, yalnız 220V (inverter üzerinden) ve 12+220V beraber kullanmak üzere.seçenekli.

Aracımdaki hemen her şey 12V (hiç kullanmasam da buna saç kurutma makinesi, ütü ve arada bir kullandığım sivrisinek kaçırma tablet ısıtıcısı dahil). 220V'la bir tek şofben kullanmam gerektiğinde işim oluyor. Aslında şofben gazlı ama kontrol devreleri 220V'la çalışıyor. 12V'a çevirebilir miyim diye bakmak için kapağını açtığımda çok fazla kablo görüp kapatmıştım.

Şofben dışında gerektiğinde bilgisayar şarj etmek. vb. amaçlar için yedek olarak kullanmayı hedefledim.

Mesut bey en mantıklı önerileri yapmış zaten. İlle de böyle bir sistem kuracağım diyorsanız giriş kaynaklarını bütünüyle birbirinden ayırın.
 



zaten 12v ve 24V sistemler birbirinden tamamen ayrı
12V sadece aracın marş siteminde 24v yaşam sisteminde benim anlamaya çalıştığım her ne kadar bu sistemler üretimde ve tüketimde birbirinden ayrı olsa da sonuçta şase ortak olmak durumunda bunun varsa sakıncaları konusunu anlamaya çalışıyorum
 

24V akü, marş motoru, şarj dinamosu olan motor elektrik sistemini 24V/12V DC çevirici ile yaşam mahalline, 12V cihaz çalıştırmak için enerji verseniz anlayacağım.

12V marş ve şarjlı motora, 24V şarj dinamosu bağlayarak ne yapmaya çalışıyorsunuz anlayamadım.
Mesafeler kısa , cekilen amperler az olduğu için kablo kesiti küçülmesi çok ta avantaj sağlamaz bence.

En çok merak ettiğim de kaç akü kullanacaksınız
Basit bir şema çizerek anlatırsanız daha iyi anlaşılır.

Şase daha önce yazdığım gibi, normal cihazlar için araç şasesi olur. Hassas elektronik cihazlar icin benim şase tercihim akü - sidir.
24V /12V karışık sistemde galiba en sıkıntısız nokta şasedir.
 
Son düzenleme:

Gezenbilir bilgi kaynağını daha iyi bir dizin haline getirebilmek için birkaç rica;
- Arandığında bilgiye kolay ulaşabilmek için farklı bir çok konuyu tek bir başlık altında tartışmak yerine veya konu başlığıyla alakalı olmayan sorularınızla ilgili yeni konu başlıkları açınız.
- Yeni bir konu açarken başlığın konu içeriğiyle ilgili açık ve net bilgi vermesine dikkat ediniz. "Acil Yardım", "Lütfen Bakar mısınız" gibi konu içeriğiyle ilgili bilgi vermeyen başlıklar geç cevap almanıza neden olacağı gibi bilgiye ulaşmayı da zorlaştıracaktır.
- Sorularınızı ve cevaplarınızı, kısaca bildiklerinizi özel mesajla değil tüm forumla paylaşınız. Bildiklerinizi özel mesajla paylaşmak forum genelinde paylaşımda bulunan diğer üyelere haksızlık olduğu gibi forum kültürünün kolektif yapısına da aykırıdır.
- Sadece video veya blog bağlantısı verilerek açılan konuların can sıkıcı olduğunu ve üyeler tarafından hoş karşılanmadığını belirtelim. Lütfen paylaştığınız video veya blogun bağlantısının altına kısa da olsa konu başlığıyla alakalı bilgiler veriniz.

Hep birlikte keyifli forumlar dileriz.


GEZENBİLİR TV

GEZENBİLİR'İ TAKİP EDİN

Forum istatistikleri

Konular
103,383
Mesajlar
1,517,440
Kayıtlı Üye Sayımız
172,041
Kaydolan Son Üyemiz
İsmail.s

Çevrimiçi üyeler

SON KONULAR



Geri
Üst